Mój ogród wśród łąk

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
edysqa
200p
200p
Od: 18 lut 2013, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Mój ogród wśród łąk

Post »

Małgosiu, cieszę się że zajrzałam do Ciebie :)
Masz wspaniały warzywniak i piękne kwiaty.
Ja przeniosłam się na wieś w lipcu 2012, więc poprzedni sezon był dla mnie pierwszym jeśli chodzi o własną uprawę warzyw :) Bardzo mi się podoba Twój warzywniak, właśnie w taki sposób chcę posiać w tym roku warzywa, planuję zrobić ścieżkę po środku i grządki po jej obydwóch stronach, ale blisko siebie mam zamiar siać różne warzywa, tak żeby jak najmniej chwastów rosło.
Małgosiu, czy masz może gdzieś rozpisane jakie warzywa koło siebie sadziłaś (siałaś)? Mam książki na ten temat (uprawa współrzędna, płodozmian) ale lepiej zawsze od doświadczonej koleżanki forumowej się dowiedzieć :)

Pozdrawiam i czekam na więcej zdjęć :)
Edyta
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Małgosiu ;:7 Piękne dalie :)
Biżuteria ogrodowa piękna
Piękny rządek starych wierz na łące :wink:
Śliczną pomoc miałaś przy odśnieżaniu
Widzę, że u Ciebie już wiosna za progiem, bo żonkile bo to chyba one wyłoniły się z ziemi :roll:
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Dzisiaj był słoneczny, wiosną pachnący dzień. ;:3 Dlatego też poniedziałek nie był taki złym dniem jak zazwyczaj bywa. :D :wit

Marzenko - marzenia są po to, aby się spełniały. Życzę Ci zrealizowania tych dotyczących domku z ogródkiem ;:108

Marysiu - Masko - dziękuję za te słowa wsparcia dla Marzenki. Jak widać marzenia się spełniają. ;:138

Jadziu - ja też w przyszłości to raczej widzę siebie w wygodnym mieszkanku w bloku, ale...to kiedyś :wit

Aniu - ja wierzę, że zima już nie wróci. Jest pięknie, wiosennie.

Marysiu - Mario Wy - u mnie na razie tylko jeden nosek hiacyntowy wystawał, reszta nosków śpi pod śniegiem. :D

Madusiu [/b]- dziękuję ;:196 Dalie są niesamowite w swojej różnorodności odmian. Uwielbiam te kwiaty.

Agness - co drugie drzewko już tak ustroiłam w ogrodzie.Nie mogę przejść obojętnie obok pędów winobluszczu. Chwytam kilka pędów, i skręcam w takie wianki. Fajna zabawa. Moja rodzinka zaczyna na mnie dziwnie zerkać..... :wink:

Edytko - dziękuję za odwiedzinki, zapraszam :D Mój warzywniaczek przez 5 sezonów przechodził niesamowite metamorfozy. Zaczęło się od posadzenia truskawek, i potem jakoś zaczął się poszerzać i wzdłuż i wszerz...po drodze wykarczowałam kilka drzewek orzechów laskowych, które zacieniały moje warzywka. Nie jest jakiś przeogromny, ale wszyscy wiedzą , że to moje królestwo. Nie używam chemii, żadnych oprysków. Może nie zawsze mam warzywka katalogowe, ale,,,,są zdrowe, bez zbędnych szkodliwych dodatków. Takie mam założenie. Bez chemii. Stosuję kompost ( mam 2 kompostowniki), a co roku, po zbiorach usypuję pryzmę, na której świetnie rosną moje ulubione cukinie, patisony. Co roku jest w różnym miejscu warzywnika. Na jesieni tyle jest resztek ogrodowych, że żal ich nie wykorzystać. Sieję również rośliny na masę, które po przekopaniu rozkładają się i nawożą. Marchew sadzę na przemian z cebulą, bobu, grochu, fasoli nie sadzę z kolei w pobliżu cebuli, czosnku i porów. Kapusta lubi towarzystwo nasturcji, a aksamitka sadzona obok marchwii odstrasza nicienie.Pomidorki lubią towarzystwo bazylii. Ziemniaków nie sadzę ;:185 Ja też jeszcze dużo się uczę, mam kilka fajnych książek, ale jedną szczególnie polecam: " Ogrodnictwo" Poradnik OBI, wydawnictwo Laroussa. A od 2 -óch sezonów ułatwiłam sobie pracę, bo w międzyrzędzia układam skoszoną trawę.Nie ma nic lepszego. Kładę naprawdę grube warstwy, i przebiją się tylko te najbardziej wytrwałe chwasty :D Co tydzień trawa jest koszona, więc ściiółki w sezonie nie brakuje. A potem jest przekopana i użyźnia glebę. I tak co roku coś nowego. Ja też się cały czas uczę. Ale wpadaj, będziemy razem poznawać tajniki warzywnictwa. ;:136

Paulinko - dziękuję za słowa uznania. Nic tak nie motywuje do działania.

A to dzisiejsze widoczki koło domku, już śniegu nie ma, lub prawie nie ma...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Małgosiu świetne to pierwsze zdjęcie ;:215 a kopców krecich to nawet ja tyle nie mam ;:185
U mnie śniegu dużo mniej :lol:
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, na szczęście te kopce to nie na mojej działce. Są na sąsiedniej łące, do nie docierają te najbardziej wytrwałe czarnuszki. :D
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2013, o 14:17

Post »

Widać wiosnę wszędzie ;:138 roślinki zbierają się do rośnięcia, a biżuteria- pierwsza klasa :wink:
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Małgosiu, kopce krecie olbrzymie, ;:oj chyba wiosna idzie. :heja
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Gosiu- a ja krecie wieże zbieram i zasypuje nimi dołki np. na podjeżdzie do działki. :D
Miłego wtorku :wit
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Małgosiu widzę że u Ciebie już po śniegu i krety na łące wyszły, u mnie na śniegu kopce czarne jak wulkany,
miłego dnia
Eda_S
500p
500p
Od: 20 lis 2013, o 08:38

Post »

:wit Ależ się trawka zieleni pomiędzy resztkami śniegu. Czy drzewa z pobielonymi pniami to owocowe. Ile mają lat?
Awatar użytkownika
Malgolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2010, o 14:16

Post »

Witaj Małgosiu :wit
kopce w przerażającej ilości ;:oj , dobrze ze nie u Ciebie, u mnie też śnieg powoli znika

miłego popołudnia :wit
Prawdziwy przyjaciel to ten kto przychodzi gdy cały świat odchodzi
pozdrawiam Małgośka
Zapraszam na... >> Ogródek Małgolinki cz. I, Ogródek Małgolinki cz. II
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Małgosiu, u nas na pustych działkach też kopiec na kopcu, ale i mojego ogrodu bestie nie oszczędzają...
Mam nadzieję, że w te kilkunastostopniowe mrozy się poddały i wyniosły gdzieś indziej.
Jak zejdzie śnieg, zrobię inwentaryzację :roll:
Popołudniowe pozdrowienia!
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj nie było słoneczka ;:185 . Za to padał deszczyk, i troszkę pomógł w pozbyciu się białego nieszczęścia, które już nawet białe nie jest. Plusowe temperatury nastrajają mnie pozytywnie i nie wierzę, że zima wróci. :wit

Kelpie - ja też się cieszę wiosną ;:3

Iguś - myślisz tak jak ja, krety wiedzą ;:3

Jadzia - moja mama też kazała mi zbierać krecie wulkany i rozsypywać na rabatach. Te kretowiny znajdują się na podmokłej łące, takiej bardziej z torfową ziemią.

Dorotko - śniegu juz prawie nie mam i ogromnie się cieszę z tego powodu :D

Edytko - tak to owocowe drzewka, mają 10 -12 lat, są z tych niskopiennych. Ja ich nie sadziłam, już rosły. Trochę musieliśmy powycinać, ale trochę zostało. Mam jabłonie, wiśnie. Z owocowaniem jabłoni tak średnio, ale wiśni mam co roku sporo. Ja posadziłam gruszkę, czereśnie, są jeszcze małe. I moje odkrycie czyli świdośliwę. Bardzo fajna roślinka z jeszcze fajniejszymi smakowitymi owocami.

Małgoś - jak patrzę na ten księżycowy krajobraz na sąsiednie łące to jestem przerażona, co by było, gdyby przyszły do mnie ;:oj

Aguś - ja wiosną ruszam na wojnę z kretami z moim preparatem "pożegnanie z kretem". Nie poddały się nawet mrozom ;:185 widziałam w ogrodzie nowe kopce ;:174

Na moich parapetach też wiosennie. Nasionka powoli pokazują się, radując moje spragnione oczy.

Kobea, jedna z kilku ;:138

Obrazek

Heliotrop, tylko 7 roślinek, ale też się cieszę

Obrazek

inne ( petunia zwisająca i zwykła wyglądają podobnie) i nie są jeszcze fotogeniczne.

za to koty chętnie korzystają ze słoneczka ( sobotniego) :wink:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu kobea już rośnie moja jeszcze nie wykiełkowała, ale zatrwian tak. Heliotrop jeszcze w sklepie :oops: AL posiałam nasiona liliowców i czekam, bo tu mogą być niespodzianki ;:333
Czy Twoje koty zawsze mają takie miny ? ten z prawej wygląda na wkurzonego, a takie są śliczne ! wymiziaj koteczki ;:173
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Alu- kot po prostu uroczy a jak pozuje do zdjęcia :D
trzymam kciuki za nasionka ;:3
dopiero zauważyłam, że to dwa koty ;:63
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”