Kwiecisty ogród Doroty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Kwiecisty ogród Doroty

Post »

Dorotko najpierw o wierzbie: może coś podgryzło wierzbie korzonki i dlatego gałązki uschły. Trzymam kciuki za szczepienie, bo to fajna rzecz :lol: Iryski piękne, u mnie żadne nie kwitną to znaczy że nie mam takich, dostałam jakieś dwa od Irminki ale jeszcze nie kwitły - czekam na nie :? Zamówiłam goryczkę u Magdy, ale przyszła cieniutka; chyba to nie jest taka jak Twoja skoro u Ciebie już kwitnie. Chciałam zapytać na poprzedniej stronie są żółte kwiatuszki nie omieg (między fiołkami a goryczką) co to jest? Śliczny masz skalniak ;:63
Ładnie masz kolorowo!
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Smagliczka wyszła Ci pięknie. ;:215
Cieszę się, że nasionka były dojrzałe i masz z nich radochę.
Mnie fasolka szparagowa już wzeszła, ale to zaledwie kilka krzaczków, bo mój M za nią nie przepada w odróżnieniu do mnie. :D
Schodzi mi też groszek i fasolnik, ale nie wiem czy z tego ostatniego coś wyrośnie.
W zeszłym roku złapał jakieś choróbsko i tyle go widziałam.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Dorotko wcale się nie dziwię, że lubisz wiosenne miesiące bo masz u siebie wyjątkowo kolorowo. Ja za cebulowymi nie przepadam bo u mnie za mokro więc mam tylko kilka choćby po to aby mieć co ściąć do wazonu. Na skalaniach to teraz uczta dla oczu - stać i podziwiać aż oczy rozbolą.Wiosna wyjątkowo szybko nadrobiła w Waszych stronach stracony czas bo u nas np serduszka dopiero wyszła z ziemi a na bzach pusto.
Czy cebulki sadzisz w ziemi bezpośrednio czy w koszykach ?
Ja przeszłam na koszyki ale to kłopotliwe
Wpadnij do mnie - jest pytanko i czekam na odpowiedź.
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sty 2011, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

alez u Ciebie kolorów
rododendron masz w kolorze mojej azali też w tym roku mi slicznie zakwitła(zobacz u mnie) własciewie pierwszy raz od zakupu a iryskow mam na razie 2 kolorki fiolet i zółć ale jeszcze coś tam mi Genia dała wiec czekam na efekty
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko ależ u Ciebie wszystko kwitnie jak zaczarowane!U mnie irysy dopiero z ziemi wyszły a u Ciebie taka kwitnąca kolekcja! No i te kolorowe poduchy na skalniaku - naprawdę jest co podziwiać.
Zaglądając do Twojego ogródka zawsze odnoszę wrażenie , że jesteś jego wielką pasjonatką.
Mój miniaturowy rododendron też miał być żółto - cytrynowy ale od 7 lat jeszcze nigdy mi nie zakwitł , do tego jest naprawdę mini :roll:
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Dorotko,u ciebie stanowczo cieplej,nawet bez lada chwila ci zakwitnie.Piekne kolorowe kepy na skalniaku.Moja wierzba taka z kijków miała juz około 3 metrów i nie wypusciła w tym roku listków,pewnie trzeba bedzie ja wyciąć,ale nie wiem jaka przyczyna mogła byc.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dorotko ależ cudne te iryski i tak obficie już Ci kwitną ;:oj Moje dopiero zaczynają, ale to jeszcze maluszki.....
Skalniak wygląda przepięknie, kolorowy, wesoły..... wiosna to najpiękniejszy dla nich czas :D
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Witam miłych gości, wpadłam tylko odpisać Stasi, że paczka z roślinkami doszła, przy okazji zaglądam do siebie, a tu tylu miłych gości.
Jutro wszystkim odpiszę, dziś padam, ten remont mnie wykańcza, obawiam się że potrwa długo niż mężowski urlop ;:306 Na ogrodzie stoi "piękna" stara, zardzewiała przyczepa do traktora na gruz, widok koszmarny. Kwiaty pięknie zakwitają i to mnie cieszy staram się patrzeć tylko w ich stronę w tym momencie optymizm mi potrzebny, a kolorowe rabatki dają ukojenie ;:306
Jesteście kochane ;:196 tyle miłych słów, zmykam idę ;:19 do jutra.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44

Post »

Dorotko iryski cudowne ,kolorowych snów Ci życzę ;:168
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Dorotko, piękne kolorowe rabatki!
Bez już u Ciebie kwitnie i zawilce? ;:oj Ja mam chyba późniejszą odmianę, kwitnie pod koniec lata..Twoj jest uroczy..jak mu na imię? :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

To teraz odpowiadam miłym gościom.

judytko to Ty :?: aż musiałam sprawdzić, nie było Ciebie tak długo na forum, cieszę się że do nas wróciłaś.
U mnie tulipany już przekwitły, wiosna ruszyła pełną parą i nadrabia stracony czas.

Ewo tych poduszkowców mam kilka odmian, są piękne jak kwitną , później nie zachwycam się nimi. Bardzo się rozrastają, więc co pewien czas je zmniejszam.
Większość niskich irysków mam od forumki z wymiany.

Reniu niskie iryski już przekwitają, za szybko jak dla mnie, nawet nie nadążam się nimi nacieszyć. Bzy kwitną na całego, zapach unosi się po ogrodzie cudny, jak ja lubię wiosnę. W niedzielę dojedzie do mnie bez Meyera, polowałam na niego kilka lat. Już ma miejsce przygotowane, ta odmiana dopiero pachnie.

Marysiu coś nie mam szczęścia do wierzb, rosną u mnie tylko kilka lat, a później wycinam. Rok temu straciłam piękną Hakiro, nie wiedziałam jaka przyczyna usychała na oczach. Nie była podgryziona, korzenie zdrowe, zaczęłam sekatorem ciąć pień i co się okazało w miejscu szczepienia zagnieździły się gąsieniczki, tworząc korytarze. Teraz jak nacinałam korę na tej, którą próbuję szczepić, miejscami wyglądała nieciekawie, zobaczymy czy się uda. Jak nie to obetnę górę do zdrowej kory i ponownie spróbuję.
Jest kilka odmian goryczki, nie na każdej ziemi dobrze rośnie, tej mojej służy mam ją kilka lat od Anitki, co roku kępka narasta i kwitnienia więcej.
Marysiu skalniak powstawał długo, ponieważ przy remoncie domu było dużo gruzu trzeba było go gdzieś umieścić. Wtedy właśnie powstał pomysł skalniaka. Żółtych kwiatuszków nie znam nazwy to roślinka skalniakowa.

Grażynko bo nasionka z serca ;:167 dawane, cokolwiek do mnie przyjeżdża z Cieszyna pięknie rośnie ;:215
Moje fasolki też już kiełkują, szparagową mam przykrytą włókniną. Na szczęście moi panowie bardzo ją lubią, więc ja wykorzystuję w sezonie ile się da do różnych potraw i solo.

Krysiu cebulki zawsze sadziłam do koszyków, ale po wykopaniu denerwowało mnie jak wchodziły mi cebulki między kratki. Więc przeszłam na duże donice, część tulipanów tak mam posadzone. W zeszłym roku zaryzykowałam i posadziłam bez jakichkolwiek zabezpieczeń, na szczęście żaden szkodnik zębaty mi nie spałaszował cebulek.
Wiosna jest cudna, pracy wiele, ale można pooglądać kolorowe rabatki.

Marzeno nadrobię zaległości w waszych ogrodach, zapewne w niedzielę, wejdę w Twój wątek z ciekawością zobaczę rododendron.
Ja mam dużo irysków od naszej e-gieni, może mamy z tego samego źródła.

Beatko ogród to moja pasja, kocham te moje wypociny, wszystko w nim robię sama, a początki nie były ciekawe, ciągła walka ze "skarbami" zakopanymi w ziemi z chwastami dała mi się we znaki. Dziś sama się dziwię, że nie zwątpiłam na początku. Dla mieszkańców wioski byłam sensacją, samochody zwalniały, ludzie z zainteresowaniem spoglądali- co ta baba robi ;:306
Na kwiaty miniaturowego rododendrona czekałam 4 lata.

Małgosiu piaski bardzo szybko się nagrzewają, do tego ostatnio padało więc wszystko ciągnie w górę. Trawniki kosiłam już kilka razy, a dziś byłam sama zdziwiona. We wtorek na początku tygodnia skosiłam wszystko, a dziś trawa tak urosła, że musiała iść do ponownego koszenia. Nigdy do tej pory nie zdarzyło mi się kosić 2x w tygodniu. Chyba nawóz Hydrocomlex tak zadziałał.
Z wierzbą może być tak jak z moją, sprawdź miejsce szczepienia, może masz gąsieniczki. Wtedy wierzba na 100% do wyrzucenia.

Agnieszko iryski mam chyba ze 4 lata, tego roku przechodzą szczyt formy. Wiosna to piękny czas nie tylko dla roślin, ale i dla nas pasjonatek ogrodów. W końcu możemy się spełniać w tym co kochamy.

Renatko dziękuję bardzo ;:180

Kasiu bzy kwitną na całego, nie znam nazwy tego co pokazałam, mam go w spadku po pierwszych właścicielach.

To teraz pokażę wszystkie odmiany moich bzów
Obrazek

Obrazek

Obrazek
ostatnia odmiana to Sensation
Obrazek
zaczynają kwitnąć rododendrony
Obrazek

Obrazek
moje zeszłoroczne zakupy iryskowe zakwitły, czyż nie są piękne
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Dorotko ten pierwszy różanecznik cudny ,znasz może jego nazwę ?
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Maska pisze:Chciałam zapytać na poprzedniej stronie są żółte kwiatuszki nie omieg (między fiołkami a goryczką) co to jest?
Obrazek
Może ja podpowiem,dostałam tego skalniaczka od Doroty i udało mi się go nazwać,to actinella scaposa.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Uwielbiam bzy! Dwa lata temu jak robiliśmy Loli wolierę trzeba było wyciąć stary krzew bzu, taki zwykły ale był urokliwy. Pobrałam sadzonki i kupiłam cztery różne takie szlachetne, jeszcze są małe ale już kwitną! Ten różowy Rh prześliczny bo drugi kolorek mam podobny :lol:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Dorotko a jak mogłoby być inaczej. :uszy
Fajnie, że możemy się powymieniać a jeśli jeszcze rośliny zaakceptują nowe środowisko to już pełny sukces.
Remont straszna rzecz, miałam ich kilka w życiu a wszystkie poważne i z ....kłopotami. ;:222
Więc trzymam kciuki żeby choć wszystko poszło gładko. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”