Szczepienie drzew owocowych cz.2
Re: szczepienie drzew owocowych
jeśli chcesz szczepić na podkładce karlowej lub półkarłowej to nabyć taką możesz zapewne w szkółce. Podkładkę antonówki można wyhodować z pestki, ale to długo trwa. Szczepienie na podkładce dopiero wiosną. Jeśli masz na nowym miejscu jakąś jabloń możesz spróbować przeszczepić w sierpniu przez okulizację.
- NOWY 83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: szczepienie drzew owocowych
Lub poszukać jakichś siewek pod jabłoniami zaokulizować a jesienią przesadzić na miejsce , albo przesadzić jesienią siewki i szczepić wiosną , mamy na forum cały wątek o szczepieniu drzew owocowych , a tam wiadomości znajdziesz dużo .
Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. II
Moja jabłoń obficie osypana owocami, widać też że wzrost zrazów również stoi. Rozumiem że to normalne zjawisko? Pewnie znowu ruszą na jesień po zbiorze owoców?
Podejrzewam, że zamiast rosnąć to zaczną drewnieć 

- Aga2
- 200p
- Od: 31 mar 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam szczepione drzewko z marca z sukcesem.
Czy miejsce szczepienia mam odwinąć? jak w ogóle postępować dalej a mamy sierpień?
Czy miejsce szczepienia mam odwinąć? jak w ogóle postępować dalej a mamy sierpień?
Pozdrawia Agnieszka.
Mój ogród
Mój ogród
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W kwietniu szczepiłem gruszę, kożuchówka najlepiej mi wychodzi.
Taśmę odwinąłem już dawno.
Uważaj, żeby jakieś ptaszysko nie usiadło i nie wyłamało zraza.
Taśmę odwinąłem już dawno.
Uważaj, żeby jakieś ptaszysko nie usiadło i nie wyłamało zraza.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Obok zraza można przyczepić taśmą grubszy patyk zabezpieczający.
Witam jak rozpoznać który pąk na czereśni jest pąkiem liściowym aby wykonać okulizację.Pąk musi być pobrany z ostatniego przyrostu?
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Wiem w pierwszych dwóch zawinąłem folie za mocno

Witam jak rozpoznać który pąk na czereśni jest pąkiem liściowym aby wykonać okulizację.Pąk musi być pobrany z ostatniego przyrostu?
Pąki liściowe są węższe i ostro zakończone, pąki kwiatowe są szersze i zaokrąglone, z wyjątkiem odmian na mocno skarlających podkładkach zazwyczaj zgrupowane na krótkopędach (w charakterystycznych "wianuszkach" dookoła pąka liściowego)
Na filmie w YT widziałem okulizacje czereśni w jakiejś szkółce. Zrazy do szczepień były dość długie, dłuższe na pewno od tych jakie ja pobrałem w tym roku do szczepienia (na powyższym zdjęciu właśnie). U mnie pąki uśpione liściowe znajdowały się na zielonym wierzchołku o długości ok 10-15 cm. Na filmiku mieli ok 30 cm jeśli nie większe. Czemu tak? Może szczepili wczesnym latem?
Chodzi o ten film. Zrazy są długie i wydaje mi się że pobierają je z tych zdrewniałych pąków a nie z zielnych końcówek
https://youtube.com/watch?v=C8EIE2ZacII
Chodzi o ten film. Zrazy są długie i wydaje mi się że pobierają je z tych zdrewniałych pąków a nie z zielnych końcówek
https://youtube.com/watch?v=C8EIE2ZacII
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To zależy od tempa przyrostu drzewa , tzn. ilości wody , składników pokarmowych , podkładki , ilości owoców , wieku , intensywności cięcia , odmiany itd. U mnie na colcie jesienią posadzone drzewko teraz ma przyrosty ok. metra a innej odmiany kikuty 20 cm.
Ale na czereśni wszystkie są identycznePromilus pisze:Pąki liściowe są węższe i ostro zakończone, pąki kwiatowe są szersze i zaokrąglone, z wyjątkiem odmian na mocno skarlających podkładkach zazwyczaj zgrupowane na krótkopędach (w charakterystycznych "wianuszkach" dookoła pąka liściowego)
Gdy okulizowałem w tamtym roku to na wiosnę zamiast pąka liściowego rozwinął się pąk kwiatowy gdy sprawdziłem drzewo z którego pobrałem oczka okazało się że ten ostatni przyrost z którego pobrałem oczko do okulizacji miał same pąki kwiatowe.Pobrałem oczko z tej części którą pan zaznaczył na obrazku.NOWY 83 pisze:tom999 W czarnych kółeczkach są pąki liściowe na pędzie jednorocznym (część zielona ) .
http://images75.fotosik.pl/814/cfff9d3d759a9280med.jpg