Sezon 2011
- Steasi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sezon 2011
Basia super to wygląda! Jak się na to patrzy to wydaję się że są jakby całością, bardzo lubię takie połączenia 

- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dorotko, faktycznie, to botonia
Venossę polecam, tegoroczny nabytek, a kwitnie obficie już drugi raz.
Paulinko, niestety ...to typowe nasadzenie wbrew logice. Za tą parką znajduje się przy pergoli całkowicie zasłonięta róża pnąca, a u jej stóp rabatówka
wkrótce zamienię je miejscami.
To może jeszcze mało popularny powojnik flamulla terniflora zwany jesiennym. Zakwita dopiero we wrześniu.

Paulinko, niestety ...to typowe nasadzenie wbrew logice. Za tą parką znajduje się przy pergoli całkowicie zasłonięta róża pnąca, a u jej stóp rabatówka

To może jeszcze mało popularny powojnik flamulla terniflora zwany jesiennym. Zakwita dopiero we wrześniu.

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Basiu, jestem zachwycona Violaceą! Naprawdę jest inna od wszystkich!
Mój durandii zionie błękitem wśród badyli ;-)

"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Moja Venosa też kwitnie, całkiem obficie, a latem miała tylko kilka kwiatuszków. To maleństwo, tej wiosny przyjechała malutka sadzoneczka. Kwitnie też, ale skromnie, Ramona sadzona zeszłej jesieni.
Pozdrawiam - BabajAGA
- FxckTheRest
- 10p - Początkujący
- Od: 17 paź 2011, o 20:49
Nieodpoczywający leniuch :P
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Paweł, on nie wygląda jak The President
Może kupowałeś w tej firmie, co i ja
Odkrywam jeszcze niespodzianki odmianowe.

-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
NMnie również by zaskoczył taki the presidentFxckTheRest pisze:Oto mój Clematis 'The President' zaskoczył w sierpniu

- FxckTheRest
- 10p - Początkujący
- Od: 17 paź 2011, o 20:49
Ciekawostką jest to, że siedział tam 2 letni prezydent. Tej wiosny zachciało mi się tunelu z powojników, który miałby prowadzić do warzywniaka i przyszłej altany
Niby wykopałem powojnika w całości... a tu niespodzianka i nie byle jaka. Bo ten pod krzakami nie widział słońca i wygląda całkiem inaczej jak Prezydent na patyku 

Nieodpoczywający leniuch :P
- Edyta1
- Od: 20 paź 2011, o 00:06
Pooglądałam przepiękne powojniki i jestem nimi zachwycona ;:91 .
Ostatnio zastanawiałam się nad wsadzeniem jakiś 2-3 sztuk na aktualnie przebudowywanej rabacie. Chciałabym poprosić osoby, które mają doświadczenie z poniższymi odmianami o opinię na temat ich zdrowotności, kwitnienia i czy nadają się na rabatę w pełnym słońcu. Wstępnie wybrałam odmiany: Princess Diana, Sunset, Rooran, Solidarność, Mazowsze, Omoshiro.
Oczywiści podobało mi się dużo więcej, ale spora część tych, które wzbudziły mój zachwyt wyraźnie preferuje cień, a tego u mnie niezbyt wiele
.
Będę wdzięczna za pomoc
.
Ostatnio zastanawiałam się nad wsadzeniem jakiś 2-3 sztuk na aktualnie przebudowywanej rabacie. Chciałabym poprosić osoby, które mają doświadczenie z poniższymi odmianami o opinię na temat ich zdrowotności, kwitnienia i czy nadają się na rabatę w pełnym słońcu. Wstępnie wybrałam odmiany: Princess Diana, Sunset, Rooran, Solidarność, Mazowsze, Omoshiro.
Oczywiści podobało mi się dużo więcej, ale spora część tych, które wzbudziły mój zachwyt wyraźnie preferuje cień, a tego u mnie niezbyt wiele

Będę wdzięczna za pomoc

Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Edytko, z wymienionych przez ciebie odmian mam Omoshiro, niestety dość kapryśny
To wielkokwiatowy wcześniekwitnacy a one lubia padać na uwiąd. Mój właśnie po takich przejściach w tym roku się gramoli. Ma raptem ... jeden pęd. Więc jeśli chcesz burzę kwiatów to odradzam.
Princess Diana, Mazowsze, Solidarność to dość popularne odmiany na forum, obficie kwitnące.
Życzę powodzenia w uprawie
A u mnie jesiennie zakwitła Snow Queen. Niestety nie zauważyłam wcześniej, że zaatakowały ja mszyce
Byłoby pewnie więcej kwiatów

Princess Diana, Mazowsze, Solidarność to dość popularne odmiany na forum, obficie kwitnące.
Życzę powodzenia w uprawie

A u mnie jesiennie zakwitła Snow Queen. Niestety nie zauważyłam wcześniej, że zaatakowały ja mszyce

- Edyta1
Dziękuję Dorotko za informację
. Staram się unikać kapryśnych roślin, bo działkę mam sporą a i innych obowiązków nie brakuje
. Może jeszcze ktoś podpowie w kwestii pozostałych odmian
.

Pozdrawiam - Edyta
a u mnie w tym roku zioną tylko badyle i myślałam ,żeby wstawić ikonkę z uśmieszkiem , ale patrząc na te wasze violacea i durandii to wcale nie chce mi się śmiać .100krotka pisze:Basiu, jestem zachwycona Violaceą! Naprawdę jest inna od wszystkich!
Uwiąd szalał i zbierał żniwo we wszystkim oprócz włoskich...

No nigdy nie miałam takiego słabego roku z powojnikami.

Może dlatego ,że zachęcona tutaj sposobem na zwiększenie kwitnienia, podziałałam trochę z magiczną siłą do pomidorów i przedobrzyłam sprawę ? Lałam wprawdzie bardzo rozcieńczony ,ale dość często.
Podobno powojniki nie lubią sztucznych nawozów,bo zwiększają skłonność do zapadania właśnie na uwiąd. O wiele lepiej reagują na natutralne - np. koński obornik.
Jakie są Wasze doświadczenia ?
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- Alionuszka
- Od: 16 cze 2009, o 23:21
Edytko Princess Diana lubi jak najbardziej dużo słońca ,podobnie jak prawie wszystkie z grupy Viticella .Polecam Venossa Violacea,Luxurians,Purpurea Plena Elegans...
Z wielkokwiatowych późno kwitnących ,które u mnie nie chorowały na uwiąd do Comtesse de Bouchaud,The President,Jackmanii,Blue Angel,Kardynał Wyszyński...oprócz tego jeszcze bylinowe...ale nie wiem ,jakie kolory dla Ciebie najlepsze...
Z wielkokwiatowych późno kwitnących ,które u mnie nie chorowały na uwiąd do Comtesse de Bouchaud,The President,Jackmanii,Blue Angel,Kardynał Wyszyński...oprócz tego jeszcze bylinowe...ale nie wiem ,jakie kolory dla Ciebie najlepsze...

Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
No właśnie u mnie jest tak samo. Sztuczny nawóz i do tego lany bezpośrednio na korzenie to prawie pewny uwiąd. Lepszy jest jednak naturalny bo to są żarłoki i trzeba nawozić by kwitły.Firletka pisze: Podobno powojniki nie lubią sztucznych nawozów,bo zwiększają skłonność do zapadania właśnie na uwiąd. O wiele lepiej reagują na natutralne - np. koński obornik.
Jakie są Wasze doświadczenia ?
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
- Edyta1
Nelu, bardzo dziękuję za odpowiedź.Alionuszka pisze:Edytko Princess Diana lubi jak najbardziej dużo słońca ,podobnie jak prawie wszystkie z grupy Viticella .Polecam Venossa Violacea,Luxurians,Purpurea Plena Elegans...

Poszukuję powojników w intensywnych barwach, żeby dobrze wyglądały za jaskrawymi liliowcami. Muszę przyznać, że masz 3 szt. na swojej działce, ale zupełnie się na nich nie znam, kupowałam co mi w oko wpadło. Nawet nie mam pojęcia na jakie grupy się je dzieli

Pozdrawiam - Edyta