Sezon 2011

Powojniki
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sezon 2011

Post »

Basia super to wygląda! Jak się na to patrzy to wydaję się że są jakby całością, bardzo lubię takie połączenia ;:108
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko, faktycznie, to botonia :) Venossę polecam, tegoroczny nabytek, a kwitnie obficie już drugi raz.
Paulinko, niestety ...to typowe nasadzenie wbrew logice. Za tą parką znajduje się przy pergoli całkowicie zasłonięta róża pnąca, a u jej stóp rabatówka :wink: wkrótce zamienię je miejscami.

To może jeszcze mało popularny powojnik flamulla terniflora zwany jesiennym. Zakwita dopiero we wrześniu.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu, jestem zachwycona Violaceą! Naprawdę jest inna od wszystkich!

Mój durandii zionie błękitem wśród badyli ;-)

Obrazek
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Moja Venosa też kwitnie, całkiem obficie, a latem miała tylko kilka kwiatuszków. To maleństwo, tej wiosny przyjechała malutka sadzoneczka. Kwitnie też, ale skromnie, Ramona sadzona zeszłej jesieni.
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
FxckTheRest
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 paź 2011, o 20:49

Post »

Oto mój Clematis 'The President' zaskoczył w sierpniu :)

Obrazek

Paweł.
Nieodpoczywający leniuch :P
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Paweł, on nie wygląda jak The President :oops: Może kupowałeś w tej firmie, co i ja :;230 Odkrywam jeszcze niespodzianki odmianowe.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

FxckTheRest pisze:Oto mój Clematis 'The President' zaskoczył w sierpniu :)
NMnie również by zaskoczył taki the president :wink:
Awatar użytkownika
FxckTheRest
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 paź 2011, o 20:49

Post »

Ciekawostką jest to, że siedział tam 2 letni prezydent. Tej wiosny zachciało mi się tunelu z powojników, który miałby prowadzić do warzywniaka i przyszłej altany :D Niby wykopałem powojnika w całości... a tu niespodzianka i nie byle jaka. Bo ten pod krzakami nie widział słońca i wygląda całkiem inaczej jak Prezydent na patyku :roll:
Nieodpoczywający leniuch :P
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

Pooglądałam przepiękne powojniki i jestem nimi zachwycona ;:91 .
Ostatnio zastanawiałam się nad wsadzeniem jakiś 2-3 sztuk na aktualnie przebudowywanej rabacie. Chciałabym poprosić osoby, które mają doświadczenie z poniższymi odmianami o opinię na temat ich zdrowotności, kwitnienia i czy nadają się na rabatę w pełnym słońcu. Wstępnie wybrałam odmiany: Princess Diana, Sunset, Rooran, Solidarność, Mazowsze, Omoshiro.
Oczywiści podobało mi się dużo więcej, ale spora część tych, które wzbudziły mój zachwyt wyraźnie preferuje cień, a tego u mnie niezbyt wiele ;:151 .
Będę wdzięczna za pomoc ;:180 .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Edytko, z wymienionych przez ciebie odmian mam Omoshiro, niestety dość kapryśny :( To wielkokwiatowy wcześniekwitnacy a one lubia padać na uwiąd. Mój właśnie po takich przejściach w tym roku się gramoli. Ma raptem ... jeden pęd. Więc jeśli chcesz burzę kwiatów to odradzam.
Princess Diana, Mazowsze, Solidarność to dość popularne odmiany na forum, obficie kwitnące.
Życzę powodzenia w uprawie :wit

A u mnie jesiennie zakwitła Snow Queen. Niestety nie zauważyłam wcześniej, że zaatakowały ja mszyce :evil: Byłoby pewnie więcej kwiatów
Obrazek
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Dorotko za informację :D . Staram się unikać kapryśnych roślin, bo działkę mam sporą a i innych obowiązków nie brakuje :wink: . Może jeszcze ktoś podpowie w kwestii pozostałych odmian ;:88 .
Pozdrawiam - Edyta
Awatar użytkownika
Firletka
500p
500p
Od: 16 mar 2009, o 16:19

Post »

100krotka pisze:Basiu, jestem zachwycona Violaceą! Naprawdę jest inna od wszystkich!

Mój durandii zionie błękitem wśród badyli ;-)

Obrazek
a u mnie w tym roku zioną tylko badyle i myślałam ,żeby wstawić ikonkę z uśmieszkiem , ale patrząc na te wasze violacea i durandii to wcale nie chce mi się śmiać .

Uwiąd szalał i zbierał żniwo we wszystkim oprócz włoskich... :?
No nigdy nie miałam takiego słabego roku z powojnikami. :(
Może dlatego ,że zachęcona tutaj sposobem na zwiększenie kwitnienia, podziałałam trochę z magiczną siłą do pomidorów i przedobrzyłam sprawę ? Lałam wprawdzie bardzo rozcieńczony ,ale dość często.
Podobno powojniki nie lubią sztucznych nawozów,bo zwiększają skłonność do zapadania właśnie na uwiąd. O wiele lepiej reagują na natutralne - np. koński obornik.

Jakie są Wasze doświadczenia ?
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Edytko Princess Diana lubi jak najbardziej dużo słońca ,podobnie jak prawie wszystkie z grupy Viticella .Polecam Venossa Violacea,Luxurians,Purpurea Plena Elegans...
Z wielkokwiatowych późno kwitnących ,które u mnie nie chorowały na uwiąd do Comtesse de Bouchaud,The President,Jackmanii,Blue Angel,Kardynał Wyszyński...oprócz tego jeszcze bylinowe...ale nie wiem ,jakie kolory dla Ciebie najlepsze... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Firletka pisze: Podobno powojniki nie lubią sztucznych nawozów,bo zwiększają skłonność do zapadania właśnie na uwiąd. O wiele lepiej reagują na natutralne - np. koński obornik.
Jakie są Wasze doświadczenia ?
No właśnie u mnie jest tak samo. Sztuczny nawóz i do tego lany bezpośrednio na korzenie to prawie pewny uwiąd. Lepszy jest jednak naturalny bo to są żarłoki i trzeba nawozić by kwitły.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alionuszka pisze:Edytko Princess Diana lubi jak najbardziej dużo słońca ,podobnie jak prawie wszystkie z grupy Viticella .Polecam Venossa Violacea,Luxurians,Purpurea Plena Elegans...
Z wielkokwiatowych późno kwitnących ,które u mnie nie chorowały na uwiąd do Comtesse de Bouchaud,The President,Jackmanii,Blue Angel,Kardynał Wyszyński...oprócz tego jeszcze bylinowe...ale nie wiem ,jakie kolory dla Ciebie najlepsze... :D
Nelu, bardzo dziękuję za odpowiedź. ;:180
Poszukuję powojników w intensywnych barwach, żeby dobrze wyglądały za jaskrawymi liliowcami. Muszę przyznać, że masz 3 szt. na swojej działce, ale zupełnie się na nich nie znam, kupowałam co mi w oko wpadło. Nawet nie mam pojęcia na jakie grupy się je dzieli :oops: . No cóż, ale zima przed nami więc będzie czas, na nadrobienie lektury :wink: .
Pozdrawiam - Edyta
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Powojniki”