Sezon 2011
- Steasi
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sezon 2011
Basia super to wygląda! Jak się na to patrzy to wydaję się że są jakby całością, bardzo lubię takie połączenia 

- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dorotko, faktycznie, to botonia  Venossę polecam, tegoroczny nabytek, a kwitnie obficie już drugi raz.
 Venossę polecam, tegoroczny nabytek, a kwitnie obficie już drugi raz.
Paulinko, niestety ...to typowe nasadzenie wbrew logice. Za tą parką znajduje się przy pergoli całkowicie zasłonięta róża pnąca, a u jej stóp rabatówka wkrótce zamienię je miejscami.
 wkrótce zamienię je miejscami.
To może jeszcze mało popularny powojnik flamulla terniflora zwany jesiennym. Zakwita dopiero we wrześniu.

Venossę polecam, tegoroczny nabytek, a kwitnie obficie już drugi raz.
 Venossę polecam, tegoroczny nabytek, a kwitnie obficie już drugi raz.Paulinko, niestety ...to typowe nasadzenie wbrew logice. Za tą parką znajduje się przy pergoli całkowicie zasłonięta róża pnąca, a u jej stóp rabatówka
 wkrótce zamienię je miejscami.
 wkrótce zamienię je miejscami.To może jeszcze mało popularny powojnik flamulla terniflora zwany jesiennym. Zakwita dopiero we wrześniu.

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki

Balinki
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Basiu, jestem zachwycona Violaceą! Naprawdę jest inna od wszystkich!
Mój durandii zionie błękitem wśród badyli ;-)

"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka

Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Moja Venosa też kwitnie, całkiem obficie, a latem miała tylko kilka kwiatuszków. To maleństwo, tej wiosny przyjechała malutka sadzoneczka. Kwitnie też, ale skromnie, Ramona sadzona zeszłej jesieni.

Pozdrawiam - BabajAGA

- FxckTheRest
- 10p - Początkujący 
- Od: 17 paź 2011, o 20:49
Nieodpoczywający leniuch :P

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Paweł, on nie wygląda jak The President  Może kupowałeś w tej firmie, co i ja
 Może kupowałeś w tej firmie, co i ja  Odkrywam jeszcze niespodzianki odmianowe.
 Odkrywam jeszcze niespodzianki odmianowe.

Może kupowałeś w tej firmie, co i ja
 Może kupowałeś w tej firmie, co i ja  Odkrywam jeszcze niespodzianki odmianowe.
 Odkrywam jeszcze niespodzianki odmianowe.- 
				Jurek
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
NMnie również by zaskoczył taki the presidentFxckTheRest pisze:Oto mój Clematis 'The President' zaskoczył w sierpniu

- FxckTheRest
- 10p - Początkujący 
- Od: 17 paź 2011, o 20:49
Ciekawostką jest to, że siedział tam 2 letni prezydent. Tej wiosny zachciało mi się tunelu z powojników, który miałby prowadzić do warzywniaka i przyszłej altany  Niby wykopałem powojnika w całości... a tu niespodzianka i nie byle jaka. Bo ten pod krzakami nie widział słońca i wygląda całkiem inaczej jak Prezydent na patyku
  Niby wykopałem powojnika w całości... a tu niespodzianka i nie byle jaka. Bo ten pod krzakami nie widział słońca i wygląda całkiem inaczej jak Prezydent na patyku 

Niby wykopałem powojnika w całości... a tu niespodzianka i nie byle jaka. Bo ten pod krzakami nie widział słońca i wygląda całkiem inaczej jak Prezydent na patyku
Nieodpoczywający leniuch :P

- Edyta1
- Od: 20 paź 2011, o 00:06
Pooglądałam przepiękne powojniki i jestem nimi zachwycona ;:91 .
Ostatnio zastanawiałam się nad wsadzeniem jakiś 2-3 sztuk na aktualnie przebudowywanej rabacie. Chciałabym poprosić osoby, które mają doświadczenie z poniższymi odmianami o opinię na temat ich zdrowotności, kwitnienia i czy nadają się na rabatę w pełnym słońcu. Wstępnie wybrałam odmiany: Princess Diana, Sunset, Rooran, Solidarność, Mazowsze, Omoshiro.
Oczywiści podobało mi się dużo więcej, ale spora część tych, które wzbudziły mój zachwyt wyraźnie preferuje cień, a tego u mnie niezbyt wiele .
 .
Będę wdzięczna za pomoc .
 .

Ostatnio zastanawiałam się nad wsadzeniem jakiś 2-3 sztuk na aktualnie przebudowywanej rabacie. Chciałabym poprosić osoby, które mają doświadczenie z poniższymi odmianami o opinię na temat ich zdrowotności, kwitnienia i czy nadają się na rabatę w pełnym słońcu. Wstępnie wybrałam odmiany: Princess Diana, Sunset, Rooran, Solidarność, Mazowsze, Omoshiro.
Oczywiści podobało mi się dużo więcej, ale spora część tych, które wzbudziły mój zachwyt wyraźnie preferuje cień, a tego u mnie niezbyt wiele
 .
 .Będę wdzięczna za pomoc
 .
 .Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu

- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Edytko, z wymienionych przez ciebie odmian mam Omoshiro, niestety dość kapryśny   To wielkokwiatowy wcześniekwitnacy a one lubia padać na uwiąd. Mój właśnie po takich przejściach w tym roku się gramoli. Ma raptem ... jeden pęd. Więc jeśli chcesz burzę kwiatów to odradzam.
 To wielkokwiatowy wcześniekwitnacy a one lubia padać na uwiąd. Mój właśnie po takich przejściach w tym roku się gramoli. Ma raptem ... jeden pęd. Więc jeśli chcesz burzę kwiatów to odradzam.
Princess Diana, Mazowsze, Solidarność to dość popularne odmiany na forum, obficie kwitnące.
Życzę powodzenia w uprawie 

A u mnie jesiennie zakwitła Snow Queen. Niestety nie zauważyłam wcześniej, że zaatakowały ja mszyce Byłoby pewnie więcej kwiatów
 Byłoby pewnie więcej kwiatów

To wielkokwiatowy wcześniekwitnacy a one lubia padać na uwiąd. Mój właśnie po takich przejściach w tym roku się gramoli. Ma raptem ... jeden pęd. Więc jeśli chcesz burzę kwiatów to odradzam.
 To wielkokwiatowy wcześniekwitnacy a one lubia padać na uwiąd. Mój właśnie po takich przejściach w tym roku się gramoli. Ma raptem ... jeden pęd. Więc jeśli chcesz burzę kwiatów to odradzam.Princess Diana, Mazowsze, Solidarność to dość popularne odmiany na forum, obficie kwitnące.
Życzę powodzenia w uprawie

A u mnie jesiennie zakwitła Snow Queen. Niestety nie zauważyłam wcześniej, że zaatakowały ja mszyce
- Edyta1
Dziękuję Dorotko za informację  . Staram się unikać kapryśnych roślin, bo działkę mam sporą a i innych obowiązków nie brakuje
 . Staram się unikać kapryśnych roślin, bo działkę mam sporą a i innych obowiązków nie brakuje  . Może jeszcze ktoś podpowie w kwestii pozostałych odmian
 . Może jeszcze ktoś podpowie w kwestii pozostałych odmian  .
 .

. Staram się unikać kapryśnych roślin, bo działkę mam sporą a i innych obowiązków nie brakuje
 . Staram się unikać kapryśnych roślin, bo działkę mam sporą a i innych obowiązków nie brakuje  . Może jeszcze ktoś podpowie w kwestii pozostałych odmian
 . Może jeszcze ktoś podpowie w kwestii pozostałych odmian  .
 .Pozdrawiam - Edyta

a u mnie w tym roku zioną tylko badyle i myślałam ,żeby wstawić ikonkę z uśmieszkiem , ale patrząc na te wasze violacea i durandii to wcale nie chce mi się śmiać .100krotka pisze:Basiu, jestem zachwycona Violaceą! Naprawdę jest inna od wszystkich!
Uwiąd szalał i zbierał żniwo we wszystkim oprócz włoskich...

No nigdy nie miałam takiego słabego roku z powojnikami.

Może dlatego ,że zachęcona tutaj sposobem na zwiększenie kwitnienia, podziałałam trochę z magiczną siłą do pomidorów i przedobrzyłam sprawę ? Lałam wprawdzie bardzo rozcieńczony ,ale dość często.
Podobno powojniki nie lubią sztucznych nawozów,bo zwiększają skłonność do zapadania właśnie na uwiąd. O wiele lepiej reagują na natutralne - np. koński obornik.
Jakie są Wasze doświadczenia ?
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka

Firletka -Wizytówka
- Alionuszka
- Od: 16 cze 2009, o 23:21
Edytko  Princess Diana lubi jak najbardziej dużo słońca ,podobnie jak prawie wszystkie z grupy Viticella .Polecam Venossa Violacea,Luxurians,Purpurea Plena Elegans...
Z wielkokwiatowych późno kwitnących ,które u mnie nie chorowały na uwiąd do Comtesse de Bouchaud,The President,Jackmanii,Blue Angel,Kardynał Wyszyński...oprócz tego jeszcze bylinowe...ale nie wiem ,jakie kolory dla Ciebie najlepsze...

Z wielkokwiatowych późno kwitnących ,które u mnie nie chorowały na uwiąd do Comtesse de Bouchaud,The President,Jackmanii,Blue Angel,Kardynał Wyszyński...oprócz tego jeszcze bylinowe...ale nie wiem ,jakie kolory dla Ciebie najlepsze...

Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości

Ogródkowe rozmaitości
- abeille
- 1000p 
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
No właśnie u mnie jest tak samo. Sztuczny nawóz i do tego lany bezpośrednio na korzenie to prawie pewny uwiąd. Lepszy jest jednak naturalny bo to są żarłoki i trzeba nawozić by kwitły.Firletka pisze: Podobno powojniki nie lubią sztucznych nawozów,bo zwiększają skłonność do zapadania właśnie na uwiąd. O wiele lepiej reagują na natutralne - np. koński obornik.
Jakie są Wasze doświadczenia ?
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"

Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
- Edyta1
Nelu, bardzo dziękuję za odpowiedź.Alionuszka pisze:Edytko Princess Diana lubi jak najbardziej dużo słońca ,podobnie jak prawie wszystkie z grupy Viticella .Polecam Venossa Violacea,Luxurians,Purpurea Plena Elegans...

Poszukuję powojników w intensywnych barwach, żeby dobrze wyglądały za jaskrawymi liliowcami. Muszę przyznać, że masz 3 szt. na swojej działce, ale zupełnie się na nich nie znam, kupowałam co mi w oko wpadło. Nawet nie mam pojęcia na jakie grupy się je dzieli
 . No cóż, ale zima przed nami więc będzie czas, na nadrobienie lektury
 . No cóż, ale zima przed nami więc będzie czas, na nadrobienie lektury  .
 .Pozdrawiam - Edyta