Esteci i łakomczuchy.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Esteci i łakomczuchy.

Post »

Mamba..."Muminki" to mój pocieszacz w chwilach beznadziejnych....teraz przelewam to uwielbienie do nich, na mojego synia :) Wieczorami przed snem , z padającym śniegiem za oknem....Muminki są niezastąpione :uszy
"Dzieci z Bullerbyn" i "Awantura o Basię" to dwie pierwsze "poważne" książki jakie dała mi mama do przeczytania.
Pamiętam ,że kiedy byłam chora ,
wyciągnęła je uroczyście z wielkiego kartonowego pudła i stwierdziła ,że już do nich dorosłam :)
Czułam się wtedy jakoś wyjątkowo a te książki mam do dziś....są jak relikwie....
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
mamba9991
1000p
1000p
Od: 13 paź 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękna opowieść, Cynthia, a zauważyłaś, że Mama Muminek zawsze chodzi po domu z torebką , no to jest dla mnie prawdziwa dama a nie jakaś tam hihi celebrytka. W ogóle z książkami to cyrk, jak był 13 grudnia ale dawno temu, to musieliśmy mieszkać w miejscu zameldowania (u ojca), moja mama więc przytomnie zapakowała biblioteczkę, po drodze wyciągnęłam "Lilie" i straszyłam nowe dzieci na nowym podwórku - Zbrodnia to niesłychana, pani zabija pana.
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kawałek kiełbasy dobrze podsuszonej... :D Dzieci z Bullerbyn czytałam w zerówce, wspaniałe to było. Ja też lubię skandynawskie klimaty. A niebo nad Szwecją, oooo marzenie. I czerwone domki.
mamba9991
1000p
1000p

Post »

AAA, jak Lisa z Anną szły po zakupy, no, i te cukierki ślazowe dla Dziadziusia, ja nie wiem jak jest w Skandynawii, bo nie byłam, podobno drogo tam, ale mogę sobie biwaki odpuścić, a te żurawiny w szwedzkich lasach chcę zobaczyć, jak sobie dziko rosną.
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja byłam, ale w Szwecji tylko przejazdem, widziałam tyle co z auta. Norwegii w dwa tygodnie zobaczyłam ile się dało (czyli mały kawałek). Mówię Ci, tam jest cudnie! I na dachach są dzikie ogródki (trawa, krzewy, borówki, jałowce - co kto nałoży :D). Najlepiej jechać w kilka osób autem, domek można wynająć i nie wychodzi tak drogo.
Cukierki ślazowe :D dokładnie, świetna była ta lista zakupów.
mamba9991
1000p
1000p

Post »

Ciekawe, ile się pamięta, nie? bo tych cukierków i zdaje się szpulki nici w końcu nie kupiły... A ja byłam i widziałam Twoje irysy w akwareli, Aniu, Ty nawet takie tło masz chłodne, niebieskie , jak bym miała Twój talent, to bym zaraz trzasnęła chili na tle arbuza (rozkrojonego oczywiście), ale to marzenia, bo nigdy tak nie będę malowała, gdyby to nie była kradzież, to bym sobie te Twoje irysy przekopiowała do albumu z fotkami.
Esteci i łakomczuchy
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, Mambuniu ;:196 Kopiuj jeśli masz ochotę.
A to chili z arbuzem to bym zobaczyła kiedyś ;:224
mamba9991
1000p
1000p

Post »

No to u mnie raczej na stole, nie sztaludze :D A jeszcze do Skandynawii wrócę, bo tak pomyślałam, że umknęła mi Karen Blixen i Andersen, no i taki serial był kiedyś "Emil z lonnebergi", no jakoś tak, pamięta ktoś? Było EEEEEEmiiiiiiiiiiiiil! za karę do drewutni! A on tam rzeźbił figurki. :D Dużo fajnego ze Skandynawii jest!
Esteci i łakomczuchy
mamba9991
1000p
1000p

Post »

Ha Ha Ha, co pomyślałam, ja mam stół z Ikea, to mogę zrobić imprezę, a menu? :D :D :D - szwedzki stół (a na nim placki ziemniaczane, ale nie skłamię, jak powiem, że będzie szwedzki stół).
Esteci i łakomczuchy
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla mnie najfajniejszy jest brunost- ser ze skarmelizowanego mleka, zwłaszcza koziego. Mniam mniam, uwielbiam. A jak coś szwedzkiego, to może klopsiki z żurawiną.
mamba9991
1000p
1000p

Post »

Mogą być klopsiki, a nawet żurawina, pod warunkiem, że ze śledzia :D śledzia mogę konsumować non stop, a podobno w Szwecji mają tyle sposobów przyrządzania, ile Eskimosi określeń na śnieg (a to tylko oficjalne, a jeszcze regionalne, mniam). Jakbym miała podróż kulinarną planować kolejną, to nie tam winnice jakieś, ale śledzie właśnie. Serka nie znam, ale mam nadzieję spróbować.
W ogóle podróże kulinarne mam na razie 2 w planach:
1. Skandynawia (śledź),
2. Węgry (papryka, ostrrra szczególnie).

Za dużo świata nie widziałam, byłam w Meksyku i na Sycylii, poza tym kolonie w NRD (ble, herbatka miętowa) i Leningradzie (kwas chlebowy z "saturatora"), w Meksyku jadłam cherimoyę (smaczny owoc), poza tym odtąd robię sobie różne "salsy słowiańskie", wszystko się na salsę nadaje, zwykły mielony smarujesz "salsą" z pomidora, chili i np rodzynek (dziwne, ale pasuje) i jest nowa potrawa :D
Fajnie jest inspirować się kuchniami różnych krajów, bo wtedy zrobi się potrawę ze wszystkiego, co akurat jest w domu.
Esteci i łakomczuchy
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mamba9991 pisze: Za dużo świata nie widziałam, byłam w Meksyku i na Sycylii, poza tym kolonie w NRD i Leningradzie
:;230 No cóż, faktycznie, Meksyk za płotem, to nie można tego nazwać podróżą :;230 Ej, żebyś Ty wiedziała jak tego zazdroszczę :P
Nie od dziś wiadomo że podróże kształcą, nawet te palcem po mapie :)
mamba9991
1000p
1000p

Post »

A bo już się pogubiłam, dzwonię do jednych, to w Tunezji są, inni w Egipcie, ciężko kogoś złapać, żeby nie miał jakiejś Majorki zaplanowanej, a ja nie byłam na wczasach żadnych, do Meksyku się załapałam jako przesiewacz na wykopaliska, ale.... wrócę tam, do Indian. Fajne są dzieci meksykańskie na wsi, wesołe, nic nie mają, to i zachcianek żadnych, codzień robią jakieś kawały, chciałam kupić baterie, to mi wskazały.... pardon ..... domek na uboczu z dziewczynkami :D :D :D Hmmm, pracę dostałam, ale zwiewałam w podskokach. Te dzieciaki i dużo wiedzą i jednocześnie nic, no inaczej tam jest. Byłam w takiej zapadłej wsi, że od laptopa uciekały, szczególnie jak był włączony dźwięk, niby niemożliwe, a jednak. Tak było. A jednocześnie wiedzą, jak leczyć ziołami, mrówkami, a ja coraz częściej myślę, że moja wiedza jak wysłać sms jest niczym przy meksykańskim dziecku :D
Esteci i łakomczuchy
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pisz, pisz jeszcze! Zdjęcia są?
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

mamba9991 pisze: A jednocześnie wiedzą, jak leczyć ziołami, mrówkami, a ja coraz częściej myślę, że moja wiedza jak wysłać sms jest niczym przy meksykańskim dziecku :D
Mamba, masz całkowitą rację....
No bo na ten przykład, gdyby nagle padły nam te wszystkie komórki, laptopy i siadła cała cywilizacja,
to kto dałby sobie lepiej radę w ogarniającej nas dziczy? :roll:
My...połowę dnia spędzający w wirtualnym świecie mielibyśmy chyba nikłe szanse.....

Pokaż nam jakieś meksykańskie fotki ;:138 ....pliiiiiiiiis :)
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”