Mam i ja :D

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
diament
1000p
1000p
Od: 5 gru 2009, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mam i ja :D

Post »

Arleta jesteś uzależniona od forum :shock: Ja jak bym tak wstała to już bym nie usnęła :lol: Jakiś dziwoląg ze mnie :wink:
Awatar użytkownika
agapuszka_83_28
500p
500p
Od: 4 lis 2010, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kaktusy super a doniczka bardzo pomysłowa :wink:
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Kasiu nocną porą :wink:
Moniko no ja myślałam, że tu sami uzależnieni :shock: :;230 ja też nie mogłam już zasnąć dlatego tu zajrzałam, a dziś właśnie wróciliśmy od siostry ;:224
Awatar użytkownika
Kasia86
500p
500p
Od: 14 lut 2010, o 12:35

Post »

agapuszka_83_28 pisze:agapuszka_83_28
Dziękuję :D
diament pisze:Arleta jesteś uzależniona od forum :shock: Ja jak bym tak wstała to już bym nie usnęła. Jakiś dziwoląg ze mnie :wink:
Jasne, że uzależniona, jak każdy tutaj :lol: u mnie komputer całą dobę włączony i zawsze otwarte okno z forum - dlatego pewnie non-stop mnie widać jako aktywną :;230
arlet3 pisze::wit Kasiu nocną porą :wink:
Moniko no ja myślałam, że tu sami uzależnieni :shock: ja też nie mogłam już zasnąć dlatego tu zajrzałam, a dziś właśnie wróciliśmy od siostry ;:224
Hej Arletko :wit
Mi to forum jakoś dziwnie zagina czasoprzestrzeń, posty podpisaną mają albo godzinę naprzód albo godzinę wstecz w stosunku do tej, która jest rzeczywiście :? Dlatego ja nigdy nie wiem czy ktoś jeszcze jest czy nie :roll:
Też nie mogę ostatnio zasnąć - dzień już mi się wiosennie wydłużył :lol:
7000 postów właśnie u Ciebie dojrzałam :shock: ŁaŁ ;:138

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Nie mam siły do tej mojej multiflory ;:223 Właśnie zauważyłam, że zaczął jej żółknąć listek :roll: Ewidentnie mam problem z tymi "łatwymi" w uprawie. Może tego gamonia znów przesadzić?
Pozdrawiam ciepło:)
Moje wątki ---> Kasia86
Hoje i inne domowe na sprzedaż
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31

Post »

Mix kaktusików super wygląda ;:108
Miałaś świetny pomysł z tym ;:108
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu u mnie też komputer chodzi prawie cały czas, tylko nas jest dwoje do niego ;:223 (dobrze, że już nie troje :;230 ) i też najlepiej mi się w nocy nadrabia zaległości :D
A z tą równą liczbą postów to nawet nie zauważyłam ale potem prześledziłam swoje wpisy i u AgiZ był ten 7000 :D
Przykro mi, że multiflorze żółknie listek :( mówisz, że ona raczej łatwa w uprawie? Mam dostać kawałek i już się martwię czy dam radę z ukorzenieniem? Jak ukorzeniałaś swoją?
Awatar użytkownika
Kasia86
500p
500p

Post »

alunia pisze:Mix kaktusików super wygląda ;:108
Miałaś świetny pomysł z tym ;:108
Bardzo dziękuję :D
arlet3 pisze:Kasiu u mnie też komputer chodzi prawie cały czas, tylko nas jest dwoje do niego ;:223 (dobrze, że już nie troje :;230 ) i też najlepiej mi się w nocy nadrabia zaległości :D
A z tą równą liczbą postów to nawet nie zauważyłam ale potem prześledziłam swoje wpisy i u AgiZ był ten 7000 :D
Przykro mi, że multiflorze żółknie listek :( mówisz, że ona raczej łatwa w uprawie? Mam dostać kawałek i już się martwię czy dam radę z ukorzenieniem? Jak ukorzeniałaś swoją?
Wg mnie (tak zawsze myślałam) ona jest łatwa w uprawie. Dlaczego tak myślałam? Bo ona lubi dużo pić. Dopóki otoczenie ma ponad 20 stopni to zawsze może być jej lekko wilgotno i kocha zraszanie. Dlatego odchodzi tutaj niebezpieczeństwo zalania. Poniżej 20st lepiej przesuszać. Jak widać ja jeszcze nie zgrałam się ze swoją i nie wpadłam z nią w taki sam rytm ale walczę.
Jeżeli chodzi o ukorzenianie to był koszmar :? Miałam w sumie kilkanaście (!) sadzonek. Uparłam się i kupowałam lub wymieniałam się na potęgę. Ukorzeniło mi się 6, a przeżyły cztery. Bardzo podobały mi się zawsze jej kwiaty, więc zaparłam się i walczyłam :wink: Polecałabym abyś zwróciła uwagę na to, czy są to kawałki wierzchołkowe. Mi, te ze środka, albo początku pędu w ogóle nie chciały się ukorzeniać - bardzo szybko umierały. Tylko te wierzchołki przeżyły.
Tutaj jakiś temat o multiflorze: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... multiflora
Ja ukorzeniam hoje, fiołki i hibiskusy bardzo dziwnie i raczej tego nie polecałabym nikomu, bo zdaje się to działać tylko u mnie.
Mianowicie, po likwidacji akwarium zostało mi mnóstwo drobnych kamyków. Wrzucam je do pojemnika z dziurkami i stawiam na dużej podstawce w wodzie. Kamyki są zawsze stale wilgotne ale nie stoją w wodzie. No i roślina do ukorzeniacza i do tych kamyków.
Całość stoi w akwarium, które mam przykryte a w pokrywce jest lampa. Nie daje ona wystarczająco dużo światła, ale daje ciepło. Dzięki temu mam tak ok 27st i wilgoć. No i to tyle chyba... To wszystko bardzo dziwne, ale u mnie się sprawdza, w dodatku nie mam zbytnio innej możliwości do ukorzeniania - te kamyki to taka alternatywa sphagnum.
Myślę, że jak wsadzisz do sphagnum i do jakiegoś akwarium albo słoika to będzie dobrze.

Obrazek
Moje wątki ---> Kasia86
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:196 ;:196 ja w pojemniczku ze sphagnum ukorzeniam albo w wodzie i też do pojemnika pod przykrywkę ;:108 No zobaczymy jak mi pójdzie, też bardzo mi się podobają jej kwiatuszki :D
Awatar użytkownika
Kasia86
500p
500p

Post »

Arletko, trzymam kciuki za Twoją multiflorę :uszy

Dzisiaj może pokażę kilka zwykłych roślinek, które w zimę podupadły trochę :(

Pamiętacie bananowca mojego? W lato wyglądał tak:

Obrazek

Po zimie wygląda teraz tak:

Obrazek

Ale na szczęście wypuszcza już nowe liście od kiedy słoneczko świeci mocniej :)

Tak wyglądało na początku jesieni sundaville przytargane do mnie przez moją mamę:

Obrazek

Przez zimę wyłysiało kompletnie, zostały same zdrewniałe pędy. Tydzień temu wszystko co suche poprzycinałam, podlałam i czekałam na to co się okaże. Czy do wyrzucenia, czy coś z tego będzie... Po kilku dniach zaczęło się puszczać jak szalone :shock: Wypuszcza coraz więcej nowych pędów a te wypuszczone rosną ok 10cm na dobę :shock: Będzie z tego wielki kwiacior :tan

Obrazek

Pędy czepiają się wszystkiego dookoła, czego tylko mogą - muszę cały czas opędzać od nich fikusa, który obok stoi - sam się nie obroni :;230

No i na koniec może pierwszy kwiatek skrzydłokwiata, który się WRESZCIE rozwinął ;:138

Obrazek

A tutaj cała roślina:

Obrazek

Wiem, że skrzydłokwiaty są powszechne i często kwitną, ale to mój pierwszy kwiat, w dodatku się go w ogóle nie spodziewałam, bo roślina dość mała i młoda. Strasznie się z niego cieszę :tan

Pozdrawiam ciepło ;:3
Moje wątki ---> Kasia86
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

jej cudo ten skrzydłuś ;:138
z sundavilki tez bądź dumna bo nie wszystkim udało się ją przezimować, czyli mnie np. miałam tez różową i dupa z tego wyszła.
a bananek na pewno da radę jak go znów na dwór wystawisz :wink:
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31

Post »

Ten skrzydłus podbił moje serce ;:167 ;:224
Awatar użytkownika
Kasia86
500p
500p

Post »

anetta pisze:jej cudo ten skrzydłuś ;:138
z sundavilki też bądź dumna bo nie wszystkim udało się ją przezimować, czyli mnie np. miałam też różową i dupa z tego wyszła.
a bananek na pewno da radę jak go znów na dwór wystawisz :wink:
Dziękuję, nie patrzyłam na to w ten sposób :wink: Przezimowałam to sundaville bardzo leniwie z mojej strony. Pozwoliłam wszystkim liściom opaść i nie zebrałam ich :oops: Cała masa liści spadła na wierzch doniczki i po bokach kompletnie ją przykryła. Pomyślałam, że dzięki temu będzie mu cieplej... Najzimniej było 16 stopni.
z bananem mogę miec problem, bo już nie mam balkonu :? Ale jestem dobrej myśli ;:108

alunia pisze:Ten skrzydłus podbił moje serce ;:167 ;:224
Wiem kochana, niestety nie ma żadnego przyrostu :( Ale popytaj, bo tutaj skrzydłokwiaty ma prawie każdy i to wielkie ;:196
Moje wątki ---> Kasia86
Awatar użytkownika
Kasia86
500p
500p

Post »

Storczykowych obaw ciąg dalszy...
Obecnie jego korzenie wyglądają tak jak na zdjęciach. Robią się coraz bardziej srebrne. Bardzo nie podoba mi się to podłoże, w którym jest. Wiem, że póki kwitnie lepiej go nie ruszać, ale przez to, że nie wiem co tam jest w środku bardzo się denerwuję.
Rozłożył kolejnego dużego pąka, kilka malutkich uschło, ale przypuszczam, że to jeszcze wskutek szoku po przyniesieniu do domu - inne rosną i chyba jest wszystko dobrze. Stoi na podstawce z keramzytem. Nie wiem czym mu umyć liście, nie wiem też której dokładne części nie moczyć - gdzie jest dokładnie ten mityczny stożek wzrostu powiedzcie mi proszę. Wiem, że pewnie się przejmuję za bardzo, ale nie chcę go zmarnować.
Czy normalne, że ma takie małe kwiatki? do 5cm.

Stwierdzam, iż nie lubię kwiatów, których nie mam od małego, bo to taka loteria z jego przystosowaniem się i moim trafieniem w preferencje...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Moje wątki ---> Kasia86
Awatar użytkownika
fiołek afrykański
100p
100p
Od: 22 wrz 2008, o 10:53

Post »

mam takie samo zdanie jak Ty, że wolę mieć roślinkę od małej szczepki, ale ona przynajmniej się przyzwyczai do warunków panujących u mnie w mieszkaniu ;)
mam 3 przygarnięte storczyki, jeden miał już takie wielkie kulki-pączki i co?? ...zrzucił je wszystkie, a teraz zaczyna mu wyrastać liść ze środka rozety, a pęd jak był zielony tak jest...nie wiem co to ma znaczyć czy coś wyrośnie czy nie,
początkowo zamzczałam raz w tyg. mniej więcej w misce z wodą i tak sobie rosły, a raczej stały w miejscu...

a moja "teściowa" podlewa normalnie sobie konewką do doniczki i się specjalnie nie przejmuje jednym storczykiem, ani nie dba aby miał jakoś specjalnie dużo światła stoi sobie na segmencie u niej i to w takim raczej ciemniejszym miejscu, a jej podlewanie polega raczej na przelananiu niż podlaniu,

i teraz nie wiem czy może jednak ten pierwszy storczyk zrzucił pąki bo miał za mało wody i się wysuszyły...??

dodam, że teściówce 3 raz kwitnął tamten jej storczyk.

mój drugi storczyk wypuścił w tym samym czasie 2 pędy co tamten pierwszy , ale w pewnym momencie stanęły w miejscu, tamten pierwszy przegonił te dwa i jest wyższy od nich bo jest dwa razy taki,

a teraz na tym jednymz pędów coś zaczyna się dziać i chyba też będą pączki,

trzeci stoi jak zaklęty i od czasu jak się u mnie zjawił dosłownie nic się z nim nie stało...
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu Twój storczyk ma faktycznie kilka martwych korzonków, ale nie ma co panikować to się wytnie :wink: Jak robią się srebrnawe to podlej delikatnie i zostaw w wodzie na 15-20 min. Liście możesz przetrzeć wodą z kropelką soku z cytryny. Stożek wzrostu to jest miejsce z którego wychodzi najmłodszy listek i na nie trzeba uważać, bo czasami może od tego gnić roślinka. Kwiatki są różnej wielkości zależy to od chyba od rodzaju hybrydy. To, że zgubił kilka pąków to też nic złego to mogły być skutki aklimatyzacji u Ciebie. Moje też czasem gubią kilka pąków mimo iż są u mnie już jakiś czas :roll:
Gdybyś miała jeszcze jakieś wątpliwości pytaj śmiało ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”