Ogródek aleb-azi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Ogródek aleb-azi

Post »

Chłodno się zrobiło, chmury przewiał wiatr i dalej ani kropli deszczu. Buszuję po ogrodach, wyczytuję wątki tematyczne, leń we mnie wstąpił i obolałość taka ogólna :;230 . Na ciele tylko, bo w głowie wesoło :D

Goś - warzywnik powstał dla pomidorów, a żeby nie rosły ciągle w tym samym miejscu rozrastał się, tak, żeby mogły spacerować. Nie odważyłam się na uprawę w donicach, bo bałam się, że je zasuszę

Dominiko - pasternak znam tylko z wyliczanki "figa z makiem z pasternakiem" :D cokolwiek by to miało znaczyć. Marchewki też wyrywałam za młodu, bo nauczona doświadczeniem wiem, że poza zdrobniałą formę "marcheweczka" do formy dorodnej "marchew" nie dojdą.

Aniu Zielona - więc kapustne w dwuszeregu zbiórka :!:

Przycięłam wczoraj miniaturowe róże, bo nie dało się wejść na rabatkę, żeby zrobić porządek. No i jeszcze rumbę- przemarzła haniebnie :oops: Z zasadniczym cięciem róż jeszcze się wstrzymuję. Oglądam straty, planuję czym zastąpić te roślinki, które "wypadły". Opryskałam Promanolem iglaki- nie lubię tego zajęcia, mam nadzieję, że będzie skuteczne.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja nie mam kiedy opryskać bo albo pada albo bardzo wieje. Nie pryska gdy jest wiatr, bo kiedyś straszliwie się zatrułam podczas oprysku i mam teraz jakąś fobię. Nawet najmniejszy wiaterek mnie powstrzymuje. A tu należałoby wszystko opryskać przynajmniej na grzyby.
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U mnie ucichło, więc pryskałam. Nie zatrułam się opryskami, ale i tak mam fobię. Wyzamykałam zwierzęta w domu i zrobiłam szlaban na 12 godzin. Nie wyglądały na stworzenia, które doceniają taką troskę :;230
A iglaki musiałam spryskać, bo mam straszliwą zarazę. W sąsiedztwie mnóstwo pousychanych wielkich świerków... monstrualne drapaki.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja aż tak nie jestem rygorystyczna co do zwierzaków. pilnuję tylko,że w trakcie pryskania psa nie było w pobliżu. Mało robię w ogóle oprysków. Tylko róże i wiosną drzewka owocowe. I tylko gdy coś się pojawi. 2 lata temu walczyłam z jakimś robactwem na winobluszczu. Oprysków robiłam tyle co przez 2 lata w całym ogrodzie. Imałam się wszystkich środków. Po zimie jakoś się skończyło, ale nie całkiem Także w zeszłym roku już dużo mniej było pryskania. Ciekawe jak będzie w tym roku.

Izuś co do doniczek to mam ich kilka...dziesiąt. Codziennie biegam z konewkami. Przyzwyczaiłam się. Gorzej mają Ci co przyjeżdżają p[odlewać jak wyjeżdżam z domu na kilka dni. Pomidory rosły całkiem ładnie.
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A to pewnie Goś nie wystarczy raz dziennie ... Właśnie tego starałam się uniknąć, bo nawet tarasowce bywały wieczorem na granicy życia. Może by tak opuncje :;230

Byłam na spacerze - w lesie wiosny nie widać, łąka też śpi - zaczynają się przebijać czubki żółtych kosaćców. Chyba widziałam łąkowego storczyka (Dactylorhiza Neck. ex Nevski )zwanego kukułką lub stoplamkiem. U mnie w błoczku też go widać: Obrazek

I jeszcze błoczkowe kaczeńce i niezapominajka błotna

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

:shock: bergenia już taki ma pąk i jaki śliczny rannik ojej zaraz zapiszę bo zapomnę :D nono i będzie warzywniak ale pochrupiemy marchewkę ....
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

Kiedy jestem w lesie o tej porze roku z nadzieją rozglądam się za przylaszczkami...
Storczyka natomiast nigdy nie spotkałam. Masz u siebie jakieś bagienko?
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Beatko- tak się cieszę, że Cię widzę. Zaraz biegnę zobaczyć co u Ciebie się wiośni ;:3

Skalniak wygląda hm... tak sobie, troszkę roślinek poszło w niebyt. Ale zakwitła Aethionema oppositifolium (skrzydlinka naprzeciwlistna) - widzicie, robię postępy :;230

Obrazek Obrazek

Ku mojej wielkiej radości przezimowała goryczka a rozchodnik jest na prawdę okazały :D

Obrazek Obrazek

Bardzo biedny jest wilczy ślad czyli przylaszczka, ale kwitnie. Pojawił się też tulipan syberyjski :;230(tak zidentyfikowany w jednym z wątków :wink: )

Obrazek Obrazek

Pojawiła się zapowiedź kwitnienia hiacyntów

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

O kurczę, skrzydlinki nie znałam, jest cudowna!!! Zaraz poczytam o niej co nieco (nazwy się wykułaś, czy masz ściągę ;:224 :lol: ).
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wiktorio - mam bagniska, dzięki czemu mam ciekawe łąki do obserwowania roślinno - zwierzęcego. Mam też mgły wędrujące... Przylaszczki leśne jeszcze śpią. Patrzyłam dziś w miejscach w których były polany zawilcowe - nic, ledwie budzą się borówki/jagody.

Dominiko - mam ściągę i na dodatek na czas ją znalazłam. Jednak świąteczne porządki na coś się przydają :wink:
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

O, wiosna na całego! Ta skrzydlinka prześliczna! Małe też piękne... A jeśli masz jakoweś błotko, to aż się prosi rabatę z irysami ensata założyć :D
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Alebciu :D

Jak dobrze że mam miesięczny obsuw wobec Nizinnych :D bo mogę jeszcze spokojnie poleżeć w ......błocie :lol:

Marchewka u mnie tylko póżna sie udaje, nie lubi obornika ale lubi peeling z rzecznego piasku :lol:
Współrzędowo ją z cebulą,albo porem........niestety bez przerywania bedzie karotką :x

Rdza wejmutkowa na iglastych pojawiła się razem z halnym 8-) ........moze uratuję jodły Topsinem :?
Olejowych nie stosuję,jakoś nie mam przekonania,noooo i ochojników będzie niewiele po tych zlodowaceniach 8-)

cmokasy

ps.Jak po Benedykcie[21 marca] ciepło to i w lecie będzie piekło ;:3
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Ależ ładna ta skrzydlinka :D . Ja jeszcze nie miałam okazji wybrać się na spacer po okolicy, nie wiem jak zawilce w lesie. Rozchodniki wielkie Ci urosły, moje dopiero się klują.
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marto - już założona, w roku ubiegłym, mam nadzieję na ciekawy obiekt obserwacji... Na Małym Rynku w Krakowie był kiedyś napis koślawymi kulfonami uczyniony " MAŁY ALE ŚMIAŁY"
A dla Ciebie mam wychodzące na świat hosty ;:196 A jako gratisik dziubek lilii :D

Obrazek""Obrazek

Z obchodu ogródka przyniosłam jeszcze sasankę w mojej ulubionej fazie futerkowego stworka i kwitnący dereń, żonkile i zapowiedź fiołkowej orgii ;:3 - nie wiem jaka będzie kolejność zdjęć bo mi coś się w fotosiku przestawia.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Minismoku - jesteś, tak bardzo się cieszę :tan Niech już rusza wiosna w górach, bo mi tęskno do Twojego ogrodu ;:3
Marchewkę z cebulą spróbuję jeszcze raz - to nie jest to co mi się udaje, ale ... marchewka ma takie ładne wiechy naci :;230
A oprysk Topsinem to już? Muszę w tym roku pryskać na wszystko, od pierwszego terminu, bo nic przy zdrowiu albo i życiu nie zostanie. Zwierzaki będą aresztowane - trudno...

Aniu Zielona - tak wyglądają nasze heliotropy. Może do września się zabiorą do kwitnienia :;230 Może wkleję duże zdjęcie, bo ledwo je widać :wink: Skrzydlinka urocza - przyznaje, że zapomniałam o jej istnieniu. Dlatego kwitnienie niespodziane tym większą radość dało i przerodziło się w sesję foto :D

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”