Cudowny powiew wiosny! cz.38

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cudowny powiew wiosny! cz.38

Post »

:wit

;:oj Az taki wielgachny rośnie ten Bodziszek,w opisach tak jak piszesz, to trzeba go posadzić na tył rabaty :roll: albo dosadzić do wyższej róży tak jak Ty to zrobiłaś, połączenie bardzo udane ;:333 W ogóle to byliny trzeba dzielić i odnawiać, bo są ładniejsze i nie giną.

Marysiu Chopin uroczo zakwitnął, a co to za różyczka razem z nim po prawej stronie z takim jaśniutkim różowym środkiem, urodziwa :)

U mnie dziś dużo chłodniej i dobrze, dłużej nacieszę się różami, bo ten war je gotował. Pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

O rety ! ile Ty masz roślin, w głowie sie nie mieści ;:oj Ile cudnych róż :lol: a bylin pięknych , ciekawych , ślicznych ;:138 Piękna róża , chyba Ballerina ;:138 A jaki cudny bez ;:oj mam nadzieję ,że mój też będzie taki. Na razie spokojnie rośnie :lol: Mam też taki biały , ni9by zwykły klematis, ale jak energicznie rośnie i kwitnie ;:333 Zamierzam go puścić też na drzewo :wink:
Patyczki wysłałam i dopiero uświadomiłam sobie ,ze to piątek ... :? Mnie Gizelka się dobrze ukorzenia, ale dereń bez szans ( u mnie ) :wink: Piękne masz skrzydlate towarzystwo ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marysiu lawenda tego roku szaleje z kwitnieniem, a zapach roznosi się wokół, szczególnie rankami czuć ja z daleka.
Czy znasz nazwę tego powojnika o białych małych kwiatach, mam podobny u mnie jest jako z Biedronki.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bez koralowy objadają szpaki? A to paskudy, czereśni im mało, to jeszcze takie cudne koraliki wszamią ;:185 To długo taki piękny pewnie nie postoi? Dobrze chociaż, że na fotce uwieczniłaś ;:63
Żółciutka rutewka śliczności ;:oj Moja różowa już dawno przekwitła, ale tez była śliczna. Muszę zapolować na Delewaya, bo ma zupełnie inne kwiatki, jest bardzo ażurowa i delikatna.
Miłosne uściski w ogrodzie zawsze powodują szybszy trzepot ;:167 czasami tak się ze sobą splotą, jakby żyć bez siebie nie mogły ;:oj
Dziękuję za pierzaste, zawsze mnie rozbawi ten zalotny loczek na kuperku. Sama bym uległa :;230
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu,,,w szaliczkowym rewia kolorów ;:138 . Różyczki, bylinki, powojniki dużo by wymieniać a ile jeszcze takich co czekają w kolejce do kwitnienia. ;:oj . Oczywiście jak zawsze spoglądam ku pierzastym, gdyby u mnie na działce pozwolili miała bym także ;:173 . Pozdrawiam i deszczyku życzę ;:168 .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!
Dzisiaj powietrze było lepsze, zdecydowanie chłodniej ale dzięki temu trochę popracowałam w ogrodzie.

Krysiu krystyna2201 no to już wiesz co masz i tak mi się wydawało, że Twoja jest pełniejsza. Wszystkie te róże kwitnące jednokrotnie kwitną niesamowicie pięknie! :D

Elżbietko wyobraź sobie że mi się to nie raz udaje...wychodzę niby po coś a wracam po godzinach! Na piecu coś skwierczy albo w piekarniku coś się przypala ;:306 Zupełnie się zatracam. Czasem chciałabym mieć ogród poukładany, zaprojektowany, oczywiście przez siebie ale kończy się zawsze na tym co widzisz ;:223
Koło ND rośnie powojnik Blue Light i mam go od Starkla. Początkowo kwitnął skąpo, ale ogromnymi kwiatkami a w tym roku bogato kwitnie. Cassandra kwitnie inaczej i nie wiem czy efekt będzie podobny... ale próbuj. Dziękuję i Tobie również wszystkiego najlepszego ;:196

Olu trudno uwierzyć, że u Ciebie spóźniona wegetacja, bo u każdego rośliny szaleją! Tak nam ta wiosna przyspieszyła wegetację. Szarotkę nakrywam plastikowym pudełeczkiem takim po kiwi ;:108

Aniu powojnik o który pytasz to Blue Light. Wyobraź sobie że lawenda ma dwa lata, a jest z wysianych własnych nasion. Część wysadziłam latem takie parucentymetrowe roślinki, a resztę jesienią i jest ogromna różnica między nimi, te z lata są podwójne.
Nie znam nazwy karbowanej róży, bo mam ją chyba z patyczka...nie pamiętam! ale jest ładna taka pudrowa/.

Krysiu Krychna miałam drugi egzemplarz i rósł w innym miejscu sporo niższy, więc nie wiem co Ci poradzić. Krysiu jak się ma tak dużo różności to często o czymś się zapomni i klapa ;:222 Róża o którą pytasz to Sebastian Kneipp.

Obrazek

Krysiu u mnie też pogoda dzisiaj sprzyjała pracom i roślinom, bo podlane deszczem i nie mdlały w południowym słońcu. Ściskam i dziękuję że jesteś ;:196

Karolciu więc jak dereń się ukorzeni to będzie cud! Nie wiem co prawda który to ale wszystko jedno nie lepiej puści korzonki. Rok temu posłałaś mi Gizelkę i nawet dawała oznaki że się przyjęła, ale po zimie ;:185 Nie wiem o której róży Ballerina ale domyślam się że chodzi o różę Mozart ;:333 To moja ulubiona róża. A powojnik to Clematis Paul Farges (botaniczny) pachnący ...napisali pachnący ale ja nic nie czuję :oops:

Dorotko pogoda sucha i gorąca to wymarzona dla lawendy ;:224 Powojnik kupiony jako Clematis Paul Farges (botaniczny) pachnący tylko jak piszę Karolinie ja zapachu nie czuję ;:222 ale kwiatki się zgadzają.

Iwonko nie wiem kto objada bez koralowy ale chyba szpaki bo jest ich u mnie dużo. Zawsze tuż po zaczerwienieniu koralików znika i tylko znajduję na dole obsypane resztki. Czereśnie też objadają, a ostatnio świdośliwę i tylko fioletowe odchody pod nią zdradzają winowajców ;:124
Rutewka żółta kwitnie później i jest bardzo wysoka, a Delevaya mam też i sprawdzę czy da się podzielić, bo rośliny się rozrastają i wzajemnie zarastają. Mam chyba dwie różne odmiany. Takie miłosne uściski to często niepowtarzalne kompozycje ;:167
Tak myślałam, że zwabię Cię kaczuchami ...no i ten loczek ;:168

Zuziu Piękny to czas dla mojego ogródka :D i masz rację zaraz zakwitną floksy i stworzą radosne spore plamy kolorów. Zuziu pierzaste to obowiązek, więc może i lepiej że na działkach nie można ich mieć.
Pozdrawiam Cię serdecznie, a deszczyk przyda się każdemu ;:196

W dzisiejszym cieniu dało się uchwycić kolorki Rumby

Obrazek

Obrazek

Tu duecik lawendy z heliotropem zeszłorocznym który w domu przetrwał zimę

Obrazek

Wyrosło mi w tunelu coś takiego! może ktoś rozpozna co z tego będzie. Kwiatki ma typowo psiankowate

Obrazek

Obrazek

Zawiązki cukinii, jak jeszcze podleje to wkrótce będzie obiadek

Obrazek

Jedyny czarny mak ;:oj

Obrazek

Kolejne liliowce!
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dzisiaj nietypowo! Talerzyk malowała Asia ;:167 a w Lid...można kupić lawendowe nugaciki!

Obrazek

Dobrej nocy!
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Marysiu u Ciebie po prostu Cudowny powiew wiosny, tyle tego, że wyjść z zachwytu nie mogę ;:oj
Róże i powojniki w anturażu innych, pięknych roślin ;:215 Takie perełki jak czarny mak, lilia tylko podbijają urok Twojego szaliczka.
Drób uroczy, a czy panie kaczuszki zjadają ślimory? Jeżeli tak, to kocham je jeszcze bardziej :wink:

U mnie też zeszłej nocy popadało i się od wczoraj ochłodziło tak, że aż się człowiek lepiej czuje. Od razu wczoraj popieliłam trochę na działce z wielką przyjemnością nie musząc uciekać przed skwarem.
Dziś niestety nie miałam czasu na działkowanie, ale mam nadzieję, że jutro mi się uda.

Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Moje maki jeszcze maleńkie, a nie mogę się ich doczekać ;:65 Muszę sobie zapisywać jakie masz, a potem porównać ze swoimi. I chyba w następnym roku będę musiała je sobie wysiać w różnych terminach, żeby dłużej się nimi cieszyć. Tylko wcześniej, to u mnie bardzo zarośnięte i nie mam wolnego skrawka bez chwastów i jak je siać? Zgubię je potem :;230
Na rutewkę piszę się całym ;:167 , jakbyś miała, to byłoby cudnie ;:196 Jeszcze raz przypominam, że gdyby coś Ci wpadło w oko u mnie, to daj znać, w lipcu przywiozę.
Kaczuchy zawsze mnie przyciągają zresztą wszelkie pierzaste. Pan Bóg chyba troszkę się pomylił lokalizując mnie i moich przodków w mieście. Powinnam się na wsi urodzić i tam mieszkać. Może kiedyś? Ale póki nie, to sobie będę fruwać z Twoimi kurkami i czasami może razem z nimi wyląduję na drzewie ;:306
Jest czym oddychać i u mnie, ale tym razem oddycham w pracy, na działkę dopiero w niedzielę. Jak nie będzie padać. Pozdrawiam ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Maryś! ;:196
Odbyłam długi spacerek ;:65 ;:65 alejkami Twego bardzo bogatego w roślinność ogrodu ;:63 i jestem zachwycona nie tylko ilością kwitnień, ;:333 nie tylko bogactwem roślinnym, ;:215 nie tylko unoszącym się w powietrzu aromatem, ;:303 ale przede wszystkim tak bardzo wczesnym rozwijaniem kwiecia przez zdecydowanie letnie rośliny. ;:138
Tak naprawdę to u Ciebie już pełnia lata. A co zakwitnie jesienią? ;:7
U mnie susza potworna, a dodatkowo pompy wysiadły i podlewać z węża się nie da. Trzeba przynosić wodę pitną spod świetlicy i to po kryjomu, bo zarząd marudzi, że dużo trzeba będzie zapłacić. ;:223

Pozdrawiam cieplutko ;:196 i obiecuję teraz już bardziej systematycznie zaglądać do Twojego ogrodu. :wit
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękny jak.
Ciekawa jestem jakie u mnie wyjdą.
Heliotrop i ja bardzo lubię. .
Liliowce zaczynają pokazy. U mnie na razie rdzawy kwitnie. ;)
Róże śliczne. A ta Rumba to widzę taka zaroweczka. Śliczny kolor. Ja lubię jaskrawce. :D
Odnalazlam tą twoja Lykkefund .I całkiem możliwe, że ta i którą pytałam to ona. Dzięki. ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marysiu heliotropy bardzo mi się podobają, ale u mnie jakoś się nie sprawdzają, próbowałam wysiewać i nic, kupiłam sadzonki bardzo marnie rosły, odpuściłam. Będę podziwiała u Ciebie.
Muszę się pochwalić u mnie cukinia ciut większa.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Ale lawendą zapachniało. Lawendowe nugaciki? Dawno do L nie zaglądałam.
Szaliczek jakby większy? Szerszy?
U mnie Rumba złapała jako pierwsza piegi ;:131
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!

Dzisiaj ogród poszedł w odstawkę, najpierw czekałam na listonosza...który nie przybył, a potem zajęłam się kuchnią bo w sobotę mamy rodzinne spotkanie. Jedynie pochodziłam po ogrodzie i zrobiłam zdjęcia :D

Beatko przeczytałam Twój zachwyt nad postami Iwonki i od razu miałam zripostować...przecież Twoje posty są takie miłe i ciepłe! Zarówno te w Twoim jak i w naszych wątkach. Piszesz na pewno inaczej niż Iwonka ale tak samo się miło czyta Twoje wpisy ;:196 Zawsze człowieka dowartościowujesz ;:4
Kaczuszki zjadają ślimory, ale w tym roku wcześniej wysypałam kryształki i nie wypuszczam kaczuchów a ślimaków jest ogrom!
U mnie w dzień znowu było gorąco, ale pod wieczór wrócił chłód i kurnik zamykałam w polarku ;:oj
Beatko dziękuję i niech Ci ogród odpłaca pięknym kwitnieniem za Twoją miłość do roślin ;:196

Iwonko Ty też zasługujesz na wszystkie miłe słowa, które napisałam pod adresem Beatki ;:168 Poszłam od razu obejrzeć rutewki i jedna ma pęd kwiatowy, jedna najmniejsza ale chyba inna odmiana na razie nie kwitnie a trzecia z tych wysokich to będzie chyba do podziału wiosną, bo nie dość że wysoka to z pióropuszem na razie zielonym. Pamiętam i na pewno będziesz je miała. Obiecuję że poszukam u Ciebie coś do przywiezienia ale też nie wiem czy w lipcu bo to chyba nie za dobry termin ;:131
A wiesz kochana, że ja też podobne słowa kierowałam do Pana Boga i mu pomogłam...teraz chodzę po szaliczkowej ścieżce i dziękuję mu że mnie tu rzucił tak jak kiedyś dziękowałam chodząc przez Rynek Główny w Krakowie ;:306 Pozdrawiam ;:196

Lucynko i Tobie dziękuję za przesympatyczne słowa pod adresem ogrodu! Muszę jednak potwierdzić...cudnie w nim pachnie, już dawno nie czułam tylu zapachów :D Rzeczywiście wszystko ostro kwitnie, ale kiedyś do mrozów kwitły róże to teraz będą kwitły jeszcze dłużej...sprawdzimy Lucynko!
Współczuje braku wody z nieba i zepsutej pompy, bo jak pomóc roślinom widząc że mdleją!
Pozdrawiam serdecznie i tak bardzo się cieszę ;:196

p.s. Lucynko czy nie pomyliłaś dzwonka czosnaczkolistnego ze zrostką?

Obrazek

Aniu chodzi o maki? one wychodzą chociaż nie zawsze tak samo, na pewno wszystko zależy od klimatu a tegoroczny jest zupełnie inny niż zawsze.
U mnie liliowce z godziny na godzinę inne kwitną!. Rumba jest żarówiasta i różnokolorowa...małe to a widoczne ;:306
Ja też myślę że to ta róża ;:196

Dorotko kiedyś heliotropy mi padały po pikowaniu i po sadzeniu do gruntu, a w tym roku szok nie dość że wszystkie żyją to jeszcze kwitną, a ten na zdjęciu to kupowany rok temu i przechowany w domu przez zimę.
Moja cukinia jak jeszcze ja podleje to szybko dogoni Towją ;:306

Małgosiu bardzo mi posmakowały te lawendowe ciasteczka i w dodatku nie sztucznie dosmaczane a to ważne ;:333 Szaliczek myślisz że sztukowany ;:306 nie nie! jest jaki był tylko ciaśniejszy.
U mnie piegów jeszcze nie ma ale zważywszy że rok robaczo-chorobowy to kto wie ;:222

Kilka zdjęć musi być

Obrazek

Obrazek

Może w tym roku guziczki guzikowcowi nie uschną?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Coś tej lilii wystaje ;:oj
Obrazek

nieustannie się zachwycam

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

lubią upały!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam jeszcze mnóstwo zdjęć, ale nie chcę zanudzać...reszta jutro, a na dobranoc cudne pole ziemniaczane

Obrazek
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Cudne a jakie smaczne pole ;:306
Ale Ty masz roślin :!: co raz to coś nowego. Niedawno odkryłam Rutewkę i już sobie kupiłam , są malutkie , biała i różowa a tu sie dowiaduję ,ze jeszcze zółta jest ;:306 Ale przepięknie wyglądają korale bzu ;:138 Mnie też heliotrop przetrwał w garażu a teraz chyba go przelałam :? czy on lubi dużo wilgoci :?: czasem mu listki zwisają, to jak mu dogodziłam to liście zczerniały, zgniły chyba :?
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

Witaj
Marysiu ile ty masz różnorodnych roślin :roll:
Gdzie Ty to wszystko mieścisz?
Mam pytanie odnośnie pergoli, którą widać na fotkach, czy jest mocna i ile złociszy kosztuje?
Te co kupiłam chyba dwa lata temu są już kupką złomu ( wyjątkowo nieudany zakup)
Co to za cudne koraliki?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”