Storczyki Storczykowej

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Orchideomaniak pisze:Technikum Architektury Krajobrazu 8) Szukam praktyk w biurze projektowym, ale możliwe że do szkółki się wybiorę, tam gdzie w maju dostałem storczyki :D
ja się zastanawiam czy się wybrać do takiej szkoły. warto? bo chciałabym mieć potem pracę związaną z kwiatami, a M. mi powiedziała, że taka szkoła może być związana z kwiatami i że potem będę mogła znaleźć jakąś fajną, kwiatową pracę.
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

Ja jestem bardzo zadowolony, choć więcej się sam uczę niż szkoła mnie uczy ;) ale jest to bardzo ciekawy kierunek, jeśli kocha się rośliny. jeśli chodzi o praktyki, to dziewczyny zawsze dostaja łagodniejszą pracę niż chłopcy ;) praktyki zazwyczaj w szkółce lub biurze projektowym :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aha ;) bo R. mi doradzali, bym poszła do takiej szkoły. początkowo chciałam iść do liceum, ale mnie przekonali, że lepiej nie ;) jeszcze zobaczę, czy się dostanę. a robi się tam coś z kwiatami, storczykami itp?
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Rzeczywiście cudo te fioletowe Dendrobium
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Zazdroszczę Wam 8) też bym z chęcią poszła do takiej szkoły, ale niestety czasu nie cofnę :?
Storczykowa mama ma rację, a najważniejsze, że później będziesz mogła robić to, co kochasz ;:128
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

miaaa pisze:Zazdroszczę Wam 8) też bym z chęcią poszła do takiej szkoły, ale niestety czasu nie cofnę :?
Storczykowa mama ma rację, a najważniejsze, że później będziesz mogła robić to, co kochasz ;:128
no to może rzeczywiście pójdę tam... potem chciałabym mieć kwiaciarnię. oczywiście będę się też zajmowała moją domową kolekcją storczyków.

a tak poza tym, jak tam twój Phalaenopsis z liśćmi w kropki? on jest naprawdę CUDOWNY. liście ma wyjątkowe i będzie piękny nawet jak przekwitnie. marzę o takim ale spotkać nie umiem.
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Storczykowa pisze:aha ;) bo R. mi doradzali, bym poszła do takiej szkoły. początkowo chciałam iść do liceum, ale mnie przekonali, że lepiej nie ;) jeszcze zobaczę, czy się dostanę. a robi się tam coś z kwiatami, storczykami itp?
Na praktykach w Opolu niestety nic się ze storczykami nie robi :( czasem mamy zajęcia na których robimy jakies kompozycje z kwiatów, ale zazwyczaj suszonych. Teraz zapisałem się na kurs florystyczny z funduszy Unijnych, około października w mojej szkole się będzie odbywał, po za tym zapisałem się na prawo jazdy na traktor, też z funduszy Unijnych :) A z zawodowych przedmiotów mamy: Rośliny ozdobne, Podstawy Architektury Krajobrazu, Urzadzanie i Pielęgnacja Terenów Zieleni, a w 1 klasie była jeszcze Eksploatacja maszyn rolniczych ;)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Orchideomaniak pisze:
Storczykowa pisze:aha ;) bo R. mi doradzali, bym poszła do takiej szkoły. początkowo chciałam iść do liceum, ale mnie przekonali, że lepiej nie ;) jeszcze zobaczę, czy się dostanę. a robi się tam coś z kwiatami, storczykami itp?
Na praktykach w Opolu niestety nic się ze storczykami nie robi :( czasem mamy zajęcia na których robimy jakies kompozycje z kwiatów, ale zazwyczaj suszonych. Teraz zapisałem się na kurs florystyczny z funduszy Unijnych, około października w mojej szkole się będzie odbywał, po za tym zapisałem się na prawo jazdy na traktor, też z funduszy Unijnych :) A z zawodowych przedmiotów mamy: Rośliny ozdobne, Podstawy Architektury Krajobrazu, Urzadzanie i Pielęgnacja Terenów Zieleni, a w 1 klasie była jeszcze Eksploatacja maszyn rolniczych ;)
aha ;) ciekawe, jakie przedmioty będą w tej do której chciałabym się wybrać. muszę pójść do takiej, co będzie blisko, ale podobno gdzieś jest.
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Na pewno równie ciekawe jak w mojej, ale najbardziej lubię Rosliny ozdobne :)
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Storczykowa pisze: a tak poza tym, jak tam twój Phalaenopsis z liśćmi w kropki? on jest naprawdę CUDOWNY. liście ma wyjątkowe i będzie piękny nawet jak przekwitnie. marzę o takim ale spotkać nie umiem.
A dziękuję :D bardzo dobrze się ma :P cały czas kwitnie 8) przesuszyłam go , bo troszkę go w tym OBI przelali 8)
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

miaaa z ciebie to szczęściara że posiadasz takie cudo 8)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

miaaa pisze:
Storczykowa pisze: a tak poza tym, jak tam twój Phalaenopsis z liśćmi w kropki? on jest naprawdę CUDOWNY. liście ma wyjątkowe i będzie piękny nawet jak przekwitnie. marzę o takim ale spotkać nie umiem.
A dziękuję :D bardzo dobrze się ma :P cały czas kwitnie 8) przesuszyłam go , bo troszkę go w tym OBI przelali 8)
ja ci naprawde zazdroszcze tego storczyka ;) gdzieś w lipcu chciałam kupić, ale były tylko podróby, z mniejszymi kropkami i nieco innymi kwiatami. w każdym razie, nie jest ani w połowie tak ładny jak twój. ale ja jestem pechowa i na pewno takiego nie spotkam. głupio zrobiłam, że nie kupiłam takiego na poprzedniej wystawie...
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

witam.

napiszę co u moich storczyków.

Phalaenopsis liodoro, moje cudeńko, ulubiony storczyk mój i moich R. zaczyna niestety przekwitać. ale mam nadzieję, że kiedyś znów zakwitnie. ze 20 moich Phalaenopsisów puszcza nowe listki i korzonki, wciąż czekam na pędy, ale jeszcze się nie pojawiły, ale mam nadzieję, że wkrótce to zrobią. te, co puściły pędy w wakacje, mają je, alejeszcze nie kwitną. 1 z nich ma już pąki. jego pęd jest bardzo marniutki, storczyk zresztą też. to jest ten, którego B. prawie zmarnowała gdy był w szklarni. jak go kupiłam był wspaniały, z 3 pędami... boję się, że może uschnąć... drugi co ma pęd, też będzie miał białe kwiaty. storczyk jest raczej zdrowy, pęd ma na razie ok. 30 cm i wciąż rośnie, jeszcze nie widać pąków. jest umocowany do kijka, bo rośnie w stronę okna i zderzyłby się z szybą, gdyby nie był zamocowany. staram się, by rósł w górę. Moja Vanda, która niedawno straciła pędzik, puszcza korzeń tak gruby, jakiego jeszcze nie widziałam. jest super, ale niestety rośnie w górę zamiast w dół i będzie problem z moczeniem go.
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Jeżeli zamierzasz iść wyżej, np. uniwersytet, to lepiej do liceum bo one do tego zwykle lepiej przygotowują jeśli chodzi o egzaminy i przedmioty ogólne. Po technikum może być trudniej. Jeśli szybko chcesz mieć zawód to faktycznie może być technikum, ale ono nie przygotowuje do pracy ze storczykami, raczej do urządzania ogrodów itp.
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Zgadzam się z tobą Mario Tereso dodatkowo jakby nie patrzyć to rok krócej się uczy w liceum ;)

A na studia wieczorowe nie powinno być problemu z dostaniem się, więc się tym nie martwię ;)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”