Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu u mnie żeniszka nie widać,a ja go tak lubię ;:224 Moja mamcia jak wpadnie w rabaty to tylko piach zostaje,musi być czyściutko i żadnych siewek.Wczoraj ją poprosiłam,żeby tylko szałwii trio mi nie wydziabała ;:oj
Strasznie sieje się u mnie taka niska trawa,chyba z wiatrem,jak wyszarpię to wielki kożuch.Chyba muszę każde wolne miejsce zapełnić roślinami.Myślę o floksach skrzydlastych i płożących roślinach.Ta trawa wszechobecna mnie wykończy.Tylko siedzę i pielę ;:223
A gdzie czas na relaks?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, pięknie i bardzo kolorowo w Twoim ogrodzie! ;:63 ;:63
Tradycyjnie dużo w nim bieli, którą tak lubisz. ;:333 Muszę przyznać, że i mnie coraz bardziej biel kwiatów pociąga. ;:108
Dzisiaj i moja działka dostaje porządną porcję ciepłego majowego deszczyku. ;:303
Cieszę się, :tan bo było już sucho, a nie mogłabym dzisiaj ani jutro podlać roślinek. ;:185
Życzę Ci ;:3 , by Twoje zmoczone roślinki osuszyło, a także byś mogła popracować sobie w ogrodzie. ;:196
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Soniu to tym razem u ciebie polało, a u mnie chmurzyska i tak od czasu do czasu pokropi... nawet z dachu nie da się nałapać deszczówki... tylko komarzyska dają się we znaki ;:174 Piękne te Twoje białe kwitnienia ;:333
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu często bywa tak, że pierwsze kwiaty powojnika są jakieś taki inne. Mają albo zmieniony kolor albo kształt albo jakieś plamy właśnie. Mam nadzieję, że to nie zaczątek szarej pleśni albo jakiejś innej choroby grzybowej. Obserwuj. Zobaczymy co pokażą następne jego kwiaty. ;:224
Czosnki są świetne. Kocham je. U mnie dopiero zaczynają a Ty już straszysz ich przekwitaniem... Ciiii... chwilo trwaj!
Ty i to Twoje ukorzenianie. Czego tylko nie dotkniesz to się udaje. Mnie nawet sianie w multipakach nie wychodzi. :oops:
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Zdradź sposób na ukorzenianie w piasku .
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Wypielęgnowany i zadbany ten Twój ogród Soniu. Ulewy nie zazdroszczę, bo szkody robi, ale woda potrzebna. U mnie popadało, cieszę się bardzo, bo już było stanowczo za sucho. Przed chwilą wróciłam zgięta w pół bo wykorzystałam mokrą ziemię do pielenia w warzywniku. Oj ileż tych chwastów ;:223
Brawo za ukorzenienie hortensji, a kwiatek kwitnący różany bardzo mnie rozczulił. Jeszcze chwilka i zacznie się ich panowanie. ;:108
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Soniu, zdradź proszę, co to za niebieskie roślinki u podnóża czonsków :?:
Czosnki śliczne mają teraz swoje 5 minut ;:167
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Próbowałam jednak trochę między kolejnymi opadami popracować. Udało mi się wyczyścić taras z samosiejek. Dla wszystkich, którym nie wysiewa się werbena patagońska.

Obrazek

Kasiu jestem absolutną przeciwniczką agro w ogrodzie. Pewnie, że trochę mniej chwastów, ale jednak w dalszej perspektywie, nie jest to dobre dla roślin. U mnie w korze jest wyjątkowo dużo siewek, dłużej trzyma wilgoć. Samosiejki dobre, ale jednak trzeba się napracować, żeby je wypielić. ;:224 Podlałaś rabaty, więc deszczówka wsiąkała lepiej w glebę, będziesz mieć dłużej wilgoć i rośliny szybciej będą rosły.

Ewelinko zanim chmura do Ciebie doszła, to już po drodze spuściła większość wody. Róże jakoś nadspodziewanie sobie radzą, u mnie nawet mszyc wiele nie było. Kilka pędów z bruzdownicą usunęłam i to wszystko. Żadnej chemii na grzyba jeszcze nie użyłam. Wypielić całej smagliczki nie sposób. ;:306

Mariusz kupiłam pełne orliki dopiero w ubiegłym roku i całkiem dobrze sobie radzą. Każdej odmiany po trzy sztuki, niestety biały został tylko jeden, gryzonie wciągnęły do nor całe rośliny. Ukorzenianie i inne eksperymenty to moja przypadłość nieuleczalna. :;230 Nie sadzę większości u siebie, tylko rozdaję.

Basiu moim zdaniem wysuszona część liści i tak nie asymiluje, więc po co ma szpecić. Cebule do kolejnego kwitnienia potrzebują wody i nawozów, jak to zapewnione, to powinny kwitnąć. Moje zadbane kwitną ładnie trzeci rok bez wykopywania, a te o których zapomniałam i nie podlewałam w suszę niestety nie.

Aniu może zostaw jedno, dwa miejsca, gdzie tylko można wyrywać trawsko, ale nie używać motyczki, na pewno siewki się uchowają. Mamie zabroń pielić w tych miejscach, tłumacząc, że masz coś ciekawego posiane. :wink: Floksów szydlastych u mnie dostatek, właśnie zamierzam zapełnić nimi kompostownik. Zdjęcie na dowód, że jak się siewkom nie przeszkadza, to rosną wszędzie, między kostką i na betonie, ale ja nie nadążam z pieleniem. :roll:

Obrazek

Lucynko jak mawia moja mama deszcz majowy nigdy nie szkodzi roślinom. Cieszymy się wszyscy, że woda bez chloru zasila nasze rabatki. ;:215 Biel wśród innych kolorów trochę uspokaja, na mnie działa kojąco. ;:108 Mam wolny prawie cały tydzień, ale prognozy jednak deszcz pokazują.

Ewuniu piękny nowy awatar, prawdziwie ogrodowy. ;:138 Pewnie do Ciebie deszcz dotrze, u mnie leje prawie cały dzień. Biel zdominuje ogród, jak zakwitną hortensje, mam ich już 16 sztuk. ;:224 Komarów nie znoszę, mam brzydkie odczyny po ukąszeniu.

Aneczko dzięki, ;:196 będę podglądać kolejne kwiaty, choć wiele ich nie będzie. Posadziłam Asao przy róży pnącej, a ta rośnie i zagęszcza się w tempie zastraszającym, zasłaniając światło powojnikowi. ;:14 Pozazdrościłam forumkom ukorzeniania róż w piasku i eksperyment z hortensją się też udał. :wink:

Jolu poczytałam w wątku różanym o takim ukorzenianiu i zastosowałam go do patyków hortensji. W marcu po cięciu, wsadziłam cztery patyki do piasku gruboziarnistego. Mamy taki do posypywania ścieżki jak jest oblodzona. :D Podlałam i lekko nakryłam folią, ale niezbyt szczelnie. Przeźroczyste pojemniki stały w temperaturze około 15 stopni. Po około 6 tygodniach było widać maleńkie korzonki. Delikatnie usunęłam piasek, a sadzonki powędrowały do zwykłych doniczek z ziemią do wysiewów. Sukces jak na moje możliwości wyjątkowy, bo dwie z czterech się ukorzeniły. W innych eksperymentach ukorzenianie nie przekracza 5%. ;:173

Małgosiu gdyby kwiaty lub warzywa rosły, tak jak chwasty. ;:224 Przebiegłam po ogrodzie, ulewa nie wyrządziła żadnych szkód, poza upapraniem maluchów ziemią. :) Deszcz już był potrzebny, u mnie trzy dni wysokiej temperatury i już wszędzie sucho. ;:108 Mam takie trzy róże NN, które pokazują kolor, tylko ciepła i słońca potrzeba. Wody już wystarczy, bo zaczną chorować, a chemii nie lubię w ogrodzie. ;:185

Marlenko to floks kanadyjski, ma niespotykany, piękny kolor. Jest trochę wyższy niż szydlaste i ładnie trzyma pokrój. Chłód i wilgoć trochę przedłużą kwitnienie czosnków. ;:215

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jakaś dziwna hosta, chce kwitnąć, a taki jeden wysoki badylek. ;:131

Obrazek
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

No pięknie, jak zamawiam werbenę a Ty ją pielisz :;230 Z tymi siewkami to tak jest, ja sieje, eM wyrywa. Wczoraj, dumnie oznajmi mi eMuś, że wypielił wszystko przy tarasie ;:oj to była maciejak ;:124 ale grzecznie podziękowałam za pomoc ;:333
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marlenko mam tysiące siewek werbeny, pielenie mnie już męczy. Żadnej rośliny nie zostawiam na zimę i tak wysiewają się masakrycznie. Gdybym miała czas pewnie otworzyłabym stragan z siewkami. ;:173 Gdyby mój M zabrał się za pielenie, to niewiele roślin by przetrwało. ;:173 Małych by wcale nie dojrzał, ale większe zadeptał. ;:306
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie werbena też sie pięknie sieje, chyba przestanę robić jej rozsadę, jest tylko trochę większa. ;:306
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu u mnie siewki, których nie przesadzam kwitły prawie w tym samym czasie, co parapetowe. Już nie wysiewam, bo jeśli nawet tydzień wcześniej zakwitną, to szkoda pracy. ;:108 Dwa lata temu przechowałam jedną roślinę w donicy i wiosną po przyniesieniu do domu robiłam sadzonki, wtedy już w czerwcu kwitła. Ale to strasznie dużo zachodu i tylko kilka roślin można w ten sposób uzyskać.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,taki masz układny ten ogród,bardzo zadbany i cudowne w nim kwiatuszki ,irys bialutki mnie powalił ,jest przepiękny ,jakoś nie spotkałam takich białych irysków i on chyba niski jest ,po prostu cudo,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Soniu masz całkowita rację,ale moja mama nie może patrzeć na chwasty.Ile ja się naproszę ;:306
No jestem ciekawa co z tą werbeną,czy wzejdzie? U Ciebie nawet pomiędzy kostką się panoszy. No zobaczymy ;:224 Żeniszka jeszcze nie widzę albo już wypielony.
Dziś u mnie ma być ładnie,więc jadę z Mospilanem i oprysk mały zrobię.
Buziaki ;:196
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Soniu dziękuję, jak przestanie u mnie padać zrobię porządek z moimi czosnkami, bo faktycznie szpetnie wyglądają te suche liście.
I będę u siebie je musiała przesadzić, bo mam je zbyt gęsto :wink:
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”