Co słychać w wiejskim ogrodzie cz. 32

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Co słychać w wiejskim ogrodzie cz. 32

Post »

Marysiu spotkanko małaś ;:333
Jeszcze mamy lato i dobrze może wszystkie roślinki pokażą na co ich stać ,a tak zawsze cos nie zdążyło .
Pięknie i kolorowo u Ciebie i ta wąska ścieżka między roślinkami ;:215
Żółty michałek piękny .
Moje też zaczynają i mam nawet takie ,których nie sadziłam ;:oj chyba się pozapylały . ;:306
Zdrówka ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu dojechałyśmy szczęśliwie i w całkiem lepszych relacjach niż na dzień dobry tego ostatniego dnia. U nas niby upały ale jakieś inne niż w Krakowie, wieje lekka przyjemna bryza i jest dość znośnie. Wczoraj nie miałam już siły zajrzeć na Wyspę, idę teraz.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Marysiu Górskiej, naprawdę mam do Ciebie rzut beretem :?: a może będzie okazja wypić herbatkę z mięty.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Alu oczywiście jeszcze jest lato, a jesień bywa czasem przepiękna! Gdzieś czytałam, że taka pogoda ma być do końca miesiąca ;:3
Ścieżka coraz węższa, bo nie dość że ją zwężam to jeszcze rośliny wylewają się na nią ;:306
Takie mieszańce są czasem niesamowite ;:333 Dziękuję i wszystkiego dobrego Alu ;:196

Lusiu wiele osób kiepsko znosi rozstanie z domem z codziennością więc może i Twoja koleżanka im bliżej domu czuła się lepiej :D
Marzy mi się wrzesień nad morzem i próbuję tak celować z sanatorium, czy się uda? zobaczymy ;:oj

Krysiu weekend planujemy spotkanie ogrodnicze w B. a może w drodze powrotnej? zapraszam mięty u mnie pod dostatkiem ;:306
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Marysiu będę wracała 30 września, może się zdzwonimy ;:108
Spójrz na pw.

;:196
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

No rozumiem już i wybaczam ;:304 Dorotka, to moje drugie imię :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, u Ciebie też jesień z latem się przeplata. ;:108
Pięknie kwitną róże, a gdzieś tam niedaleko astry jesienne. ;:63 ;:63
Kolorowo jeszcze w ogrodzie. ;:215
A u mnie nawet zimowity już śpią. ;:224

Dobrej nocy, a na jutro lekkiego ochłodzenia. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Marysiu , no to w końcu michałki czy marcinki bo się już pogubiłam , a tak swoją drogą to ja myślę Marysiu że Ty masz jakiś układ ze słonkiem i ono czeka i nie wschodzi zanim Ty nie wstaniesz rano . ;:131 Przyznaj się lepiej od razu .
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Pierwszy raz widzę żółtego marcinko- michałka..e tam dla mnie marcinek. ;:oj . Ładny, bardzo ładny. ;:215 . U mnie tylko niebieskie i białe i do tego jeszcze nie kwitnące. ;:224 . Marysiu..ciągle jeszcze kolorków u ciebie nie brakuje. Ja już nie mam co pokazać a w kółko tego samego nie będę. ;:306 Pozdrawiam i życzę ;:3
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Marysiu. Ach ten Twój busz ;:138 oczywiście mam na myśli taki pozytywny busz ;:108 . Gęsto i kolorowo ;:333 . Astry już cudownie kwitną, one to są na prawdę pod tym wzgledem fajne bo mają miliony kwiatów ;:108. Świetne fotki pokazujesz i to słoneczko- rewelacja. Pozdrawiam :wit.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam :wit

Krysiu odpowiedziałam na pw i będziemy w kontakcie :D

Oj Mariolko a już myślałam że się na mnie obraziłaś :D ;:304

Lucynko wolałabym żeby pogoda nie zmieniała się do niedzieli, bo w sobotę chciałabym jednak zrobić spotkanie w ogrodzie ;:162 Jak będzie zobaczymy. Późne lato i wczesna jesień tak ma i dopóki nie będzie przymrozków będzie kolorowo, bo jeszcze dalie dodają uroku :D
Zimowity jeszcze szaleją.
Dobrego dnia ;:196

Tak Elu przyznam się ;:oj śpię ze słońcem i dopiero jak się obudzę wypuszczam go spod kołdry ;:306
A z michałkami i marcinkami jest tak!
Marcinki, michałki to nazwa popularna, a nazwa prawidłowa to aster. Takie odmiany znalazłam w sieci:

tongolskie - bylina okrywowa wys. do 50 cm, wcześnie kwitnie, pędy sztywne z ciemnozielonymi liśćmi. Kwiaty barwy lawendowoniebieskiej z żółtopomarańczowym środkiem.

nowobelgijskie - zwiastuny jesieni, osiągają wysokość nawet do 160 cm, obficie kwitnący. Kwiaty średnicy do 3 cm w kolorach: niebieskich, fioletowych, różowych lub czerwonych pojawiają się pod koniec sierpnia i kwitną do listopada

nowoangielskie - z łodygą sztywną, długą, częściowo zdrewniałą, wysokość do 2 m. Kwiaty różowe, fioletowe lub niebieskie, zamykają się podczas opadów, wieczorem oraz zaraz po ścięciu.

są jeszcze wczesne odmiany astry alpejskie - kwitnące już w czerwcu. Roślina osiąga wysokość do 30 ? 40 cm i uprawiany jest najczęściej na skalniakach. Nadaje się na kwiat cięty.

i krzaczaste - wys. 20 do 50 cm. Ceniona jest za swój niezwykle gęsty, kulisty i zwarty pokrój. Roślina bardzo obficie kwitnąca w okresie letnio ? jesiennym. Doskonała roślina na obwódki i na skalniaki.

Mniej znana odmiana to aster gawędka osiągający wysokość do 80 cm kwitnący od lata to wczesnej jesieni. Kwiaty koloru fioletowego, niebieskiego, różowego lub czerwonego. Roślina może pozostać w jednym miejscu przez wiele lat, jednak po kilku latach kwiaty ulegają zmniejszeniu więc warto ją odmłodzić. Niestety często atakowany przez mączniaka.

Zeniu obie nazwy są przyjęte i używane ;:215 Żółte wypatrzyłam u Joli i jak tylko wystawiła do sprzedaży to zamówiłam :D a teraz będą dmuchać, żeby został u mnie jak najdłużej. Mam dużą różnorodność roślin w ogrodzie więc ciągle coś odkrywam i oczywiście staram się pokazywać. Zeniu życzę jak najdłużej ciepłej i ładnej pogody, żebyś się mogła długo cieszyć działką ;:196

Ewelinko dziękuję bardzo za miłe słowa pod adresem moim i ogrodu ;:168 Wiesz że to miód na nasze serce :uszy Wydaje mi się, że do mojego wąskiego ogrodu taki styl najbardziej pasuje...ale może się mylę ;:306 Taki lubię ;:215 Pozdrawiam i życzę, żeby wszystko dobrze się układało w domu ;:168

jakie to wdzięczne kwiatuszki!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pigwa dojrzewa

Obrazek

tykwy rosną w polu

Obrazek

miechunka, z którą nie bardzo wiem co zrobić

Obrazek

taki ładny szarłat

Obrazek

i kolejny marcinek

Obrazek

ślaz mauretański który zginął, ale na szczęście się wysiał

Obrazek

lewkonia kwitnie całe lato

Obrazek

karczochy marne w tym roku ale są!

Obrazek

Obrazek

liliowiec kwitnie i nie wiem czy powtarza czy późny, ale pięknie pachnie

Obrazek

kończy bohater ostatnich ujęć ;:219

Obrazek

Dobrego dnia!
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

U mnie by ten żółty Marcinek nie przeszedł - moja mama by się go szybko jak chwasta pozbyła :evil: Wszystko co nie ma dużych pięknych kwiatów jest podejrzane, a takie bez płatków... Oj ciężkie jest życie ogrodnika. Przez pierwsze dwa lata nie wiedziałam o co chodzi - siałam, sadziłam, a niektóre rośliny znikały. Pojąć tego nie mogłam, dlaczego na przykład wilczomlecz białobrzegi, który się wcześniej sam wysiewał, w ogóle u mnie nie rośnie... w tym roku się dowiedziałam, że "przecież to chwast jest" ;:224
Hibiskus śliczny ;:167 Sprawdzaj go Marysiu, czy nasiona zawiązuje. U mnie kwitną dwa jasne - jeden bardzo blado różowy, a drugi jasno różowy. Jeszcze mam czerwonego, ale z zupełnie innymi listkami, tylko że w tym roku nie zakwitnie. Jakby zawiązały nasiona, to chętnie sie wymienię ;:108
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kasiu w moim ogrodzie to Twoja mama miałby używanie, a ja miałabym dużo miejsca pustego ;:306 u mnie połowa to chwasty ;:306 Nawet nie jestem w stanie wymienić ich wszystkich :wink:
Do tej pory hibiskus nie zawiązywał nasion, ale jest coraz starszy to kto wie :D
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Marysiu ;:196 cudny ten ślaz ma....coś tam ;:306 . Jak zwykle przepych roślin u Ciebie, nie wiadomo co chwalić a niektórych to nawet nie widziałam nigdy ;:180. A nieba nad Tobą jak zawsze cudne.
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

Dzień dobry Marysiu :wit

miechunka, z którą nie bardzo wiem co zrobić

Jak to co? Skonsumować :wink:
Pozdrawiam i życzę dobrego dnia ;:196