Witam
Krysiu odpowiedziałam na pw i będziemy w kontakcie
Oj
Mariolko a już myślałam że się na mnie obraziłaś
Lucynko wolałabym żeby pogoda nie zmieniała się do niedzieli, bo w sobotę chciałabym jednak zrobić spotkanie w ogrodzie

Jak będzie zobaczymy. Późne lato i wczesna jesień tak ma i dopóki nie będzie przymrozków będzie kolorowo, bo jeszcze dalie dodają uroku
Zimowity jeszcze szaleją.
Dobrego dnia
Tak
Elu przyznam się

śpię ze słońcem i dopiero jak się obudzę wypuszczam go spod kołdry
A z michałkami i marcinkami jest tak!
Marcinki, michałki to nazwa popularna, a nazwa prawidłowa to
aster. Takie odmiany znalazłam w sieci:
tongolskie - bylina okrywowa wys. do 50 cm, wcześnie kwitnie, pędy sztywne z ciemnozielonymi liśćmi. Kwiaty barwy lawendowoniebieskiej z żółtopomarańczowym środkiem.
nowobelgijskie - zwiastuny jesieni, osiągają wysokość nawet do 160 cm, obficie kwitnący. Kwiaty średnicy do 3 cm w kolorach: niebieskich, fioletowych, różowych lub czerwonych pojawiają się pod koniec sierpnia i kwitną do listopada
nowoangielskie - z łodygą sztywną, długą, częściowo zdrewniałą, wysokość do 2 m. Kwiaty różowe, fioletowe lub niebieskie, zamykają się podczas opadów, wieczorem oraz zaraz po ścięciu.
są jeszcze wczesne odmiany astry
alpejskie - kwitnące już w czerwcu. Roślina osiąga wysokość do 30 ? 40 cm i uprawiany jest najczęściej na skalniakach. Nadaje się na kwiat cięty.
i
krzaczaste - wys. 20 do 50 cm. Ceniona jest za swój niezwykle gęsty, kulisty i zwarty pokrój. Roślina bardzo obficie kwitnąca w okresie letnio ? jesiennym. Doskonała roślina na obwódki i na skalniaki.
Mniej znana odmiana to aster
gawędka osiągający wysokość do 80 cm kwitnący od lata to wczesnej jesieni. Kwiaty koloru fioletowego, niebieskiego, różowego lub czerwonego. Roślina może pozostać w jednym miejscu przez wiele lat, jednak po kilku latach kwiaty ulegają zmniejszeniu więc warto ją odmłodzić. Niestety często atakowany przez mączniaka.
Zeniu obie nazwy są przyjęte i używane

Żółte wypatrzyłam u Joli i jak tylko wystawiła do sprzedaży to zamówiłam

a teraz będą dmuchać, żeby został u mnie jak najdłużej. Mam dużą różnorodność roślin w ogrodzie więc ciągle coś odkrywam i oczywiście staram się pokazywać. Zeniu życzę jak najdłużej ciepłej i ładnej pogody, żebyś się mogła długo cieszyć działką
Ewelinko dziękuję bardzo za miłe słowa pod adresem moim i ogrodu

Wiesz że to miód na nasze serce

Wydaje mi się, że do mojego wąskiego ogrodu taki styl najbardziej pasuje...ale może się mylę

Taki lubię

Pozdrawiam i życzę, żeby wszystko dobrze się układało w domu
jakie to wdzięczne kwiatuszki!
Pigwa dojrzewa
tykwy rosną w polu
miechunka, z którą nie bardzo wiem co zrobić
taki ładny szarłat
i kolejny marcinek
ślaz mauretański który zginął, ale na szczęście się wysiał
lewkonia kwitnie całe lato
karczochy marne w tym roku ale są!
liliowiec kwitnie i nie wiem czy powtarza czy późny, ale pięknie pachnie