Familokowego ciag dalszy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Familokowego ciag dalszy

Post »

Podziwiam bogactwo róż! ;:180 Ale na -5 już teraz to ja się nie zgadzam ;:185 Jest piękna, ciepła jesień, można sobie coś dłubać i spacerować po ogrodzie więc cieszmy się z tego przywileju. Wiem - martwisz się rozhartowaniem róż ale nie martwmy się na zapas tylko korzystajmy z pięknej aury ;:3
Pięknotka może być jedna, jeśli kupimy samopylną czyli 'Issai' :idea:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

FLORIANIE oczywiście taka pogoda może być tylko nie jak już były mrozy, a teraz znów sie wszystko rozhartowało .Potem zaś przyciśnie naście stopni i po balu ;:222 .Tylko o to się martwię.
IWONKO no cóż moja choroba to jest ta odmiana niespokojnych rąk :;230 Oby wszystkie się ukorzeniły, a mam 10 patyczków Eyes for you, a o innych nie wspomnę, bo bym się nie doliczyła :;230
GRAŻYNKO mój Abrahamek nie ma paków bo jest nisko ścięty i dostał nową miejscówkę bardziej w słońcu.Każde ciecie o tej porze powoduje ,ze soki zaczynają szybciej krążyć i roślina wytwarza nowe pędy, dlatego róże tniemy wiosną.Niestety gdy trzeba no to trzeba tak jak przy przesadzaniu
ELUSIA podam Ci na PW ten przepis .Raczej angielki tnie się tylko korekcyjnie, a przez pierwsze lata w ogóle, tak kiedyś pisała Gosia , lecz mój brat tnie je do ziemi, a ma krzewy szerokie i obficie kwitnące .W Goczałkowicach wszystkie krzewy tną nisko, a jakie mają tam kwitnienia ;:202 .Widziałam jak była cięta RU, a krzew miał kwiatów ,ze aż się za głowę chwyciłam i specjalnie szłam obejrzeć co to za róża tak cudnie kwitnie .Wiosna i moja RU będzie odpowiednio cięta nisko na 1/2 m Muszę też mocno skrócić tuje, bo rosną jak szalone.
Trochę dzisiejszych ogrodowych fotek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Do tej pory angielki cięłam tak jak pisze w książkach i wg grup i nie do końca jestem zadowolona. W przyszłym roku będę cięła niżej....zobaczymy jak to zadziała.
Jeżeli chodzi o Nuits de Young to dziś sprawdziłam i mam ją w moim przedszkolu ( z odrostów) dobrze ukorzenioną i jakbyś chciała to mogę wysłać.
:D
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Jadziu te słoneczne zdjęcia to chyba teraźniejsze ;:215
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Jadziu jak pięknie prezentuje się ogród w słońcu! moje róże też mają takie zielone zdrowe liście, aż żal że je mróz załatwi :wink:
A nie zapomnij od czasu do czasu podlać naszych patyczków ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MARYSIU spoko dzisiaj podlewałam te za oknem, a na kompostowniku i rabatkach jest dosyć mokro.Jeśli mróz ich nie załatwi to będą żyć,bo przecież wreszcie muszę sie wywiązać ze zobowiązań :;230 Na razie idealnie wyglądaja patyczki Oczatek lecz one już od września siedzą w ziemi .Mam też od Reni Hot chocolate i Dietera Mullera, od brata Barcarolle i jeszcze jedną angielkę którą już chyba z 5 rok próbuje ukorzenić.Ciekawe czy wszystkie zatrybią
IWONKO to wczorajsze fotki ,lecz nie o liście mi chodziło, tylko o wielkość tych krzewów i jakie grube łodygi mają na dole i ile pędów .Prym prowadzą Alpenfee, Cardinal Hume i Angela .To prawdziwe potwory no nie mówię juz o mojej Maigold ;:202
ELUSIA na razie niech siedzi w przedszkolu muszę najpierw mieć miejsce żeby ją posadzić .Na razie takiego nie mam ;:196 Czy ona u Ciebie też tak rośnie bez ładu i składu bo u mnie rosła jak oszalała i nawet nie wiedziałam jak ja ciąć ;:oj

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Nie wiem co zrobię jak wszystkie patyki się ukorzenią
Ty, się Jadziu nie martw, co z nimi zrobisz, tylko czy Ci ich wystarczy dla wszystkich :;230
Sama się już zapisuję w kolejkę na CHEWdelight i Bright as a button ;:196 Oczywiście jeżeli Ci wystarczy tych dóbr ;:196
Ale się dałam nabić w butelkę ;:306 Widzę piękną lilię Violet Elisabeth. I na dodatek nie mam żadnych wątpliwości, że to lilia. I dopiero na kolejnym zdjęciu widzę, że w tak zwanym międzyczasie Twoja lilia zamieniła się w clematisa. Jest niezwykły ;:180
Kocham wspominki, dają taki dreszczyk emocji: Mam czy dopiero będę miała? ;:306 W końcu kolejny sezon przed nami. Trzeba planować
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dokładnie jak u Ciebie....puszczała rozłogi i na nich kwitła....rozrastała się na szerokość a stare pędy w środku miałam wyciąć ale już siedzi uporządkowana na nowym miejscu. Spokojnie poczekam. ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jadziu a ja już opuncji dałam daszek, jak pierwszy śnieg spadł to ma parasol!
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Marysiu ja nigdy nie robiłam daszku moim opuncjom. Przetrwały najgorszą zimę, wietrzną z dużym mrozem i bez okrywy śnieżnej.
Fakt, mam ziemię piaszczystą i bardzo przepuszczalną co może oznaczać, że woda migiem wsiąka i nie zalega w korzeniach.
Nie cackam się z nimi. :wink:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Elu gdzieś kiedyś wyczytałam, że nie tyle mróz co zalegające śnieg im przeszkadza i daje daszek ;:131 Niby na skalniaku mam ziemię z piaskiem, ale jakoś boję się ją zostawić na pastwę zimy. ;:306
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Opuncji jeszcze nie mam, ale .... dużo czytam i zgadzam się z Marysią
Tzn - od nowa!
Mam już listek opuncji od Jadzi :)
Trudno było go oderwać i sekator dopiero pomógł. Pomny doświadczeniem, położyłem go na półce i czekałem aż rana zaschnie. Potem wsadziłem do suchej ziemi i czekałem bez podlewania aż się ukorzeni. Niestety ... doniczka stała choć na tarasie, to blisko okapu i pewnego dnia ulewny deszcz ją zalał. Myślałem, że da radę, ale ... po pewnym czasie zauważyłem zgniliznę :(
Nic to - ostrugałem aż do żywego (ponad połowę wyciąłem) i zostawiłem do wyschnięcia. Po dłuższym teraz czasie, wsadziłem do suchego piasku i dalej czekałem, aż ... jesień nastała.
Zajrzałem delikatnie do doniczki i ... jest jeden korzeń 3 cm i dwa małe. :)
Doniczkę mam w domu i od czasu do czasu zraszam. ;:224

Wracając do meritum - zimową porą nie lubi opuncja wody, mróz jej niestraszny. Dlatego potrzebny daszek, by deszcze nie szkodziły, ani woda ze śniegu. U Eli piasek szybko odbiera wodę, a śniegu ... to chyba co najmniej przez dwa, trzy lata opuncja nie widziała :wink:
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aaaa, to ja mam taką suchą górkę , woda i śnieg by spadły. Nie wiedziałam ,że one tak lubią suchość. Muszę się o nią postarać :wink:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KAROLCIA opuncja to fajny kaktusik i fajnie kwitnie.Każdy kaktus nie lubi przelania .
ANDRZEJU kiedyś jak miałam na skalniaku tę opuncję to nie chciała kwitnąć a wtedy dostawała daszek na głowę nawet gdy były wielkie ulewy.Teraz nie dostaje żadnego zabezpieczenia na zimę i daje sobie wspaniale radę no i kwitnie. Jednak tam gdzie teraz rośnie ma za mało słońca .Wiosną dostanie nowe miejsce .Teraz tez nie będę jej okrywać musi sobie poradzić bo im bardziej dbasz tym gorzej
MARYSIU a ja swoją każdego roku zostawiam na pastwę zimy i ona sobie chwali.Nie wiem czy Marysia [mar] swoją opuncję zasłania przed śniegiem trzeba by ją o to zapytać lecz wydaje mi się ,że nie, a rośnie u niej jak oszalała
ELUSIA ;:196 witaj w klubie nie cackających sie z opuncją .Ja swojej tez nie okrywam, bo jak okrywałam to nie kwitła.Jestem ciekawa czy dalej będzie taka niesforna na nowym miejscu oczywiście róża :wink:
IWONKO kurcze ,zeby tak wszystkie chciały załapać to byłabym przeszczęśliwa.Oczywiście Violet Elisabeth to powojnik :D Zrobiłam parę fotek lecz nawet ich nie wrzuciłam na kompa więc dalej trochę staroci a jest tego mnóstwoooooo

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Witaj Jadzi ja też przesadziłam róże trzy dni temu i tak myślę kurcze czy nie za póżno.
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”