Ha ha ha!!!

Wiecie co wyszło z mojego Biedrowego Jackmaniego????
Piękny Multi Blue!!!
Mam to szczęście, że ten co już go mam, ma kwiaty inne od tego co teraz zakupiłam.
I zobaczcie... człowiek by sie nastawił, że kupuje Jackmanii, który jak wiemy rośnie szybko do 3-4 metrów i kwitnie cały sezon. A wyszłoby mu cudo co rośnie średnio szybko, wręcz nawet raczej wolno. I tylko do dwóch metrów. I kwitnie też nie cały sezon... Na dodatek cięcie też zupełnie inne

Ach! Uwielbiam Biedrowe powojniki.
Dyskrecjo witaj u mnie.

Nie znam wymienionych przez Ciebie powojników. Sama mam jeden, biały NN z grupy Boulevard i trzymam go w donicy.
Co do podpór, to jeśli nie chcesz od razu dawać dużych, to ustaw im małe, tyle, że jak podrosną to nie wyłamuj listków, tylko dostaw im coś większego. Jak wiadomo clematisy są dość podatne na choroby grzybowe i takie uszkodzenia rośliny na dobre raczej im nie pójdą. Ja w każdym bądź razie stawiam od razu docelową podporę.
Kasiu cieszę się, bo to Multi Blue o innych kwiatach, jak ten co już go mam.
Floresito mój Biedrowy powojnik był właśnie w opakowaniu Gardenic. Kupując go od razu wiedziałam, ze to nie będzie Jackmanii, bo wygląd rozwijającego się kwiatka już to wskazywał. Nie mniej kupiłam na zasadzie "ryzyk -fizyk" ale współczuję tym co się napalili na Jackamnii i wyjdzie im Multi Blue, bo to clematis o zupełnie przeciwnych cechach do Jackamnii.
Ewelkacha88 u mnie w sumie jakby nie patrzeć to też same młodziaki. Najstarsze są trzeci rok u mnie, najmłodsze dwa miesiące.
Ciesz się, ze idą w liście, wzmocnią się. Nie tak jak niektóre moje szaleńce od razu w kwiaty zamiast w kupę ziela, by zasłonić kratki.
Elusiu ile ludzi tyle opinii odnośnie faktu co najlepiej posadzić w nogach powojników.
Zdecydowanie odradzam rośliny co się mocno korzenią i są ekspansywne.
Ja mam dzwonki, przetaczniki, róże, kocimiętkę, szałwie... Mogą tez być wszelakie jednoroczne.