Moje kwiaty w przechowalni

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje kwiaty w przechowalni

Post »

Halinko, miód dla oczu te Twoje kosaćce ;:180 Wszystkie piękne ale moimi faworytami są 'Sofia', 'Suky' i 'Moonlight Sketch'. Co ciekawe - mam "brata" tego ostatniego, jeśli tak można powiedzieć o irysach :wink: Noszą to samo "nazwisko" po rodzicu i mój to 'Spacelight Sketch'. Na dodatek "urodzili" się w tym samym roku i oczywiście u tego samego hodowcy, pana Nejedlo ;:136
Co do pierwszego, to wydaje mi się, że on TB a nie IB. A mniejszy dlatego, że to irys historyczny. Być może to nawet sama 'Mme Chareau' z XIX wieku, której na próżno dopatrywałem się w jednym z moich kosaćców. W każdym razie jak będziesz miała troszkę więcej czasu, czego Ci życzę, porównaj ze zdjęciami w necie ;:173
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Halinko dzisiaj obejrzałam angielski program o irysach a u Ciebie też wybór niemały. Pokazano szkółkę która ma kilkaset odmian, wyobrażasz sobie?
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Jak dobrze, że jesteś. Piękne masz kosaćce. Moje typy to 'Sofia' i 'Connection'.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

O na jakiż ja wątek kolorowy trafiłam,ależ masz dużo irysków przepiękne są chciałabym mieć taką przechowalnię :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Witajcie Kochani :wit

Aż mi wstyd jak spojrzałam na datę mojego ostatniego wpisu :oops: . Zaglądam coraz częściej na FO, ale z pisaniem gorzej. Jestem mocno zdołowana stanem zdrowia mojego brata. Z trudem wywalczyliśmy dla niego hospicjum domowe. NZF nawet w takich przypadkach wyznaczył limity.

Alu jest mi bardzo miło, że zaglądasz do mnie i okazujesz mi wyrozumiałość. Twój watek śledzę od dawna. Masz tyle pięknych i nieznanych mi roślin. Wybacz, że do tej pory nie zostawiłam śladu mojej bytności. Obiecuję poprawę.

Iwonko ze Szczecina ano piękne one są. Tylko to wykładanie się po deszczu pod ciężarem ogranicza mnie do powiększania kolekcji. Ja także wolę "maluszki irysowe".

Jacku to bardzo miłe co piszesz o moich kosaćcach. Odmiany które wymieniłeś są oczywiście prześliczne. Ale ja osobiście lubię zdecydowane kontrasty np biała góra, dół granatowy prawie czarny i pomarańczowa bródka.
Obejrzałam sobie 'Spacelight Sketch'. Jest piękny. Proponuję, jak nam się rozrosną karpy, zrobić małe machniom.
Co do pierwszego, to mam wątpliwości czy jest to 'Mme Chareau'. Jest oczywiście dużo niższy od TB, ale bardzo wcześnie zakwita, zaraz po MDB I SDB. Ma zgrabne płatki i dolne i górne. Bardzo ładnie się rozrasta. Szukałam w necie, ale tak wiele odmian o takim ubarwieniu jest do siebie łudząco podobne.

Marysiu bardzo lubię oglądać angielskie programy ogrodnicze, a zwłaszcza Gardeners' World. Nietrudno sobie wyobrazić takie poletka irysowe. Nasi rodzimi hodowcy, również mają w tej dziedzinie duże osiągnięcia.

Lideczko jestem codziennie na FO, ale jakoś tak ciężko mi z pisaniem. Dziękuję w imieniu kosaćców. Wiele z typu TB nie zakwitło w tym roku. Nie wiem dlaczego. Może w następnym roku pokażą swoją krasę?

Iwonko z Małopolski witam Cię szczególnie serdecznie. Bardzo dziękuję za sympatyczny wpis. Zapraszam do kolejnych odwiedzin.

Nie mam aktualnych zdjęć. Pokażę kilka fotek z 3 lipca:

Obrazek Liliowiec NN

Obrazek Liliowiec NN

Obrazek kolejny NN

Obrazek 'Słowik'

Obrazek 'Blackberry Candy'

Obrazek 'Lacy Doily'

... i jeszcze onam wielki i nasz sprzymierzeniec trzmiel...

Obrazek

A'propos trzmieli. Zadomowiły się one na nowej działce w komórce narzędziowej w wełnie mineralnej okalającej rurę hydrauliczną. Myśleliśmy, że jak wylęgną się młode to z czasem opuszczą swoje gniazdo. Ale niestety nie zrobiły tego. Dalej tam siedzą. Co najgorsze ich wlot do kryjówki jest przy kranie. Już dwa razy zostałam ukąszona. Podpowiedzcie, co mamy zrobić z nimi?

Obrazek
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Halinko współczuje sytuacji z bratem. Wiele lat temu braliśmy pod uwagę pobyt mojej siostry w takim miejscu bo dom z racji specjalistycznej aparatury nie wchodził w grę ale sami lekarze zdecydowali trzymać ja u siebie na oddziale do końca. To było 15 lat temu więc inne czasy i inne podejście ... Tym bardziej bierz siłe z tego co cieszy bo potrzeba w ciężkich chwilach.
Liliowce tradycyjnie piękne i mocno wybarwione. U mnie też powili rozpoczyna się spektakl ale rabata z liliowcami coraz bardziej zagęszczona i czeka mnie rozsadzanie . Nie wiem jaki sobie termin ustalić ale chyba po kwitnieniu najlepszy - co Ty na to ?
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysieńko bardzo dziękuję za wsparcie. Mój brat na razie jest w domu. Przyjeżdża do niego dwa razy w tygodniu pielęgniarka i sporadycznie lekarz. Nie wiem jak długo da się utrzymać taką sytuację.
To bardzo miłe, co napisałaś o moich liliowcach. Wydaje mi się, że najlepszym terminem do przesadzania tych kwiatów jest początek sierpnia. Zdarzało mi się przesadzać liliowce na początku września i też pięknie się przyjęły i w następnym roku kwitły.

Dla Ciebie lilia azjatycka zwieszona 'Tiger Babies'

Obrazek
Pozdrawiam Hala
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Halinko, liliowce też masz interesujące. Jaka szkoda, że ja nie mam na nie miejsca. Coraz bardziej mi się podobają. Ale nic to, wiem , u kogo będę je oglądać. ;:215 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Halinko bardzo współczuję, bo choroba osoby bliskiej jest dla nas zmartwieniem, a jak dochodzą do tego prozaiczne sprawy opieki to już ręce opadają. Nie dawno przechodziłam zderzenie za służbą zdrowia i będę pamiętać na długie lata na co można liczyć. Swoją drogą co to za służba....limitowana ;:oj
Masz przepiękne liliowce o lilie, które cieszą oczy i pozwalają zapomnieć o codziennych problemach ;:168
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Halinko i ja podziwiam Twoje liliowce, są piękne, Trzymaj się dzielnie ;:196
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam moich miłych gości :wit

Lucynko przykro mi, że brak Ci miejsca na liliowce. Oczywiście zapraszam bardzo do odwiedzin.

Marysiu dziękuję za wyrazy współczucia. Czytałam na Wyspie o Twoich problemach ze służbą zdrowia ale nigdy nie pomyślałam, że stanie się to również moim udziałem.
Masz rację, widok kwitnących kwiatów rekompensuje wszystkie problemy.

Iwonko moje liliowce są Ci wdzięczne za pochwały. Trzymam się jako tako ale Ty Kochana dbaj o siebie i głowa do góry.

... kilka moich liliowców...

Obrazek 'Katherine Woodbury'

Obrazek NN

Obrazek 'Mildred Mitchell'

Obrazek 'Smuggler's Gold'

Obrazek NN

Obrazek 'Fooled Me'

Obrazek 'El Desperado'

Obrazek duet liliowiec NN i lilia 'Saltarello'
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Pięknie uchwyciłaś ten malowniczy duet. Liliowce masz piękne, prawie wszystkie, to już arystokracja. U mnie kwitną te najzwyklejsze odmiany, ale też bardzo cieszą. Piękności będę podglądać u Ciebie.
Ciężki czas teraz przeżywasz. Dobrze, że urok kwiatów choć na chwilę daje zapomnienie o problemach życia codziennego. Dużo sił Ci życzę ;:196
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Oj tak arystokracja, cudne, wszystkie ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Śliczne portreciki liliowców ;:138 ;:138
One mają naprawdę piękne kwiaty. ;:215 Zaczynam kombinować, co by tu uszczknąć, by zrobić trochę miejsca na te rośliny na mojej działce. Trawniko-łączka mnie kusi. Muszę eMa jakoś podejść. Jeszcze nie wiem jak. Pomyślę.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Byłam, pospacerowałam. Piękne te Twoje liliowce. ;:63 ;:138
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”