Soniu, powojniki są dość łatwe w uprawie. Góra rośliny powinna być w słońcu a nóżki w cieniu. ¨ mnie to wygląda tak, że obkładam je większymi kamieniami, koło innego jest posadzona bergenia, która daje cień a koło kolejnego trzmielina. Poza tym w dołek nasypałam kompostu i dostają dawkę granulowanego uniwersalnego nawozu razem ze wszystkimi innymi kwiatami późną wiosną. Ja mam to NIEszczęście że mam nornice więc od kiedy wyczytałam, że powojniki to ich przysmak zaczęłam dołki przed sadzeniem wykładać plastikową siatką. Nie wiem czy to coś pomoże ale mi na sumieniu jest od tego lepiej ;) No i to tyle. Moje jakoś rosną więc i u Ciebie też na pewno będzie dobrze
Kolorowe bzy trzeba sadzić w słońcu, bo wtedy lepiej się wybarwiają. ak krzew się zagęszcza i część gałęzi, rośnie pod spodem, przysłonięta innymi to te pod spodem są gorzej wybarwione.
Beaby, ta skrzyneczka to próba. Niezbyt jestem z niej zadowolona ale następne będą mam nadzieję lepsze, muszę tylko gipiurę zdobyć
A bez wypatrzyłam w długie zimowe wieczory przeglądając katalog roślin. Boję się sadzić klony palmowe, chociaż niesamowicie mi się podobają, ale są wrażliwe, więc wybrałam bez Eva, bez koralowy Plumosa Aurea i kruszynę Aspleniifolia. Niem mam ich na zdjęciach ale też mają powcinane liście i też mi się przyjęły
I takim trochę oszukańczym sposobem wprowadzam trochę egzotyki w moim ogrodzie ;)
Koronę cesarską miała moja mama. Wszystkie sąsiadki jej zazdrościły taka była wielka. A potem coś zeżarło całą cebulę. W ziemi została tylko skorupa