Agita- kolejne sezony storczykowe

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Agita- kolejne sezony storczykowe

Post »

:;230 :;230 Agnieszko dobra jesteś "chyba im te pąki rozklepię młotkiem.." miałam podobne odczucia co do kwiatków na mojej jednej wrednej hojce.
Ja jestem cierpliwa, ale właśnie są granice wytrzymałości ;:108 ;:223
Ale Ty nie masz co narzekać za bardzo kochana, bo kwitnienia masz śliczne ;:180 ;:138
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agnieszko piękna ta ascocendra, nowe słoneczko cudne i do tego ten cytrynkowy zapach lubię zapachowe storczyki, choć większość moich nie pachnie, parischi malutki ale cudny, czy już pokazał swoje piękno, czy dalej trzyma w niepewności. Oj uczą nas cierpliwości te nasze kwiatuchy, uczą....
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

;:145
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A to ja tu jeszcze zajrzę :) Cierpliwości, Agnieszko!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Wszystko, jasne :( . Jak się nie da młotkiem, to może marchewką na osiołka ? :lol:
Awatar użytkownika
Laura1806
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 12:50

Post »

Agnieszko Masdevallie kupiłam w SO ale obecnie nie mają ich w ofercie. Jak trochę poczekasz chętnie się podzielę.
Korzenie moich Vand możesz zobaczyć na 10-tej stronie w moim wątku.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, jeszcze trochę i wszystkie chwyty będą dozwolone! Ale ale... jest mały postęp; na bordowym/różowym (?) pojawiło się mikre pęknięcie. Pssst..! ;)

Kasiu, też lubię pachnące- a po ubiegłorocznych stratach nie został mi chyba żaden taki, czas więc już był najwyższy... ;)

Kamilko, zapraszam serdecznie ;)

Lauro, fajnie, to i moje podrosną w międzyczasie, będzie wymianka ;:138 Idę do Ciebie zobaczyć korzenie...

edit: Wstawiam zdjęcia z dedykacją dla Laury (i wszystkich, którzy martwią się o swoje vandy)- robione na sucho i na mokro dla lepszego oglądu sprawy:

[Na początek jeszcze przypomnienie jak to wyglądało 1,5r temu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=546 Korzonków było wtedy dużo dużo mniej- wszystko, co zielone na zdjęciach poniżej, wyrosło w ciągu ostatniego roku, a więc śmiem twierdzić, że ciemnienie korzonków nie ma wielkiego wpływu na żywotność ;)]

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jak, Lauro, oceniasz- mam nadzieję, że trochę Ci ulżyło? ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Laura1806
200p
200p

Post »

Dziękuję Ci bardzo ;:180 To dokładnie to samo. Bardzo mi ulżyło :D Sorki, że sprawiłam Ci kłopot :oops: Jesteś kochana ;:196 Jeśli twoje żyją i mają się dobrze to i moje pewnie dadzą rade. Tym bardziej, że liście mają piękny intensywnie zielony kolor. Myślę, że przyczyną może być woda z akwarium, która zawiera za dużo azotu.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lauro, żaden kłopot- cieszę się, że się mogłam przydać ;) Polecam się!
Możliwe, że to lekkie poparzenie nawozem/azotem- ja chyba też lekko przesadziłam z tym nawozem substrala, skoro korzenie do dziś są różowe ;)
No to trzymamy kciuki za nasze leniwe vandziorki... ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Agnieszko, a czy to nie są też oznaki kamienia ? Korzenie Vandowatych są często moczone, a przecież każda woda ma go więcej lub mniej :roll: . Z biegiem czasu chyba się go trochę uzbiera na korzeniach, ale to są tylko moje domysły.
Miałam taką sytuację ostatnio u dentysty, nie związaną ze storczykami ;:224 , ale z kamieniem. Zapytał mnie kiedy go ostatnio usuwaliśmy, ja na to, że nigdy :shock: . Nie mam kamienia, bo ja bardzo mało piję, nie mam takiej potrzeby [ trzy, cztery kubki płynów dziennie to wszystko ], więc nie tworzy mi się ten paskudny osad.

Piękny widok, gęstych korzeni :uszy .
Awatar użytkownika
Laura1806
200p
200p

Post »

Też tak pomyślałam ale u dużej Vandy nie całe korzenie mieszczą się w wiaderku. Te które są moczone są zdrowe, ładne. Natomiast te od nasady są ciemne. Wodę do podlewania storczyków zmiękczam poprzez filtrowanie.
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Agnieszko ale się uśmiałam z Twojej relacji na temat pąków :;230 :;230 jestem ciekawa czy już dziś pękły czekam ;:65 ;:65
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko, Julitko, u mnie wciąż nic- ech, normalnie mam dość! O hybrydce wiem już przynajmniej tyle, że jest różowa jak... Barbie ;) Natomiast parishii jest chyba plastikowy- ani drgnął! :evil:

U niespodzianki wczoraj wieczorem było tak... :

Obrazek

... a przed chwilą tak:

Obrazek

Tempo doprawdy zabójcze, nie nadążam... ;:60 A ogólnie przeżywam historyczny moment; nigdy nie miałam jeszcze różowego storczyka- czas najwyższy! ;) Chciałabym, żeby to był taki z białym rumieńcem na środku i ciemną warżką- byłabym naprawdę szczęśliwa, bo kilka razy chciałam już takiego kupić. No ale- zobaczymy. Oby jutro a nie za tydzień! :;230

Lucynko, doprawdy nie wiem, ale mam nadzieję, że nie- w sumie wodę mam całkiem dobrą jak na kranówkę. 2 lata temu moczyłam tą vandę tylko w przegotowanej, teraz coraz częściej mam lenia i serwuję jej odstaną kranówkę. Więc chyba młodsze korzenie też byłyby zakamienione, gdyby to miał być kamień.
Mi one wyglądają na takie jakieś "zdrewniałe" :lol: I chyba tak jak u Laury, nie wszystkie te ciemne miejsca są moczone. U mnie pojawiło się to w listopadzie, więc może od moczenia w chłodnej wodzie? [1,5r temu robiłam to w pokoju przy oknie-> chłodne miejsce, ostatniej zimy już tylko w łazience-> w najcieplejszym miejscu w domu]
Historia z kamieniem fajna ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Agnieszko, ciśnie mi się już nie przezwisko ''osiołek'' tylko ''osioł'' :twisted: . Uparciuchy do potęgi ;:14 . No to dalej dreptamy ;:65 .
Jak nie masz pewności z tym kamieniem, to weź namoczony wacik w wodzie z cytryną i przyłóż do korzenia, jak po paru minutach będzie rudawy to znaczy, że to kamień, a co Ci zależy :wink: ,Pewnie ten sposób już znasz, ale czasami coś umyka chwilowo :D .
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i jest- i to taki, jaki miał być ;:138 :

Obrazek

Obrazek

A o pączku parishii mogę powiedzieć tylko tyle, że... mocno zbielał. I podrósł. Chyba więc zbyt wcześnie zasiałam panikę, że się będzie otwierał... Tak to jest jak ktoś ma pierwszy raz do czynienia z delikwentem :lol:

Lucynko, sposób znam i się nawet zastanawiam, czy już nie stosowałam. Ale coś nie mogę sobie przypomnieć- może więc kiedyś się pobawię. Dzięki za wskazówkę ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”