Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 2
Aniu zgromadziłaś niesamowitą kolekcję pierwiosnków. Ja również mam kilka odmian, ale do Ciebie to mi dalekooo...Powiedz mi, czy dobrze zimuje ci pierwiosnek łyszczak 

- andowan
- Od: 16 lip 2007, o 07:49
Geniu, heliofitko- nie moge powiedzieć, żeby uprawa łyszczaków była ( przynajmniej dla mnie) bezproblemowa. Najbardziej chimeryczne są te odmianowe;najmniej- zwykłe mieszańce z siewu. Mimo, że straciłam już niejedną aurikulę
wciąż nie mogę się im oprzeć i sadzę następne. Na zimę okrywam je stroiszem aby pod warstwą śniegu miały trochę powietrza bo łatwo im zagniwają szyjki korzeniowe. A wtedy niestety obumierają. Wciąż eksperymentuję i szukam recepty na całkowity sukces w uprawie tych roślin
MarioTereso - pewnie, że są piękne

Piotrze - na to aby zakwitła, czekałam chyba ze trzy lata. Ale warto byłopiterek pisze:Prymulka 'Crimson Glow' bije wszystkie! Wspaniała!

MarioTereso - pewnie, że są piękne

Witaj Aniu! Jaka ładna kolekcja pierwiosnków! Cudne! Ja mam takie najpospolitsze ale bardzo je lubię.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie

- andowan
Łano- jakże cieszę się, że do mnie zajrzałaś
Nawet najpospolitsze pierwiosnki są prześliczne
U mnie rozsiewają się mieszańce pierwiosnków wyniosłych i kwitną w najróżniejszych kolorach przywołując klimaty z dzieciństwa ( moja Babcia uprawiała całe rabaty tych uroczych roślin).Wszystkie budzą mój zachwyt
Wracając do drobnocebulowych roślin wiosennych.
Śnieżniki i cebulice.

Zawilce

Wracając do drobnocebulowych roślin wiosennych.
Śnieżniki i cebulice.

Zawilce

- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Ależ cudeńko
, Anemone narcissiflora (gdzie można je kupić?)

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- andowan
MarioTereso - ten anemon nabyłam bardzo dawno temu u p. Kazimierza Kota 

O, roślinki z górnej półki śliczne! Cztery odmiany sanguinarii to jest coś! O istnieniu tej na ostatnim zdjęciu nie miałam dotąd pojęcia
Auricule śliczne, tylko czemu takie kłopotliwe w uprawie...Dobrze, że o tym napisałaś, bo już mi się tak cieplej na ich widok robiło, ale w tej sytuacji, to chyba sobie jednak odpuszczę...

Auricule śliczne, tylko czemu takie kłopotliwe w uprawie...Dobrze, że o tym napisałaś, bo już mi się tak cieplej na ich widok robiło, ale w tej sytuacji, to chyba sobie jednak odpuszczę...
-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
mam nadzieje, że w końcu znajdziesz receptę na utrzymanie tych ślicznotek przy życiu i podzielisz się z nami tą radosną nowinąandowan pisze:Geniu, heliofitko... Mimo, że straciłam już niejedną aurikulęwciąż nie mogę się im oprzeć i sadzę następne. Na zimę okrywam je stroiszem aby pod warstwą śniegu miały trochę powietrza bo łatwo im zagniwają szyjki korzeniowe. A wtedy niestety obumierają. Wciąż eksperymentuję i szukam recepty na całkowity sukces w uprawie tych roślin
![]()

- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Trójlisty są bardzo ciekawe
, kupiłam na razie tylko kurabayashi i mam nadzieję powiekszyć kolekcje wiosną

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- andowan
Marto - nie odpuszczaj sobie łyszczaków
To, co trzeba im zapewnić to : półcień, żyzna ale przepuszczalna gleba i niezamakające szyjki korzeniowe ( bardzo ważne te szyjki
). W miarę sucho w zimę no i ten stroisz. Najlepiej zacząć od nieodmianowych. Zobaczysz, że będą cudne.
Heliofitko - część , jak to nazwałaś "cukiereczków" można już nabyć u nas w kraju od kolekcjonerów-producentów, którzy pojawiają się np. na allegro. Ja odważyłam się i od kilku lat kupuję cebulowe i nie tylko poza granicami kraju .
MarioTereso - ja też czekam z utęsknieniem
na wykwitnięcie kilku trójlistów z mojej kolekcji, które na razie zbierały tylko substancje pokarmowe w cebulach. U mnie gleba niezbyt urodzajna, więc cebule nie przyrastają "w oczach"
. Może najbliższa wiosna przyniesie jakieś miłe niespodzianki w tym względzie 

Heliofitko - część , jak to nazwałaś "cukiereczków" można już nabyć u nas w kraju od kolekcjonerów-producentów, którzy pojawiają się np. na allegro. Ja odważyłam się i od kilku lat kupuję cebulowe i nie tylko poza granicami kraju .
MarioTereso - ja też czekam z utęsknieniem

Z tymi nie zamakającymi szyjkami to może być problem...Zwłaszcza, że nie bardzo wiem, co to te szyjki
Tylko się domyślam...Ale już postanowiłam, że spróbuję się zmierzyć z tym tematem
Ja nawet mam już trzy na początek! Wiosną będę się rozglądać...Tylko, że mi oczywiście najbardziej podobają się te "odmianowe", pełne albo z zielonym w części kwiatem, widziałaś, oczywiście takie?
A Twoja kolekcja szachownic po prostu zapiera dech! Te verti...dalej nie widzę
prześliczne!

A Twoja kolekcja szachownic po prostu zapiera dech! Te verti...dalej nie widzę

- andowan
Marto -szyjka korzeniowa to miejsce między wiązką korzeni a rozetą liści ( właściwie prawidłowo to skrócona łodyga). Ja sadzę łyszczaki wysoko aby ten fragment wystawał z gleby i osypuję drobnymi kamyczkami - w ten sposób szyjka nie zamaka. Można też sadzić łyszczaki w szczelinach między kamieniami i też osypywać szyjki grubym żwirem lub kamyczkami.
- andowan

Zdrowych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia oraz szczęścia, pomyślności i wielu sukcesów w ogrodach, ogródkach , na działkach i balkonach w nadchodzącym roku 2011, życzy wszystkim odwiedzającym mój wątek Ania