Ulubione storczyki Art :) cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Re: Ulubione storczyki Art :) cz.2

Post »

Justynko, ta pojedyncza psb katlejki już siedzi sobie w doniczce. Korzonki (te co widać na zdj.) są wszystkie zdrowe.
Tak więc (mimo, że cierpliwości mi nie brakuje :wink: ) mogę Ci ją podesłać. Podaj namiary na PW :)

Aniu, dzięki za zainteresowanie ;:196 Dziś już późno, ale może jutro uda mi się zrobić fotkę. Z tego co piszesz, u mnie keiki ma warunki
identyczne jak u Ciebie, z tą różnicą, że doniczka wisi na ściance akwarium. Zrobiłam to z premedytacją, aby roślina miała więcej
ruchu powietrza. Twoje roślinki wydają się wielkoludami przy mojej.

Liparis ma zapach, którego nie potrafię określić - chyba jednak dobrze, że nie jest zbyt intensywny (coś, jak te zbyt mocno pachnące białe lilowce)
Co do 'schilleriany', to tak szybko nie zakwitną. U mojej pęd się prostuje i robi nawet ładne postępy :)
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Asiu, pięknie Ci zakwitł Liparis- takie jubilerskie cacuszko! ;:63

A phal. schilleriana mam wrażenie, że dopiero co Ci kwitła, i już ma kolejny pędzik- jestem pod wrażeniem, wciąż pamiętam jak ją ratowałaś... Jakiś udany egzemplarz Ci się trafił, no i dobra opieka też pewnie nie jest bez znaczenia, gratulacje :)

Asiu, jeszcze małe pytanko: na 7 str. wątku pokazywałaś dendrobium phal, które wyhodowałaś z keiki od Halinki- długo to trwało zanim roślinka osiągnęła dojrzałość i zakwitła, pamiętasz może? I czy ono naprawdę ma taki ciepły odcień bordo, czy może jest bardziej fioletowe, bo pisałaś, że kolor wychodzi przekłamany?
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Asiu - u Ciebie jak zwykle nie jest nudno :lol: . Pięknie zakwitł Ci Liparis, o Masdevalliach to już w ogóle wypowiadać się nie będę, bo ja je kocham , a one mnie niezbyt :? - pożegnałam się ostatnio z Masd. intractą - żółkły listki od nasady i odpadały jeden po drugim....A Liparis, tak jak Twój, zaczął wypuszczać nowe przyrosty o pochewkach jakby zapominając....
I jak to robisz Asiu, że Twoje roślinki są takie odchuchane?
Ja ostatnio nie mam czasu na nic, może chociaż storczyki na tym skorzystają, bo ponoć takie zapomniane do roboty się biorą :lol:
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Asiu śliczny ten Liparis ;:167 kwiatuszki podobne ma do Ludisi.Cattleyka cudnie rozrośnięta :D
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Duża i dorodna kattleyka, pięknie pokazałaś jak rozsadzić takie wielkie cudo , a te drobne kwiatuszki łapią za serducho :)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Asiu, napisałam Ci pw :)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochane, bardzo dziękuję za zainteresowanie ;:4 Dziś odpowiem Ani L., bo cierpię na chroniczny brak czasu :(
Ciąg dalszy odpowiedzi nastąpi...
AnnaL pisze:Asiu Doczytałam w innym wątku ( u Henryka), że sadzonka phal. eqestris słabo Ci rośnie ;:224 a możesz wkleić zdjęcie takie jak jest trzymana - w jakich warunkach , światło, wilgotność, temperatura :?: Ja mam 2 odsadzone keiki i rośną dobrze więc dziwię się czemu Twój nie chce współpracować. ;:108
Aniu, jak już pisałam, u mnie również okno południowe, cieniowane. Wygląda to tak (wisi w prawym rogu):

Obrazek

Storczyk w zbliżeniu: Obrazek

Ten listek z tyły już powoli przybiera żółtą barwę...
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu przesadż do samego spagnum ,lużno ułożonego wtedy będzie lepiej rosła. Taka sadzonka potrzebuje więcej wilgoci, moje są w samym spagnum i rosną bardzo dobrze. :wit ;:196
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Art-Joanno :P

To długie dzielenie katlejki było preludium do wprawki w przyszłości.Później to migniesz z nożem w pół godziny.
Dobrze,ze pokazałaś lekcję, skorzystają inni już... z mniejszymi obawami.

Tak niestety jest z katlejami; czasami bez :wink: siekierki... też się nie da .Szczególnie przy tych nadmiernie wyrośniętych/wielgachne i zdrewniałe przy nasadzie zrostów/.
A... trzeba dzielić czasem dla "zdrowotności " rośliny :lol: .Wysiłek więc nie idzie na darmo.

A Phal.equestris to kto wie jaka to odmiana,taka uroda ;być może to mikrus jak mój Phal eq.'Lai' -drobiazg to mało.W całości tak jest -liście małe a kwiat to liliput.
To tak, aby wiedzieć ,ze bywają różne :lol:

Tutaj porównałam z całkiem małą hybrydą falenopsisa.I tak wyszedł mikrus.

Obrazek

pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, całkiem niedawno malucha przesadzałam. Ale dołożę mu kołderkę ze sphagnum na te odsłonięte korzenie i zobaczę czy się poprawi :)

Joasiu, masz rację, nabrałam trochę wprawy i już wiem "czym to się je". Ale powiem tak - robota fajna nie jest.
Sama nie wiem, ile razy wymówiłam przy tej babraninie słowo MASAKRA... Moi chłopcy chcieli mi zrobić zdjęcie i wstawić
na forum. Stwierdzili, że to będzie ciekawsze niż moje storczyki ;:153

Co do Phal. equestris, to mnie pocieszyłaś. Może faktycznie mam takiego maluszka. Zastanawia fakt, że on tak sobie rośnie już ok. roku,
a liście wciąż tej samej wielkości. Zobaczymy. Dorotakol pokazała w wątku Henryka 'equestrisa' tak malutkiego jak mój i... już kwitnie :)
Czyli też mikrusik.
A Twoje zdjęcie porównawcze pięknie pokazuje proporcje pomiędzy 'małym' i 'mini' :D

A teraz do Agity. Agnieszko, moje keiki Dendrobium dostałam gdzieś na początku roku 2009, a zakwitło w grudniu tego samego roku.
Kolor - sama zobacz - najmniej przekłamany na fotce poniżej i kwiat rozjaśniony słońcem. "Jagodo-buraczek" :)
Zdjęcia oczywiście archiwalne, bo teraz są 2 nowe, dojrzałe już przyrosty i póki co śpią ;:19 (cykl roczny)

Obrazek Obrazek

I do Ciebie Madziu - mówisz "odchuchane" moje storczyki ? ;:191 Z bliska... pogoniłabyś mnie do odkurzania liści.
Kiedyś zrobiłam fotkę i nie wstawiłam na forum. Wstyd mi się zrobiło, ze tyle kurzu się pokazało :wink:
Żal Twojej Masdevallii infracta. Ja u mojej M. yungasensis też dziś ze zdumieniem powyciągałam kilka liści, które wyglądały zdrowo,
a przy dotknięciu odpadły całą kępką (młode !). Muszę zajrzeć do środka :idea:
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Art pisze:Sama nie wiem, ile razy wymówiłam przy tej babraninie słowo MASAKRA... Moi chłopcy chcieli mi zrobić zdjęcie i wstawić
na forum. Stwierdzili, że to będzie ciekawsze niż moje storczyki
Ha ha, i trzeba było im na to pozwolić, pewnie mieli rację! :D

Asiu, dzięki za odpowiedź- nie jest źle ;), a kolorek ma przecudny to Twoje, muszę sobie takiego poszukać (coś się ostatnio przerzucam na dendrobia.. :lol: )

Ja tez mam takie maleństwo od equestrisa AniL., ciekawe jak sobie z nim poradzę, trochę mnie przestraszyłaś tym swoim... ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Kaja-gr
200p
200p
Od: 24 kwie 2010, o 01:00
Kontakt:

Post »

Piękne jest to dendrobium, świetny kolor :) Szkoda, że nigdzie nie widziałam takiego.
Pozdrawiam, Kaja

Moje storczyki :)
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Asiu ;:78 nie pochwaliłaś się, że masz M. yungasensis :) Skąd ją zdobyłaś? To moje największe marzenie masdevalliowe, do tej pory nie spełnione, bo nigdzie nie spotkałam. U mnie listki tak strasznie gubi Masdevallia sanchezi. Ale być może powodem tego jest przesuszenie w transporcie, prawie tydzień była zamknięta w paczce, a cała wilgoć wsiąkła w papier wyściełający karton :( Mam nadzieję, że jeszcze się ocknie i pokaże swoje kwiatusie. Proszę napisz jakiej wielkości jest M. yungasensis ?
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Czerwone Dendrobium jest przepiękne :).
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Piekne to dendrobium phal. Kolor ma taki soczysty. Chyba w tamtym roku na all...widziałam takie. Dziewczyny zatem Zaglądajcie tam od czasu do czasu ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”