Ogród Oli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Oli

Post »

Olu, bardzo mi się podoba Twój pomysł chodzenia z miarką po ogrodzie :D Bazylia wspaniała, imponująca wielkość. Pomidor zapowiada się ciekawie (i smacznie). Bardzo zazdroszczę pigwy. Muszę przemyśleć czy jeszcze by jej gdzieś nie zmieścić ;:224
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Dziewczyny, jestem dzisiaj padnięta i na pisanie znajdę jutro trochę czasu. Teraz chciałam Was poczęstować truskaweczkami. Dzisiaj był pierwszy zbiór :D :D Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

u mnie tez się pokazują truskawki i poziomki ale wnuczek co dzień ich wyjada , kupowanych nie lubi ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

AAleksandra pisze:Dziewczyny, jestem dzisiaj padnięta i na pisanie znajdę jutro trochę czasu. Teraz chciałam Was poczęstować truskaweczkami. Dzisiaj był pierwszy zbiór :D :D Obrazek
Olu chętnie skubnę choć jedną mniam mniam pychotka ;:92 ;:92
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Olu nie szczuj tymi smakowitościami :D
Ja sumaka to mam dość , wszędzie wyłazi :roll:
zamęczy mnie gad jeden :;230
Miłego dnia :wit
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie wieczorową porą :wit

Właśnie siedzę sobie na tarasie (wysmarowana offem) i mam w nosie komary. Tak mnie wczoraj pożarły, że musiałam się popsikać chemią. Teraz spokojnie mogę delektować się ciepłem wieczoru i słuchając koncertu świerszczy, pobuszować na forum. Laptop i bezprzewodowy internet, to wspaniałe wynalazki.

Basiu nie jest tak dobrze ze zbiorami owoców u mnie w tym roku. To czym się chwalę, to trochę będzie, ale marnie zapowiadają się inne zbiory. Nie będzie w tym roku : gruszy chińskiej, migdałów, brzoskwini. A szczątkowe ilości jabłek, gruszek i śliwek.
Nawet kwiaty jednoroczne nie powschodziły, a posiałam ich całą masę. Warzywka także zastrajkowały. Skorzonera, na którą liczyłam nawet w ilości 1 sztuki nie wzeszła. Nie mówiąc już o sałacie, pietruszce?itd. No cóż co nieco jeszcze dosieję, ale ten rok jest wyjątkowy.

Janeczko, widzę że u Ciebie podobnie z plonem, czyli trochę przetrzebione. Dobrze, że choć troszeczkę inne owoce ratują sytuację.
Sumaka nie miałam wcale zamiaru dotykać. Przekopywałam nową grządkę w odległości jakieś 3-5 m od niego. Coś jakby korzenie (pod elektryczną łopatą) stawiały lekki opór. Trochę powyciągałam, ale większość została i teraz dopiero wyłazi w postaci nowych roślin.
A wnuczek wie co dobre.. to po babci ;:63

Aniu, nie miałam innego pomysłu, a chciałam pokazać rozmiar liści. Zdjęcie nie zawsze dają wyobrażenie o rzeczywistym rozmiarze. A tak nie trzeba wyobraźni. Wszystko jasne..
Bardzo namawiam na zakup pigwy. Jestem przekonana, że kto jak kto, ale Ty będziesz z niej zadowolona. Nadaje kompotom, dżemikom specyficznego smaku i aromatu.

Stasiu, zapraszam. Szkoda, że nie można najeść się oczami :D

Dzidziu, truskawki już na straganach i trochę pewnie się opatrzyły . Chyba już nie narobię Wam takiego smaka,jakiego miałam sama.
No to i ja mam teraz bal z sumakiem. Nikt go nie chce, a coraz więcej go wyłazi . Na razie zapakuję do kilku doniczek. Może ktoś się jednak skusi
;:108
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ach ta technika :D Umila życie.
Olu, ja dlatego tak o miarce wspomniałam, bo nieraz chcę opisać jakie coś urosło duże, a ciężko tak na oko ocenić i zapamiętać jakie co wyrosło. Tak że pomysł godny naśladowania. Szkoda że warzywka nie powschodziły. U mnie też kilka porażek na tym gruncie.
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Aniu,
moje porażki gruntowe najpierw mnie zniechęciły do dalszej uprawy, ale po namyśle zdecydowałam, że tak łatwo się nie poddam . Trochę powalczę z naturą. I zobaczymy kto zdobędzie wiecej punktów ;:134

A to moje dzisiejsze zakupy zrobione przez przypadek :tan i pierwsza różyczka :

Obrazek Obrazek Obrazek

A Sonia ucina sobie dżemkę w ciągu dnia :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

przy takim upale wszyscy są wykończeni.. ładne żurawki , u nas nie ma takich kolorów .. pelargonii jeszcze nie kupowałam , jutro jadę na targ to pewnie tez coś kupię przez przypadek ...
Mój album
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Olu witaj.
Pomimo upałów kupujesz nowe nabytki.
Ja przez te deszcze i obecne upały przystopowałam z jeżdżeniem po sklepach ogrodniczych, ale muszę się wybrać po glicynię, podjęłam decyzję. Po niedzieli nadają ochłodzenie.
Może będzie w końcu normalnie.
U mnie z owocami także marnie w tym roku.
Obrodziły tylko truskawki, maliny, borówka i jagoda kamczacka.
Drzewa owocowe chorują, kwiat zbrązowiał i opadł.
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janeczko,Tajeczko ja te zakupy to naprawdę przez przypadek :oops:
Mieszkam w małej miejscowości podwrocławskiej. I jak to bywa w tzw centrum są zgromadzone prawie wszystkie sklepy, a wśród nich także kwiaciarnia. I nie da się pójść do spożywczego, apteki czy innego sklepu nie zachaczając wzrokiem chociażby o kwiaciarnię. Na moje usprawiedliwienie dodam, że teraz wszystkie bylinki, doniczkowce , rabatowce, wystawione są przed sklepem na chodniku. Czasami z premedytacją parkuję tak samochód żeby nie przechodzić koło tych kwiatów, tylko myk po potrzebne rzeczy i z powrotem do samochodu. Nie zawsze mi się to udaje :D

Janeczko bedę podglądała co tam upolujesz na targu.

Tajko, u mnie także drzewa są biedne. Jakieś chorubska je dopadły. U mojej sąsiadki również nieciekawie. Może przyszły sezon okaże się łaskawszy :?

Dzisiaj zrobiłam sobie z rodzinką wypad do Wojsławic. Wprawdzie trochę się spóźniłam na spektakl RH, ale i tak było warto tam pojechać. Zamiast fotek z własnego ogrodu, kilka ujęć z wycieczki :

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

naprawdę piękny park i duże drzewa . my nie doczekamy aż tak pięknie będą wyglądać nasze ogrody , kupiłam trochę lewkonii , bakomę i szałwie , bo moja marnie powschodziła .. nie było niecierpków więc dokupiłam goździków wieloletnich przynajmniej na drugi rok nie będę się martwiła o kwiaty ... kwiaty trzymają się w cenie i nie wyglądają tak ładnie jak w tamtym roku ...ale było zimno i marnie rosły nawet te późniejsze , teraz wschodzą byliny posiane po jednorocznych ,,, niedługo będę je flancować ...
Mój album
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oleńko, ależ nie ma potrzeby tłumaczyć się nam z zakupów ogrodniczych. Wręcz przeciwnie :D trzeba się tłumaczyć jak nie ma nic nowego :;230
Piękną wycieczkę miałaś, szkoda że to tak daleko, bo miejsce przepiękne i na pewno warto by zobaczyć na własne oczy.
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janeczko w Wojsławicach niektóre egzemplarze roślinne mają nawet kilkaset lat. Zdaje się,że niestety nie doczekamy drzew tych rozmiarów :;230
Tak, teraz musimy posiłkować się kwiatkami dokupionymi w kwiaciarniach i na bazarkach. Przynajmniej efekt natychmiastowy. Ceny niestety wszędzie niezbyt niskie, ale czasem można trafić na wyprzedaże. Choć one są zawsze tam gdzie mnie nie ma :cry:

Aniu, wycieczka była udana choć trafiłam pomiędzy kwitnieniem rh a liliowcami. Obiecałam sobie, że w przyszłym roku nie przegapię kwitnienia azali i rododendronów. Teraz podziwiałam same ostatki. Ja nie mam daleko do Wojsławic, bo tylko 50km :D
To już się nie bedę tłumaczyła zakupów, tylko pokażę je z bliska.
Oto zakupione żurawki.Nazw niestety nie znam, choć wydaje mi się, że jedna to żurawka amerykańska :

Obrazek Obrazek Obrazek

A teraz kwitnące :

Obrazek Obrazek Obrazek

A teraz ułudka otrzymana od Margo2 (Gosi). Całkiem dobrze sobie poradziła pomimo niesprzyjajacej pogody. I jeszcze tak wyglądają obecnie gladiole zakupione od naszej Anitki. To jest tylko ich część :

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne żurawki, a jak się rozrosną to dopiero będzie :D