Różanka Fridy

Zablokowany
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Różanka Fridy

Post »

Papageno wymarzła niemal do korzenia, wlasciwie spisałam ja na straty, ale nie wykopywałam i przoszę.
Parole - wielkie kwiaty, szkoda, że dlugo odpoczywa po pierwszym kwitnieniu
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękny masz ogród, Frido, położony w starodrzewiu. Zapach róż i sosen to co relaksuje i koi.
Pozdrawiam- Henia.
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
Awatar użytkownika
armabapa
500p
500p
Od: 6 sie 2009, o 11:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

chylę czoła Frido-pięknie u Ciebie na maxa! ;:180
Pozdrawiam cieplutko. Arleta (Aka)
Miejsko-wiejski ogród Aki
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Landszafciki ;:138 tak mi się podoba.
Papageno-miałam 2 szt, jednej już nie mam a druga wypuściła kilka listków i stoi.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Papageno mam trzeci rok i czym więcej przemarza zimą,tym więcej pąków wypuszcza....dziwne :wit
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Cały czas coś zmieniasz, a jednak udaje Ci się zachować czar różanki na skraju lasu. Z przerażeniem czytałam bilans strat różanych, a wydawać by się mogło, że sąsiedztwo lasu będzie chronić...
U mnie wypadła tylko "róża na kiju", choć przyznam, że też musiałam mocno ciąć niektóre krzewy, ale powoli odżywają (mam tylko nadzieję, że następna zima będzie normalniejsza). Nieustająco wzdycham za Nostalgią, widzę, że u Ciebie rośnie dość dobrze - więc jest szansa, że i u mnie by rosła.
Poleć mi jakąś różę - małą, na brzeg rabaty, najlepiej różową, tzw. bezobsługową dla naszych ząbkowskich zim - mam wolne miejsce po szczepionej na kiju i cośbym na jesieni posadziła w to miejsce...
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu, wreszcie się odezwałaś.
Różowa niewielka ..., to może Heidetraum? U mnie znalazła się wiosną ubiegłego roku, kupiłam ją zupełnie bez przekonania. Kwitła, ale niezbyt obficie. Natomiast w tym roku jest jednym ogromnym bukietem, i co ważne, powtarza kwitnienie i nie choruje, nawet mszyce niespecjalnie ją odwiedzają. Zrobię fotkę i zamieszczę.

Na czterech różach zauważyłam pierwsze złowieszcze czarne plamy. A więc zaczęło się, niestety.
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haidetraum - polecam, warto ją mieć, niewysoka, bezproblemowa
Obrazek
Bonita 4 czyli Bonika bez licencji - sadząc ja byłam przekonana, że to mała róża na obrzeże rabaty. Urosla całkiem spora i cztery takie ogromne bukiety zasłaniają pół rabaty.
Obrazek
Eden Rose dopiero w trzecim sezonie doczekałam się kwiatów, jakie powinny być, poprzednio były albo niewypelnione, albo niewybarwione, a nawet dwa w jednym
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Joamor
100p
100p
Od: 11 lut 2010, o 11:54

Post »

Piękna róża, ale mało przypomina Eden. Szczególnie to ostatnie zdjęcie, kształt kwiatu zupełnie inny.
Pozdrawiam Joanna
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01

Post »

Ja też mam wątpliwości , to raczej nie jest Eden Rose.
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

cyt. " [Eden Rose dopiero w trzecim sezonie doczekałam się kwiatów, jakie powinny być, poprzednio były albo niewypelnione, albo niewybarwione, a nawet dwa w jednym "

Witaj, Frido ja mam podobną sytuację z 3 Edenkami ?? . Kupowałam w Świecie Róż. To nie są Edenki.
W swoim wątku zamieszczę też zdjęcia. Gdzie kupowałaś? :uszy
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majko, obejrzałam fotki w Twoim wątku, dziękuję.
Kupowalam ja w Rosarium, muszę ją poobserwować. Kolor kwiatów z tym zielonkawym przebarwieniem zewnętrznych platków, liście, pokrój krzewu i ... metka wskazują na Edenkę, trudno.

Wczoraj popryskałam początki czarnej plamistości, w tym roku nie czekam, mam za dużo róż i obrywanie porażonych liści się nie sprawdza. Nie chcę mieć gołych pędów.

Dzisiaj G. de Feligonde, ta mizerna, którą wiosną reanimowałam. Wyglada juz całkiem dobrze, dałam jej powojnika do towarzystwa i teraz sobie razem kwitną. Szkaoda, że powojnik nie ma ciemniejszych kwiatów, ale to jakiś nn.
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Frida pisze:Majko, obejrzałam fotki w Twoim wątku, dziękuję.
Kupowalam ja w Rosarium, muszę ją poobserwować. Kolor kwiatów z tym zielonkawym przebarwieniem zewnętrznych platków, liście, pokrój krzewu i ... metka wskazują na Edenkę, trudno.
Kupiona w R, ojej, a właśnie wczoraj otrzymałam z R zamówione 3 sztuki Edenki. Jak bym wiedziała wcześniej to chyba bym się nie zdecydowała. Chociaż ta z przed dwóch lat jest Edenką, to Twój przypadek juz zastanawia.
Otrzymałam w doniczkach maleńkie krzaczki z zielonymi listkami, które mi nie przypominają już znanych. Wyglądją zdrowo, a co z nich wyjdzie znowu muszę czekać. Dwie z nich to prezenty dla rodzinki, a jak nie będą to Edenki to głupio się będę czuła.
:uszy
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Frido - przepięknie jest w Twoim ogrodzie...połączenie starodrzewu z różami jest niezwykle kojące.
I ten zapach ... zazdroszcze Ci nieco tego :wink: ,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu, dziękuję!
Dla mnie Twój ogród jest przedmiotem zazdrości, udaje Ci się sadzić rosliny, że tworzą malownicze pięterka. Mnie to się często nie udaje i z przodu wyrastają giganty, a z tyłu jakies maluchy nieśmiało garna sie do słonka. Jednym z moich ciągłych zajęć jest przesadzanie.

Teraz mam problem z rabatą "liściastą" - malusie sadzonki po dwóch latach wchodzą na siebie, trzeba porozsadzać, tylko co? Hosty czy ciemierniki? Boję się o ciemierniki bo tutaj ładnie rosną i nawet zakwitły. Może lepiej hosty przesadzić, ale kiedy? Najłatwiej przesadzać żurawki, więc o nie nie pytam, jak trzeba to przesadzę. Ot, dylematy ...
Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”