Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beaa
50p
50p
Od: 23 lip 2014, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hippeastrum - porady ,uwagi,zapytania

Post »

Nie podpowiem nazwy, ale są śliczne. ;:167

Jutro rozwinie się mój nowy nabytek, czekam z niecierpliwością, może zobaczę podobne cudo. ;:65
Pozdrawiam
Beata
Awatar użytkownika
Egzistens
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 kwie 2015, o 12:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Hej,
właśnie zakupiłam 3 okazy i zastanawia mnie podlewanie. Podlewacie od góry? Co kilka dni gdy kwitnie< czy moczycie w spodku i jaki czas? Nie wiem jak najlepiej o nie zadbać żeby nie zagniły i pięknie kwitły. Oczywiście odpowiednie nawozy również zakupione :wink:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

gianna pisze:Dobre duszyczki, powiedzcie co mi zakwitło. Ja wiem tylko tyle, że hippeastrum ;:306

Obrazek

Obrazek

Pierwszy miał być Minervą a drugi Riloną....
Pierwszy nie wydaje mi się być Minerwą, bo ma jakby odwrócone kolory tzn moja Minerwa jest bardziej czerwona niż biała. Obrazek

A drugi to Lady Jane, na pewno nie jest to Rilona (ta ma b. długi pęd kwiatowy)
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

A może ten pierwszy to "Clown"? Hmm...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

whitedame, też tak obstawiałam, że to pełne hippeastrum to Lady Jane. Rilona chyba też nie ma pełnych kwiatów, prawda?
Drugie natomiast jak zauważyłaś, ma zupełnie przeciwstawne ułożenie barw do Minerwy.

Justynko, rzeczywiście, bardzo przypomina Clown ;:108

Latem miałam okazję skorzystać z katalogu pewnej hurtowni (centru ogrodniczego?) i zapisałam sobie, jakie hippeastrum mają w ofercie. Wiem, że do sklepów są dostarczane w zestawach po 5 odmian. Wygląda na to, że w jednym z zestawów jest jednocześnie Lady Jane i Ambiance. Czy ten biało czerwony mógłby być Ambiance?

Wnioskuje, że do opakowań zestawu I zostały zapakowane cebule zestawu II

Obrazek
x-N-a
---
Od: 26 lut 2012, o 13:59

Post »

Kochani, ja znów po prośbie. Chodzi mi oczywiście o pomoc w identyfikacji. Kupiłam takie dwie sierotki w simply jakiś czas temu. Jedno miało być Arctic white i wygląda jak na etykiecie ale oczywiście proszę o potwierdzenie, czy jest tak rzeczywiscie. Białe średniej wielkości kwiaty z zielonym środkiem, kształt taki jakby trójkątny.
ObrazekObrazek

Drugi niezwykle mi się podoba, gdyż jest właściwie zielony. Z etykietką nie pokrywa się zupełnie więc nawet nie będę pisać co tam było. Może ktoś rozpoznaje? Obrazek

Oba kwiaty miały tak około 50-60 cm wysokości i po trzy pędy.
Z góry serdecznie dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

gianna pisze:whitedame, też tak obstawiałam, że to pełne hippeastrum to Lady Jane. Rilona chyba też nie ma pełnych kwiatów, prawda?...

Obrazek
Tak wygląda moja Rilona, ma pojedyncze płatki i niesamowicie długi pęd kwiatowy, Lady Jane z reguły ma go krótki.
Obrazek
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Beatko, dziękuję ;:196 Na Rilonę zatem muszę ponownie zapolować ;:306
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Mam pytanie: czy pęd kwiatowy hippeastrum w kształcie dwururki to normalne zjawisko? Mój nowy nabytek zaczyna kwitnąć i coś takiego właśnie ma. Kwiat jest biały pełny , niestety, nie mam teraz możliwości wstawić zdjęcia.
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p
Od: 5 lip 2011, o 20:02

Post »

:wit
Powiedzcie mi jak podlewacie swoje hippeastrum? Nie mam cebuli ale miałam to złapały czerwoną plamistość i poszły do kosza ;:145
Więc w czym popełniłam błąd że bakcyla złapały? Boje się kupić nową cebulę by potem trafiła do kosza bo to szkoda pieniędzy. Doradźcie coś
pozdrawiam
Kasia
x-N-a
---

Post »

Z moich doświadczen powiem, może nie zgodnych z bardziej doświadczonymi hodowcami. Ja nie wyjmuję z doniczek po sezonie tylko co dwa trzy lata przesadzam do świeżej ziemi i odpoczywają w tej samej. To minimalizuje ryzyko zalania podczas ponownego ukorzeniania się cebul.
Nowe cebule stawiam na najcieplejszym parapecie i podlewam minimalnie gdy są suche. Po prostu biorę doniczkę w łapkę i patrzę na ile jest cieżka :D Jeśli jest ciężkawa to nie podlewam a gdy czuje, że sucho to wtedy troszkę podlewam obok cebuli od góry. Tak koło 100-150 ml na oko. Ukorzenione podlewam dość systematycznie i częściej niż świeżo posadzone. Nie wiem na ile Ci to rozjaśni. Moje mają jakieś tam pojedyncze czerwone plamki ale doszłam do wniosku, że nie będę na tym punkcie dostawała fioła. Na lato wywalam na balkon od północy i podlewam czasami nawet codziennie a jak pada kilka dni to i tak im się nic nie dzieje. Stoją wtedy bez podstawek. Gdy jest susza to stoją w podstawkach i też często podlewam. Lepiej rosną na balkonie. Wtedy też daję im sporo jeść bo nawet raz w tygodniu florowit uniwersalny wg rozpiski producenta.
Może to co piszę to herezja ale u mnie się to sprawdza. Odkąd tak postępuję z nowo zakupionymi, także tymi z doniczkami to nie straciłam żadnej roślinki.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A oto zdjęcia poszczególnych kwiatów na jednym pędzie. Wygląda mi to na zaburzenia genetyczne.
http://m.imgur.com/bWmkgTs
http://imgur.com/Emr3TxX
x-N-a
---

Post »

Nenesa pisze:Drugi niezwykle mi się podoba, gdyż jest właściwie zielony. Z etykietką nie pokrywa się zupełnie więc nawet nie będę pisać co tam było. Może ktoś rozpoznaje? Obrazek.
Nikt nie kojarzy co to może być? :( bardzo proszę o jakieś wskazówki.
Solaya
50p
50p
Od: 24 wrz 2013, o 11:33

Post »

Coś przypominającego Ambiance, tylko Twój ma więcej zielonego
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

barbra13 pisze:Mam pytanie: czy pęd kwiatowy hippeastrum w kształcie dwururki to normalne zjawisko? Mój nowy nabytek zaczyna kwitnąć i coś takiego właśnie ma. Kwiat jest biały pełny , niestety, nie mam teraz możliwości wstawić zdjęcia.
Czy moją roślinkę czeka zagłada? Nawet nie pytam o nazwę, bo kwiaty z jednej strony pędu są inne i z drugiej inne. Czy tak słabe genetycznie cebule przeżyją t a k i e kwitnienie (na jednym pędzie jest 7 kwiatów, a rosną jeszcze dwa)? Nie wiem, czy się cieszyć, czy smucić
http://imgur.com/1T5Olqu
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”