Jagoda kamczacka cz. 4
- leszkat76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jagoda kamczacka cz. 4
Też dokupiłam sobie krzaczek Aurory ,nawet miała kilka owoców ale nie spróbowałam bo ptaszki objadły zanim dojrzała. Duże krzewy mam okryte siatką, jeszcze owoce się mocno trzymają gałęzi. Im dłużej wiszą tym większe i smaczniejsze. Ptaszki sprytne siadają na siatkę i przez oczka siatki wydziobują co dosięgną, przy siatce nie ma już zupełnie owoców, tylko w głębi krzewów. 

-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Warto pamiętać, że skrót PBR (z ang. Plant Breeders’ Rights) oznacza, iż odmiana została zgłoszona do Wspólnotowego Urzędu Ochrony Odmian Roślin (CPVO) i jest chroniona we wszystkich państwa UE. Jeżeli ktoś mimo wszystko decyduje się na rozmnażanie odmiany chronionej to chyba lepiej by się z tym publicznie nie afiszował. 

-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Dzięki Przemku , będziemy ostrożni . Sporo odmian mam od kolegi Hafciarza .
Szkoda ,że już nie zagląda na forum . To odmiany nn .
Póżniej nabyłam odmiany Boreal .
Czy to nie powinno być tak , że przy zakupie należy podać informację o ochronie
odmiany ?
Ja takiej informacji nigdy nie otrzymałam a kupowałam w szkółkach .
Szkoda ,że już nie zagląda na forum . To odmiany nn .
Póżniej nabyłam odmiany Boreal .
Czy to nie powinno być tak , że przy zakupie należy podać informację o ochronie
odmiany ?
Ja takiej informacji nigdy nie otrzymałam a kupowałam w szkółkach .
-
- Od: 7 maja 2020, o 17:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wydaje mi się by rozmnażanie było uzasadnione ekonomiczne a tym bardziej nielegalne. Ja kupiłem wiosną Aurory, B. Blizard, B .Treasure. Na razie czekają w doniczkach i ładnie rosną. Na jesień robię wykopki bo straciłem cierpliwość dla tych starych co lulki mają i mało tego jest.
Owoce, które uzyskamy szybciej, zrekompensują cenę sadzonek. Nielegalne rozmnażanie na małą, ogrodową skalę jest nieopłacalne a nawet jak ktoś zrobi sobie jedną, dwie to głowy mu nikt nie urwie. Tu chodzi o licencje na rozmnażanie i sprzedaż sadzonek. W sklepie internetowym można kupić duże sadzonki w 2-3 l doniczkach za niewielką cenę. Żeby to uzyskać samemu potrzeba z 2-3 lat? Kupowałem w wielu miejscach i powiem ,że nie ma problemu z pomyłkami odmian jak to często bywa w borówkach.
Owoce, które uzyskamy szybciej, zrekompensują cenę sadzonek. Nielegalne rozmnażanie na małą, ogrodową skalę jest nieopłacalne a nawet jak ktoś zrobi sobie jedną, dwie to głowy mu nikt nie urwie. Tu chodzi o licencje na rozmnażanie i sprzedaż sadzonek. W sklepie internetowym można kupić duże sadzonki w 2-3 l doniczkach za niewielką cenę. Żeby to uzyskać samemu potrzeba z 2-3 lat? Kupowałem w wielu miejscach i powiem ,że nie ma problemu z pomyłkami odmian jak to często bywa w borówkach.
-
Yogi , a możesz podać nazwę szkółki gdzie kupowałeś ? . Rozmnażanie w celu szkoleniowym .
Niczego nie zamierzam sprzedawać tym bardziej , że nawet nie jestem pewna odmian jakie mam .
Niczego nie zamierzam sprzedawać tym bardziej , że nawet nie jestem pewna odmian jakie mam .
-
A jak jest np. z odmianami Vostorg , Streżewczanka i innych ze wschodu .
Mam zapisane , że takie kupowałam . Sprawdzę chociaż nie wiem gdzie
czy podlegają ochronie .
Mam zapisane , że takie kupowałam . Sprawdzę chociaż nie wiem gdzie
czy podlegają ochronie .
-
Co prawda nie spotkałem się jeszcze z przypadkami ścigania osób rozmnażających jagodę kamczacką ale ściganie osób oferujących do sprzedaży licencjonowane odmiany truskawek jest dość powszechne. Podejrzewam, że prawo jest takie samo w stosunku do odmian innych gatunków. Skoro jednak twierdzisz, że rozmnażanie na własne potrzeby nie jest nielegalne to sobie rozmnażaj.
Informacja ze strony szkółki sprzedającej m.in. truskawki:
Ta odmiana truskawek jest licencjonowana i chronią ją prawa autorskie właściciela. Dalsza odsprzedaż, oferowanie w internecie, handel, barter, namnażanie (również na własne potrzeby) zabronione. Wszelkie próby łamania zakazu ścigane i zgłaszane organom oraz surowo karane.

Informacja ze strony szkółki sprzedającej m.in. truskawki:
Ta odmiana truskawek jest licencjonowana i chronią ją prawa autorskie właściciela. Dalsza odsprzedaż, oferowanie w internecie, handel, barter, namnażanie (również na własne potrzeby) zabronione. Wszelkie próby łamania zakazu ścigane i zgłaszane organom oraz surowo karane.
- SETA
- 200p
- Od: 4 cze 2016, o 23:30
Nic, tylko wypatrywać dronów nad ogródkiem, które będą liczyć sadzonki.
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.
-
Powiem tak , ja jestem z tych strachliwych . Przeczytanie takiej formułki
skutecznie zniechęciłoby mnie do rozmnażania a nawet do zakupu .
Mam jednak pewną wątpliwość czy można ze stu procentową pewnością stwierdzić , że
to właśnie ta odmiana . Jak odbywa się badanie ? To badania genetyczne może ?
skutecznie zniechęciłoby mnie do rozmnażania a nawet do zakupu .
Mam jednak pewną wątpliwość czy można ze stu procentową pewnością stwierdzić , że
to właśnie ta odmiana . Jak odbywa się badanie ? To badania genetyczne może ?

-
Badania genetyczne są kosztowne ale pozwalają na ustalenie pochodzenia rośliny. W praktyce raczej właściciel praw do rozmnażania danej odmiany dąży do ugody i polubownego rozwiązania sprawy (przeważnie ścigane są sprawy gdzie osoby same przyznają się do sprzedawania roślin danej odmiany tylko, że nie mają do tego prawa).
-
- Od: 7 maja 2020, o 17:24
Ja tyle kupowałem w sieci, że nawet jak by kontroler wszedł do ogródka to mu mogę powiedzieć gdzie to kupiłem i w którym roku. Taką mam pamięć. Oczywiście próbowałem rozmnażać ale jakąś ruską odmianę i się ukorzeniła. Nawet mam jeszcze film bo robiłem to na potrzeby kanału Y.T. A potem to wywaliłem bo jak pisałem wcześniej nie opłaca się. Czekać kilka lat a można to mieć za dwa dni za 14-16 zł. Byłem kiedyś w sklepie i jedna z kupujących pytała się o jagody kamczackie a właścicielka powiedziała ,że nie ma sadzonek. Trzeba mieć licencję na rozmnażanie i przez to sadzonki te są droższe. Vostrog niestety ustępuje Aurorze i serii Boreal. Nie podoba mi sie także Borealis. Zmiany, zmiany, zmiany, wykopki.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 lut 2021, o 20:55
W tym roku moim odkryciem smakowym jest jagoda kamczacka odmiany Lawina. Pierwszy raz owocowały krzewy i wiadomo raczej skromnie - jednak smak moim zdaniem jest super. Taka niespodziewana konkurencja dla Aurory i Boreal Blizzard.
-
Właśnie o to miałam zapytać czy są lepsze odmiany od tych wcześniej wspominanych ?
Macios , Lawina jakiej wielkości ma owoce ?
Macios , Lawina jakiej wielkości ma owoce ?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 lut 2021, o 20:55
Lawina- wielkość Aurory - kształt wrzecionowaty
-
Dzięki .