Na Polnej... działka pachnąca różami...

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na Polnej... działka pachnąca różami...

Post »

Gabi widoki masz obłędne. Można zatracić się w patrzeniu. Wyobrażam sobie jak na żywo musi to wyglądać.
Ze zdjęciami mam podobnie. Cyka się szybko. Nie wiadomo kiedy a jest z 300. Jednak ich obróbka i wgrywanie to koszmar. Nie raz godzinami ślęczę.
Artemis faktycznie wygląda jak by mu coś dolegało. Jeżeli to kilkuletnia róża to wątpię żeby to był efekt suszy. Ja chyba szukała bym w korzeniach. A może coś podkopuje - kret, nornica - i wisi w powietrzu i marnieje :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Biedny Artemis ciekawe co mu dolega, a wiesz ,ze u mnie na Gartentraume też calutka kiść kwiatów była omdlała lecz widziałam ,ze to działanie Bruzdownicy i zaraz ścięłam ten pęd.Nie może być za dobrze , bo zawsze sie coś przypląta ;:222
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Dorotko, już od dawna... gdyby to tylko ode mnie zależało, byłyby same róże... niestety.. eM mnie powstrzymuje... ;:306
Ale żeby nie było, mam też trochę innego kwiecia...

Aniu, ja mam dwa krzaczki i nie żałuję... to dość mała róża, ale ładna jest...
Ja też mam trzy róże w donicach i nie iem czy nie są za małe... na razie kwitną, choć słabo rosną...

Ewelinko, najwyżej mi przypomnisz... :wink:
dzisiaj przycięłam go nisko i oskubałam wszystkie liście z rdzą... grzebałam nawet pod korzeniami, ale nic złego nie zobaczyłam... teraz jeszcze jakiś oprysk i zobaczę co to da.. pewnie będzie bardzo osłabiona, ale innego wyjścia nie widzę... dobrze że mam ukorzeniony patyczek... ;:306

Basiu, trudno... jak odżyje to dobrze, a jak nie.. to mam patyczek kwitnący... ;:306

Wiolu, na żywo to czegoś mi tam brakuje... ;:306
sama obróbka mi nie przeszkadza, bo za wiele nie mam do zrobienia, ale wstawianie na hosting no to już nie lada wyzwanie... nie zmniejszam zdjęć na kompie, bo chcę mieć oryginały, a dopiero na hostingu to robię i to trwa długo... ale przynajmniej nie tracą na jakości...
Z Artemis'em muszę się oswoić i zaczekać co będzie dalej... wyżej opisałam co zrobiłam, więc teraz tylko trzeba czekać...

Jadziu, już się nie przejmuję... co ma być to będzie...
Ale Genevieve Orsi dalej taka omdlała a też znalazłam bruzdnicę... też czekam czy się jej poprawi...
Moja Gartentraume ... kurcze.. szkoda słów... już nigdy nie będę żałować i będę ciąć nisko.. dzisiaj też jej wycięłam kilka pędów, bo marniała... mam nadzieję że odżyje...
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sporo pędów z bruzdownicami ścięłam na Etude a były takie fajne grubiutkie i juz sie cieszyłam ,ze stare wytnę, a zostawię tylko nowe .Jednak nici z tego na Doktorku też dwa grubaśne pędy wycięłam .Jedne róże nic sobie nie robią z bruzdownic, inne mdleją na ich widok :wink: Będe musiała po cięciu opryskać Parnika, bo dał się do niego przędziorek .Dobrze ,ze ścinam już przekwitnięte kwiaty to i bzyczki przestana tam latać.Ach te nasze królowe wiecznie z nimi jakieś problemy
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mąż ma rację, widać lubi kwiaty.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Gabrysiu, bardzo współczuję choroby Artemis ;:168 To taka fajna róża, prawie nie do zdarcia ;:224 Nie wygląda to ani na bruzdownicę ani na inne szkodniki ;:185 Przy bruzdownicy same wierzchołki pędów by padły, pewnie wcale kwiatów byś nie miała. Przychylam się do teorii Grażynki - Kogry, że musi coś być w korzeniach... Ciekawa jestem czy znajdziesz przyczynę? Relacjonuj na bieżąco, bo taka wiedza każdej z nas może się przydać.
Poza biedną Artemis, cudne widoki ;:215 Kolorowo, pachnąco, bajecznie ;:180
Żółte róże Cię kuszą? Hm... Jak dotąd nie skusiłam się na żadną typowo żółtą, mam albo kremowe albo morelowe, ale nigdy nic nie wiadomo ;:306
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, a czemu bzyczki Ci przeszkadzają... czegoś nie wiem ?...
Ja też niektóre róże już będę ścinać, np RU... już praktycznie po kwiatach...

Dorotko, lubi jak kwitną, ale jak np. ścinam róże i musi to wywieźć na śmietnik, to już nie jest taki zadowolony...

Elwi, dałam mu ultimatum... albo wyzdrowieje, albo won... tak w sumie to w tym miejscu pasowałaby mi róża jakaś ciemniejsza, bo trochę mdło tam jest...
nie wiem czy jest coś w korzeniach, bo aż tak głęboko nie dotarłam.. korci mnie żeby ją wykopać, ale jak to zrobię to odchoruje to...
Żółte mnie kuszą... racja, ale nie jaskrawe, cytrynowe, ale takie ciepłe... przekonałam się że dodają energii w ogrodzie...
Kremowych też mam kilka... sama się zdziwiłam że aż tyle ich mam.... i nie wiem kto mi je posadził... ;:306
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Zawsze zastanawiałam się kiedy ukorzeniać róże z patyczków ;:224 i czy one są tak samo zdrowe jak mateczne ;:173 . Szkoda Twojego Artemisa ale mam nadzieję, że da radę ;:333 . Przypomnę, przypomnę bo jestem bardzo ciekawa afektu. U mnie powoli zacznie się robić zbyt cukierkowo-różowo i też myślę na dodaniu jeszcze innego koloru. W zasadzie to u mnie róże są młodziutkie i jeszcze małe co je widać na ogólnych fotkach ale już wiem, że za dużo tego różu ;:306 . Przycinanie róż po kwitnieniu nadal jest dla mnie trudną sprawą :oops: . Niektóre róże przycina się przecież mocniej a ja nie wiem jakie ;:306 . Czy ja dobrze widzę, że masz brzozę płaczącą ?? Malowniczo wygląda, piękna jest ;:333 . Pozdrawiam i spokojnego popołudnia życzę :wit .
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gabi no bzyczków szkoda by było, gdybym w trakcie kwitnienia go popryskała .Wiesz ,ze wczoraj zauważyłam 3 liście na Doktorku z rdzą ;:oj zaraz je zerwałam .Oby więcej sie takich nie pokazało .Może codzienny oprysk wodą uwolni Parnika od przędziorka już w drugim ogródku podziwiam Baronową Stefcię i cosik mi serce mocniej tyka na jej widok :wink:
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko, możesz próbować ukorzeniać po pierwszym cięciu, albo jesienią... najlepiej jak jest więcej wilgoci w ziemi...
Ja przestanę się bawić w ukorzenianie, bo nie mam miejsca na podwójne róże, kiedy w sklepach jest tyle piękności... ;:108
Mówisz że u Ciebie jest zbyt cukierkowo ?.. mnie też się wydaje że jest za dużo kremowych i różowych róż.. mało mam takich mocniejszych kolorów, takich jak np. Baronesse, albo Laguna... a na dodatek mam od rana słonecznie, istna patelnia, więc kolory są jeszcze bardziej wyblakłe.... muszę coś pokombinować... tylko co ?... Obrazek
Przycinanie i dla nie jest męczarnią.. ale daję radę... teraz przycięłam bardzo nisko tego chorowitka Artemis'a i doktorka, którego na dodatek wsadziłam do donicy...
a co.. oblazł rdzą to nie ma nic... ani pędów, ani liści... Obrazek

Jadziu, mój doktorek goły jak święty turecki... ;:306 i przesadzony do donicy... jakoś mi szkoda go wyrzucić...
Baronowa jest fajna.. to niski krzew, a kwiaty duże i często pędy uginają się pod ich ciężarem...
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Gabi, a ja nie widzę Twoich zdjęć :(
Czyżby hosting szwankował? A tak się nastawiłam na oglądanie różanych widoczków...No nic wpadnę później, może już się naprawi :wink:
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Myślałam, że tylko ja nie widzę zdjęć Gabi, ale czytam, że Dorotka też ma problem. Czy już wiesz, co z różami, które ni to zasychają ni nie wiadomo co?
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Matko i córko... ;:202 masakra... gdzie moje zdjęcia ??? Obrazek

Kurcze, nie wiem co jest grane, ale jak się nie pojawią, to zamknę wątek i otworzę nowy, bo nie będę zamieniać zdjęć... zresztą nie wiem jakie i gdzie były...
Szukam innego hostingu... Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Fakt, zdjęć nie ma :( . Szkoda. Dzięki za wskazówki odnośnie ukorzeniania ;:196 . Kiedyś na pewno spróbuję ;:108 . Hmm cukierkowo- różowo jeszcze nie jest bo moje róże malusie ale widzę tendencję do zakupu wielu roślin w tym kolorze ;:306 . Baronesse jest cudna, ja muszę dokupić jeszcze ze dwie ;:108 . Laguny nie mam ale Aneczka ostatnio narzekała, że choruje. Dziwne bo przecież ma ADR. Jak widać ze zdrowiem to nigdy nie wiadomo i nawet najzdrowsze rośliny mogą chorować , tak jak i ludzie :roll: . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie...
Wkurzyłam się i wyczyściłam posty.. a co.. nie będę robić im reklamy...
A wiecie czego się dowiedziałam ?... chcą ode mnie kasy, za udostępnienie zdjęć "osobom trzecim"... tak mi napisali... a niech się w du... ugryzą...
Trochę mi szkoda, bo tam mogłam zmienić rozmiar zdjęć nie tracąc na ich jakości... ale trudno... pozostaje Fotosik...
Zacznę więc od początku... tylko nie wiem czy pokazywać teraźniejsze, czy wszystko od początku... Obrazek .... jak myślicie ?

Ewelinko, spróbuj... to nic nie kosztuje...
Baronesse jest rzeczywiście cudna... ja mam dwie... jedną jaśniejszą, a drugą ciemniejszą... i obie są cudne... ale chyba już to pisałam... Obrazek

Czytałam u Aneczki o lagunie... ja też nie do końca jestem z niej zadowolona.. chyba oblazły ją jakieś przędziory czy coś, bo wygląda nieciekawie...
Odkąd ją mam, nie wypuściła żadnego nowego pędu, a tylko ten jeden który ma się rozrasta... chyba ją mocno ciachnę, by ją pobudzić...
Chorować aż tak nie choruje, ale zdarzają się pojedyncze liście z plamkami.. . moja ma chyba złą miejscówkę, ale już jej nie przesadzę, bo jest za stara...
No to teraz idę zmniejszać zdjęcia i może coś wstawię...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”