Moje storczykowo - Jeanne

Zablokowany
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Monisiu, ale Ci zazdroszczę tych pączków na sabotku :wink: mam nadzieję że i ja się doczekam kiedyś :roll: w weekend podsypałam moim skorupek z jajek, może to im pomoże :wink:

Basiu, wiem jak to jest oczekiwać najpierw na pędy a potem na pąki :twisted: pamiętam jak przekwitł mój pierwszy storczyk, ten różowy...i jak myślałam że teraz to już nigdy nie zakwitnie, lub najwcześniej za rok :lol: a on po kilku miesiącach wypuścił odgałęzienie z uśpionego oczka (6 kwiatów :wink: ) a teraz ten pęd...także wszystko w swoim czasie...trzeba tylko cierpliwości, a z tym to już różnie bywa :twisted:
Ja też mam stosunkowo od niedawna moje storczyki, tak naprawdę to od początku 2008r zbieram, wcześniej był tylko ten różowy no i cambria, która niestety dość szybko przekwitła :? I też puszczały wszystkie korzenie, liście, a ja jak głupia wypatrywałam pędów :lol: i martwiłam się że nie doczekam się nigdy :roll: a te zaczęły się pojawiać dopiero od września. I teraz czekaaaaaaam na kwiaty.
A ta szarość za oknem już mi się zaczyna dawać we znaki i jak mi nic nie zakwitnie w najbliższym czasie to depresja murowana :lol:

Teraz będę chuchać i dmuchać na dendrobium bo baaaardzo bym chciała zobaczyć jego kwiaty...a jak z tym mi się uda to chyba zacznę polować na następne :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p
Od: 9 lut 2008, o 17:24

Post »

Asiu sama nie mogę w nie uwierzyć :roll: w domu zostały jeszcze 2 sabotki, ale maja zupełnie inne podłoze-takie lekkie, jeden ma sama korę i to raczej mu nie służy bo nie trzyma wilgoci, a drugi podobnie tylko że z dodatkiem takich białych, chyba wapennych kamyczków ale również bardzo lekkie.Zastanawialam sie czy im nie zmienic podłoża ale boje sie że mogę im zaszkodzić. ten, sabotek, ktory jest ze mną jest coraz wiekszy :D bałam się że może mu zaszkodzić zmiana otoczenia lub woda ale na razie nie widać efektów ubocznych, oby tak dalej :wink:
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Joasiu, na jesienną szarugę jest tylko jedna rada: herbatka z cytryną, czekolada, dobra książka i...storczyk: cudowny, kwitnący, czarujący urodą i barwą kwiatów.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Dorciu, masz rację, ale taki cudowny i kwitnący jest u mnie na razie tylko jeden...biały, raczej zimowo nastraja :lol:
Jutro będę w LM i Auchan, może coś wpadnie do koszyka :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Witaj Asiu :) urodzaj teraz na storczyki ciężko się oprzeć pokusie, nawet mojemu M. było trudno...chciałam 1 rozgałęzionego a wyszliśmy z 3-ma różnymi, po jedym dla każdego :D ;:80
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

MarioTereso, szczęściara z Ciebie :wink:
W LM jednak nie byłam a w Auchan jakieś resztki :twisted: może innym razem mi się poszczęści :roll:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p
Od: 22 wrz 2008, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale będzie ślicznie i kolorowo!!!!
Lubię patrzeć na pędziki!!!
One szybko rosną!!!!
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Beatko dziękuję za odwiedziny :wink:
porobię może w weekend fotki bo pędziki podrosły już całkiem całkiem :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
ljlj100
100p
100p
Od: 1 paź 2008, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Asiu. U mnie strasznie ponuro, pada. Daj jak najszybciej zdjecia "idących" kwiatków. Będzie weselej, choć jeszcze nie kolorowo. Pozdrawiam Cię i czekam niecierpliwie na Twoje śliczności. Bożena.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Bożenko, obiecuję że jutro porobię fotki i wstawię na forum.
U mnie też bardzo smutno, pogoda taka już typowo jesienna :twisted:
Byłam dziś w LM żeby sobie "pomalować świat" ...no i wróciłam niestety z niczym, fakt było mnóstwo falenopsisów, ale albo białe, albo różowe, albo żółte, czyli takie jak mam :roll: a że miejsca mi nie przybywa to muszę się powstrzymywać i szukać naprawdę oryginalnych okazów :lol:
W ogóle to po raz pierwszy w moim LM widziałam vandowate, cymbidia w kilku kolorach i miltonie :wink: ale ceny przewyższały zasobność mojego portfela :twisted:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

wow, Vandy... a jakie były? a co do Phalaenopsisów, to ja też niestety mam mało miejsca i staram się teraz zbierać tylko takie oryginalne, wymarzone, co jeszcze nie mam.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Storczykowa, nie znam się, nie były podpisane więc nie wiem czy to Vandy czy Ascocendy :roll: nie miały zbyt dużych kwiatów za to ogroooomne korzenie :lol: były fioletowe, żółte, pomarańczowe i bordowe, po 115 zł :?
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Zgodnie z obietnicą porobiłam dziś fotki (wyjrzało słoneczko to od razu przyjemniej się zrobiło :wink: )
Na początek pęd różowego falenopsisa, ma już 37 cm i chyba niedługo zacznie formować pąki ;:183
Obrazek
następnie "mućka" [kolejno] pęd 11 cm, pączek na przedłużeniu starego pędu i foteczka na poprawę humoru w pochmurny dzień ;:109
Obrazek Obrazek Obrazek
seledynek - pęd również 11 cm, drugi na razie pod liściem, trudno uchwytny, ma ok 3 cm
Obrazek Obrazek
kremowy falenopsis - pęd ok 4 cm, i wczoraj dokonałam odkrycia kolejnego pędu - po lewej stronie, u podstawy storczyka, tak troszkę za nim, widać na fotce, na razie maleńki :lol:
Obrazek
pęd na białym, swego czasu reanimowanym, też już ok 11 cm ma ;:183
Obrazek
Pędziki na żółtym - z uśpionego oczka oraz całkiem nowy
Obrazek Obrazek
Na zakończenie całkowite nowinki - maleńki pędzik na pomarańczowym żyłkowanym oraz na babcinym dendrobium ;:48
nareszcie dowiem się jaki ma kolor, bo Babcia nie jest w 100% pewna ;:191
Obrazek Obrazek

Życzę wszystkim miłego i słonecznego dnia ;:3
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
x-k-a
200p
200p
Od: 11 wrz 2008, o 16:07

Post »

Ale się dzieje! ;:138
W mućce, to ja się zakochałam... jeszcze na tym zdjęciu wygląda tak pięknie, że aż oczu oderwać nie mogę ;:179
Awatar użytkownika
menia
500p
500p
Od: 30 lip 2008, o 21:36

Post »

Bardzo lubię oglądać zdjęcia,na których coś się dzieje. Gratuluję pędzików i czekam na dalszy rozwój sytuacji :)
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”