Ogród na wichrowym cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym cz.10

Post »

Dorfi, miałam taką sytuację kilka razy. Ani razu mi nic nie wzeszło. No ale może Tobie się uda.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniko nieodmiennie zachwyca mnie porządek jaki panuje u Ciebie w ogrodzie. Sam ogród jest piękny, zaplanowany bardzo starannie i ze smakiem. Co do roślin - to porażka. Dobrze, że napisałaś od kogo, bo nie ukrywam, że po przeczytaniu masy pochlebnych słów o p. Podstolcu planowałam u niego zakupy, ale teraz chyba zrezygnuję. Nie mam zdrowia do takich rachitoz.

Na fo kupowałam niewiele (zawsze się spóźniam do ciekawych wątków sprzedażowych :roll: ), ale jestem bardzo zadowolona i mogę polecić igę23 - kupowałam u niej żurawki i hosty, ostatnio trawy, wszystkie sadzonki były i są ładne i zdrowe, porządnie zapakowane. Zeszłoroczne zakupy przyjęły się wszystkie.

Dorfi - ja takie floksy (i nie tylko, bo łubiny też takie dostałam w paczce) miałam w zeszłym roku. Wsadziłam je do ziemi, niemrawo się gramoliły, anemiki takie, że aż chciałam je wyrzucić, ale posadziłam jesienią w nowe miejsce i widzę, że w tym roku się wzmocniły i chyba coś z nich jednak będzie. Niestety o łubinach tego samego nie mogę powiedzieć.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Alania pisze:
Masz jednak rację - sarenki przyzwyczaiły się do stołówki w naszym ogrodzie. W tej chwili zjadły już chyba wszystko co możliwe - wszelkie liliowce, młode pędy krzewów, a dzisiaj nad ranem wyjadły całe kępy bodziszków :shock:
Toż to przykro czytać, a co dopiero widzieć na żywo. ;:202 Skoro faktycznie nie chcesz tymczasówek (dobrze wiem jak to wygląda takie tymczasowe rozwiązanie.. tak jak pisałaś, aż się samo nie rozwali ;:224 :lol: ) to przyjdzie ci kombinować w tym roku.. Będziesz musiała domowników na warcie rozstawiać :lol:

Te jasne szafirki to prawdopodobnie Lady Blue. Też takie mam, niestety bardzo wolno przyrastają ;:224
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Pashmina - dziękuję ;:168

Aniu/Annes77 - dzięki :D Porządek jeszcze nie wszędzie, a na dodatek tam, gdzie był porządek, to zarasta już nowa. Taka robota bez końca ;:218

Jolciu ;:168 dobre światło było do robienia zdjęć, więc lepszy efekt ;:333

Ula - nie wiedziałam, że szafirki mogą się wysiewać :shock: One dość szybko rosną w większą kępkę, więc za rok już sobie możesz podzielić, ale żeby się siały ;:224 A może ja miałam siewki i wypieliłam ;:131
Kiku Shidare z roku na rok piękniejsza, choć była przesadzana rok temu i troszkę wstrzymało jej to wzrost. Ja myślę nad zakupem kolejnej ;:224

nena08 - trochę późno na sadzenie lilii :roll: . Ja nie lubię się wykłócać, ale nie lubię bylejakości i nieuczciwości ;:185 .

Ewelinko - polecam te tulipanki. Ja zakochałam się w nich już dawno u Gosi - Margo ;:4

Elwi - ja tez wielokrotnie nacięłam się na pomylone cebule i żółtych narcyzów mam tez trochę, choć miały być żółte. Podobnie z tulipanami. Teraz kupuję już tylko w sprawdzonych źródłach. Z leżakowaniem mam podobnie, ale w niedzielę staram się znaleźć czas na relaks i nicnierobienie ;:108

Eluś, obejrzałam foto. Fajny ten pojemniczek :D W ogrodzie pracy dużo, masz rację, ale za to jaka satysfakcja po takim fizycznym zmęczeniu, gdy patrzysz na gotowe efekty swojej pracy ;:333

Madziu - niezła przygoda ;:222 Co do strat - wszystko mam przystrzyżone na krótko, ale na szczęście po deszczach szybko byliny odrastają, a na pocieszenie zakwitł dziś pierwszy miniaturowy irysek, a inne mini mają już śliczne pąki gotowe na jutrzejszy dzień :tan

Dorotko, to co Cię podkusiło, żeby osobiście dokonać takiego zakupu? Ja z takich woreczkowych bylin w marketach już się wyleczyłam - nigdy mi się nie przyjmują ;:185

Silvarerum - ja już nie będę tam kupować. Zniechęciłam się bardzo. Mam swoje sprawdzone źródła i tam postaram się robić zakupy.

Sabinko - masz na myśli te zupełnie błękitne szafirki, czy te z cieniowanym kwiatkiem jak to nazwałam "ombre"?
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Moni jak dobrze, że masz tyle pięknej małej architektury ogrodowej, zawsze możemy ją podziwiać skoro rośliny zjedzone. A jest na czym oko zawiesić, oj jest... ;:180
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Ogród z każdym dniem bardziej zielony, prawda? Deszcz, ciepło i słoneczko powodują, że wszystko rośnie w błyskawicznym tempie ;:3
Dzisiaj zakwitł pierwszy mini irysek Little Dream ;:167 Uwielbiam irysy wszelkiej maści ;:167
Obrazek

Obrazek

Kiku Shidare Zakura - ;:167
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nowy zakup - śliczny orlik
Obrazek

Obrazek
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Monia pięknie kwitnie ta wiśnia :D
A orlik ma bardzo ładny kolor. W szkółce dziś widziałam orliki na sprzedaż, ale jeszcze bez kwiatów.
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Dorfi
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 13:13

Post »

Ano podkusiło. Jak widzę ładną roślinkę na zdjęciu to się nie mogę powstrzymać. I nie mam pewności czy następnym razem będę mądrzejsza :lol:

Śliczny orlik. Moje jeszcze nie kwitną.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jol_ka pisze:Monia pięknie kwitnie ta wiśnia :D
A orlik ma bardzo ładny kolor. W szkółce dziś widziałam orliki na sprzedaż, ale jeszcze bez kwiatów.
Tak, piękny orlik. Mam podobny, ale granatowy z białym i lawendowy z białym, a ten jest taki jasno niebieski z bielą -śliczny.
Mam już tyle odmian orlików, ale ten mnie naprawdę urzekł ;:167

-- Pn 18 kwi 2016 21:53 --
Dorfi pisze:Ano podkusiło. Jak widzę ładną roślinkę na zdjęciu to się nie mogę powstrzymać. I nie mam pewności czy następnym razem będę mądrzejsza :lol:

Śliczny orlik. Moje jeszcze nie kwitną.
Dobre ;:306
Dorotko, bądź mądrzejsza. Lepiej szukać danej odmiany z lepszych źródeł. A nie masz stacjonarnych ogrodniczych w swojej okolicy?
Wybierz się do centrum ogrodniczego Łuccy. Warto :wink:
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Moniś, aż cofnęłam się kilka kart i porównałam te szafirki i Lady Blue są chyba całe jasne, ale w czasie kwitnienia czubki mają bardziej na biało, a te twoje "ombre" są bardziej na limonkowy.. Jakaś nowa odmiana chyba..
Moje wyglądają tak...
Obrazek
zdjęcie mogę usunąć jeśli coś :oops:

Kolory przed burzą zawsze będą mnie intrygowały ;:167
Awatar użytkownika
Dorfi
500p
500p

Post »

Mam szkółkę niedaleko domu. Sprzedawcy już mi na ulicy dzień dobry mówią :lol:

Ale floksów nie mają :wink:

A do szkółki, którą polecasz, już od 2 tygodni mnie sąsiadka ciągnie, tylko jakoś nie możemy się zgrać w czasie, żebyśmy akurat obie mogły.
rikkuu
200p
200p
Od: 26 gru 2013, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Monika, ja zawsze zostawiam szafirki po przekwitnięciu, aż zrobią się suche, wtedy wysypują się z nich czarne nasiona trochę mniejsze niż kasza gryczana :) siewki przypominają mi taki bardzo cieniutki, pojedynczy szczypiorek. Możliwe ze swoje siewki wyplewiłaś ;:108
Ula
Awatar użytkownika
Dorfi
500p
500p

Post »

W ubiegłym roku zebrałam bardzo dużo nasion. Wysiałam wszystkie w doniczkach. Wykiełkowały dwa.
Na szafirki z nasion już się nie nastawiam.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nifredil pisze:Moniś, aż cofnęłam się kilka kart i porównałam te szafirki i Lady Blue są chyba całe jasne, ale w czasie kwitnienia czubki mają bardziej na biało, a te twoje "ombre" są bardziej na limonkowy.. Jakaś nowa odmiana chyba..
Moje wyglądają tak...
Obrazek
zdjęcie mogę usunąć jeśli coś :oops:

Kolory przed burzą zawsze będą mnie intrygowały ;:167
Ale śliczne! To chyba jednak nie moje. Te, które ja mam też wolno rosną (w przeciwieństwie do całych błękitnych, które bardzo szybko), ale nie mają tak białych głowek.
Piękne zdjęcie zrobiłaś-nie usuwaj. Musze upolować taka odmianę.
Zauważyłam tez, ze te klasyczne szafirowe są w dwóch odmianach. Mam jedne o zwykłych co do wielkości kwiatach i kupione dwa lata temu o tym samym zabarwieniu, ale dużo większe kwiaty. Bardzo ładne. Białe też mam w dwóch odmianach. Jedne niższe, drobniejsze, szybko przyrastające i drugie wyższe, które bardzo wolno się rozrastają. I jeszcze mam szerokolistne, ale też tez bardzo wolno rosną i połowę juz straciłam przy pieleniu rabat.

Dorfi pisze:Mam szkółkę niedaleko domu. Sprzedawcy już mi na ulicy dzień dobry mówią :lol:

Ale floksów nie mają :wink:

A do szkółki, którą polecasz, już od 2 tygodni mnie sąsiadka ciągnie, tylko jakoś nie możemy się zgrać w czasie, żebyśmy akurat obie mogły.
To u Łuckich kupisz floksy :wink: Masz też giełdę kwiatowa blisko. Ja tam nie docieram, bo trochę daleko, ale pewnie warto.
No i jeszcze ogrodniczy w kierunku Zabierzowa :D

rikkuu pisze:Monika, ja zawsze zostawiam szafirki po przekwitnięciu, aż zrobią się suche, wtedy wysypują się z nich czarne nasiona trochę mniejsze niż kasza gryczana :) siewki przypominają mi taki bardzo cieniutki, pojedynczy szczypiorek. Możliwe ze swoje siewki wyplewiłaś ;:108
To ja widziałam takie szczypiorki i wypielilam na 100% ;:131 ;:218
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Właśnie widziałam tego orlika na fejsie i się aż zdziwiłam, że już ci orliki kwitną ;:oj a tu się okazuje, że nowy nabytek. Tak pieknię czyściutko aż chce sie patrzeć.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”