Kolczaste serce Jagny

Zablokowany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolczaste serce Jagny

Post »

Jagna Ty się dopiero uczysz,a ja tu oglądam takie odmiany piękne,że serce się raduje:)
Munstead z Princess cudo:) Piano mam od początku mojej przygody z działką,w tym roku nie za ładnie startowała po zimie,ale potem jak ruszyła z kopyta to zakwitła całkiem ciekawie,także o nią się nigdy nie zamartwiam,silna odmiana :D
Jalitah i The Faun,co za super zestawienie ;:215 Rewelacja i gipsówka jako wypełniacz.Marc Chagall w słońcu wymiata i na niego również mam chrapkę.I po co ja tu zaglądam?
Co to będzie dalej ? No jestem ciekawa jesieni,kiedy Jagna będzie zamawiać i komponować kolejne różane panienki ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Cześć, Jagno!
Widać, że i Ty masz duszę ekscentryka, sądząc po zestawieniach kolorystycznych Twoich różanych par. Ciekawe jak to wygląda w szerszej perspektywie...
A Marca Chagalla wolałabym na ścianie ;:218, jakoś to różowe z żółtym dziwnie mi nie pasuje.

Pozdrawiam serdecznie - Jagi
x-ja-a

Post »

Ania, ja się uczę, ale właśnie dlatego, że tyle jest teraz pięknych odmian, ta nauka jest wiele prostsza, bo tak ładne róże wiele wybaczają ;:224 Mówisz, że jak Jagna będzie komponować, co? ;:306 To ja Ci powiem jak ten proces wyglądał na przykładzie właśnie Jalitah i Fauna. Otóż The Faun już sobie spokojnie rósł jakiś czas, kiedy to kupiłam Jalitah, co do której nie byłam przekonana, ale jako, że ma opinię róży trzymającej kwiaty wręcz nieprzyzwoicie długo, więc kupiłam, stanęłam z tą doniczką i rozglądałam się gdzie by tu ją wetknąć. Kawałek ziemi zauważyłam między Faunem i Voyage, no to wzięłam łopatę, posadziłam i poszłam do domu. Dopiero teraz widzę, że ładnie im razem. Tak to u mnie wygląda w przytłaczającej większości przypadków :;230 To Wasze zdjęcia uzmysłowiły mi, że niektóre kolory obok siebie wyglądają mniej lub bardziej rewelacyjnie i teraz próbuję chociaż 15 sekund pomyśleć, zanim wykopię gdzieś nowy dołek. Dziękuję za miłe słowa ;:168 I dziękuję za dodanie otuchy w kwestii Piano, coraz bardziej w tę różę wierzę, że da radę, skoro też potwierdzasz, że to silny osobnik. Tak, takie oświetlenie wyraźnie służy Mareczkowi. Jak go zobaczyłam rano, to pognałam po aparat, bo on potrafi za kilka godzin mieć już troszkę inny odcień ;:oj

Jagiś :wit Szerszej perspektywy to ja w przypadku tych dwóch na pewno szybko nie pokażę, bo to tył działki i jeszcze do niedawna stała tam stara sławojka (mam nadzieję, że będzie im się miło rosło... Obrazek ) i dookoła są jakieś dechy, gałęzie i mooorze chwastów ;:131 Za parę lat może jakoś to doprowadzę do porządku :lol:
A-ha! Ale u Marc'a Chagall'a to nie jest taki żółty-żółty. To jest mleczno - żółtawy kolor, który potem robi się już zupełnie mleczny, paski są coraz mniej widoczne aż w końcu kwiat z odległości robi się po prostu różowy. Magia, mówię Ci. A ja z kolei jakoś nie mam przekonania do twórczości pana Chagall'a. Wolę tę wersję na rabacie Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagna no masz zupełną rację,że teraz łatwiej jest dobierać odmiany,chociażby jak dziewczyny robią zestawienie na plus i minus.
Ale widzisz ja kiedyś polecałam First Lady bez mrugnięcia oka,a teraz nigdy bym jej nie poleciła.Zobaczymy jak się spisze za rok,jeśli znów na początku samym złapie ją choróbsko,to nie wiem,czy nie złapię za szpadel...skoro tyle jest innych róż ;:224
Ja mam podobnie z sadzeniem róż,nie robię rozrysowanego planu,tylko łopata i ciach ;:215
Najpierw oczywiście sprawdzam jak docelowo rośnie róża.Chwaliłam Doktorka w czerwcu jak ładnie z przywrotnikiem się komponował,a teraz jest tak brzydki,że mam ochotę go wyautować za płot,byle daleko ode mnie...
Muszę sama się przekonać z Marc Chagall na żywo jak wygląda,także pewnie w koszyku wyląduje na jesieni.
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jajagna pisze:... A ja z kolei jakoś nie mam przekonania do twórczości pana Chagall'a. Wolę tę wersję na rabacie...
Ja też nie, no chyba że orginał jako lokata $... ;:306
;:oj , jak ja lubię czytać dyskusje o kontrowersyjnych różach, Novalis, Marc Chagall i ...
Dziewczyny, jesteście super, bardzo podoba mi sie "przemyślany sposób komponowania" rabat ;:108 .
;:100
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Jagno, potem napiszę więcej, ale teraz proszę powiedz mi, gdzie kupiłaś From Far Away. Możesz wkleić kilka jej zdjęć?
x-ja-a

Post »

alexia pisze:
jajagna pisze:... A ja z kolei jakoś nie mam przekonania do twórczości pana Chagall'a. Wolę tę wersję na rabacie...
Ja też nie, no chyba że orginał jako lokata $... ;:306
Obrazek

Przemyślane komponowanie polega na tym, że najpierw się sadzi a potem trzeba to przemyśleć :D

Ewa, kupiłam w jedynej szkółce, która serię Plant'n Relax ma u siebie w ofercie, czyli u Kamili w RosaPlant. Ostatnie zdjęcia, które From Far Away robiłam są z 4 sierpnia. Wyglądała tak:

Obrazek

Obrazek

Kilka kwiatków już ścięłam i czekam aż zacznie rosnąć w górę, bo w tej chwili jest jeszcze malutka a docelowo ma mieć 60-80cm. Jak dotąd jest zupełnie zdrowa ;:167

Skoro już tu jestem to nie obędzie się bez paru zdjęć. Rzadko przeze mnie pokazywany mój Księciunio, czyli Jubile du Prince de Monaco... Nazwa przyprawia mnie o zawrót głowy, warunki, w których rośnie ta fajna róża, również. Biedak ma miejscówkę pod wierzbą, zarasta mi tam wszystko okropnie a ja nie mam albo czasu albo ochoty, żeby to ogarnąć. Ale plany stworzenia z tego całego towarzystwa rabaty są coraz bliższe realizacji, więc i ten przystojniak dostanie drugie życie. A on i tak jest mało wybredny, chociaż Książę, bo nie grymasi, tylko zza wysokiej zdziczałej kostrzewowej trawy pokazuje co chwilę kwiaty. Lubię je, wyglądają jakby świeciły i dłużej niż Nostalgia utrzymują ten kontrast między białym a czerwonym.

Obrazek

Jeszcze chyba nie pokazywany duecik. Wedding Piano i Faun młodszy:

Obrazek

i kolejny duet, ale już obfocony parę razy to Pink Paradise (jeju, ile czasu ona trzyma kwiaty! ;:oj ) i Faun starszy

Obrazek

Cy jest taka praca jak Portrecista Róż? To byłaby praca moich marzeń.... ;:306
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Jagno czy już Ci mówiłam, że przez Ciebie z obłędem w oczach szukam u siebie na rabatach mniej lubianych roślin, które będę mogła pożegnać bez łzy w oku, by posadzić na tym miejscu zjawiskową Jalitah? ;:224
Ty już lepiej nie lataj po tych sklepach ogrodniczych i nie znoś więcej różanych panienek, bo mój skromny areał ogródkowy tego nie udźwignie. ;:306
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No masz ci babo placek... :oops: :oops: :oops: Jaki piękny kolor ma From Far Away. ;:oj ;:oj ;:oj
Z tej samej szkółki, która serię Plant'n Relax ma u siebie w ofercie, czyli u Kamili w RosaPlant kupiłam Our Last Summer. Posadziłam do wielgachnej donicy razem z małych rozmiarów powojnikiem włoskim, by pięły mi się po balkonowej kratce. ;:224 Dobrze, że choć clematis nie nawalił. Róża była cherlawa już w chwili przyjechania. Niestety nadal jest maleńkim wypierdkiem a o jakichkolwiek jej kwiatach mogę tylko śnić. ;:145
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Byłam wczoraj na działce i obdziabałam ziemię wokół Lady of Shalot. Na pewno nie ma tam żadnych dziur, więc to nie wina nornicy. Zresztą nigdy nie było u mnie żadnych gryzoni. Ona zwiesza kwiaty nie tylko po deszczu, ale i przy każdej innej pogodzie też ;:174 Ten pęd, który wypuściła teraz jest litościwie podtrzymywany przez Rhapsody. W końcu to facet, to podał młodej damie silną męską dłoń ;:306 Przynajmniej będę mogła zobaczyć jej kwiaty, bo jak na razie, to raczej podpierały brodą ziemię. Może mnie w końcu oczaruje, bo jak nie, to
jajagna pisze: tyle jest teraz róż... :lol:
:;230 :;230 :;230 :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Najpierw posadzić,a potem przemyśleć ;:oj Bardzo ciekawa koncepcja ;:306
Tak naprawdę to na jesieni ciężko zobaczyć efekt nasadzeń,kiedy wszystko łyse się robi.Spaceruję wtedy z nagimi korzeniami od lewej do prawej,aż w końcu wciskam w wolną przestrzeń.W czerwcu się okaże co znów wymodzę ;:215
Zawód: portrecista róż,piszę się na to ;:303
x-ja-a

Post »

Aneczka, Jalitah raczej z tych gęstych, kompaktowych. wciśniesz nawet między inne roślinki a nie zamiast :D
Co do szkółki, to ja mam o tyle dobrze, że jeżdżę tam osobiście bo mam blisko i dzięki temu sama wybieram sobie sadzonki. Mam wrażenie, że my narzekamy na ten rok różany, ale szkółki jeszcze bardziej oberwały. Ostatnio byłam w ogrodniczym, który mógłby robić za pokazowy - wszystko wypielęgnowane, wypielone, podlane. Mają tam też róże w donicach i dwa lata temu i w zeszłym roku kupowałam od nich piękne, zdrowe sadzonki (np. moją Myriam i Voyage). W tym roku naprawdę nie ma z czego wybrać - mizerne, chore, widać, że ledwo się wykaraskały po zimie i do tej pory nie doszły do siebie. Może to ogólny pogrom tej ciepłej zimy? Przywiozłam od nich wczoraj Mary Ann, bo całkiem nieźle na tle innych róż wyglądała a i tak miałam wrażenie, że ratuję ją od zagłady :D
A From Far Away jest rzeczywiście w ślicznym, nieokreślonym różowo-pomarańczowo-łososiowym kolorze. Potem trochę jaśnieje do bladego różu, ale przekwita bardzo ładnie, nie ma mumii, nie ma wywiniętych płatków na drugą stronę, tylko zastyga, a jak nie zdążę oberwać to się osypuje.

Iwonko, skoro test dziabający nie wykazał korytarzy to znaczy, że Twoja Lady faktycznie jakaś nieśmiała. Ale dobrze, że wiesz jaki jest plan działania w wariancie B ;:306 Lady of Shalott i Rhapsody in Blue... piękny zestaw. Daj szansę tej miłości... ;:167

Ania - Annes , oj tak, kompozycje jesienne szczególnie osobom postronnym muszą się wydawać godne psychodelicznego wariata: zimno, szaro a taka z namaszczeniem najpierw moczy a potem zakopuje po same czubki jakieś korzenie z kłującymi kikutkami. A na koniec zachwycona patrzy czy ładnie jej wyszło... Obrazek
Obawiam się, że fucha portrecisty róż jest już nieźle obstawiona Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jajagna pisze:
Obawiam się, że fucha portrecisty róż jest już nieźle obstawiona Obrazek
W takim razie ja biorę wszelakie zastępstwa! ;:65 W to mi graj! Też bym chciała taką pracę! ;:65

A powiedz mi jeszcze Jagno Kochana czy From Far Away chętnie i obficie kwitnie? Stale czy z przerwami? Jak z przerwami to jak długimi? To dwa kwitnienia na sezon czy będzie więcej? Nie wiesz przypadkiem? Może gdzieś doczytałaś albo dowiedziałaś się tego w RosaP? Ten kolor jest dla mnie mega enigmatyczny. Chcę ją! Dla tego właśnie koloru.
x-ja-a

Post »

Aneczko, chętnie bym Ci odpowiedziała na wszystkie Twoje pytania, ale na tę chwilę z własnego doświadczenia mogę powiedzieć tyle: jest śliczna i zdrowa :D A, i jak na tak młodą różę i na dodatek po zmianie donicy na grunt - długo trzyma kwiaty. Ponad tydzień jakoś, a myślę, że będzie coraz lepiej. Na jakiejś chyba duńskiej stronie przeczytałam, że bujnie kwitnie, że toleruje cień i morski wiatr. Czyli jakby nam przyszło hodować jakąś różę na statku, to ta jest idealna Obrazek Sama jestem bardzo ciekawa jak przetrwa zimę i jak będzie się zachowywać w kolejnych sezonach. Pierwsze tygodnie to jak najlepsze wrażenia.
Tutaj jest link do strony o całej serii i pierwsza jest FFA. Na fotkach widać, że kolor identyczny Obrazek. Tylko jeszcze jedna uwaga - jej kwiaty nie są duże. Takie wielkości pashminowych mniej więcej.

http://roses-forever.dk/brands/plantnrelax/
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Własnie tak mi się wydawało, że we wspomnianej szkółce kupiłaś tę różę. Niestety nie mam najlepszych róż od nich, będę szukała więc w innych szkółkach. Może gdzieś je wyśledzę.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”