Słoneczne rabaty
-
April
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lut 2012, o 12:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Słoneczne rabaty
W jakim zapisie masz zdjęcia, bo ciągle nie mam na nie podglądu
Mam nowy komputer i może muszę sobie coś doinstalować 
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sabinko żółty żonkil w gradzie cudnie wygląda.
U mnie takich ekstremów nie było.
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Sabinko,pięknie wyglądają wiosenne kwiaty u Ciebie,muszę naprawdę dopilnować w jesieni tych krokusów,bo cudne są ,pogoda nas nie rozpieszcza,i naszych ogrodów,wszystko zasypane i skulone ,ale myślę ,że dadzą radę ,u mnie cały czas sypie,więc pierzyna będzie jeszcze grubsza
,pozdrawiam i cudownych świąt życzę w domowym zaciszu,buziaczki

,pozdrawiam i cudownych świąt życzę w domowym zaciszu,buziaczki
- nifredil

- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Witam wszystkich poświątecznie
Jeszcze odrobinę ociężale wracam do normalnego trybu życia, jeszcze tylko urodziny mojego eMa i mogę sobie darować pieczenie na najbliższy...tydzień..hmn.. taak. Myślę, że tydzień wytrzymam
Informacja dnia - zakwitła wreszcie forsycja
Można wreszcie bezkarnie ogłaszać na prawo i lewo cięcie lawendy..Oczywiście najpierw zaczekajmy aż przestanie pruszyć śnieg
No tak.. nikt nie spodziewał się, że chociaż jedne Święta będziemy mieć białe, ale Matka Natura postanowiła odpokutować swoje winy i końcem tygodnia meteorolodzy zapowiadają temperatury bliskie 20C. Wszystko powinno ładnie wystartować i może będę spała spokojnie nie załamując rąk nad moimi liliami, które zaczęły pokazywać główki
Przeglądałam wasze wątki i nie mam pojęcia jak ja nadrobię wszelkie forumowe zaległości
tyle się działo..
Póki co zostawiam wam żonkile z lukru i lecę na zwiady

Jeszcze odrobinę ociężale wracam do normalnego trybu życia, jeszcze tylko urodziny mojego eMa i mogę sobie darować pieczenie na najbliższy...tydzień..hmn.. taak. Myślę, że tydzień wytrzymam
Informacja dnia - zakwitła wreszcie forsycja
Przeglądałam wasze wątki i nie mam pojęcia jak ja nadrobię wszelkie forumowe zaległości
Póki co zostawiam wam żonkile z lukru i lecę na zwiady

- nena08

- Od: 8 lut 2012, o 10:06
Mój bocian się zameldował, trochę zabałaganił po drodze
Róże mam już przycięte, a moja forsycja ani myśli zakwitnąć. Dla spokoju sumienia ścięłam kilka gałązek do wazonu i patrzyłam na tą w domu, gdy uwijałam się przy różach.
Muszę jeszcze przyciąć te wyjęte z kompostownika.
Zdolna jesteś z tymi cukrowymi żonkilami
Ciasta piekę tylko od święta
- Elwi

- Od: 1 lis 2013, o 19:38
Sabinko, po tych świętach nie tylko Ty masz zaległości na FO
Większość z nas odłożyła przyjemności na potem, skupiając się na przygotowaniach świątecznych.
Udało Ci się piękne lukrowe żonkile ulepić
Brawo
Na prawdziwe jeszcze trochę trzeba czekać, prognozy niby optymistyczne, ale jak na razie dalej zimno i pochmurno, tyle, że śnieg przestał sypać
Jedne białe święta w roku - jak najbardziej tak, tylko czemu Wielkanocne???
Udało Ci się piękne lukrowe żonkile ulepić
Na prawdziwe jeszcze trochę trzeba czekać, prognozy niby optymistyczne, ale jak na razie dalej zimno i pochmurno, tyle, że śnieg przestał sypać
- aneczka1979

- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Sabinko dziś już u mnie wyraźnie ładniejsza pogoda.
Od czwartku szaleję więc na działeczce.
Może nawet się opalę?
Piękne lukrowe żonkilki. Zdolna kobitka z Ciebie.
Pragnę zameldować że Twoje moje bodziszki pięknie stoją na baczność i wyciągają listeczki w stronę słonka.
Piękne lukrowe żonkilki. Zdolna kobitka z Ciebie.
Pragnę zameldować że Twoje moje bodziszki pięknie stoją na baczność i wyciągają listeczki w stronę słonka.
- sweetdaisy

- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Sabinko, toś ty artystka w grodzie i w kuchni

Piękne kwiaty. Nasz ogród też niedługo taki będzie.
- Eliza52

- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Popatrzcie jaka zdolna, te żonkile prawie jak moje obecnie kwitnące przed domem. U nas dzisiaj piękna pogoda, prognozują że taka wiosna już zostanie na stałe, oby. Dobrze bo trzeba gdzieś spalić te kalorie świąteczne. Nie martw się o lilie im nic nie będzie, to silne rośliny.
Pozdrawiam Ela
- Annes 77

- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Sabinko Twoje cukierkowe narcyzy jak żywe,ale zdolniacha z Ciebie
U mnie też forsycja pokazała kolorek,czekam na słońce,w piątek wyruszam na działkę
Prognozy bardzo optymistyczne
Miłego dnia
U mnie też forsycja pokazała kolorek,czekam na słońce,w piątek wyruszam na działkę
Miłego dnia
- nifredil

- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Witam
Dzisiejszy dzień przywitał nas deszczem i chłodem.. a przecież miało być ciepło
nadal czekam.. Byle do jutra
Wczoraj siedziałam do 2 w nocy nad figurką Nazgula.. na koniu. O tak, opłacało się. Mina męża kiedy zobaczył moje dzieło bezcenna i hasło gdzie kupiłam. Był pewien, że postać jest plastikowa. To chyba mówi samo za siebie
Wczoraj wykorzystałam kilka chwil słoneczka i powycinałam z rabat wszystkie mlecze, które jako jedyne nic sobie nie robią z chłodu i dzielnie przygotowywały się do kwitnienia. Pozbawiłam ich złudzeń
Przesadziłam też powojnika Matka Siedliska, a właściwie posadziłam w tym samym miejscu, ale najpierw zadbałam o podłoże. Wstyd się przyznać, ale w ubiegłym roku wsadziłam go w taką gliniastą glinę, że to prawdziwy cud, że w ogóle przeżył
od korzenia wypuszcza 3 piękne pędy
Niestety nie mogę tego samego powiedzieć o zimującym w donicy Sieboldi. Padł. Przeniosłam go do bardziej oświetlonego pomieszczenia i czekam czy da jakieś oznaki życia..
Nena, ja też przycięłam róże, jeszcze przed Świętami. Została lawenda, ale jakoś nie mogę się zebrać w taką pogodę. Poczekam do ocieplenia
Czy ja dobrze zrozumiałam? Wyciągałaś róże z kompostowiska? Czy to jakaś nowa metoda przechowywania krzewów??
Elwi, moje pierwsze żonkile zakwitły około tygodnia prze Świętami. Pospieszyły się, bo wiedziały, że potrzebuję dekoracji do koszyka
Jutro już ma być słonecznie..Czekam
Aneczka, oj odrobina słońca przyda się mojej karnacji a'la mąka 500
Mówiłam ci, że bodziszki to niezniszczalna bylina, możesz podeptać, połamać, a one i tak odbiją i zadowolone z siebie zakwitną
Zuza, artystka artystką, ale nie chciałabyś widzieć moich paznokci po tych artystycznych wyczynach.. Po pracy w ogrodzie czarne, po pracy przy lukrze pomarańczowo zielone
tyle, że błotko łatwo wymyć.. niestety z barwnikami spożywczymi nie jest tak łatwo...
Filip, witam nowego gościa
Napisz coś więcej o sobie i tworzonym ogrodzie. Czy dopiero zaczynasz, czy może czekasz na pierwsze efekty jesiennych nasadzeń?
Eliza, wczoraj rozpoczęłam akcję "spalanie wielkanocnej baby"
Etap pierwszy skłony w celu wycięcia mleczy, etap drugi łopatowanie mające na celu przesadzenia powojnika, etap trzeci zastąpienie kalorii z babek kaloriami z mazurków, które jeszcze zostały do kawusi
Aness, dziękuję
Wczoraj robiłam gruntowny obchód, pierwszy po tych kilku śniegowych dniach i ku mojemu zdziwieniu niektóre rośliny wcale nie odczuły przymrozków. Żagwin ma już kolorek, wypatrzyłam też pierwsze pączki na bzach i czeremsze, która rośnie za murem. Jeśli faktycznie prognozy się sprawdzą to czeka nas wiosenna eksplozja w przyszłym tygodniu. Oby.
Jeszcze mało słoneczne, ale nie można mieć wszystkiego. Cieszmy się, że śnieg zniknął

zaczynają krokusy z lily..

jedne hiacynty się śpieszą..

inne czekają na słońce

ja natomiast czekam na koronę.. z jednej łodygi wyrastają takie cuda. Żółte korony zostały doszczętnie wydziobane przez sroki..

powychodziły piwonie.. robi się ciekawie..

Jackmani terminator. Przymrozki i śnieg mu nie straszne

podobnie jak Alexander McKenzie

Dzisiejszy dzień przywitał nas deszczem i chłodem.. a przecież miało być ciepło
Wczoraj siedziałam do 2 w nocy nad figurką Nazgula.. na koniu. O tak, opłacało się. Mina męża kiedy zobaczył moje dzieło bezcenna i hasło gdzie kupiłam. Był pewien, że postać jest plastikowa. To chyba mówi samo za siebie

Wczoraj wykorzystałam kilka chwil słoneczka i powycinałam z rabat wszystkie mlecze, które jako jedyne nic sobie nie robią z chłodu i dzielnie przygotowywały się do kwitnienia. Pozbawiłam ich złudzeń
Nena, ja też przycięłam róże, jeszcze przed Świętami. Została lawenda, ale jakoś nie mogę się zebrać w taką pogodę. Poczekam do ocieplenia
Elwi, moje pierwsze żonkile zakwitły około tygodnia prze Świętami. Pospieszyły się, bo wiedziały, że potrzebuję dekoracji do koszyka
Aneczka, oj odrobina słońca przyda się mojej karnacji a'la mąka 500
Zuza, artystka artystką, ale nie chciałabyś widzieć moich paznokci po tych artystycznych wyczynach.. Po pracy w ogrodzie czarne, po pracy przy lukrze pomarańczowo zielone
Filip, witam nowego gościa
Eliza, wczoraj rozpoczęłam akcję "spalanie wielkanocnej baby"
Aness, dziękuję
Jeszcze mało słoneczne, ale nie można mieć wszystkiego. Cieszmy się, że śnieg zniknął

zaczynają krokusy z lily..

jedne hiacynty się śpieszą..

inne czekają na słońce

ja natomiast czekam na koronę.. z jednej łodygi wyrastają takie cuda. Żółte korony zostały doszczętnie wydziobane przez sroki..

powychodziły piwonie.. robi się ciekawie..

Jackmani terminator. Przymrozki i śnieg mu nie straszne

podobnie jak Alexander McKenzie

-
JagiS

- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Sabinko
!
Mimo chłodu, śniegu i przymrozków, Twoja wiosna już taka zaawansowana i kwitnąca
.
Co najmniej dwa tygodnie do przodu w porównaniu z moją, która przecież ani śniegu, ani mrozu nie widziała, za to słońca mnóstwo
.
Ale pogoda u Ciebie za chwilkę będzie taka, że zabrudzisz łapki tym, co lubisz - łatwo zmywalnym
.
Tego Ci życzę, radosnych dni w ogrodzie -
Jagi
Mimo chłodu, śniegu i przymrozków, Twoja wiosna już taka zaawansowana i kwitnąca
Co najmniej dwa tygodnie do przodu w porównaniu z moją, która przecież ani śniegu, ani mrozu nie widziała, za to słońca mnóstwo
Ale pogoda u Ciebie za chwilkę będzie taka, że zabrudzisz łapki tym, co lubisz - łatwo zmywalnym
Tego Ci życzę, radosnych dni w ogrodzie -
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Sabinko,wiosna u Ciebie pospieszna ,że nawet tulipany już kwitną cudnie masz w ogródku,doczytałam gdzieś w moim poprzednim wątku jak szukałam kontaktów,jak pisałaś o piwoniach ,pomyślałam,że coś mi umknęło,proszę napisz na pw co to byś chciała,pozdrawiam 
- nena08

- Od: 8 lut 2012, o 10:06
Sabinko , bardzo dobrze zrozumiałaś. Róże, które przychodzą z zachodnich szkółek pod koniec listopada albo na początku grudnia sadzę do doniczek i zakopuję w kompoście. Mam taką małą górkę w rogu ogrodu składającą się głównie ze skoszonej trawy i liści. Te róże i tak pierwszy sezon miały rosnąć w doniczkach, bo nie wybrałam im jeszcze stałej miejscówki. W tej górze zimowało sporo innych roślin.
Zapomniałam o lawendzie, może jutro ją przytnę.
Zapomniałam o lawendzie, może jutro ją przytnę.