Chałaputkowo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Chałaputkowo

Post »

Ale zakupy ;:oj . Super!!!. Jak ja lubię kupować :D .
Powojniki u mnie też rosną, jak przysłowiowy "chleb w gębie" :oops: . Pani w szkółce poradziła mi dodawać do ziemi dolomitu, bo one lubią zasadową glebę. Zrobiłam tak, ale na efekty muszę poczekać do przyszłego roku. Ja sadzę Viticellę albo Atragene, bo wielkokwiatowe to mnie całkiem nie lubią. Myślę, że miały za sucho. Może masz gdzieś dostęp do gliny, to na spód dołków dobrze by wsypać, nie tylko zresztą powojnikom. To wszakże pomaga tylko na kilka lat, bo przy piaszczystej glebie wszystko się z czasem wypłucze ;:145 . Coś o tym wiem, bo kilka wywrotek gliny u mnie było wyładowane, a piach jak był, tak jest ;:174 . Ale daję radę :tan .
Chciałoby się wszystkiego spróbować, co też można robić, ale na dłuższą metę rośliny upomną się o swoje potrzeby.
Biorę się za robotę, bo zaczynam się wymądrzać :roll: .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Moniczko kochana jeżeli uważasz ,że się wymądrzałam ,to Cię bardzo przepraszam ,nie miałam takiego zamiaru ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Moni ja powojników nie mam i nie znam się na nich uprawie kompletnie za to pochwalę chryzantemę - boska ;:63 Czy rośnie u ciebie w ogrodzie?
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniczko!ja też nie miałam zamiaru wymądrzać się w sprawie powojników ;:306 Pozdrawiam cieplutko ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 15:08

Post »

Moje powojniki też rosną żałośnie. Warszawska Nike każdego sezonu osiąga wysokość ok 70 cm. Spróbuję jeszcze raz z nią zawalczyć. A jak nie, to znajdzie innego właściciela....
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

U mnie z powojnikami to samo co u poprzedniczki. Kupiłam w tym roku Błękitnego Anioła, zakwitł kilkoma kwiatkami i stoi w miejscu jak zaklęty. Tak samo Jacqueline du Pre. Ciekawa jestem jak przetrwają zimę... ;:131
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Moje kochane - do głowy by mi nie przyszło że się wymądrzacie , broń mnie Panie B... bym tak pomyślała , i jestem Wam naprawdę bardzo , ale to bardzo wdzięczna za zaangażowanie i pomoc ;:180 i wszystkim Wam wielkie ;:196 .

Gliny ci u mnie niestety dostatek , ale gliny ( niedaleko kiedyś była cegielnia ;:224 ) , nad gliną piach ;:145
Ja już myślę że nie wszystko się musi udać i to mnie uczy pokory , mam ......naście lat :;230 i wciąż wszystko chciałabym mieć naj .... nie zawsze się da ;:185
Takiego jednego z dwóch kwiatków dochowałam się w tym roku ;
Obrazek
w dodatku przy samej ziemi , to odmiana Jan Paweł II o ile mnie pamięć nie zawodzi

chryzantema mieszka w doniczce , na schodach wejściowych przycupła ;:306
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj Dorotko Ty to jesteś .........,kochana ;:196
Ale mój jest troche podobny i tak sobie myślę czy powojnik o nazwie Jan P...nie jest biały :?: z pięknym środkiem
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Alu - poleciałam sprawdzić i etykietkę ma Jan Paweł , więc teraz to już sama nie wiem ;:185 ,
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam powojnika Jan Paweł II. Kolor kwiatów jest w zasadzie alabastrowy, ale i nieco zmienny - bywa prawie biały, ale zdarzyć się może taki, jak na Twoim zdjęciu. Mój powojnik tej odmiany ma chyba z 5 lat, wyrósł wielki, długi na jakieś 4 metry. Jedyna wada - dolna część ulega ogołoceniu (nawet do około 1,5 metra), więc należy sadzić w tle, za niższymi krzewami bądź wysokimi bylinami.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
athshe
500p
500p
Od: 12 cze 2009, o 09:10

Post »

Witaj! Jestem u ciebie po raz pierwszy i od razu zachwycona - pierwsze zdjęcia w wątku fantastyczne. Chyba ci męża zazdroszczę ;) że taki na temat ogrodu otwarty - warzywniak w skrzynkach, poziomki na trójnogu - fantastycznie to wygląda. Mój jest tradycjonalistą aż za bardzo - ale daję sobie czas, jeszcze nad nim popracuję :):)

Gratuluję pięknego miejsca na Ziemi.
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Monia, to ja już nie wiem. Moje rosną i kwitną, nie wiem dlaczego. Po prostu posadziłam jak kazali, i tyle raczej. Może Twoim czasu potrzeba??aha, jak sadziłam, to dałam kompostu, ale to chyba każdy daje.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Gosiu i tu cię zdziwię... :oops: ...bo ja nie dałam... a rosły i kwitły ślicznie. Oczywiście bez uwiądu co niektórych się nie obeszło ale ten sezon dla moich clematisów zdecydowanie na plus. ;:131
Awatar użytkownika
Marzena62
500p
500p
Od: 13 lip 2012, o 22:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Moniko, Twój ogród to prawdziwy Eden ;:180 ;:63 ;:224 , mieszkam dosłownie o rzut kamieniem, jeździmy przez Grzędzice do lasu z psem, za każdym razem mówię mężowi "wiesz fajnie by było tu mieszkać", niestety nie dane. Byłaś w tym roku w Barzkowicach na zakupach ?
Irysy i inne moje kwiatki -
z pozdrowieniem - Marzena
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziagos pisze:Mam powojnika Jan Paweł II. Kolor kwiatów jest w zasadzie alabastrowy, ale i nieco zmienny - bywa prawie biały, ale zdarzyć się może taki, jak na Twoim zdjęciu. Mój powojnik tej odmiany ma chyba z 5 lat, wyrósł wielki, długi na jakieś 4 metry. Jedyna wada - dolna część ulega ogołoceniu (nawet do około 1,5 metra), więc należy sadzić w tle, za niższymi krzewami bądź wysokimi bylinami.
No to mamy sprawę koloru wyjaśnioną :D
Pozdrawiam Alicja
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”