Oplątwy - bezkorzenne parapetowce

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Oplątwy - bezkorzenne parapetowce

Post »

Dawno nie robiłam sesji zdjęciowej moim panienkom, a że akurat mam kilka dni urlopu, a rano takie piękne słońce było więc rzuciłam się na nie z aparatem... ;)

T. filifolia idzie jak burza normalnie... nie wiem kiedy ona tak urosła! i jak nic zaniedługo kwiatuszki pokaże ;:3

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

T. palacea ćwiczy moją cierpliwość dalej ... ta to się ceni ... nie powiem ...

Obrazek

Obrazek

Maluszki andreany nabierają ciałka ... pomalutku oczywiście ...

Obrazek

A T. argentea po zroszeniu jest po prostu piękna ..... ;:3

Obrazek

;:3 ;:3 ;:3
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Śliczne, jak zwykle ;:63 . Wreszcie się 'znalazłaś', bo już myślałam, że trzeba zacząć poszukiwania. Brakuje mi Twoich zdjęć - jutro też ma być słoneczko, może jeszcze jakieś godne uwagi, co? ;:180 ;:180 .
;:167
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

No i znowu cudnie.
Na prawdę Magda, mistrzostwo!
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to mnie Ania i Beaby wyprzedziły z komplementami, ale ja też muszę się wypowiedzieć :;230
Te kuliste formy jak właśnie T. andreana, T. filifolia, T. argentea - są po prostu przepiękne ;:3
A fotki tuż po zroszeniu --> rewelka ;:138
Że nie wspomnę o kwitnącej T. filifolia, na którą się nie mogę napatrzeć ;:oj
Co do Twojej T. palacea, to proponuję, żeby się poznały z moją T. baileyi,
na pewno znajdą wspólny język --> która z nich dłużej pociągnie, i która dłużej utrzyma ten sterczący,
ale nie do końca rozwinięty pęd :;230
Madzia - u Ciebie jak zwykle cudnie ;:63
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To ja nie mam nic do dodania-no może,że maluszek jak pająk wygląda :lol:
Awatar użytkownika
rychoo
100p
100p
Od: 24 mar 2014, o 20:47

Post »

T. filifolia piękna w swej formie.
pozdrawiam
Ryszard
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Długo, oj długo nie było tutaj żadnych wieści... a więc poprawiając się wstawiam kilka fotek oplątwowego pamiętnika... ;)

Zacznę od oplątwy, która przeżyła ciężką walkę z "obcymi", a więc od T. fasciculata. Robali już nie ma :) a panienka po obcięciu kłosa kwiatowego pod koniec zeszłego roku dostała miejscówkę pod jarzeniówkami nad akwarium. Czasami kapała się w wodzie akwariowej, i w zasadzie to przestałam zwracać na nią uwagę. A tu proszę, jakiś czas temu odkryłam, że wypuszcza jedno młode. Może więc jednak coś z niej jeszcze będzie, i nowe pokolenie będzie miało się już lepiej :) jest nadzieja :)

Obrazek

A to już T. filifolia. Pęd kwiatowy rozgałęzia się i idzie w masę. Daję jedną fotkę z końca marca, a pozostałe to już z dzisiaj:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i T. palacea... ;:3 Pęd kwiatowy zaczęła wypuszczać na początku listopada ubiegłego roku, a pierwszy kwiatek rozwinął się dwa dni temu... Ma się to tempo ... Kwiat nawet sporawy, bo ma z 11 mm średnicy, ale nie pachnie ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i żeby być oplątwą "książkową" to razem z rozwijającymi się kwiatami idzie rozmnóżka. Na razie jedna, więc szału nie ma... No, ale może latem coś więcej pójdzie.. :)

Obrazek

Obrazek

A ta panienka - T. recurvifolia var.subsicundifolia puszcza rozmnóżkę bez kwiatu... Rośnie pomału, bardzo pomału, nawet jak na oplatwowe tempo. No ale skoro się rozkrzacza to znaczy że może jest zadowolona z życia... ? he he

Obrazek

T. streptophylla miała kryzys mały, tzn przesuszyłam ją chyba, bo sie tak jakoś skurczyła i zaczęła marszczyć, ale już wróciła do normy, i nawet zaczyna się wybarwiać. Bardzo ją lubię ;:3

Obrazek

A, że nie wszystko jest takie piękne jak na powyższych fotkach to proszę zobaczyć T. bulbosę... Ten egzemplarz przyjechał do mnie kwitnący, i owszem, nawet szybko puściła młodą, a potem się zatrzymała, nie rośnie małe, a stara jakby żółknie... Dla porównania druga fotki pierwszej bulbosy, co zakwitła, przekwitła, wypuściła jedno młode które przerosło matkę, i jest piękna i zdrowa, a przecie obie siedzą koło siebie na jednej miejscówce... te same warunki, to samo światło, ta sama woda, ale chęć do życia zdecydowanie inna...

Obrazek

Obrazek

Dzisiejsze pisanie kończy argentea. Piękna, srebrna, delikatna. Rośnie coraz większa, ale kwiatu nie chce puścić. Ale i bez tego jest śliczna ...

Obrazek
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nareszcie ;:196 .
Filifolia będzie mieć super kwiatki - takie rozgałęzienia ;:63 . Palacea ma cudny kwiat -chyba nie mam tej tillandsii ;:174 .
Dziękuję za już i proszę o jeszcze :tan .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ach,filifolia ;:173
I argentea ;:224
x-u-i
---
Od: 24 kwie 2014, o 12:55

Post »

Cudne te Twoje rośliny! I zdjęcia jakie profesjonalne. A maluszki też cieszą oko.
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No i wiosna w oplątwowie w pełni ;:138
Jaka to frajda takie widoczki maluszków - super !!
Ale ja najbardziej zazdroszczę Ci kwitnienia filifolii, prześlicznie wygląda z tym kwiatuszkiem ;:167
A z kolei kwiatuszek T. palacea bardzo przypomina mi kwiatuszka szarej gwatemalskiej :lol:
Też 3-płatkowy, tylko 'ciut większy' od paromilimetrowego kwiatka 'bródki' :;230
Ale za to kwiat 'bródki' cudnie pachnie :lol:
Madzia - pisałam to w innym wątku, że mam, a raczej miałam, dokładnie taki sam problem z T. bulbosa jak masz Ty.
Owszem, zakwitła ślicznie, nawet był nasiennik ...
Ale po kwitnieniu już nie wróciła do formy, i tylko coraz bardziej żółkła,
aż zżółkła całkiem, zbrązowiała, zdrewniała, i wylądowała w koszu ;:145
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Ewcia, widziałam właśnie u Ciebie tą bulboskę, i dlatego pokazuję też moją bidę... pewno też czeka ją taki sam los... Chyba że to małe co zdążyła wypuścić teraz latem jakoś się zregeneruje.... W sumie dziwnie nie? jedna rośnie aż miło popatrzeć, a druga tuż obok pada...

A ta palacea jest niesamowita. Dzisiaj kwiat jest nadal rozwinięty! Czyli to już normalnie prawie 7 dzień będzie od chwili otwarcia się pąka i pokazania pierwszego płatka!!! szaleństwo oplątwowe normalnie .... ;:oj he he

Kupiłam na lato oplatwom taki wiklinowy regalik. I mam nadzieję że się sprawdzi, poprzymocowuję je do niego i po niedzieli wylatują na świeże powietrze :)
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Gratuluję kolejnych kwitnień ;:303
Ujęcia piękne.
Czekam na widok Twoich tillandsi w swoim nowym regaliku.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mam żadnego 'pomysła' (tak mówi Kiepski w serialu ;:306 ) na urządzenie do wystawienia tillandsii na zewnątrz. Po Waszych wpisach, muszę czegoś jednak poszukać. Nie ma ich tak wiele, ale jednak dobrze by było, coby się przewietrzyły. A kwiatek ma już 7 dni ;:oj , obłęd ;:138 .
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A może na kwiatki po prostu położyć?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”