Athshe- ogród Agnieszki w kujawsko-pomorskim
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Athshe- ogród Agnieszki w kujawsko-pomorskim
Już wiem,
Twoje cebulki zostały najprawdopodobniej zeżarte przez larwę muchy zwanej pobzyga cebularz (Lampetia equestris). Można to zwalczać stosując Diazol 500 EW.
Na wszelki spróbuj jednak zrobić zbliżenie.
Twoje cebulki zostały najprawdopodobniej zeżarte przez larwę muchy zwanej pobzyga cebularz (Lampetia equestris). Można to zwalczać stosując Diazol 500 EW.
Na wszelki spróbuj jednak zrobić zbliżenie.
Madziu - coś tam pokombinowałam - nawet drugi raz kolesia wykąpałam - jak tak dalej pójdzie, nadam mu jakieś imię ;)
Ale lepszych zdjęc nie potrafię zrobic.

To ja idę jeszcze zobaczyc jak ten cebularz wygląda...
Ale lepszych zdjęc nie potrafię zrobic.

To ja idę jeszcze zobaczyc jak ten cebularz wygląda...
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Bez wątpienia pobzyga. Obejrzyj sobie w Internecie - jest bardzo dużo dobrych zdjęć. Obawiam się, że musisz zacząć ostro zwalczać szkodnika - inaczej mogą być problemy z uprawą jakichkolwiek cebulowych...
Na początek wszystkie pozostałe cebule wrzuć do wody - te, które mają larwy w środku - wypłyną na wierzch. Larwy należy niszczyć, zaatakowane cebule - również (najlepiej spalić, nie wyrzucać na kompost).
Na początek wszystkie pozostałe cebule wrzuć do wody - te, które mają larwy w środku - wypłyną na wierzch. Larwy należy niszczyć, zaatakowane cebule - również (najlepiej spalić, nie wyrzucać na kompost).
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Madzia, wiedziałam że będziesz wiedziała. 

Madziu - masz 100% racji - jak tylko zapytałam wujka google od razu wiedziałam, że mnie te piękne futrzaste pszczółki zachwycały w sezonie - no to mam za swoje....

To idę wrzucic do wody to co dziś wykopałam.
A co z całą resztą? Mam trzy półki pełne wykopanych cebul... Z tego co zdążyłam przeczytac nie muszę się martwic o tulipany, cała reszta ma przekichane...
Małgosiu - czy jest coś, czego Magda nie wie??

To idę wrzucic do wody to co dziś wykopałam.
A co z całą resztą? Mam trzy półki pełne wykopanych cebul... Z tego co zdążyłam przeczytac nie muszę się martwic o tulipany, cała reszta ma przekichane...
Małgosiu - czy jest coś, czego Magda nie wie??
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Aguś, będziemy się starały Madzię zaskoczyć? Może się uda 

- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Myślę, że warto wykąpać. Przy okazji można zaprawić środkiem przeciw grzybom (za pomocą np. Kaptanu albo Dithane).
-- 25 sie 2014, o 22:46 --
Aha, takie Wy jesteście
-- 25 sie 2014, o 22:46 --
PEPSI pisze:Aguś, będziemy się starały Madzię zaskoczyć? Może się uda
Aha, takie Wy jesteście

Magda - ostatnie pytanie... ale odpowiedź sobie doczytam jutro. A tą kąpiel cebulom, które od 2 miesięcy suszą się w piwnicy to zrobic teraz, czy dopiero we wrześniu, przy okazji sadzenia? Bo jakoś tego nie widzę - jak je teraz pomoczę przez dobę, to one nie ruszą? Doczekają do sadzenia?
- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Widzę, że szykuje się jakaś rewolucja
trzymam kciuki i będę zaglądać 

- Madziagos
- -Moderator Forum-.
athshe pisze:Magda - ostatnie pytanie... ale odpowiedź sobie doczytam jutro. A tą kąpiel cebulom, które od 2 miesięcy suszą się w piwnicy to zrobic teraz, czy dopiero we wrześniu, przy okazji sadzenia? Bo jakoś tego nie widzę - jak je teraz pomoczę przez dobę, to one nie ruszą? Doczekają do sadzenia?
Przed posadzeniem.
Spieszę donieśc, że pierwsze trzy dni pracy po wakacjach za mną, a od poniedziałku pełną parą
:)
Już się cieszę - wakacje były super, ale jednak lubię tę swoją pracę. A dziś to w ogóle tak fajnie - ścięłam włosy 3 tygodnie temu, dośc radykalnie jak na mnie i cały czas nie byłam pewna, czy to dobra decyzja. Dziś usłyszałam tyle miłych słów, że w końcu nie żałuję
No i chyba mam fantastyczny plan - nie chcę chwalic przed czasem, żeby nie zapeszyc, ale...wszystko wskazuje na to, że 2 razy w tygodniu dam radę przed pracą wyskoczyc na basen - genialnie, bo moja waga zaczyna mówic "prosimy wchodzic pojedynczo", a że syna i tak przed 8.30 muszę do przedszkola wozic, to spokojnie na 9 na basen mogę wskoczyc

Już się cieszę - wakacje były super, ale jednak lubię tę swoją pracę. A dziś to w ogóle tak fajnie - ścięłam włosy 3 tygodnie temu, dośc radykalnie jak na mnie i cały czas nie byłam pewna, czy to dobra decyzja. Dziś usłyszałam tyle miłych słów, że w końcu nie żałuję

No i chyba mam fantastyczny plan - nie chcę chwalic przed czasem, żeby nie zapeszyc, ale...wszystko wskazuje na to, że 2 razy w tygodniu dam radę przed pracą wyskoczyc na basen - genialnie, bo moja waga zaczyna mówic "prosimy wchodzic pojedynczo", a że syna i tak przed 8.30 muszę do przedszkola wozic, to spokojnie na 9 na basen mogę wskoczyc

A przecież wakacji jeszcze tydzień, halo? 

-
Ale nauczyciele mają krótsze kanikuły, bo...muszą opracować misterne plany dręczenia na cały rok. 

Ajajajaj, agnieszka do klubu wiedźm należy
no, to żeby na miotle się utrzymać i uczniowie mieli na co gapić (u mnie już od 5 klasy) to figurę trzeba trzymać 

Podoba mi się toPEPSI pisze:.muszą opracować misterne plany dręczenia na cały rok.

Oj tak... plany dręczenia... w tym roku muszę tak opracowac plan dręczenia, żeby nie stawiac jedynek na koniec.... bo ja jakaś taka niedobra jestem i jednak "stawiam pały" ;)