Ogród na śmietniku

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na śmietniku

Post »

Gwiazdki cieszą się powodzeniem, co kto zobaczy, to przynajmniej jedną wyprosi ;:223 więc trzeba było kilka dorobić :roll:
To nowe wzory - może komuś się przydadzą :) Mogę tylko powiedzieć, że gwiazdki z rurek robi się najłatwiej i najszybciej ;)
Powodzenia w tworzeniu :wit
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja wysypuję prosto z torebki i kleję. Wikolem :) chociaż klejem na gorąco też można, tylko jak coś krzywo wyjdzie, to już nie bardzo można poprawić a wikolem można poprawiać i poprawiać ... ;:224 aż będzie dobrze :tan A potem na noc do wyschnięcia i na drugi dzień maluję farbą w spreyu. I gotowe :) Tanie, mało pracy i narzędzi a dużo radości :)
Awatar użytkownika
Ewa7
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Przywiodły mnie tu śliczne liliowce i irysy , co za metamorfoza domu i ogrodu , super
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Ewuś - ułatwię Ci ;:oj - wybieram tę czwartą gwiazdkę. Z góry baaaardzo dziękuję ;:304

A liliowce coś w tym roku wcale nie boją się zimy. Uwielbiam je ;:167
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 15:08

Post »

Gwiazdki super. Szczególne gratulacje dla małej pomocnicy. Może ja sobie w przyszłym roku takie zrobię :)
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś, cieszę się, że podoba Ci się mój ogród :)

Dziewczyny dziękuję za uznanie dla gwiazdek :) Mała pomocnica cała szczęśliwa, że jest chwalona ;)
Odgapiajcie do woli niech zdobią pięknie wasze drzewka :)

Beaby a to obiecana gwiazdka dla Ciebie. Z braku choinki wskoczyła na jukę ;)

Obrazek Obrazek
Ewka42
200p
200p
Od: 26 sty 2012, o 11:19

Post »

te makarony świetne, muszę sprzedać pomysł koleżance-przedszkolance.
twój ogród jest taki bujny - widać, że znasz się na tym. po wielkości chwastów "przed" przypuszczam, że masz nie najgorszą glebę. na moim szarym piasku nie rośnie nawet perz.
pięknie to ogarnęliście, naprawdę, i dom, i ogród. dzięki taki ludziom nasze otoczenie pięknieje, oby jak najwięcej zapuszczonych posesji przeszło w takie ręce jak wasze.
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, sprzedawaj dalej pomysł makaronowy :) Mam też zdjęcie choineczki makaronowej zrobionej z dużych muszelek. Też świetnie wygląda :) Trzeba by w wyszukiwarkę wpisać ozdoby z makaronu i mnóstwo ciekawych rzeczy się znajdzie :)

U mnie ziemia jest z przewagą gliny. Ma to swoje zalety ale i wady. Jak jest susza szpadla nie wbijesz i chwasta nie wyrwiesz za nic na świecie, ale wodę długo trzyma ;) a chwaściska rosną na niej doskonale ;:306 , głównie pokrzywy, bo perz i podagrycznik prawie zwalczyłam.
A i na piachu można zrobić piękny ogród, bo Twój jest śliczny mimo kiepskiego podłoża :) I podziwiam za konsekwencję w doborze gatunków ;)

Ogród i dom był dużym wyzwaniem ale jak widać najważniejsze są chęci :)
Ewka42
200p
200p
Od: 26 sty 2012, o 11:19

Post »

Na twojej gliniastej glebie róże będą zawsze dobrze rosły, i wszelkie żywotniki też lubią glinę.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewo zazdroszczę następczyni z własną grządką. ;:215 Chciałam zapytać o wyprowadzanie krzewuszki na pniu. U siebie zaplatam hortensję i zastanawiam się, czy te gałązki ciasno splecione, jak się rozrastają nie uciskają się nawzajem i nie zaburzają przewodzenia soków. :)
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu,
moja następczyni ma zadatki na architekta: ma swoje zdanie (raczej niezmienne, niezależnie od ilości użytych przeze mnie argumentów ;) , umie organizować pracę (zwłaszcza mi w SWOIM ogródku) i umie przekonywać do swoich racji nawet jak jej nie ma ;:306 Ale jest mi bardzo miło, że interesuje się roślinami :D

Jeśli chodzi o krzewuszkę, to początkowo był krzak, który wypuścił od ziemi sporo długich przyrostów. Krzak wycięłąm zostawiając przyrosty i pozwoliłam im rosnąć przycinając rozgałęzienia jak tylko się pojawiły. W kolejnym roku wbiłam pręta stalowego i zaplotłam wokół niego te długie młode gałązki. Pozwalałam im na rozrastanie się na boki tylko na czubkach a wszystkie inne, które wyrastały w zdłóż gałązek obcinałam. Całą "czuprynka" była regularnie strzyżona a odrosty, które próbują do tej pory wybijać z ziemi wycinam i mam takie krzewuszkowe drzewko :) które wyszło przez przypadek, bo chciałam mieć krzewuszkę blisko tarasu a tam prawie sam beton, więc poszłam z nią w górę :)

w 2008 r był malutki krzaczek
Obrazek

nie udało mi się znaleźć zdjęcia jak krzaczek wyglądał z tymi długimi przyrostami ale mam zdjęcie jak zaczęłam go formować
Obrazek

a tu widać, że "dołem" próbował rosnąć po swojemu
Obrazek

w pierwszym sezonie po zapleceniu ładnie zakwitła
Obrazek

a w tym roku wyglądała tak: i została po kwitnieniu mocno przycięta.
Obrazek
cyma2704 pisze:U siebie zaplatam hortensję i zastanawiam się, czy te gałązki ciasno splecione, jak się rozrastają nie uciskają się nawzajem i nie zaburzają przewodzenia soków. :)
U mnie te gałążki nie były bardzo ciasno ze sobą splecione ale teraz faktycznie zrobiło się ciaśniej. Nie martwię się tym zbytnio, ponieważ koleżanka posadziła topolę jakąś mało znaną 3 sadzonki obok ciebie w niewielkich odległościach, bo bała się, że mogą się nie przyjąć. Przyjęły się wszystkie więc je zaplotła. Po 5-6 latach z tych 3 sadzonek jest 1 !!! pień i bardzo musiałyśmy się przyglądać, żeby znaleźć miejsca gdzie się połączyły. Pewnie na przekroju musiałoby to bardzo ciekawie wyglądać ;:oj

Więc myślę, że nie ma co się martwić, rośliny same sobie dadzą radę z takim problemem :)

A na hortensję też się zamierzam :) bo widziałam w necie takie zdjęcie, że napatrzeć się nie mogłam, tak pięknie wyglądała poprowadzona jak drzewko, tylko trzeba wybrać jakąś wysoką odmianę. Soniu, mam nadzieję obejrzeć Twoją hortensję jak zakwitnie :D
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ewo, kupiłam krzewuszkę na jesień..właśnie przez tą twoją piękną.. napatrzyłam się i jak już dopadłam sadzonkę tak nie odeszłam z pustymi rękami. Niestety jestem na etapie, który ilustruje zdjęcie nr 1 ;:223 ;:223 ;:223
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz Sabibnko, ja też się nieraz zastanawiam dlaczego ona wypuściła takie długie gałęzie od dołu. Mam już teraz jeszcze 4 inne krzewuszki i one tego nie robią. Ja koło niej na początku często w ziemi coś wsadzałam- może korzenie uszkodziłam i dlatego?? Zresztą tam była robiona altana i ta krzewuszka miała na początku ciężkie życie ;) Przydeptana była nie raz.

Ale w zeszłym sezonie jedna z tych nowszych- nie pamiętam nazwy ale ma biało zielone liście i bladoróżowy kwiat, wypuściła jedną gałązkę z bardzo kolorowymi liśćmi ;:oj Zrobiłam 2 sadzonki i czekam niecierpliwie do wiosny, czy się przyjmie i czy dalej będzie taka kolorowa. Ale by była śliczna :) Tylko w tym roku jakoś tak się przejęłam robotami w ogrodzie, że mało zdjęć robiłam i oczywiście tego cudu na krzewuszce też nie uwieczniłam ;:185
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewuniu, tylko kobiety z charakterem dają sobie świetnie radę w życiu. Niech córcia uczy się walczyć o swoje. ;:134 Dziękuję za poglądową lekcję, krzewuszka piękna. Uspokoiłaś mnie, dziękuję. ;:180 Ja zaplotłam hortensje trochę ciaśniej, ale zaczęłam w ubiegłym roku, to jeszcze potrwa, zanim będą miały jakiś wygląd.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niezla przemiana..Moj ogród 4 lata temu tez wygladał tak jak WAsz ..Też była mocno zarośnięty..ALe powoli porasta coraz ładniejsza trawa..Na razie jeszcze trochę pusto, ale w tym roku powinno się to zmienić Trochę roślinek posadziłam..:D a od wiosny ostro działam..
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”