Ogród Soczewki cz3
- justi177
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 wrz 2011, o 17:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Soczewki cz3
Hej,
Ja Ci tylko powiem, co posadziłabym u siebie, gdybym mogła.
Grujecznik japoński, jarząb, buk kolumnowy, buk typu 'Purple Fountain', Wiśnia 'Amanogawa', magnolia, obojętnie odmiana, śliwa dziecięca, świerk 'Cupressina'....to pierwsze skojarzenia...
Ja Ci tylko powiem, co posadziłabym u siebie, gdybym mogła.
Grujecznik japoński, jarząb, buk kolumnowy, buk typu 'Purple Fountain', Wiśnia 'Amanogawa', magnolia, obojętnie odmiana, śliwa dziecięca, świerk 'Cupressina'....to pierwsze skojarzenia...
Pozdrawiam
-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Moniko, a może coś jasnego ale nie żółtego, tylko lekko w biel: typu klon Drummondii. Można go z powodzeniem ciachać by zachował kolumnowy pokrój. Da też w przyszłości troszkę cienia w ogródku bo tam masz bardzo dużo słońca.
Ten kawałek rabatki bardzo mi się podoba. A jaka to trawka z tyłu, z tymi rożowymi kwiatostanami?
Ten kawałek rabatki bardzo mi się podoba. A jaka to trawka z tyłu, z tymi rożowymi kwiatostanami?
- justi177
Też się zastanawiałam...a to nie jest czasem tawlina jarzębolistna?
Pozdrawiam
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Ja bym posadziła drzew(k)o o wyższej koronie, ale dość szerokiej, nie kolumnowej. Oddzieliłoby Cię to optycznie od pola i wypełniłoby tę pustą przestrzeń. Pień, nawet po wielu latach, nie kolidowałby z trzmielinami.Tylko nie wiem, jak wtedy z tą trawą - chyba, żeby korona zaczynała się ponad nią.
-
Ten klon Drummondi nie jest kolumnowy ale klony łatwo poddają się cięciu więc można go dowolnie prowadzić a dopiero na pewnej wysokości pozwolić żeby się rozrastał na boki.
Jeszcze cudny jest klon jesionolistny Aureo Variegatum. Sama też się nad nimi zastanawiam.
Jeszcze cudny jest klon jesionolistny Aureo Variegatum. Sama też się nad nimi zastanawiam.
- Francesca
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
Moim zdaniem to tawuła wierzbolistna a nie tawlina czy trawa
.

-
Tawlinę jarzębolistną to ja mam i jest biała. Może to faktycznie tawuła wierzbolistna, choć ona chyba intensywniejszy róż. I czy miałaby takie równiutkie te kwiatostany
Ciekawa jestem bardzo. Musimy czekać na Monikę 

- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moim zdaniem to tawuła Duglasa odm.Menziesa ,kwitnie na różowo.Są jeszcze tawuły ale brzozolistne i kwitną na biało. 

- justi177

Tak, to nie jest ta tawlina, a tawuły brzozolistne widziałam na Zieleni.....piękne są

Pozdrawiam
-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Uwielbiam Was. Potraficie mnie rozbawić na całego. To jest tawuła ale nie mam pojęcia jaka to odmiana.
CD później bo dopiero co weszłam do domu i muszę się posilić.
CD później bo dopiero co weszłam do domu i muszę się posilić.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Monisiu,znalazłam ją w katalogu.Kwiat podobny do budleji ,to ta Twoja,która jest na zdjęciu. 

- dominikams
Monika, ile można jeść? Nie udawaj, przecież taki szczupak z Ciebie
Przychodź i odpowiadaj 

-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To tak dla sprostowania i całkowitej jasności to coś z różowymi kwiatami to nie trawa ani tawlina
tylko tawuła i oczywiście Ala ma racje to Duglasa odm.Menziesa. Porównałam fotki w internecie i faktycznie się zgadza.
Dziewczyny bardzo dziękuję za propozycję. Na początku spodobała mi się wersja Justi z kolumnowym bukiem ale Dominika chyba ma rację, że zamiast kolumny bardziej pasowałoby drzewo z okrągłą koroną i niezbyt dużą. Co do koloru to o bordowych liściach lub zielonych. Żółty odpada.
I na tym moja pewność się kończy. Buk, klon a może katalpa. Chyba dziś nic nie wymyślę.
Sprawa się wyjaśni po pierwszych wiosennych zakupach.
Dominika posprzątać jeszcze musiałam
Jeszcze mi chodzi po głowie buk Black Swan. Trochę tam mam mało miejsca dla niego ale buki rosną bardzo wolna więc zanim zacznie osiągać konkretne rozmiary to minie kilka dobrych lat.
tylko tawuła i oczywiście Ala ma racje to Duglasa odm.Menziesa. Porównałam fotki w internecie i faktycznie się zgadza.
Dziewczyny bardzo dziękuję za propozycję. Na początku spodobała mi się wersja Justi z kolumnowym bukiem ale Dominika chyba ma rację, że zamiast kolumny bardziej pasowałoby drzewo z okrągłą koroną i niezbyt dużą. Co do koloru to o bordowych liściach lub zielonych. Żółty odpada.
I na tym moja pewność się kończy. Buk, klon a może katalpa. Chyba dziś nic nie wymyślę.
Sprawa się wyjaśni po pierwszych wiosennych zakupach.
Dominika posprzątać jeszcze musiałam

Jeszcze mi chodzi po głowie buk Black Swan. Trochę tam mam mało miejsca dla niego ale buki rosną bardzo wolna więc zanim zacznie osiągać konkretne rozmiary to minie kilka dobrych lat.
Pozdrawiam Monika
- dominikams
Monia, a wiśnia umbraculifera? Albo robinia umbraculifera? Albo klon Globosum?
- justi177
Monika,
To ja na twoim miejscu nie sadzilabym katalpy, chyba, że 'Nanę', ale wiesz, że ona późno puszcza liście...? Normalna katalpa to monster, przerabialiśmy to...
Umbraculifera, to strzał w dziesiątkę.
Jejku.....grujecznik...wiesz, jak on się cudnie przebarwia, jak pachną spadające liście??
wiosną bordo, potem zieleń, potem pomarańcze i żółcie....no boski on.....moje niespełnione marzenie...
To ja na twoim miejscu nie sadzilabym katalpy, chyba, że 'Nanę', ale wiesz, że ona późno puszcza liście...? Normalna katalpa to monster, przerabialiśmy to...
Umbraculifera, to strzał w dziesiątkę.
Jejku.....grujecznik...wiesz, jak on się cudnie przebarwia, jak pachną spadające liście??

wiosną bordo, potem zieleń, potem pomarańcze i żółcie....no boski on.....moje niespełnione marzenie...

Pozdrawiam