Chleb żytni domowy na zakwasie
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Jaki chleb wywołuje większą zgagę; na zakwasie czy drożdżowy i jak temu zapobiec?
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Generalnie zależy na co ten człowiek jest chory. Wytwarzanie dużej ilości kwasów żołądkowych powodują chleby żytnie, pełnoziarniste i na zakwasie niestety.
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Nauczy mnie ktos piec jakieś mieszańce na drożdżach? Może jakis podstawowy przepis?
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Postaram się znaleźć jakiś przepis.
Tak na szybko mogę poradzić, spróbuj upiec chleb Chudziak tylko zamiast zakwasu dodaj 10g-15g drożdży. Myślę, że powinno się udać. O rany, jak nie wyjdzie to...
Tak na szybko mogę poradzić, spróbuj upiec chleb Chudziak tylko zamiast zakwasu dodaj 10g-15g drożdży. Myślę, że powinno się udać. O rany, jak nie wyjdzie to...

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
A ja się chwalę, ale tak super mi wychodzi Chudziaczka chleb, i on jest taaaki dobry, że muszę
ala pumpernikel, no ostatni raz

Axel ja może jeszcze dziś spróbuje tego z mąki 1850 na drożdżach, jak będzie dobry to dam znać, Ty nie musiałbyś z tym udziwnianiem typu gluten.
Próbowałeś pszennego ziemniaczanego? No i może rzeczywiście powinieneś trochę odkwasić organizm



Axel ja może jeszcze dziś spróbuje tego z mąki 1850 na drożdżach, jak będzie dobry to dam znać, Ty nie musiałbyś z tym udziwnianiem typu gluten.
Próbowałeś pszennego ziemniaczanego? No i może rzeczywiście powinieneś trochę odkwasić organizm
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Znalazłam taki:
250g mąki żytniej 720,
350g mąki pszennej 650,
2 łyżeczki soli,
20g drożdży,
1 łyżka ciemnego cukru,
350ml letniego mleka wymieszanego z wodą,
1 łyżka oleju.
Drożdże i cukier rozrobić z płynem i wlać do mąki żytniej. Wyrobić pastę i odstawić na 20-30min do wyrośnięcia, powinna mieć porowatą konsystencję. Dodać sól, mąkę pszenną i olej i wyrobić luźne i odstające od ręki ciasto. Wyrabiać około 10 min aż będzie sprężyste. Włożyć do miski na 2-3 godz. do wyrośnięcia w temp. pokojowej. Ciasto przebić, uformować bochenek i włożyć do foremki. Po wyrośnięciu 1,5-2 godz. piec w 190 C przez 40 min.
Ten chlebek piekłam więc powinien się sprawdzić.
Ciekawie wygląda też przepis TeBe z 1 str wątku.
250g mąki żytniej 720,
350g mąki pszennej 650,
2 łyżeczki soli,
20g drożdży,
1 łyżka ciemnego cukru,
350ml letniego mleka wymieszanego z wodą,
1 łyżka oleju.
Drożdże i cukier rozrobić z płynem i wlać do mąki żytniej. Wyrobić pastę i odstawić na 20-30min do wyrośnięcia, powinna mieć porowatą konsystencję. Dodać sól, mąkę pszenną i olej i wyrobić luźne i odstające od ręki ciasto. Wyrabiać około 10 min aż będzie sprężyste. Włożyć do miski na 2-3 godz. do wyrośnięcia w temp. pokojowej. Ciasto przebić, uformować bochenek i włożyć do foremki. Po wyrośnięciu 1,5-2 godz. piec w 190 C przez 40 min.
Ten chlebek piekłam więc powinien się sprawdzić.
Ciekawie wygląda też przepis TeBe z 1 str wątku.
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Aria to na foremkę 30x12? To pierwsze wyrobienie z żytnią (nie mylić z tą w butelce
to tylko wymieszanie łyżką ,czy też trzeba to ręcznie 5-10minut wyrabiać?
No Monika teraz to masz wypieczony elegancko! Kolorek super,skórka chrupiąca
Właśnie ,przecież chleb tytułowy
jest na drożdżach.

No Monika teraz to masz wypieczony elegancko! Kolorek super,skórka chrupiąca
Właśnie ,przecież chleb tytułowy

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Wymieszać łyżką na pastę. Na zwykłą keksówkę.
Chleb na zakwasie-czy na pewno zdrowszy?
Próbuje sie doszukać różnic zdrowotnych w chlebach pieczonych na zakwasie i na drożdżach.Jednak to nie jest tak wszystko oczywiste.Czy macie jakieś swoje przemyślenia na ten temat?
Dlaczego pieczecie na zakwasie ,a nie na drożdżach?
Dlaczego pieczecie na zakwasie ,a nie na drożdżach?
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Upiekłam ten pszenny razowiec z 37 str, zrobiłam na specjalne zamówienie lekko słodki, nadziewany żurawinami i rodzynkami. Widać, że tych rodzynek dużo mi się zebrało w jednym miejscu podczas wałkowania
przez nie nie jest taki równiutki jak stół
Świetnie się go robi, sama przyjemność
wyrabia, wałkuje, formuje, potem kroi. Jest leciuteńko wilgotny, maślany, nie sypie się podczas krojenia i cudownie pachnie podczas pieczenia, b. dobrze wyrasta. Taki na pewno będzie smakować osobom lubiącym chleby na słodko (nie dla mnie). Ja ten przepis wykorzystam zmniejszając trochę ilość miodu i dodam może jakieś zioła??? nasiona do niego raczej nie będą pasować. Piekłam go tradycyjnie - włożyłam do 200C, potem zmniejszyłam do 180C przez ok 50 min
Podsumowując b. dobry przepis na b. dobry chleb z mąki pszennej 1850 GRAHAM
Zdjęcia przed wyrośnięciem, po, po upieczeniu i przekrojony. Spokojnie można zrobić w dwóch wąskich foremkach, moja ma ok 30x18x9



Świetnie się go robi, sama przyjemność

Podsumowując b. dobry przepis na b. dobry chleb z mąki pszennej 1850 GRAHAM
Zdjęcia przed wyrośnięciem, po, po upieczeniu i przekrojony. Spokojnie można zrobić w dwóch wąskich foremkach, moja ma ok 30x18x9





Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Poprosze o dokładny przepis,za co z góry dziękuję 
Żeby nie rozmywac tematu zapraszam tutaj do dyskusji
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=63037

Żeby nie rozmywac tematu zapraszam tutaj do dyskusji
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=63037
- grosik
- 200p
- Posty: 320
- Od: 30 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: powiat cieszyński
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Mąż zamiast mąki żytniej razowej kupił mi kilka kg mąki żurkowej typ 1100.
. Czy ktokolwiek z was robił chlebek z takiej mąki? Ja wprawdzie teraz ryzykuję i mam go w piekarniku ale mi się nie za bardzo podoba. Nie wyrasta równo i boję się że zakalec mi wyjdzie z niego...

Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Proszę bardzo
- to przepis na ten słodkawy, miód dodałam scukrzony, nie dociskaj w foremce 'rolady' raczej staraj się zrobić na wymiar, ja niepotrzebnie tak dociskałam z góry i rozplaskałam go. Myślę,że zamiast glutenu* można dodać mąki białej np 450, na bogato to myślę że mielone orzechy by się nadawały bo robią za klajster
Składniki na lekko słodki na formę 30x19x9 cm lub dwie węższe foremki.
Ciasto bardzo dobrze się wyrabia, nie trzeba podsypywać maki podczas kształtowania prostokąta, świetnie się wałkuje i ?roluje? na gładkim blacie
- 560 szklanki letniej wody w tym 60g (? szklanki) na drożdże
- 25 g świeżych drożdży
- 70-80 g miodu
- ? z 200g kostki roztopionego letniego masła
- 17g soli
- 50g mąki żytniej 720 (lub niższej)
- ? szklanki zarodków pszenicy - uprażonych na patelni
- ok. max 1 kg mąki pszennej graham 1850 - ja zużyłam ok. 900 g
- 4 łyżki glutenu pszennego*
1. Drożdże pokruszyć dodać ? szklanki wody (ok. 60g), szczyptę cukru, łyżeczkę mąki pszennej 500 lub podobnej, odstawić do ruszenia
2. W misce dobrze wymieszać łopatką: 500 g wody, drożdże j.w. + miód + letnie rozpuszczone masło + sól + mąka żytnia + zarodki pszenicy + 300g mąki graham
3. Stopniowo dodawać resztę mąki graham i gluten ? część w misce, część na blacie podsypując podczas wyrabiania ciasta. Wyrabiać ok. 15 min ? ma być miękkie, gładkie i elastyczne
4. Do miski wlać odrobinę oliwy, włożyć ciasto, odwrócić do góry nogami, żeby całe naoliwić, zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem z folii do wyrośnięcia 2x
5. Ciasto wyłożyć na blat, uformować prostokąt o grubości ok. 2,5 cm i długości foremki, wyrównać wałkiem - bez żadnych foliii itp, doskonale robi się to na gładkim blacie
Można podzielić na 2 części ? do jednej dosypać 2 płaskie łyżki kakao i wyrobić, dodać żurawiny kandyzowane i zagnieść, do drugiej dodać rodzynki. Uformować 2 prostokąty
6. Zwinąć w rulon dłuższym bokiem lekko dociskając. Szew zostawić u góry i skleić z ciastem palcami, ?zrolować? na blacie na równy wałek
7. Włożyć szwem w dół do formy wysmarowanej masłem i obsypanej zarodkami, bardzo lekko docisnąć żeby wypełnić dokładnie formę. W wąskich foremkach zostawić rulon, podczas wyrastania ciasto samo wypełni foremkę. Przykryć, zostawić do wyrośnięcia 2x
8. rozgrzać piekarnik do 200C
9. Wstawić do gorącego piekarnika, piec w temperaturze 180C ok. 50 minut, ostatnie 10-15 min na dolnej grzałce (duża forma)
10. Wyjąć z piekarnika natychmiast po upieczeniu, wyjąć jak najszybciej z formy, wystudzić na kratce

Składniki na lekko słodki na formę 30x19x9 cm lub dwie węższe foremki.
Ciasto bardzo dobrze się wyrabia, nie trzeba podsypywać maki podczas kształtowania prostokąta, świetnie się wałkuje i ?roluje? na gładkim blacie
- 560 szklanki letniej wody w tym 60g (? szklanki) na drożdże
- 25 g świeżych drożdży
- 70-80 g miodu
- ? z 200g kostki roztopionego letniego masła
- 17g soli
- 50g mąki żytniej 720 (lub niższej)
- ? szklanki zarodków pszenicy - uprażonych na patelni
- ok. max 1 kg mąki pszennej graham 1850 - ja zużyłam ok. 900 g
- 4 łyżki glutenu pszennego*
1. Drożdże pokruszyć dodać ? szklanki wody (ok. 60g), szczyptę cukru, łyżeczkę mąki pszennej 500 lub podobnej, odstawić do ruszenia
2. W misce dobrze wymieszać łopatką: 500 g wody, drożdże j.w. + miód + letnie rozpuszczone masło + sól + mąka żytnia + zarodki pszenicy + 300g mąki graham
3. Stopniowo dodawać resztę mąki graham i gluten ? część w misce, część na blacie podsypując podczas wyrabiania ciasta. Wyrabiać ok. 15 min ? ma być miękkie, gładkie i elastyczne
4. Do miski wlać odrobinę oliwy, włożyć ciasto, odwrócić do góry nogami, żeby całe naoliwić, zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem z folii do wyrośnięcia 2x
5. Ciasto wyłożyć na blat, uformować prostokąt o grubości ok. 2,5 cm i długości foremki, wyrównać wałkiem - bez żadnych foliii itp, doskonale robi się to na gładkim blacie
Można podzielić na 2 części ? do jednej dosypać 2 płaskie łyżki kakao i wyrobić, dodać żurawiny kandyzowane i zagnieść, do drugiej dodać rodzynki. Uformować 2 prostokąty
6. Zwinąć w rulon dłuższym bokiem lekko dociskając. Szew zostawić u góry i skleić z ciastem palcami, ?zrolować? na blacie na równy wałek
7. Włożyć szwem w dół do formy wysmarowanej masłem i obsypanej zarodkami, bardzo lekko docisnąć żeby wypełnić dokładnie formę. W wąskich foremkach zostawić rulon, podczas wyrastania ciasto samo wypełni foremkę. Przykryć, zostawić do wyrośnięcia 2x
8. rozgrzać piekarnik do 200C
9. Wstawić do gorącego piekarnika, piec w temperaturze 180C ok. 50 minut, ostatnie 10-15 min na dolnej grzałce (duża forma)
10. Wyjąć z piekarnika natychmiast po upieczeniu, wyjąć jak najszybciej z formy, wystudzić na kratce
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
560 szklanki letniej wody w tym 60g (? szklanki) na drożdże ?
? szklanki zarodków pszenicy - uprażonych na patelni - można opuścić?
4 łyżki glutenu pszennego* to rozumiem opuścić,czy zastąpić?
? szklanki zarodków pszenicy - uprażonych na patelni - można opuścić?
4 łyżki glutenu pszennego* to rozumiem opuścić,czy zastąpić?
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
1. Nie używam sypkich drożdży, kilka razy mi podpadły więc daję zawsze świeże. Jeśli chcesz dać suche to zmniejsz ilość wody
2. Zarodki dają taki specyficzny orzechowy posmak..nie wiem
3. napisałam - Myślę,że zamiast glutenu* można dodać mąki białej np 450, na bogato to myślę że mielone orzechy by się nadawały bo robią za klajster
2. Zarodki dają taki specyficzny orzechowy posmak..nie wiem
3. napisałam - Myślę,że zamiast glutenu* można dodać mąki białej np 450, na bogato to myślę że mielone orzechy by się nadawały bo robią za klajster