Chleb żytni domowy na zakwasie

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
x-a-40
200p
200p
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Jaki chleb wywołuje większą zgagę; na zakwasie czy drożdżowy i jak temu zapobiec?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Generalnie zależy na co ten człowiek jest chory. Wytwarzanie dużej ilości kwasów żołądkowych powodują chleby żytnie, pełnoziarniste i na zakwasie niestety.
x-a-40
200p
200p

Post »

Nauczy mnie ktos piec jakieś mieszańce na drożdżach? Może jakis podstawowy przepis?
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Postaram się znaleźć jakiś przepis.
Tak na szybko mogę poradzić, spróbuj upiec chleb Chudziak tylko zamiast zakwasu dodaj 10g-15g drożdży. Myślę, że powinno się udać. O rany, jak nie wyjdzie to... ;:131
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

A ja się chwalę, ale tak super mi wychodzi Chudziaczka chleb, i on jest taaaki dobry, że muszę :D ala pumpernikel, no ostatni raz :oops:
Obrazek

Axel ja może jeszcze dziś spróbuje tego z mąki 1850 na drożdżach, jak będzie dobry to dam znać, Ty nie musiałbyś z tym udziwnianiem typu gluten.
Próbowałeś pszennego ziemniaczanego? No i może rzeczywiście powinieneś trochę odkwasić organizm
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znalazłam taki:
250g mąki żytniej 720,
350g mąki pszennej 650,
2 łyżeczki soli,
20g drożdży,
1 łyżka ciemnego cukru,
350ml letniego mleka wymieszanego z wodą,
1 łyżka oleju.
Drożdże i cukier rozrobić z płynem i wlać do mąki żytniej. Wyrobić pastę i odstawić na 20-30min do wyrośnięcia, powinna mieć porowatą konsystencję. Dodać sól, mąkę pszenną i olej i wyrobić luźne i odstające od ręki ciasto. Wyrabiać około 10 min aż będzie sprężyste. Włożyć do miski na 2-3 godz. do wyrośnięcia w temp. pokojowej. Ciasto przebić, uformować bochenek i włożyć do foremki. Po wyrośnięciu 1,5-2 godz. piec w 190 C przez 40 min.

Ten chlebek piekłam więc powinien się sprawdzić.
Ciekawie wygląda też przepis TeBe z 1 str wątku.
x-a-40
200p
200p

Post »

Aria to na foremkę 30x12? To pierwsze wyrobienie z żytnią (nie mylić z tą w butelce :) to tylko wymieszanie łyżką ,czy też trzeba to ręcznie 5-10minut wyrabiać?

No Monika teraz to masz wypieczony elegancko! Kolorek super,skórka chrupiąca

Właśnie ,przecież chleb tytułowy :) jest na drożdżach.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wymieszać łyżką na pastę. Na zwykłą keksówkę.
x-a-40
200p
200p

Chleb na zakwasie-czy na pewno zdrowszy?

Post »

Próbuje sie doszukać różnic zdrowotnych w chlebach pieczonych na zakwasie i na drożdżach.Jednak to nie jest tak wszystko oczywiste.Czy macie jakieś swoje przemyślenia na ten temat?
Dlaczego pieczecie na zakwasie ,a nie na drożdżach?
x-xm-a

Post »

Upiekłam ten pszenny razowiec z 37 str, zrobiłam na specjalne zamówienie lekko słodki, nadziewany żurawinami i rodzynkami. Widać, że tych rodzynek dużo mi się zebrało w jednym miejscu podczas wałkowania :D przez nie nie jest taki równiutki jak stół :D

Świetnie się go robi, sama przyjemność ;:333 wyrabia, wałkuje, formuje, potem kroi. Jest leciuteńko wilgotny, maślany, nie sypie się podczas krojenia i cudownie pachnie podczas pieczenia, b. dobrze wyrasta. Taki na pewno będzie smakować osobom lubiącym chleby na słodko (nie dla mnie). Ja ten przepis wykorzystam zmniejszając trochę ilość miodu i dodam może jakieś zioła??? nasiona do niego raczej nie będą pasować. Piekłam go tradycyjnie - włożyłam do 200C, potem zmniejszyłam do 180C przez ok 50 min
Podsumowując b. dobry przepis na b. dobry chleb z mąki pszennej 1850 GRAHAM

Zdjęcia przed wyrośnięciem, po, po upieczeniu i przekrojony. Spokojnie można zrobić w dwóch wąskich foremkach, moja ma ok 30x18x9
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
x-a-40
200p
200p

Post »

Poprosze o dokładny przepis,za co z góry dziękuję :wit

Żeby nie rozmywac tematu zapraszam tutaj do dyskusji
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=63037
Awatar użytkownika
grosik
200p
200p
Od: 30 sty 2012, o 16:56

Post »

Mąż zamiast mąki żytniej razowej kupił mi kilka kg mąki żurkowej typ 1100. :heja . Czy ktokolwiek z was robił chlebek z takiej mąki? Ja wprawdzie teraz ryzykuję i mam go w piekarniku ale mi się nie za bardzo podoba. Nie wyrasta równo i boję się że zakalec mi wyjdzie z niego...
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
x-xm-a

Post »

Proszę bardzo :D - to przepis na ten słodkawy, miód dodałam scukrzony, nie dociskaj w foremce 'rolady' raczej staraj się zrobić na wymiar, ja niepotrzebnie tak dociskałam z góry i rozplaskałam go. Myślę,że zamiast glutenu* można dodać mąki białej np 450, na bogato to myślę że mielone orzechy by się nadawały bo robią za klajster

Składniki na lekko słodki na formę 30x19x9 cm lub dwie węższe foremki.
Ciasto bardzo dobrze się wyrabia, nie trzeba podsypywać maki podczas kształtowania prostokąta, świetnie się wałkuje i ?roluje? na gładkim blacie
- 560 szklanki letniej wody w tym 60g (? szklanki) na drożdże
- 25 g świeżych drożdży
- 70-80 g miodu
- ? z 200g kostki roztopionego letniego masła
- 17g soli
- 50g mąki żytniej 720 (lub niższej)
- ? szklanki zarodków pszenicy - uprażonych na patelni
- ok. max 1 kg mąki pszennej graham 1850 - ja zużyłam ok. 900 g
- 4 łyżki glutenu pszennego*

1. Drożdże pokruszyć dodać ? szklanki wody (ok. 60g), szczyptę cukru, łyżeczkę mąki pszennej 500 lub podobnej, odstawić do ruszenia

2. W misce dobrze wymieszać łopatką: 500 g wody, drożdże j.w. + miód + letnie rozpuszczone masło + sól + mąka żytnia + zarodki pszenicy + 300g mąki graham

3. Stopniowo dodawać resztę mąki graham i gluten ? część w misce, część na blacie podsypując podczas wyrabiania ciasta. Wyrabiać ok. 15 min ? ma być miękkie, gładkie i elastyczne

4. Do miski wlać odrobinę oliwy, włożyć ciasto, odwrócić do góry nogami, żeby całe naoliwić, zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem z folii do wyrośnięcia 2x

5. Ciasto wyłożyć na blat, uformować prostokąt o grubości ok. 2,5 cm i długości foremki, wyrównać wałkiem - bez żadnych foliii itp, doskonale robi się to na gładkim blacie
Można podzielić na 2 części ? do jednej dosypać 2 płaskie łyżki kakao i wyrobić, dodać żurawiny kandyzowane i zagnieść, do drugiej dodać rodzynki. Uformować 2 prostokąty

6. Zwinąć w rulon dłuższym bokiem lekko dociskając. Szew zostawić u góry i skleić z ciastem palcami, ?zrolować? na blacie na równy wałek
7. Włożyć szwem w dół do formy wysmarowanej masłem i obsypanej zarodkami, bardzo lekko docisnąć żeby wypełnić dokładnie formę. W wąskich foremkach zostawić rulon, podczas wyrastania ciasto samo wypełni foremkę. Przykryć, zostawić do wyrośnięcia 2x
8. rozgrzać piekarnik do 200C
9. Wstawić do gorącego piekarnika, piec w temperaturze 180C ok. 50 minut, ostatnie 10-15 min na dolnej grzałce (duża forma)
10. Wyjąć z piekarnika natychmiast po upieczeniu, wyjąć jak najszybciej z formy, wystudzić na kratce
x-a-40
200p
200p

Post »

560 szklanki letniej wody w tym 60g (? szklanki) na drożdże ?
? szklanki zarodków pszenicy - uprażonych na patelni - można opuścić?
4 łyżki glutenu pszennego* to rozumiem opuścić,czy zastąpić?
x-xm-a

Post »

1. Nie używam sypkich drożdży, kilka razy mi podpadły więc daję zawsze świeże. Jeśli chcesz dać suche to zmniejsz ilość wody
2. Zarodki dają taki specyficzny orzechowy posmak..nie wiem
3. napisałam - Myślę,że zamiast glutenu* można dodać mąki białej np 450, na bogato to myślę że mielone orzechy by się nadawały bo robią za klajster
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”