Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6

Post »

A i tak udało Ci się upolować konika :)

Dzwoneczki śliczne -- a lilia ;:oj ;:oj ;:oj zazdroszczę takiego okazu :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izo, dziękuję-ale tylko jeśli to nie kłopot ;:218 Mam różowy, ale taki głębszy odcień niż 'majtkowy'.
Wszystkie nasze owocowe-to spadek po poprzednich właścicielach. Podejrzewam, że mają tak ok. 15 lat (my mieszkamy 6).
Poczatkowo byłam zła na nie, teraz doceniam jaki robia klimat w ogrodzie i przy okazji smak.
Boję się tylko, co będzie, gdy osiagną właściwe rozmairy ;:202
Przyjdzie zmienić ogród w cienisty ;:131
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niestety Bernadetko nie należę do wielkoludów, ale dzięki za uznanie ;:196 Szkoda tylko, że raczej nie zobaczę jej całej w kwiatach. Dolne pewnie przekwitną zanim rozwiną się te górne :roll:
W zeszłym roku kwitła tak:

Obrazek

Justynko żaden kłopot. W poniedziałek postaram się nadać przesyłkę. Pomyśl co jeszcze byś chciała. U mnie jak na tak nie dużą działkę też jest dużo drzew i to nie tylko owocowych. To między innymi zaważyło na moim wyborze działki. Kilka jednak usunęliśmy, bo rosły "na kupie" wręcz. Trochę żałuję, ale nie było wyjścia. A ogrody cieniste też są piękne :D

Obrazek - nie tylko lilie i liliowce zaczynają kwitnąć

Obrazek

Obrazek - trojeść bulwiasta z własnego siewu :tan

Obrazek - trojeść bulwiasta od JackaP
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

W doniczce zakwitł jeden z Twoich wilców, ale nie jest błękitny, tylko fioletowy. Moje w gruncie mają po trzy listki, chyba im za mokro :evil: Wczoraj padało trzy razy :evil: Nic nie robiłam w ogrodzie.
Siewek Billa starczy dla wszystkich chętnych :D
Śliczne dzwonki z Kauflandu :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

U Ciebie Izuniu też wszystko pięknie kwitnie. Masz dobrą reke do kwiatów i działki.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Proponuję zamienić nazwę miesiąca z lipiec na liliec. Chyba lepiej żeby nasz kraj był kojarzony z piękną, pachnącą lilią niż z ogólnie "kwitnącą lipą". Takie myśli nasuwają mi się po obejrzeniu Twoich cudeniek liliowo-liliowcowych. Oczywiście reszta kwiatów też prześliczna.
Pozdrawiam Hala
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Piękna kolekcja lilii , szkoda tylko że tak krótko kwitną ale jak wiadomo nie można mieć wszystkiego :lol: liliowców też już sporo uzbierałaś i tu ciekawa jestem czy rozkwitły Ci w końcu te kupione na targach ? Co do liliowców to w tym roku jestem zawiedziona kwitną na raty a nie jak w ubiegłym od razu większość :roll: biegam i sprawdzam czy coś się nie wykluło żeby nie przegapić :;230
Dzwonek kropkowany od Ciebie pięknie kwitnie i dosłownie rośnie w oczach :D swoją drogą nie wiedziałam że on taki płodny w puszczaniu kłączy ;:oj Iza zbierz nasionka trojeści ;:180 miałam jakiś czas temu , po którejś zimie już jej nie zobaczyłam a fajnie było by ją mieć w ogrodzie .
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś u Ciebie ciągle pada, a u mnie ciągle sucho :evil: Ziemia dosłownie popiół, w ciągu 2 tygodni były dosłownie 2 półgodzinne burze, jedna 2 noce wstecz. Tyle deszczu, że nawet pod drzewami nie zamoczyło :roll: Ciaglrlatam z wężem i podlewam ogród po kilka godzin :?
Ależ cudny bielutki dzwoneczek, cudownie, ze przezimował, mam nadzieję, że to była jedna z wielu jego zim :D
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Białe dzwoneczki jak piękne białe gwiazdeczki :wit Jeszcze nigdy nie uchwyciłam w kadrze konika polnego,
za szybo skaczą jak dla mnie. :;230
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

trojeść bulwiasta od JackaP
Iza, to trojeść krwista 'Ice Ballet' 8-)
Moja bulwiasta trojeść nawet uraczyła mnie po raz pierwszy samosiewem :tan Muszę jak najszybciej przepikować siewki, bo może być za późno (korzeń palowy).
Fajne porobiły ci się kolorowe kompozycje z lilii, pysznogłówki i innych roślin.
U mnie też drugi tydzień kwitną chryzantemy z tych jesiennych :? Częściowo oberwałem kwiatki, bo i tak przycinałem je, by się rozkrzewiły.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Witam wieczorową porą ! ( tradycyjnie już ;:224 )

Jacku dzięki za sprostowanie. Przecież mam nawet zapisane w kajecie forumowym - trojeść krwista Ice Ballet, a zapomniałam :oops: Obie są podobne. Chryzantemy Ci zakwitły? :shock: U mnie wciąż w pąkach i jakby się zatrzymały. Całe szczęście, bo jak zakwitną to już koniec lata...Siewki to taki bonus od ogrodu i sporo radości. Choć nie wszystkie cieszą.
Elżbieto ten pasikonik był wielki jak na nasze warunki i siedział jak zaczarowany - łatwo było go "ustrzelić".
Agness to pierwsza zima na działce dla tego maluszka. Też mam nadzieję, że nie ostatnia. Ma dość zaciszne miejsce na rabatce pod winobluszczem, ale robi się tam coraz ciaśniej. Na pogodę wpływu nie mamy, ale z miłą chęcią podesłałabym Ci trochę tego deszczu. U mnie pada codziennie, czasem kilka razy dziennie. Na szczęście jest dość ciepło.
Ela niestety te ciągłe opady nie służą kwitnieniu lilii i liliowców. W miarę jak mi czas pozwala też chodzę na działkę by choć zajrzeć co zakwitło. Muszę Cię zmartwić większość liliowców kupionych na targach to wielkie oszustwo. Mimo to jestem zadowolona z tegorocznych kwitnień. Czekam jeszcze na pierwsze kwiaty moich siewek - jedna ma pęd kwiatowy.
Ten dzwonek kropkowany i mnie zaskoczył swoją żywotnością. Cieszę się, że rośnie, kwitnie i cieszy Twe oczy. Masz dużo miejsca ;:108 - nie musisz go tak mocno ograniczać jak ja :wink: Nasionka zbiorę z trojeści - oczywiście.
Halinko - mówisz - liliec...Świetny pomysł. Chociaż lipa lipie nierówna. Za cudeńka dziękuję ;:196 Nie są to rarytasy z wyższej półki, ale niebrzydkie i cieszą. Już sama nie wiem czy bardziej wolę kwiecień z budzącą się do życia przyrodą czy lipiec z całą feerią barw.
Krysiu - dziękuję! Mam nadzieję, że jeszcze długo będziemy mogły obie cieszyć się swoimi działkami. Czytałam, że myślisz o sprzedaży swojej...Ja zastanawiam się czy warto nadal kupować i inwestować, ale pozbywać się na razie nie zamierzam. Nadal nie wiadomo jak to będzie...z tymi działkami. Teraz znacznie więcej będzie zależało od gmin.
Ewo jak to fioletowy? Czyli taki najzwyklejszy? Buuu..Moje nadal nie kwitną. Jak się okażą wszystkie zwykłymi to będzie kicha. Dzwonka kupiłam jako straszną biedę z przeceny.

Obrazek - dzwonek w pełnej okazałości

Obrazek - kruszczyk też może być stołówką :wink:

Obrazek - na te kwiatki czekałam 3 lata - tojeść orszelinowata

Obrazek - konwalnik całkiem dobrze sobie radzi u mnie - 2 zimy przeżył i nawet zakwitł :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Zakątek z liliowcami wygląda bajecznie. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Przępiękny spektakl z lilowcami, tak mocno rozrośnięte i dużo ich pewnie posadziłaś. Dawno je masz Izuniu. Moje trzy i dwuletnie też już cieszą mnie.
Pozdrawiam Krystyna
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Pierwsze 3 roślinki to dla mnie ciekawostki natomiast konwalnika dostałam jakiś czas temu od przemiłej kochanej forumki ;:196 Izuś podpowiedz jak się nim opiekować ;:180 skoro u Ciebie nawet zakwitł znaczy że rośnie w dobrym miejscu ;:65 i jeszcze raz wrócę do dzwonka kropkowanego ...cudny jest z tą masą dużych dzwonów , ja jestem nim zachwycona :D
Piękny zakątek z liliowcami , masz już ładnie rozrośnięte ;:333
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Ależ wspaniale wygląda ta liliowcowa rabata....taka masa kolorowych ślicznych kwiatów.....cudo ;:oj
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”