Kamczatek nie przykrywam bo jedynym zagrożeniem u mnie są zięby. Samiczka jest mniej wysmukła od wróbla, natomiast samczyk jest kolorowy. Są liczniejsze od wróbli i częściej zjadają jagody z rosnące nisko nad ziemią. Obskubały w tym roku młode Indigo Gem i pochylone pędy na starych Wojtków i Karin.
Jagoda Kamczacka owocuje na cienkich początkach zielonych przyrostów i ptakom trudniej dobrać się do owoców wysoko rosnących.
U mnie się ptaki nie szczypią i nawet gołębie wpadają - czego nie dosięgną to otrząsną, a nawet połamały gałązki u góry w 2 krzakach. Jest więcej jagód, większe krzaki i zadarnione mocniej, więc żeby nie szukać jagód na ziemi, zrobiłem siatkę, którą podkładam pod krzak i przeciągam ręką delikatnie po jagodach i te spadają na siatkę. Niestety zdarzają się nie w pełni dojrzałe czasem.
Jeśli macie lepsze sposoby na zrywanie to podzielcie się.
I jeszcze jakieś fajne przepisy na jagody by się przydały, bo pierwszy raz mam więcej jagód niż potrzeba.
W środę rano miałem niezapowiedzianą wizytę szpaków. Jakieś wybredne były, bo tylko nieśmiało degustowały skrajne krzewy.
Wystawiłem kruki na spiningach i większość zebrałem. Pozostały typowo deserowe Aurory i Indigo Gem. Wojtki po umyciu i wysuszeniu zalałem spirytusem.
Od lewej Aurora, B. Beauty, Best i Blizzard. Piękna ma też większe owoce niż ten na zdjęciu, Blizzard też nawet ponad 3.5 cm. Bestia silnie rosnąca ma owoce nawet ponad 3 cm ale na słabiej rosnących są mniejsze. Właśnie zjadłem talerzyk tych 4 odmian i smaczny był ten mix. Piękna jest trochę kwaskowata i w mieszance lepiej smakuje. Owoce lepiej otrząsać te co nie spadną są na bank kwaskowate.
Mam zapisane nazwy odmian , ale rozpoznać która jak się nazywa nie dam rady .
Ta jest duża i słodka . Warta by ją rozmnożyć . Rozmnażaliście , łatwo czy tak
jak z borówką ?
Wygląda na Aurorę albo Boreal Best. Łatwiej się rozmnaża niż borówkę. Ja ucinam kawałek młodego przyrostu z 4 listkami, dwa obrywam a te górne na pół i wkładam w wilgotną ziemię po same liście. Do cienia i podlewać. Nie wszystkie się przyjmą ale 50 % na pewno?
Wielkie dzięki . Odmiana wysoka . Owoce duże , długie .
Całkiem możliwe , że Aurora . Wszystkie Boreal rosną u mnie osobno .
Gałązki można teraz pobrać ?
Ja rozmnażam w ten sposób że ucinam gałązkę z tegorocznego przyrostu ale dpopiero późną jesienią i zakopuję tak na 2/3 w ziemię obok krzewu. Na wiosnę wypuszcza listki i nie trzeba pilnować, podlewać itd.
To znaczy podlewać trzeba ale dopiero na wiosnę ,żeby młody krzewik utrzymać przy życiu, zwłaszcza jak susza i upały.