Wszystko o pomidorach cz. 13
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 13
Wanda możesz zdradzić tajemnicę jakiej matematyki używasz do obliczeń?Tu nie chodzi o możliwość tańczenia pomiędzy palikami ,tylko o powierzchnię przypadającą na jeden krzak i jego korzenie. Zwiększone zagęszczenie wymaga większego nawożenia. Ogrodnik, o którym pisałem , powinien był sadzić pomidory co niespełna 20 cm, żeby zmieścić 2500 sztuk na 100 m2. No ale Polak potrafi
.

- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pomidor, pomidorowi nierówny i jednej odmiany możemy posadzić na metrze kwadratowym 4 szt, innej 3 szt a jeszcze innej tylko 2. Często buszuję po rosyjskich stronach opisujących pomidory i bardzo mi się podoba, że oni w opisach uwzględniają ile sztuk danej odmiany można posadzić na metrze 2.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
A jeszcze lepiej jakby się podawało ile pędów się mieści na metrze kw.
Ja sadzę prawie same jednopędowe i wejdzie mi ich więcej, niż czyichś krzaków dwupędowych.
Ja sadzę prawie same jednopędowe i wejdzie mi ich więcej, niż czyichś krzaków dwupędowych.
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Między krzakami jakieś 15 cm, między kołkami około 55 cm.
Janusz, dziękuję, podziw przyjęty
Wodny111, a może by tak przestać bezwarunkowo trzymać się tego co ktoś kiedyś napisał i samemu opisać coś doskonalszego. Wszak na tym polega wszechobecne ułatwianie sobie życia.
Janusz, dziękuję, podziw przyjęty

Wodny111, a może by tak przestać bezwarunkowo trzymać się tego co ktoś kiedyś napisał i samemu opisać coś doskonalszego. Wszak na tym polega wszechobecne ułatwianie sobie życia.
Witam was . Cos nie wyrabiam ostatnio ((. Wadziu , podziwiam twoj porzadek . Mialam napisac spis swoich odmian , ale gdzie tam (((. Non stop pikowanie I przestawianie . W tym roku popelnilam glupote - wszyscy zaczeli siac w lutym I ja tez , oczywiscie ze wszystko z siewu w lutym przeroslo I juz kwitnac zacznie . Dobrze ze tylko 30 odmian , a nie calosc .

Tak wyglada na dzien dzisiejszy moja glupota

Tak wyglada na dzien dzisiejszy moja glupota

- TROJA
- 500p
- Od: 6 kwie 2017, o 09:21
Kiedyś też szybko wysiewałam i latałam z pomidorami po parapetach, od kilku lat wysiewam później koniec marca poczętek kwietnia, tegoroczne dopiero wczoraj wysiałam w foli. Zauważyłam, że kiedy wsadzam małe sadzonki do gruntu to mają mocniejsze pędy, nie wybijają (w końcu nie muszę szukać długich palików), owocują tydzień-dwa później ale za to bardziej obficie niż te powyciągane parapetowce
No i najważniejsze, że po wsadzeniu do gruntu szybko ruszają, ze wzrostem. Kilka zawsze zostawiam w foli aby były szybciej, ale te z pola bardziej obficie owocują i są smaczniejsze.

Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
- Carmelka00
- Od: 25 lut 2015, o 14:22
Ja w tym roku też wysiałam wcześnie,ale moje są dopiero na etapie drugich liści więc spokojnie doczekają tunelu 

- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
galka68!
Czy te pomidory masz w ogrzewanym pomieszczeniu? Jeśli tak to powinnaś wynieść do chłodnego żeby je zahartować.
badzia!
Wandeczko, jaka szerokość między rzędami?
Być może skuszę się na ten sposób żeby zaoszczędzić na palikach.I wykorzystać agrotkaninę o szerokości 60 cm.A pomidory i tak zawsze prowadzę na jeden pęd.
Czy te pomidory masz w ogrzewanym pomieszczeniu? Jeśli tak to powinnaś wynieść do chłodnego żeby je zahartować.
badzia!
Wandeczko, jaka szerokość między rzędami?
Być może skuszę się na ten sposób żeby zaoszczędzić na palikach.I wykorzystać agrotkaninę o szerokości 60 cm.A pomidory i tak zawsze prowadzę na jeden pęd.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 maja 2014, o 10:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To mnie podbudowałeś. Ja wysiałem 01 kwietnia i jeszcze nic. Tu na forum krzaki już dorosłe - no ale jeszcze 6 tygodni do wysadzenia do gruntu czyli norma zachowana - oby tylko zaczęły pokazywać łepki to dalej już z górki 

- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Galka68, tak, na 1 pęd. Jednak jeszcze nigdy nie upilnowałam wszystkich wilków i sporo krzaczków ma dodatkowy pęd, ale z jednym tylko gronem.
Wadziu , dziekuje ! Wlasnie tez tak planuje . Kochani , na szczescie tych drongow mam tylko 40 , oni od malego na balkonie , Nie jt tam zbyt cieplo . Ale wysadze ich do szklarni , reszta do drugiej szklarni wysiewano 10 marca , tamte normalne )), a te co normalnie do gruntu , bez ukrywania wysialam 22 marca , no I 6 gatunkow - Leopold , Orlinoje serdce , orliny klow ;rozovaja kubyszka , Don Juan , mikado - 1 kwietnia .
Proszą pisać poprawną polszczyzną- mod./jokaer.
Proszą pisać poprawną polszczyzną- mod./jokaer.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 maja 2014, o 10:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
galka68 wysadzałem kiedyś takie giganty, sięgały mi poza kolana i już rozkwitały. Kilka krzaków wysadziłem pod pierwszy pozostawiony liść, pozostałe odciąłem. Nakopałem się wtedy okrutnie, ale jak się człowiek namęczy to zaczyna myśleć. Resztę pomidorów posadziłem na leżąco, wszystkie się przyjęły i pięknie owocowały - tak że uszy do góry