Skoanna-Uprawa pojemnikowa warzyw-dobór odmian, nawożenie, nawadnianie, ochrona

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Skoanna-Uprawa pojemnikowa warzyw-dobór odmian, nawożenie, nawadnianie, ochrona

Post »

Elu dziękuję ;:215 kursik o motylkach mi się przyda, jak nie do krzyżowania pomidorów to może innych gatunków. Wczoraj rozmawiałam z głównym hodowcą jednego z polskich producentów, ale chyba jednak byłam za mało przygotowana do tej rozmowy, bo poważne pytania to zrodziły mi się dopiero po powrocie do domu :;230
inga W zasadzie można uznać, że permanentnie, bo w okresie zimowym, przechowywane w nienaturalnych warunkach rośliny są narażone na ataki różnego rodzaju. Za wysoka temperatura, suche powietrze podgrzane kaloryferami...jednakże po namyśle stwierdziłabym, że to permanentnie oznacza nie walkę ze "szkodnikami", a bardziej kontrolowanie populacji ;:306 . Chyba udało mi się, bo w tym momencie nie mam już oznak żerowania na żadnych roślinach. Ale nie łudźmy się, one tam są, tylko z racji na nie sprzyjające warunki, nie rozmnażają się tak ambitnie. Ostatnio chyba dokuczały u mnie sadzonkom batatów. Zlikwidowałam te na których populacja rozpędziła się zbytnio, reszta po prysznicach jakoś daje radę.
Dwa razy faktycznie miałam kłopot z przędziorkami większy. Raz na młodym rozmarynie, i raz na ogórkach. Rozmaryn miał listki tak wyssane, że wyglądał jak okropiony białą farbką, ale to było 2 sezony temu, gdy był małą sadzonką. Teraz ma się dobrze, Obrazek
a ogórki zostały zjedzone i zlikwidowane ;:306
Aktualnie chyba wszędzie gdzie był z nimi kłopot sytuacja jest opanowana a opryski z cytronelli, i na bazie oleju rydzowego, odbierają im chęci do rozmnażania. Bardzo pomaga też regularne zraszanie.
Można oczywiście zakupić armię drapieżników. Dobroczynki świetnie sobie radzą ze zmasowanym atakiem przędziorka, tyle, że to ma sens tylko jeśli szkodnik pojawi się na dużej uprawie. Dla jednej rośliny 1000 sztuk x 20 saszetek drapieżnika to zbytek łaski :roll: a niestety takie są najmniejsze opakowania.
Mam też super świetnego pomagiera do rozpoznawania łobuzów, którego przy okazji przedstawię. Oto chińskie okulary z ledami +2,00 które pozwalają mi rozpoznać każdego nieproszonego gościa i wyprowadzić go ze stołówki.
Obrazek Ostatnio, dzięki nim upewniłam się, że oprząd na moich truskawkach należy do zupełnie niegroźnego dla roślin mini pajączka, który urządził sobie w sadzonce rewir łowów.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Skoanna-Uprawa pojemnikowa warzyw-dobór odmian, nawożenie, nawadnianie, ochrona

Post »

Coś pięknego te okularki. Uśmiałam się z nich troch?,ale w sumie bardzo przydatny gadżet :)
Poczytałam sobie bloga i znalazlam post o przedplonie w doniczkach i bardzo mnie zainteresował. Chyba spr?buj? :)
kacona
200p
200p
Od: 4 maja 2016, o 18:28

Post »

Ania, czy siałaś juz bakłażany?

Ela, może mamy kursik po zapylaniu? Nie wiem czy będę się bawić w to,ale może kiedyś się przyda.
Pozdrawiam Ekaterina
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Anulko malinowy.
W smaku dla mnie super! I muszę Cię przeprosić, bo jednak odszukałam w kapowniku i pierwsze nasiona były u mnie jako NN Krym.
Jeszcze raz bardzo przepraszam. ;:196

U mnie na przędziora z powodzeniem stosuje HT ( herbatkę tymiankową) od paru lat. Profilaktycznie 1 x w tyg. wszystko na parapecie jest spryskane. Ważne byś spód liści pryskała.
kacona
200p
200p

Post »

Grażyna, a ciekawe czy pod folią tez ta herbatka zadziała? Bo co roku na ogórkach mam.
Pozdrawiam Ekaterina
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Aniu, wypróbuj olej neem w opryskach. Podobno działa cuda z szkodnikami, a nie szkodzi innym owadom. Sam jeszcze nie próbowałem ale mam już w swoim zapasie. :)
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Olej neem też mam, przekonałam się że działa ale tego zapachu nie jestem w stanie znieść. ;:108

Kacona koniecznie wypróbuj, to lepsze niż chemia.
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

Tak neem też używam ;:108 Ale tak jak Grażynka mam trochę awersję do zapachu, więc w domu wolę preparat na bazie rydzowego, jest prawie bezzapachowy. Ale Neem ubije prawie wszystko :;230 ( w zeszłym roku walczyłam za jego pomocą z larwami pluskwiaków, działał bosko, zabijał na śmierć ;:306 ), rydzowy czy rzepakowy jednak działa łagodniej. Z herbatką HT miałam różne przygody, o ile taka robiona z ziół nigdy niczego nie uszkodziła mi, o tyle taka robiona z tymolu ma na koncie kilka roślin, więc zrezygnowałam z jej robienia.
Grażynko Twoja HT jest tymolowa czy fusiasta?
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Anulko teraz mam na tymolu, jestem zadowolona. Nie śmierdzi, można bez przeszkód używać w pokoju a teraz to ważne, brak balkonu w czasie zimy jest upierdliwy. ;:306
Ze dwa lata miałam na tymianku suszonym, piękny zapach! I działał tak samo!
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wysiałem dzisiaj trochę kalafiora i kapusty . Aniu Ty też już wysiałaś ?
Mam odmianę Beta ( kalafior ) i " pierwszy zbiór" ( kapusta ) . W sumie to nie wiem czego się spodziewać bo nigdy tak wcześnie nie siałem .
Dobroczynek
50p
50p
Od: 22 lut 2018, o 18:45

Post »

Skoanna dokładniej wysysa :wink:
No ale przędziorków mi nie żal.
Dodatkowo chciałabym ci podziękować bo dzięki twojemu wątkowi w zeszłym roku spróbowałam uprawy w donicach. Mój ?ogród? to całe 40 m2 przy bloku ;:138 czyli piasek na podziemnym garażu i jedyny sposób żeby tam coś rosło to wymiana całej gleby albo właśnie donice.
W zeszłym roku w ruch poszły pomidory, z których jestem zadowolona, fasolka szparagowa, cukinie (które nie bardzo mi rosły) ogórki które kwitły, ale nie owocowały ;:223 i melon w postaci jednej sztuki.
Jednak się nie poddaję i w tym roku donic będzie jeszcze więcej bo dojdą papryki, oberżyna i pepino... zobaczymy co wyrosnie :)
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

Seba A gdzie tam. Pikowałam dziś sałaty :roll: Tak sobie obiecywałam trzymać się planu, a już mam spóźnienie ;:131 Mam wczesną stożkową kapustkę Cuor di bue grosso, czerwonego Kalibos, i fioletowego kalafiora, który nie wiem czy jest wczesny. Mam też brukselkę fioletową Izabella i brokuł fioletowy Purpurowa królowa wszystko na opakowaniach widnieje do siania w marcu. Może jutro mi się uda.
Dobroczynek bardzo się cieszę że kogoś zaraziłam pojemnikowaniem :D A cukinie czemu się nie udały?

Jeszcze wracając do przędziorków, dobrze też działa olejek herbaciany. Dobrze, to nie znaczy dobrze dla przędziorków ;:306 tak dla jasności.
Dostałam dziś dwie przesyłki :heja Iza, Ekaterina - Dziewczyny dziękuję ;:196 Sałaty o jakich nawet nie marzyłam, teraz tylko muszę poszukać opisów.
kacona
200p
200p

Post »

To mówicie, ze HT jest bezzapachowa? U mnie w zeszłym roku pod folia na przędziorka również dobrze sprawdził się wyciąg z czosnku. Tylko ten zapaszek..... ;:222
Pozdrawiam Ekaterina
Dobroczynek
50p
50p
Od: 22 lut 2018, o 18:45

Post »

Skoanna żebym wiedziała czemu cukinia się nie udała, najpierw kwitła i nie wiązała (zawiązki opadały) potem miała dwa owoce a po nich przestała kwitnąć. Może to problem z owadami zapylającymi. W końcu to miasto, mimo że taki bardziej zielony fragment więc pszczół jak na lekarstwo. Dlatego też testuję w tym roku ogórki partenokarpiczne.
Cukini tez dwie odmiany wysieję -może uda się w tym roku.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Ja też jestem w lesie, ale ta pogoda dodaje mi energii do działania :D
Na opakowaniu Bety jest napisane, że wysiew II-III więc ok :) Na kapuście nawet nie patrzyłem, ale pewnie termin wysiewu w marcu .
Nie wiem tylko gdzie je wsadzić ;:306 Chyba do tunelu .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”