Przydomowy ogródek Eweliny .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny .

Post »

Hi, hi, ja właśnie myślałam o brzózkach :;230.
Zakochałam się w odmianie Doorenbos o śnieżnobiałej korze.
One wcale bardziej nie wysuszą gleby niż żarłoczne i ekspansywne (korzenie!!! :evil:) tuje.
U mnie się sprawdzają w środku rabaty.
A najpiękniejsze ma Marysia Mufka ;:oj.

;:196 Jagi
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Ewelinko. Skończyła się domowa cisza...ale z racji tej ciszy ile jesteś do przodu z pracami. ;:oj . U mnie cisza i w domu i na działce. ;:306 . Nic nie robienie mnie ... :evil: , czekam na lepszą pogodę. :roll: Co do brzózek , mnie się marzy Brzoza zwisająca Youngii na pniu - Betula pendula Youngii . Nie wiem tylko jak ona szybko rośnie a ja bym chciała... ;:65
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Witaj, Ewelinko
Jak widzę, odpoczęłaś trochę od dzieci. Wiem, jakie to ważne, bo sama wychowałam trójkę i nie miałam w pobliżu nikogo z rodziny. ;:131
Niekiedy było ciężko, zwłaszcza gdy M wyjechał na cały rok zarabiać prawdziwe pieniążki u Arabów. Jednak dałam radę. Nie miałam wyboru, ale ciągle czułam zmęczenie zarówno odpowiedzialnością, ale też pracą zawodową i domową. ;:108
Dzisiaj już praktycznie zapomniałam tamten czas i cieszę się, że synowie wyrośli na mądrych ludzi i gdybym raz jeszcze miała poświęcić dla nich swój czas, zrobiłabym to bez mrugnięcia okiem. ;:303
Miłego wieczoru dla Ciebie i Twojej Trzódki. ;:167 ;:167
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

Ewelinko bardzo ciekawa jestem co tam nowego stworzyłaś.

Jeśli chodzi o sprawę przedszkola to myślę, że będzie super. Z Maja jeździłam po terapiach z Olim i pamiętam jak się męczyła, oddałam ją do żłobka, nienawidziła go, ale chociaż nie marzła całe dnie i nie tułała się z nami w mpk. Jak szła do przedszkola moje przerażenie sięgało zenitu- nowe miejsce, nowe ciocie, nowe dzieci i podejrzenie zespołu Aspergera; uprzedziłam wszystkich, że Maja antyspołeczna, będzie tragedia i rozpacz. Okazało się, że trafiłyśmy na ciocie z wielkim sercem i Maja płacze owszem , ale jak jest chora i iść do przedszkola nie może :)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Musisz się przywyczaić do nieobecności dzieci. Przecież niedługo będą w przedszkolu i ośrodku, znowu będziesz sama.
Tylko musisz powstrzymać emocje, bo dzieci to bardzo wyczuwają. Jeśli wyczują, że Ty jesteś zdenerwowana, że je tam zostawiasz, to będę same się denerwowały.
Pomyśl ile czasu będziesz miała dla siebie. Ja byłam wyrodna matką. Byłam 3 lata na wychowawczym i jak tylko przyszedł czas we wrzesniu na oddanie syna do przedszkola skwapliwie skorzystałam. Sama wróciłam do pracy dopiero w kwietniu następnego roku. To był cudowny czas tylko dla mnie. Fakt, że ja się nie bałam oddac syna w obce ręce i dzięki temu chyba nie zapłakał nawet jeden raz. Życzę Ci tego.
Przeczytałam o Twoich zamówieniach.
Ty już w tym roku będziesz miała urządzony ogród. Nigdy nie kupiłam na raz takiej ilości roślin.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Ewelinko ;:196

Jesteś niesamowita , że tak ciężko już pracujesz w ogrodzie.
Kilka razy też już coś tam podziałałam ale więcej pracy jeszcze czeka na lepszą pogodę.
Dzisiaj była dobra pogoda, nareszcie temperatura przekroczyła 5 stopni ale z kolei głupio tak w niedzielę wkładać
robocze ciuchy i np robić opryski. No i rodzinka ma swoje potrzeby.

Jeśli chodzi o brzózki.... Może Doorenbos wolniej rośnie ale te zwykłe brzozy ;:185 Mam cztery na swojej działce,
cztery sąsiada za płotem, i jeszcze jakąś od frontu przy sąsiedzkiej posesji.
Lubię brzozy i też dlatego je posadziłam w ogrodzie. Jednak śmiecą przez cały sezon i trzeba bardzo pilnować ,
bo jak tylko się człowiek zagapi to ... brzezina gotowa. Teraz już nie sadziłabym ich w ogrodzie.
:wit
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20

Post »

Ewelinko, trzymam jutro za Was kciuki :) Przedszkole to super sprawa, dziecko się rozwija i idzie do przodu jak burza. Wiadomo, dzieci są różne. Z moim Krystkiem nie było większych problemów. Z Przemkiem natomiast przez 2 lata były płacze i fochy w momencie rozstania. Ale ja byłam twarda i po niespełna trzech latach pobytu w naszym wspaniałym przedszkolu śmiało stwierdzam, że wybór tej placówki i pobyt w niej, to chyba najlepsze co nas mogło spotkać, jeśli chodzi o rozwój Przemka.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

No to jutro kochana ciężki dzień was czeka...
Ale na pewno będzie dobrze, tym bardziej że pisałaś, że mała chce iść do przedszkola.
Tylko ty się nie denerwuj, bo to normalna rzecz i nic złego się tam dziecku stać nie może.
Nawet jak trochę popłacze z tęsknoty , to zaraz panie przedszkolanki zrobią wszystko aby było już dobrze.
Moje dzieci dobrze znosiły ten czas a tak w ogóle to wstydziły się płakać przy obcych.
Nie było histerii , zawsze wiedzieli że za parę godzin wrócimy po nich... ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Jagi no popatrz jak trafiłam ;:306 . Piękne te brzózki ;:108 i mają takie zwiewne te swoje korony. Zawsze mi się podobały ;:224 . Marysi okazy widziałam ,o tak są piękne .

Zeniu o takiej brzozie też myślałam i nawet dzisiaj byłam w jednym markecie i były , tylko tak wysoko szczepione, że do auta by mi nie weszły ;:306 . Ja mam auto krótkie więc połamałabym to drzewko . Takie piękne kotki były na niej ;:131 . Może innym razem się skuszę ale to muszę wtedy innym autem zabrać do domu ;:306 . W każdym razie pomyślę jeszcze nad tym.

Lucynko wychowywanie dzieci bywa męczące ale jest to jeden z bardzo radosnych okresów w naszym życiu. Chwilami bywa ciężko ale uśmiech dziecka wszystko wynagradza. Podziwiam te Mamy, które przez długi czas bywają, bywały same bo to nie lada wyczyn . Odpoczęłam od dziewczynek, teraz już smacznie śpią i rano czeka nas wczesna pobudka. Dziękuję i wzajemnie ;:196 .

Paulinko wiem z własnego doświadczenia jak męczące dla Mamy i dla dziecka jest takie jeżdżenie po rehabilitacjach z jednym i zabieraniem drugiego. Bardzo fajnie, że tak się Wam udało. Słyszałam, że dzieci reagują bardzo różnie i dlatego jestem tak bardzo ciekawa jutrzejszego dnia. Mam nadzieję, że będzie dobrze . Od piątku Emilka tylko mówi o przedszkolu, pozwoliła sobie nawet ubrać u babci ciapy ( w których w domu nie ma zwyczaju chodzić) i już spakowała na jutro swój plecaczek ;:138 . Teraz smacznie śpi nieświadoma do końca tego co Ją czeka. Mam nadzieję, że będzie dobrze ;:131 .

Małgosiu rzeczywiście niedługo dzieci będą spędzały czas poza domem a ja będę zmuszona do tego przywyknąć. Prędzej czy później pójdą do szkoły itd. Z pewnością to dla wszystkich jakaś korzyść, dzieci będą uczyły się nowych rzeczy, przebywały z rówieśnikami, rozwijały się a ja na spokojnie zrobię co trzeba , bez niepotrzebnych stresów i nerwów. A co do mojej listy to tylko tak groźnie wygląda :wink: . Wszystko będzie sadzone na raty więc mam nadzieję, że dam radę. W połowie tygodnia pierwsze rośliny będą u mnie ;:108 .

Krysiu gdyby nie to ,że Teściowie zdecydowali się zabrać dzieci do siebie to z pewnością nie zrobiłabym nic. Pogoda nie była za ciekawa ale ja jestem taka, że korzystam z każdej wolnej chwili od dzieci. Tylko deszcz mógłby mnie powstrzymać :wink: . U mnie dzisiaj była pogoda idealna ale po pierwsze niedziela a po drugie od rana byłam w rozjazdach. Co do tych pospolitych brzózek to nie ale te odmianowe mnie kuszą. Chociażby jedna ;:218 .No zobaczymy, póki co nadal myślę i trochę martwi mnie to śmiecenie właśnie.

Andzia wiem jak bardzo ważne jest dla dziecka przebywanie z rówieśnikami. Emilka chce bawić się z Weroniką ale Ona nie daje rady sobie. Ciągle się przewraca, Emilka Ją ciągnie i w kółko jest tylko narzekanie, że Weronika nie bawi się z Nią . Weronika po takiej "zabawie" jest wymęczona a Emilka dalej czuje niedosyt. Tak więc po prostu brakuje Jej rówieśników i takiej zabawy. Weronika niestety nie może Jej tego dać bo ma spore opóźnienie psycho - ruchowe . Nie ma lepszego rozwiązania niż przedszkole i ja bardzo liczę na to ,że może też nauczy się wśród dzieci jeść coś bardziej sensownego niż to co do tej pory. No nic, jutro zobaczymy jak to będzie .

Olu postaram się nie denerwować. Mam już wszystko przygotowane więc mam nadzieję, że będzie dobrze. Martwi mnie tylko taka wczesna pobudka bo Emilka lubi sobie pospać, Weronika troszkę mniej . Nie ukrywam, że i dla mnie też zmienią się godziny wstawania bo do tej pory, wstyd się przyznać ale spałyśmy do 8 albo i 9 a teraz będę wstawała o 7 ;:oj . Pierwszy tydzień może być trudny ale przyzwyczaję się ;:173 .

Dzisiejszy dzień był dość ładny. Było ponad 10 stopni i chwilami wyglądało słoneczko ;:3 . Ja na zakończenie weekendu udałam się do znajomej na pogaduchy i przy okazji odświeżyła mi kolor włosów, który trochę mi się sprał ;:224 . Wieczorkiem odebrałam córki od dziadków i wróciłyśmy do domu. Tak więc ten weekend uważam za bardzo udany, było coś dla ciała, ducha i ogólnie odpoczęłam i naładowałam baterie jak nigdy . Rano udało mi się zrobić kilka fotek .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak powiększyłam rabatę przed domem. Wygląda kształtem jak gruszka . Będą tam rosły głównie byliny, lilie i ogólnie ma być kolorowo,pachnąco i ładnie. Co myślicie ?? Nie przesadziłam ?? Czy nie za dużo tych rabat względem trawy ?? ;:124

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam i życzę spokojnej nocy Wszystkim :wit .
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Ewelinko, Twoja lista zakupów powaliła mnie na kolana. Dziewczyno, będziesz już w tym roku miała pięknie urządzony ogród. Zostaw coś na kolejne lata :;230 A tak poważnie, to jestem pełna podziwu dla werwy z jaką działasz ;:180 Mnie jak na razie nic się nie chce. Czasu w tygodniu nie mam wcale, a w ten weekend też nie było lepiej. Zupełnie nie wiem jak to wszystko ogarnę? A niedługo pewnie zaczną się wysyłki róż ;:202

Dziewczynki na pewno szybko przywykną do nowej sytuacji. Dzieci szybko się przyzwyczajają...Gorzej jest z nami, ale wszystko będzie ok. ;:333 Zobaczysz, że to kwestia kilku, kilkunastu dni.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Ewelino a czy czasem nie za dużo trawy względem rabat? ;:306
Bardzo ładnie się zapowiada ta pachnąca rabata. ;:215

Z przedszkolem może być różnie. Pamiętaj by Wasze rostanie (na początku, gdy mała się nie przyzwyczai) było krótkie: "Kocham Cię. Przyjdę po Ciebie po obiedzie, (czy podwieczorku)" i wychodź. I zawsze rób tak jak mówisz -obiecujesz, nie kłam dziecka co do pory odbioru. Dziecko które usłyszy o której będzie odebrane bardzo wyczekuje tego momentu i zaczyna się stresować, jeśli on minie a rodzica nie ma.
Im dłużej będziecie się rano rozstawać w drzwiach sali, tym większy to będzie stres dla małej. Często jest tak, że rodzice nie zdążą zakrętu przy przedszkolu zebrać a dziecko już nie płacze. Pani na pewno weźmie małą na kolana, przytuli. Pamiętaj, że ona też będzie chciała jak najszybciej uspokoić małą i na pewno będzie chciała zdobyć jej sympatię.
I jeszcze jedno: jutro na pewno pójdzie chętnie, bo tak naprawdę sama nie wie co ją czeka (rozstanie z mamą) a kolejne dni mogą być znacznie gorsze. Musisz być dzielna i pamiętać, że przedszkole to naprawdę świetna sprawa rozwojowa dla małego dziecka! ;:215 Głowa do góry! Przytulam i trzymam kciuki. ;:168 ;:215
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewelinko wszystko wróciło do normy! dziewczynki śpią w swoich łóżeczkach, rabatki przygotowane pod nowe nasadzenia no i plany się snują ;:224 nie ma to jak młodość! Życzę Ci jutro spokojnego dnia :wit
Awatar użytkownika
Dorfi
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 13:13

Post »

Mój młodszy nie mógł się doczekać przedszkola. Pierwszego dnia szedł uśmiechnięty, ale drugiego już płakał. Wzięłam go na spytki i się okazało, że mu się bardzo podobało a płakał bo inne dzieci płakały i myślał, że tak trzeba ;:306
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Ewelina, kawał dobrej roboty z tą rabatą ;:333 Na środek daj wyższe rośliny, a ku brzegom niższe, będzie piknie ;:215
No i zdaj nam tu szybko relację jak poszło rano w przedszkolu ;:65
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Rabata jak zakwitnie kolorowymi kwiatami będzie wyglądała oszałamiająco.
Ja też mam jeszcze bardzo dużo trawy i na przyszłość jest pole do popisów.
Może już w tym roku coś uskubnę . Posiałam dość dużo traw ozdobnych i tak myślę że jak wszystkie wzejdą to nie będę miała gdzie je wcisnąć.
:?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”