Śliczne mediolobiwki. Najfajniejsza chyba elegantulka. A friedrichianki mają całkiem spore kwiaty, wyróżniają się tym wśród medio. Choć ta to nie wygląda na klasyczną Rauschową spod WR 646 tylko Ritterowską FR 757a troszkę inną, którą opisał jako odonopetala.
A widzisz Marku. Gratuluję wiedzy o medio, bo z ta moją friedrichianką to jest taka sytuacja:
Mam ja od pana Marka S. większości znanemu z pewnej stronki o kaktusach.
Ma na etykecie numer WR 757a. Dzięki temu, że uważnie przyglądasz się fotkom, mogę poprawić kolejnego fejka. W sumie to wystarczy podmienić W na F i błąd będzie skasowany.
Jeszcze raz dzięki.
Aha a elegantulka to sobie 60? Bo mam jedynie M. haagei na etykiecie.
Dzisiaj kolejne fotki kurdupelków:
debiut (siewka od Tomka - blabla )
a tutaj pozostałe:
supthutianka zaczyna pokaz
a jutro będzie chyba mój jedyny(póki co... ) chamaczek
i jeszcze coś na zaostrzenie apetytu
czarny pisze:to ta z czterema łososiowymi kwiatuszkami
dzięki za poprawki...
O widzę, że Tomek jest online, więc wrzucam szybko dwie lobivki coby potwierdzić lub skorygować ich nazwy: Lobivia marsoneriFR 401 Lobivia pentlandii VS 410
Dzięki, że zauważyłaś... w ostatniej chwili ją złapałem, bo chciała już skakać. To prawdopodobnie dlatego, że tyle się naprodukowała z pąkami, a tu jak na złość słonko się ukryło za chmurami.
Zmusiłem ją jarzeniówką do otwarcie kwiatów, ale z góy przepraszam za jakość fotek: Lobivia marsoneri FR 401 jak widać ciernie nie pozwalają kwiatom całkowicie się otworzyć, ale wybaczam im, bo też wyglądają bardzo efektownie
Mam małe zaległości, więc wrzucam jeszcze kilka maluchów: Mediolobivia friedrichiana FR 757a Mediolobivia pygmaea v. knizei Mediolobivia pygmaea v. gavazzi WR 493(?) Mediolobivia atrovirens v. haefneriana Aylostera supthutiana
i na koniec Chamaelobivia hybr.
mam nadzieję, że się spodobają