Ogródek AGNESS

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek AGNESS

Post »

Agnieszko!
Przeczytałam u Grażynki ,że masz problem z liliowcami. Znalazałam to w swoich notatkach. Zbieram wszystko co dotyczy liliowców.
"...Na dnie pąka żeruje larwa muchówki, a wewnętrzne płatki gniją. Zjawisko to wywoływane jest przez larwy Contarinia cinqenotata (rząd Diptera - Muchówki ). Groźna w przypadku, gdy stopień porażenia przekracza 10%. Zaraz po pokazaniu się łodyg można zastosować insektycydy DECIS lub AMBUSZ, oprysk należy powtórzyć jeszcze przynajmniej dwukrotnie, w odstępach około 10 dni. Latem, gdy pąki są już zaatakowane oprysk nie jest skuteczny, gdyż dla zabicia muchówek należałoby zastosować insektycydy systemiczne (bardzo silne trucizny) a pąki i tak już się nie rozwiną w kwiaty. Spuchnięte pąki należy zrywać i rozgniatać na miazgę (tak, aby żadna larwa nie miała szans przeżyć i przeobrazić się w muszkę, która znowu złoży jaja). Naszymi sprzymierzeńcami w walce z tym szkodnikiem są pająki tkające pajęczyny lub polujące na roślinach (niektóre o pięknych barwach) oraz maleńkie błonkówki..."
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Znów mnie kusisz tym Chopinem kusicielko jedna! :D Cudny jest i kropka. Nie wiem tylko gdzie bym mogła go posadzić ;:24
Czy możesz napisać mi kilka słów o róży Coral i pokazać ją w całości?
Zdjęcia ogrodu jak zwykle fantastyczne ;:138
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Tajeczko powojnik to Polish Spirit, bardzo go lubię, bo jest cały sezon pokryty burzą kwiatów :D

Aniu faktycznie pysznogłówka ma śliczne pąki. Bardzo chciałabym mieć jeszcze bordową, bo jest cudna, ale niestety nie mam miejsca.....

Misiu cieszę się, że zaglądasz ;:196 Może uda Ci się mnie odwiedzić w tym sezonie ..... namawiaj rodzinkę ;:196

Miłeczko lilie w tym roku są byyyycze.... niektóre wyższe ode mnie ;:oj I co mnie bardzo ucieszyło...... pokazały się niektóre z tych, co znikły po poprzedniej beznadziejnej zimie..... z przemrożonych cebulek musiały pozostać jakieś zdrowe fragmenty i się odbudowały..... bardzo mnie to cieszy, bo były to naprawdę piękne odmiany, których nie mogłam odżałować.....
Tawułki bardzo lubię, to śliczne pierzaczki, znalazłam jeszcze jedno miejsce w cienistym zakątku gdzie mogę je wprowadzić 8-) :lol:
U mnie część clematisów jest młodziutka, sadzona w zeszłym roku, więc są to jeszcze maluszki, ale cieszę się, bo ładnie się rozrastają i wszystkie pokazały kwiatuszki, albo mają pąki :D Fajnie, ze i u Ciebie szykuje się kwitnienie .... to też młodziaczki???

Aniu Stella rozrasta się błyskawicznie i kwitnie bardzo długo, całą masą kwiatów, to wspaniała odmiana. Jestem pewna, że będziesz bardzo z niej zadowolona :D

Elu tawułki to świetne roślinki, nie wymagające, wystarczy zapewnić im cień i wilgoć a rosną jak szalone :D i piękne jak kwitną, a nawet bez kwiatów mają dekoracyjne delikatne listeczki, które są świetnym tłem dla innych roślin..... ja naprawdę bardzo je lubię i już znalazłam kolejne miejsce gdzie będę mogła je wcisnąć 8-) :lol:

Aniu dziękuję Ci bardzo za pomoc ;:196
U mnie niestety zdecydowanie przekracza 10 % .... na jednym liliowcu w tej chwili jest na pewno ponad połowę pąków zaatakowanych..... po przeczytaniu Twojej informacji miałam od razu iść obrywać pąki...ale leje.... jak tylko przestanie to wezmę się za to..... ależ paskudztwo..... :roll:
Pająków u mnie całe masy.....aż mnie to przeraża ;:202 :lol:

Izuniu dziękuję ;:196
Jeśli tylko uda Ci się gdzieś wynaleźć troszkę miejsca, to bardzo namawiam na Chopina, to przepiękna róża..... jedna z moich ulubionych :D
Co do Coral...... to róża parkowa, kupowana od Bogdana z Allegro..... kwitnie całymi bukietami kwiatów o wielkości około 6-7cm..... ( tak ,,na oko,, bo wcześniej nie mierzyłam , a teraz leje :roll: ) ślicznie pachnie. U mnie wysokość krzewu około 1,5 metra, ale już zaczęły się pojawiać pędy ponad 2 metrowe.... Pędy są dosyć wiotkie, wymaga podpór.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

Aguś, ależ cudne clematisy ;:oj ;:167 piękne widoczki u Ciebie jak zawsze, aż serce się raduje :)
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Hejka kochana ...znasz juz wyniki ;:196
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu dziękuję ;:196 Clematisy to wspaniałe rośliny, bardzo ozdobne i fajne jest to, ze rosną w pionie, więcej się zmieści ;:224 :lol:

Hej Dorotko ;:196 Tak, wyniki naprawdę ok 8-) :D Ola całą noc nie mogła spać...... najpierw w stresie czekała do 2 w nocy aż w internecie opublikują wyniki, a później z emocji, że wszystko tak ładnie poszło...... najgorzej matma, o którą się bardzo bała, ale dużo lepiej niż się spodziewała . A u Was ??? na pewno też super :D
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Najpierw spieszę pogratulować Oleńce wyników ;:215 ;:138 ....serdecznie gratulacje ...pozwolę sobie wstawić specjalnie dla Niej ...Szkoda , że nie można przesłać upojnego zapach ...róża n/n ...nie do rozpoznania ...nikt nie wie , co zacz - a wszędzie już ją chciałam zidentyfikować ...jest stara ...jak świat - na pewno rośnie u mnie już z 50 lat ;:224 ...i ma się dobrze .
Sadzona jeszcze przez moją Ciocię ...

Obrazek

Masz przepiękne clematisy ...a piąta fotka , gdyby ją odwrócić ' do góry nogami ' ...to sprawiała by wrażenie kwitnącej glicynii - czyż nie ?

Patrząc na bogactwo gatunków i odmian nieodparcie nasuwa się mi pytanie ...gdzie to wszystko mieścisz ?

Pozdrawiam z zapłakanej Małopolski ;:196 ...znów pada deszcz ;:145
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Aguś gratuluję Oli zdanej matury ;:138
Stres i napięcie opadło....a teraz upragnione wakacje ;:168
Buziaki dla Was ;:196
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 cze 2012, o 12:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to dobrze Aguś że Ty już po maturze :;230 :;230

teraz tylko wypoczywać i ryć w ziemi ;:138 ;:138

następny etap w życiu masz już za sobą (matura), pozdrów córcię i miłych wakacji jej życz ode mnie ;:138 ;:138

Kwiaciorki super, ale co tu pisać ;:219 ;:219
Pozdrawiam, Agata.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Gratuluję ,Oli zdania maturki, ;:63 ,wiem jak to sie przeżywa,jedna syna mam za soba jeszcze stes mi zostaje u dwje dzieciaczków,ale u córci dopiero za 2 a syna za 4 ,czyki mam czas,,teraz tylko bee przezywac obrone syna starszego ;:108
A powojniki masz zjawiskowe,piekne ;:333
a co to jest pod tuz nimi ,takie ładne i ciekawe :wink:
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Tak mamuśka u nas tez super ;:138 u nas odwrotnie, Paweł z matmy dobry a humanista z niego tylko z koniecznosci ...przyzwoity ,ale to nie jego bajka... :wink:
No to mamy super dzionek :heja
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko, Aguś, Agatko, Aniu dziękuję Wam kochane bardzo za gratulacje i cieplutkie słowa ;:196 Ola i my wszyscy szczęśliwi niesamowicie....cali w skowronkach..... teraz Ola siedzi i wysyła zgłoszenia na uczelnie 8-) :lol:

Jagódko różyczka przepiękna....i naprawdę wiekowa ;:oj To wspaniała rodzinna pamiątka :D
Faktycznie szałwia wygląda jak odwrócona glicynia ;:oj nawet na to nie wpadłam :lol:
Iguś u mnie w ogródku busz, roślinki rosną blisko siebie, więc i troszkę się mieść.....
U mnie też pogoda byle jaka..... zimno i siąpi.....

Aguś już luzik, jeszcze tylko dostać się na wybraną uczelnię i super :D

Agatko dzięki ;:196
Ryję w ziemi, ryję....wczoraj wreszcie wysadziłam czekające w doniczusiach niecierpki....

Aniu to pod powojnikami to Szałwia muszkatołowa....cudna wielka roślina.....jak coś to mam sadzoneczki, ale odbiór osobisty 8-)

Dorotko pewnie, że super.... cały stres odszedł :tan

Pokazują się kolejne lilijki :D
NN
Obrazek

Obrazek

NN
Obrazek

Obrazek

Patricia's Pride
Obrazek

Sorbet
Obrazek

White Pixels
Obrazek

i już wcześniej pokazywana Italia w kępce
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

AGNESS pisze: White Pixels
Obrazek
Moja chyba w tym roku tak nie zakwitnie. Widziałem, że prawdopodobnie matecznik znikł a pozostały tylko małe cebulki przybyszowe.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Lilijki cudnej urody...lubisz je prawda?
A do jakiej uczelni Olunia się stara dostać? jaki kierunek?
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Agnes znowu mnie dawno nie było :oops: ale przyznam się że takie hurtowe oglądanie daje więcej przyjemności ;:306
Nawet nie podejrzewałam Cię o posiadanie takiej ilości róż ;:oj to że masz śliczne lilie i hortensje to normalne, ale żeby aż tyle różanych krzaczków i do tego jakie śliczne ;:215 standardowa New Dawn ;:167 , Chopin ze swoją żółcią , nawet Souvenir du Dr Jamain :shock:

Matura zaliczona ;:215 czyli trochę spokojniejszy okres życia rodziny, teraz tylko wybór uczelni i kolejne stresowe pół roku żeby zaliczyć pierwszy semestr. Jak to dobrze że ja mam takie chwile za sobą ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”