Ogródek AGNESS
Re: Ogródek AGNESS
Agnieszko!
Przeczytałam u Grażynki ,że masz problem z liliowcami. Znalazałam to w swoich notatkach. Zbieram wszystko co dotyczy liliowców.
"...Na dnie pąka żeruje larwa muchówki, a wewnętrzne płatki gniją. Zjawisko to wywoływane jest przez larwy Contarinia cinqenotata (rząd Diptera - Muchówki ). Groźna w przypadku, gdy stopień porażenia przekracza 10%. Zaraz po pokazaniu się łodyg można zastosować insektycydy DECIS lub AMBUSZ, oprysk należy powtórzyć jeszcze przynajmniej dwukrotnie, w odstępach około 10 dni. Latem, gdy pąki są już zaatakowane oprysk nie jest skuteczny, gdyż dla zabicia muchówek należałoby zastosować insektycydy systemiczne (bardzo silne trucizny) a pąki i tak już się nie rozwiną w kwiaty. Spuchnięte pąki należy zrywać i rozgniatać na miazgę (tak, aby żadna larwa nie miała szans przeżyć i przeobrazić się w muszkę, która znowu złoży jaja). Naszymi sprzymierzeńcami w walce z tym szkodnikiem są pająki tkające pajęczyny lub polujące na roślinach (niektóre o pięknych barwach) oraz maleńkie błonkówki..."
Przeczytałam u Grażynki ,że masz problem z liliowcami. Znalazałam to w swoich notatkach. Zbieram wszystko co dotyczy liliowców.
"...Na dnie pąka żeruje larwa muchówki, a wewnętrzne płatki gniją. Zjawisko to wywoływane jest przez larwy Contarinia cinqenotata (rząd Diptera - Muchówki ). Groźna w przypadku, gdy stopień porażenia przekracza 10%. Zaraz po pokazaniu się łodyg można zastosować insektycydy DECIS lub AMBUSZ, oprysk należy powtórzyć jeszcze przynajmniej dwukrotnie, w odstępach około 10 dni. Latem, gdy pąki są już zaatakowane oprysk nie jest skuteczny, gdyż dla zabicia muchówek należałoby zastosować insektycydy systemiczne (bardzo silne trucizny) a pąki i tak już się nie rozwiną w kwiaty. Spuchnięte pąki należy zrywać i rozgniatać na miazgę (tak, aby żadna larwa nie miała szans przeżyć i przeobrazić się w muszkę, która znowu złoży jaja). Naszymi sprzymierzeńcami w walce z tym szkodnikiem są pająki tkające pajęczyny lub polujące na roślinach (niektóre o pięknych barwach) oraz maleńkie błonkówki..."
- tu.ja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Znów mnie kusisz tym Chopinem kusicielko jedna!
Cudny jest i kropka. Nie wiem tylko gdzie bym mogła go posadzić
Czy możesz napisać mi kilka słów o róży Coral i pokazać ją w całości?
Zdjęcia ogrodu jak zwykle fantastyczne

Czy możesz napisać mi kilka słów o róży Coral i pokazać ją w całości?
Zdjęcia ogrodu jak zwykle fantastyczne

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tajeczko powojnik to Polish Spirit, bardzo go lubię, bo jest cały sezon pokryty burzą kwiatów
Aniu faktycznie pysznogłówka ma śliczne pąki. Bardzo chciałabym mieć jeszcze bordową, bo jest cudna, ale niestety nie mam miejsca.....
Misiu cieszę się, że zaglądasz
Może uda Ci się mnie odwiedzić w tym sezonie ..... namawiaj rodzinkę
Miłeczko lilie w tym roku są byyyycze.... niektóre wyższe ode mnie
I co mnie bardzo ucieszyło...... pokazały się niektóre z tych, co znikły po poprzedniej beznadziejnej zimie..... z przemrożonych cebulek musiały pozostać jakieś zdrowe fragmenty i się odbudowały..... bardzo mnie to cieszy, bo były to naprawdę piękne odmiany, których nie mogłam odżałować.....
Tawułki bardzo lubię, to śliczne pierzaczki, znalazłam jeszcze jedno miejsce w cienistym zakątku gdzie mogę je wprowadzić
U mnie część clematisów jest młodziutka, sadzona w zeszłym roku, więc są to jeszcze maluszki, ale cieszę się, bo ładnie się rozrastają i wszystkie pokazały kwiatuszki, albo mają pąki
Fajnie, ze i u Ciebie szykuje się kwitnienie .... to też młodziaczki???
Aniu Stella rozrasta się błyskawicznie i kwitnie bardzo długo, całą masą kwiatów, to wspaniała odmiana. Jestem pewna, że będziesz bardzo z niej zadowolona
Elu tawułki to świetne roślinki, nie wymagające, wystarczy zapewnić im cień i wilgoć a rosną jak szalone
i piękne jak kwitną, a nawet bez kwiatów mają dekoracyjne delikatne listeczki, które są świetnym tłem dla innych roślin..... ja naprawdę bardzo je lubię i już znalazłam kolejne miejsce gdzie będę mogła je wcisnąć
Aniu dziękuję Ci bardzo za pomoc
U mnie niestety zdecydowanie przekracza 10 % .... na jednym liliowcu w tej chwili jest na pewno ponad połowę pąków zaatakowanych..... po przeczytaniu Twojej informacji miałam od razu iść obrywać pąki...ale leje.... jak tylko przestanie to wezmę się za to..... ależ paskudztwo.....
Pająków u mnie całe masy.....aż mnie to przeraża
Izuniu dziękuję
Jeśli tylko uda Ci się gdzieś wynaleźć troszkę miejsca, to bardzo namawiam na Chopina, to przepiękna róża..... jedna z moich ulubionych
Co do Coral...... to róża parkowa, kupowana od Bogdana z Allegro..... kwitnie całymi bukietami kwiatów o wielkości około 6-7cm..... ( tak ,,na oko,, bo wcześniej nie mierzyłam , a teraz leje
) ślicznie pachnie. U mnie wysokość krzewu około 1,5 metra, ale już zaczęły się pojawiać pędy ponad 2 metrowe.... Pędy są dosyć wiotkie, wymaga podpór.

Aniu faktycznie pysznogłówka ma śliczne pąki. Bardzo chciałabym mieć jeszcze bordową, bo jest cudna, ale niestety nie mam miejsca.....
Misiu cieszę się, że zaglądasz

Miłeczko lilie w tym roku są byyyycze.... niektóre wyższe ode mnie

Tawułki bardzo lubię, to śliczne pierzaczki, znalazłam jeszcze jedno miejsce w cienistym zakątku gdzie mogę je wprowadzić

U mnie część clematisów jest młodziutka, sadzona w zeszłym roku, więc są to jeszcze maluszki, ale cieszę się, bo ładnie się rozrastają i wszystkie pokazały kwiatuszki, albo mają pąki

Aniu Stella rozrasta się błyskawicznie i kwitnie bardzo długo, całą masą kwiatów, to wspaniała odmiana. Jestem pewna, że będziesz bardzo z niej zadowolona

Elu tawułki to świetne roślinki, nie wymagające, wystarczy zapewnić im cień i wilgoć a rosną jak szalone

Aniu dziękuję Ci bardzo za pomoc

U mnie niestety zdecydowanie przekracza 10 % .... na jednym liliowcu w tej chwili jest na pewno ponad połowę pąków zaatakowanych..... po przeczytaniu Twojej informacji miałam od razu iść obrywać pąki...ale leje.... jak tylko przestanie to wezmę się za to..... ależ paskudztwo.....

Pająków u mnie całe masy.....aż mnie to przeraża

Izuniu dziękuję

Jeśli tylko uda Ci się gdzieś wynaleźć troszkę miejsca, to bardzo namawiam na Chopina, to przepiękna róża..... jedna z moich ulubionych

Co do Coral...... to róża parkowa, kupowana od Bogdana z Allegro..... kwitnie całymi bukietami kwiatów o wielkości około 6-7cm..... ( tak ,,na oko,, bo wcześniej nie mierzyłam , a teraz leje

- MORANGO
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Kontakt:
Aguś, ależ cudne clematisy
piękne widoczki u Ciebie jak zawsze, aż serce się raduje 

-
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
Hejka kochana ...znasz juz wyniki 

- AGNESS
Kasiu dziękuję
Clematisy to wspaniałe rośliny, bardzo ozdobne i fajne jest to, ze rosną w pionie, więcej się zmieści
Hej Dorotko
Tak, wyniki naprawdę ok
Ola całą noc nie mogła spać...... najpierw w stresie czekała do 2 w nocy aż w internecie opublikują wyniki, a później z emocji, że wszystko tak ładnie poszło...... najgorzej matma, o którą się bardzo bała, ale dużo lepiej niż się spodziewała . A u Was ??? na pewno też super 

Hej Dorotko

- Jagodka
- Od: 24 sty 2011, o 22:03
Najpierw spieszę pogratulować Oleńce wyników
....serdecznie gratulacje ...pozwolę sobie wstawić specjalnie dla Niej ...Szkoda , że nie można przesłać upojnego zapach ...róża n/n ...nie do rozpoznania ...nikt nie wie , co zacz - a wszędzie już ją chciałam zidentyfikować ...jest stara ...jak świat - na pewno rośnie u mnie już z 50 lat
...i ma się dobrze .
Sadzona jeszcze przez moją Ciocię ...

Masz przepiękne clematisy ...a piąta fotka , gdyby ją odwrócić ' do góry nogami ' ...to sprawiała by wrażenie kwitnącej glicynii - czyż nie ?
Patrząc na bogactwo gatunków i odmian nieodparcie nasuwa się mi pytanie ...gdzie to wszystko mieścisz ?
Pozdrawiam z zapłakanej Małopolski
...znów pada deszcz 

Sadzona jeszcze przez moją Ciocię ...

Masz przepiękne clematisy ...a piąta fotka , gdyby ją odwrócić ' do góry nogami ' ...to sprawiała by wrażenie kwitnącej glicynii - czyż nie ?
Patrząc na bogactwo gatunków i odmian nieodparcie nasuwa się mi pytanie ...gdzie to wszystko mieścisz ?
Pozdrawiam z zapłakanej Małopolski

Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Aguś gratuluję Oli zdanej matury
Stres i napięcie opadło....a teraz upragnione wakacje
Buziaki dla Was

Stres i napięcie opadło....a teraz upragnione wakacje

Buziaki dla Was

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 26 cze 2012, o 12:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No to dobrze Aguś że Ty już po maturze
teraz tylko wypoczywać i ryć w ziemi
następny etap w życiu masz już za sobą (matura), pozdrów córcię i miłych wakacji jej życz ode mnie
Kwiaciorki super, ale co tu pisać

teraz tylko wypoczywać i ryć w ziemi

następny etap w życiu masz już za sobą (matura), pozdrów córcię i miłych wakacji jej życz ode mnie

Kwiaciorki super, ale co tu pisać

Pozdrawiam, Agata.
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Gratuluję ,Oli zdania maturki,
,wiem jak to sie przeżywa,jedna syna mam za soba jeszcze stes mi zostaje u dwje dzieciaczków,ale u córci dopiero za 2 a syna za 4 ,czyki mam czas,,teraz tylko bee przezywac obrone syna starszego
A powojniki masz zjawiskowe,piekne
a co to jest pod tuz nimi ,takie ładne i ciekawe

A powojniki masz zjawiskowe,piekne

a co to jest pod tuz nimi ,takie ładne i ciekawe

-
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
Tak mamuśka u nas tez super
u nas odwrotnie, Paweł z matmy dobry a humanista z niego tylko z koniecznosci ...przyzwoity ,ale to nie jego bajka...
No to mamy super dzionek

No to mamy super dzionek

- AGNESS
Jagódko, Aguś, Agatko, Aniu dziękuję Wam kochane bardzo za gratulacje i cieplutkie słowa
Ola i my wszyscy szczęśliwi niesamowicie....cali w skowronkach..... teraz Ola siedzi i wysyła zgłoszenia na uczelnie
Jagódko różyczka przepiękna....i naprawdę wiekowa
To wspaniała rodzinna pamiątka
Faktycznie szałwia wygląda jak odwrócona glicynia
nawet na to nie wpadłam
Iguś u mnie w ogródku busz, roślinki rosną blisko siebie, więc i troszkę się mieść.....
U mnie też pogoda byle jaka..... zimno i siąpi.....
Aguś już luzik, jeszcze tylko dostać się na wybraną uczelnię i super
Agatko dzięki
Ryję w ziemi, ryję....wczoraj wreszcie wysadziłam czekające w doniczusiach niecierpki....
Aniu to pod powojnikami to Szałwia muszkatołowa....cudna wielka roślina.....jak coś to mam sadzoneczki, ale odbiór osobisty
Dorotko pewnie, że super.... cały stres odszedł
Pokazują się kolejne lilijki
NN

NN

Patricia's Pride

Sorbet

White Pixels

i już wcześniej pokazywana Italia w kępce

Jagódko różyczka przepiękna....i naprawdę wiekowa

Faktycznie szałwia wygląda jak odwrócona glicynia

Iguś u mnie w ogródku busz, roślinki rosną blisko siebie, więc i troszkę się mieść.....
U mnie też pogoda byle jaka..... zimno i siąpi.....
Aguś już luzik, jeszcze tylko dostać się na wybraną uczelnię i super

Agatko dzięki

Ryję w ziemi, ryję....wczoraj wreszcie wysadziłam czekające w doniczusiach niecierpki....
Aniu to pod powojnikami to Szałwia muszkatołowa....cudna wielka roślina.....jak coś to mam sadzoneczki, ale odbiór osobisty

Dorotko pewnie, że super.... cały stres odszedł

Pokazują się kolejne lilijki

NN

NN

Patricia's Pride

Sorbet

White Pixels

i już wcześniej pokazywana Italia w kępce

- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Moja chyba w tym roku tak nie zakwitnie. Widziałem, że prawdopodobnie matecznik znikł a pozostały tylko małe cebulki przybyszowe.AGNESS pisze: White Pixels
- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Lilijki cudnej urody...lubisz je prawda?
A do jakiej uczelni Olunia się stara dostać? jaki kierunek?
A do jakiej uczelni Olunia się stara dostać? jaki kierunek?
-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Agnes znowu mnie dawno nie było
ale przyznam się że takie hurtowe oglądanie daje więcej przyjemności
Nawet nie podejrzewałam Cię o posiadanie takiej ilości róż
to że masz śliczne lilie i hortensje to normalne, ale żeby aż tyle różanych krzaczków i do tego jakie śliczne
standardowa New Dawn
, Chopin ze swoją żółcią , nawet Souvenir du Dr Jamain
Matura zaliczona
czyli trochę spokojniejszy okres życia rodziny, teraz tylko wybór uczelni i kolejne stresowe pół roku żeby zaliczyć pierwszy semestr. Jak to dobrze że ja mam takie chwile za sobą 

Nawet nie podejrzewałam Cię o posiadanie takiej ilości róż

Matura zaliczona