Uwierz mi, że wiem, ile trzeba pracy włożyć w przeniesienie darni, przygotowanie ziemi pod nową rabatę, przesadzanie roślin, chylę czoła

Dobrego tygodnia

Justyś, to teraz spójrz okiem fachowca i powiedz, czy te zmiany idą w dobrym kierunku i co jeszcze doradzisz zmienić?justi177 pisze:Monika,
Uwierz mi, że wiem, ile trzeba pracy włożyć w przeniesienie darni, przygotowanie ziemi pod nową rabatę, przesadzanie roślin, chylę czołaale opłacało się ponieść ten trud. Gratuluję Ci decyzji
przecież nie zawsze fale i opływowe kształty dają oczekiwany efekt
![]()
Dobrego tygodnia
Wiosna się wstrzymała, bo mocno się schłodziłoedulkot pisze:Ponieważ to ja dość często koszę to doskonale wiem jak to trzeba się na manewrować na zakończeniach rabat, nawet jak są w dość przyjaznych kształtach. Ciągle pracuję nad udoskonalaniem obrzeży, żeby było łatwiej i prościej.
Dlatego wcale się Ci nie dziwię, że co się da to prostujesz, choć takie okrągłe rabaty są bardzo ładne.![]()
A jak tam wiosna u Ciebie
Dzisiaj został przesunięty łuk drewniany w dalszej części ogrodu - niby niewiele, bo o 40cm, ale była taka konieczność. Wytyczyłam też linię dalszej przeróbki, przekopałam 20 bukszpanów i tyle, bo było tak przenikliwie zimno, że nie dało się dłużej pracować. Chyba cały tydzień zapowiada się tak kiepskoewamaj66 pisze:Namęczysz się jeszcze, zanim osiągniesz wymarzony efekt, ale jestem pewna, że to będzie spektakularnie piękny efektWszystko przemyślane i skomponowane.
Czytałam, że nie oparłaś się Herzogin ChristianaOgromnie podobały mi się zdjęcia tej róży, ale nie zaryzykowałam jeszcze zamówienia. Poprzyglądam się Twojej
![]()
Między słupkami pergoli róże?
Mimo niepogody, na ile ma czas pozwala, popołudniami pracuję codziennie w ogrodzie, robię kolejne zmiany, przekokuję, przenoszę, układam darnie, róże, byliny, bukszpany. Muszę cały czas działac, ponieważ trzeba zacząć oczyszczać rabaty z suchych liści, za chwilę cięcie róż, więc czas nagli, dlatego wykorzystuę każdą chwilę, nawet w niepogodę. Coraz lepszy efekt tych prac, ale jeszcze dużo do zrobienia. Najważniejsze, że przeniesiony jest już drewniany łuk na tyłach ogrodu i jest ustawiony centralnie na wprost kutego łuku na przodzie, więc punkt odniesienia środka jest. Teraz tylko reszta do ułozenia na bokach.edulkot pisze:Czyli miałaś taką pogodę jak i u nas, ja siedziałam w domku i cieszę się że musiałam bo pewnie bym zmarzła okrutnie![]()
Moje cebulowe podobnie siedzą i nawet pączków nie widać krokusom
Dziękuję, AniuAniaDS pisze:Monia, zmiany wyszły super, dodało to klasy ogrodowi, jest pięknie