A ceropegii będziesz miała więcej - jak tylko moje będą zdrowo rosły, będą też u Ciebie

- dlaczego uważasz, że Tavaresia grandiflora jest "dziwna", wydaje mi się, że jest jedynie trochę "wyciągnięta" - szuka najlepszego dostępu do słońca. Moja również bardzo szuka słońca, przekręcałem żeby "równo" rosła, ale teraz nie ruszam, ma drugi pąk kwiatowy i chciałbym, żeby rozkwitł. Pierwszy zrzuciła, prawdopodobna przyczyna, przekręcanie rośliny (?) - chociaż nie jestem tego na 100% pewny.
- trzymam kciuki, bardzo chętnie zobaczę ten piękny kwiat. Moja w tym roku, mimo że nie jest małą rośliną, pauzuje z kwitnieniem.Przez ostatnie chłodne noce stanął pąk u Diplocyatha ciliata, ale jest taki solidny, że wciąż jeszcze liczę, że teraz ruszy w te cieplejsze dni
Nie zauważyłem: raz, że nie zwracam na takie niuanse jak zapachy przy przesadzaniu roślin a dwa, że jeszcze tej konkretnej nie przesadzałem (przybyła w 2011 roku). Ona jakoś nie rośnie szybko a ja haworcje przesadzam tylko wtedy kiedy muszę czyli jak już z doniczki wychodząbebos napisał(a):
czy zauważyłeś to co ja? - przesadzałam Haworthia graminifolia - uderzył mnie bardzo intensywny zapach bulw - jak krowi obornik! - myślałam, że któraś gnije, ale nie - "pachną" tak same z siebie![]()