Aprilkowy las cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Aprilkowy las cz. 2

Post »

Woodi lubi przemarzać. Któregoś roku musiałam całą ściąć, ale powypuszczała od pnia i znów mam spory krzaczor Przez dwa sezony trochę łyso było. Prawdę mówiąc to ja nie widzę różnicy w wyglądzie pomiędzy Woody a Pissardi

-- 27 wrz 2012, o 21:44 --
lulka pisze:Dziewczyny, a co to jest wredny? ;:224
To ja odpowiem bo mój naprawdę jest wredny
Chodzi o wiąz Wredai Ma żółte piękne listki tyle, że nie lubi słońca A ja swojego właśnie na takim stanowisku posadziłam A on wredny od trzech lat nic nie urósł. Planuję go jeszcze w tym roku przesadzić w bardziej zacienione miejsce. Może tam przestanie stroić fochy.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monika, tylko nie w bardzo zacienione, bo Ci zzielenieje ze zlosci :twisted: Moj tak zrobil jak go przesadzilam w wiekszy cien. Teraz rosnie przed domem i slonce ma do poludnia 13-14 i jest mu dobrze. Z tym ze rosl i rosnie dosc dobrze, tak ze w zeszlym roku z jednego mikrego zaszczepionego badylka wyrosl na ladne 2 metrowe drzewko ...jeszcze troche chude ale dwa lata i bedzie cacy.
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Całkowicie zacienionych zakątków to u mnie brak.
Ale utwierdziłaś mnie w przekonaniu, że jednak bardzo wredny trafił mi się egzemplarz A po drugie nich zielenieje ze złości byle by rósł
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Czyli dobrą nazwę mu wybrali :lol:

Też miałam go w planach, ale odpuściłam w końcu na rzecz mniej problematycznych osobników. Bo jeszcze by mi się trafił taki wredny jak Moni i co :lol:
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

A z kolei mój Wredny jest bardzo sympatyczny ;-) poza tym, że się zbiesił i w upalne dni przypalał sobie listki, to teraz jest przecudnym drzewkiem, które całkiem sporo przyrosło i dumnie świeci na żółto :)
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie Dziewczynki w ten cudowny piątkowy dzień ;:3 Mimo braku słońca jestem przeszczęśliwa bo to mój ulubiony dzień tygodnia i pewnie nie jestem w tych doznaniach odosobniona ;:4
U mnie przygotowania do zimy idą pełną parą :tan
Obrazek

Obrazek

Madziu, widzę że koleżanki Ci już wyjaśniły. Mam nadzieję że jak się zdecyduję go kupić okaże się całkiem przyjemny a nie wredny :;230
Jule, no właśnie z facetami taki problem. U Sz kupił werbenę patagońską i proso, oczywiście dla siebie ale ja sadziłam :twisted: i miałam problem bo gdzie w lesie takie rośliny, one potrzebują dużo słońca. Ma to jednak dobrą stronę bo teraz sam mi włożył broń do ręki żeby z nim walczyć o mocniejszą przecinkę lasu celem dopuszczenia odrobiny słońca do roślin.
Ta moja miejscówka planowana dla Wrednego wydaje się dość podobna z czasem naświetlenia do Twojej, może trochę dłużej słonko ale o podobnej porze. Więc jest szansa że nie zzielenieje :tan
Moniko, dzięki za podpowiedź co do Woodiego, skreślamy więc z listy. Tak to drogą eliminacji może do czegoś dojdę. Jednak z listy wyjściowej zamiast ograniczać to na ten moment mam drugie tyle propozycji. ;:173 Czytałam gdzieś że są tacy którzy uważają że Woodi i Pissardi to ta sama odmiana więc może coś w tym jest ;:131
Twojego Wrednego widziałam i przyznaję że zachowuje się u ciebie wyjątkowo wrednie. Chyba go gdzieś wzdłuż domu musisz wyekspediować żeby po południu zapewnić cień. U mnie miałby stanowisko słoneczne od południa przez parę godzin i gdzieś od 16 znów cień więc chyba niezła miejscówka.

A teraz obiecana rabatka. Po lewej jest garaż i oddzielona od niego ścieżka dla psów, tym niskim ogrodzeniem. Od ogrodzenia na prawo to już moje królestwo. Posadzony tam jest migdałek i tamaryszek. Drzewka planuję wzdłuż ogrodzenia. Na długość pierwszych dwóch przęseł będzie rabata, kolejne w głąb to już warzywniak/zielnik. Rosną tam na razie maliny i borówki. I tył rabaty obsadzony świerkami, thujami Aurea Piramidalis i Columna, pęcherznicami i jałowcami. Zresztą to na razie nie ważne.
Obrazek
Chodzi o plan na głębokość tych pierwszych dwóch przęseł czyli ok 5 m . Dalej w prawo od drzewa będzie rabata z rododendronami i azaliami oraz iglaczkami.
Obrazek Plan jest taki, jadąc wzdłuż ogrodzenia:
- obrzeże bergenie, już posadzone
- za nimi jałowiec Arnold, jeszcze przed migdałkiem, ewentualnie drugi tuż za migdałkiem (tzn tworzące trójkąt dwa jałowce i migdałek)
- za jałowcami Wredei
- za Wredei śliwa, wiśnia lub głóg.
Inne ujęcia tego miejsca ( aha tam te wystające kikuciki to kosadźce niebieskie) Przed nimi jeszcze muszę rozsadzić bergenie i w tym miejscu rabatka się lekko cofa, potem przed nią chcę wysiać trawę.)
Obrazek Ta rabatka kończyła by się mniej więcej jak ten żółty wąż bo dalej są borówki i one będą pleckami tej rabaty.
I na razie totalnie nie wiem czym wypełnić środek rabaty czyli to miejsce przy Tamaryszku, między kosadźcami a drzewem obrośniętym winobluszczem.
Obrazek Patrząc na to zdjęcie to Wredny między migdałkiem a tamaryszkiem a śliwa na prawo od tamaryszka.
Oj chyba nieźle wam namąciłam ;:224

To teraz ujęcie od strony ewentualnego zielniko-warzywniaka
Obrazek
Obrazek

Dominiko, ja chyba zaryzykuję no chyba że ktoś mi tu podpowie jakieś inne cudowne drzewko. Jestem otwarta na propozycje ;:180

Aguś, no właśnie, u Ciebie jest śliczny mimo sporej ilości słońca, może i mi się trafi mniej wredny egzemplarz niż u Moniki :lol: Myślę że warto podjąć to ryzyko. Inna sprawa że u Ciebie wszystko rośnie jakoś lepiej niż u innych :lol:
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I ja na mojego nie narzekam! Choć przyznam, że w czasie upałów nieco mu listki przypaliło...Pokrój ma w kształcie lancetowatego liścia, co wyjatkowo mi się podoba :D
Wiewiórka ;:167
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Wiewiórki ;:167 ;:167 ;:oj
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Wiewiórki... cudne są :). Heh, jak moje leszczyny będą miały owoce to może i do mnie jakaś zabłądzi :lol:. Tylko skąd? W pobliskim lasku chyba ich nie ma... :? :lol:

Odnośnie Wrednego (no prawie?)... Czy ktoś może wie coś na temat wiązu syberyjskiego pumila Aurea (syn. BEIJING GOLD)? Podobno jego nie przypala słońce? Ma szerszą koronę niż Wredny...
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

:wit
Jolu, nie mam lasu, ale dwie sosny i orzecha włoskiego....i wiewiórki mam :heja i się o nie martwię, jak o zwierzęta domowe.
Teraz moje też zaczęły jesienną ofensywę. Z moich obserwacji wynika, ze przychodzą do mnie najdłużej do trzech tygodni, a potem jest zima ;:223
Dzisiaj pooglądałam, jak bawiły się ze srokami..?.chyba bawiły....?....bo nie zakładam, ze te ptaszyska je pomyliły z myszami polnymi i chciały upolować ;:224
Pozdrawiam
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Aniu, twoja opinia o Wrednym potwierdza mój wybór co do tego drzewka. Muszę jeszcze całość przetrawić i zdecydować co do niego, czyli jaką śliwę - wiśnie albo coś. Przez głowę też przemykał perukowiec ale obok migdałka to raczej niewypał.
Justyno, też je uwielbiam ;:173
Agato ja nie mam ani jednej leszczyny a wiewiórek chyba ze cztery :;230 Ciągle obrabiają szyszki powodując że mi się jasny chodnik przebarwia mając mnóstwo brązowych, brzydkich plam :twisted: Ale poza tym są urocze.
A tego wiązu nie znam ale zaraz się dokształcę.
Justi, bardzo mi przykro Cię rozczarować ale sroki są największymi wrogami wiewiórek, wyrzucają młode z gniazd i przejmują ich domostwa. Polują niemal na wiewiórki rzucając się na nie w grupach po 2-3. Mój M się odgrażał że na sroki kupi wiatrówkę ;:134 Na poczętku moich wątków są zdjęcia młodych wiewiórek, takich jeszcze ślepych. To są ofiary wrednych srok, które zostały przez nie wyrzucone z gniazda. Na całe szczęście mój pies je znalazł i zaalarmował nas. W porę udało się je uratować. Jedna była wtedy dość ciężko ranna. Tak więc srok nie znoszę z całego serca.

Mój misz-masz:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek Borówki stroją się jesiennie
Obrazek
Obrazek azalia japońska, przeżyła zimę

I kolekcja czterech odmian dąbrówki rozłogowej
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Jedyne kwiaty na ogrodówce

Obrazek Igly lecą w ilościach hurtowych....
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Cha, cha, cha, u Ciebie igły, a u mnie i igły i liście :;230 . Dąbrówki fajne, musze je u siebie na skalniak dać od północy, mam taką jak Twoja z pierwszego zdjęcia :tan
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

:shock:
To jednak....,nie podoba mi się to.... , one są u mnie już trzeci sezon.... ;:224, niedobrze, nie mam wyjścia ;:163
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Igly lecą w ilościach hurtowych....
no to masz problem ściółkowania zimowego z bańki, a niektórzy muszą ciężką kasę na takie rarytasy wydawać :;230
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Ja też nie znoszę srok, są wstrętne i złośliwe. Fakt, że niegłupie. I ten hałas, jaki robią :evil: Na szczęście nie muszę się martwić, że skrzywdzą wiewiórki, bo wiewiórek na moim polu nie ma :( Nawet, jak zaczną owocować orzechy, co je właśnie kupiłam, to i tak marne szanse na wiewiórki :roll:

Pogoda dziś taka sobie, niby zimno nie jest, ale spaaaać się chce... Dobrze, że takie fajne fotki wstawiłaś. Pies już, widzę, posadzony :wink: Jaką masz wielką hortensję :shock:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”