Moje spełnione marzenie Małgocha1960

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie Małgocha1960

Post »

Małgosia przykro, że hortensje w tym roku Cię trochę zawiodły.
U mnie mimo suszy mają się bardzo dobrze.
Wiosną grad poobijał młode pędy zaczęły zamierać, a ja myślałam, że to z powodu jakiejś choroby, ale wszystko wróciło do normy.
Masz jednak ogromną ilość cudnych begonii, koleusów i innych tarasowych, że Ci z pewnością rekompensują smutek z powodu hortensji. .
Swojskie wyroby ostatnio jadłam pół roku temu na weselu.
Dawniej, jak żył Tata to uważałam je za oczywistość, ale wszystko przemija.
Teraz musi wystarczyć mięsko bez pieczenia, lub pieczone, gdyż sklepowych wędlin nie można przełknąć. :)
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgosiu jak pięknie nadal kwitną u Ciebie Begonie i tyle kolorów.
Z mojej obserwacji wynika,że Fuksje, Dalie i kilka innych po upalnym lecie potafi pod koniec sierpnia łapać oddech chłodnych poranków i sypnąć masą kwiatów.
Keetee pisze:Gosia swojskie wyroby...mniam ;:173
Gosieńko nie bedziesz miała na zbyciu szczawików...gdzieś je zapoodziałam i w ogóle nie mamw tym roku ;:223
Skoro się zapodział to ja Cię poratuje bo mam sporo a Małgosia ma pierwszy rok i różnie z tym przyrostem cebul i kłączy bywa.
Mam Oxalis deppei 'Iron Cross' (Szczawik Deppego) i Oxalis triangularis ssp. triangularis
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosiu u Ciebie nadal pięknie i kolorowo, chyba w przyszłym sezonie wsadzę więcej begonii :;230 do skrzynek. Czy ta bylica stellera zimowała już u Ciebie? Jest bardzo ładna, ale póki co po bylicy schmidta czuję do nich nie chęć, walczę z nią trzeci rok pomimo, że dawno się już jej pozbyłam, dosłownie walka z wiatrakami.
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosia, widzę, widzę koleuski, ładnie się przyjęły. Ciekawe, jak będzie zimą.
Masz już taką ich kolekcję, że mogłabyś stworzyć matecznik do rozmnażania w celach handlowych. :)
Inne kwiaty też piękne. Powiedz, co to jest to małe, czerwono kwitnące, w skrzynce z żółtą begonią?
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Małgonia dzień doberek :wit
Krysiu bardzo dziękuję ;:196 widzisz porozdawałam ile wlezie a dla siebie gdzieś zapodziałam :?
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Gosiu wczoraj sprawdzałam na Durbanie i Kleopatrze zawiązały się nasionka, właściwie to nasienniki , zobaczymy czy będą tam nasionka ;:7 , ale nie wiem jak długo będą musiały być niż dojrzeją nigdy nie zbierałam nasion z kann .

Genia
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzień dobry, Małgosiu :wit
Tak sobie myślę o tych Twoich hortensjach i chciałam zapytać, czy nie mają za dużo słońca?
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Witam porannie,narobiło mi się trochę zaległości na forum.Pogoda piekna to człowiek łapie ostatnie promienie słoneczne.
Aniu,ja teraz już nie kosżę raz w tygodniu,raczej co 2 tygodnie.Trawa nie rośnie u mnie tak szybko,ale rano jak szłam do kompostownika to cała była juz zasł/r/ana liśćmi od brzóz,czyli jesień idzie czy nam się to podoba czy nie.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Dorotko,Krysia napisała ci co szczawików,ja się nie znam na odmianach,mam dwie,w razie jakby co to się podziele,bo one z kilku sztuk przez sezon zarosły mi całą doniczke.

Obrazek

April,jeszcze troche i będziemy mieli aż za duzo czasu na forum i zaczną się wspomnienia wiosenno-letnie.Walka z kretem trwa,tabletek nie moge dostać,będę musiała poprosić Marzenkę o kupienie,bo u nas takie zadupie,że każdy robi gały i nie wie o co chodzi.Jak na razie naskuteczniejsze jest lanie wężem wody w te dziury,ale nie zawsze mi się chce.Dzisiejszy ranek był pierwszym od niepamiętnych dni bez kopca,ale dzień długi,dopiero się zaczął.Hortensji nie pryskałam niczym,obok rośnie kyushiu i jest ładna.Do Szmita warto jechać o każdej porze roku i będzie co oglądać.U mnie dalie w tym roku nie kwitna tak obficie jak w ubiegłym,nie wiem czym to jest spowodowane.

Obrazek

Powojnik tangucki z mojego siewu z ubiegłego roku przerósł mnie i to sporo,w przyszłym roku powinien kwitnąć juz obficie.
Sosenko,po wykopaniu i wysuszeniu trzymam luzem w plastikowej donicy na półce w garażu przydomowym.Ta bordowa postrzępiona to tegoroczny nabytek,piękna jest,ale najbardziej jednak podoba mi się ta zwisająca i tak bardzo chciałabym ,żeby się przechowała,a w przyszłym roku dokupię jeszcze dwie ,bo mam 3 stojaki.

Obrazek

Halinko,ja jestem niecierpliwa,szczepki koleusów wsadzam bezposrednio do ziemi.Kiedys próbowałam trzymać je w wodzie to końcówki mi zgniły,a nie puściły zadnego korzonka.

Obrazek

Tereniu,tez pamiętam smak tamtych wyrobów.Jak zyli rodzice kupowaliśmy świniaka ,ja pracowałam w PSSach,zanosiłam do masarni do uwędzenia i tamta ogonówka nie równa się z zadnym smakiem świata.
Co do brussele lace bedę niecierpliwie czekała do przyszłego roku,zadzwonię jeszcze do Bożenki i spytam jak u niej w tej chwili wygląda.

Obrazek

Krysiu,masz rację,bo fuksje i begonie wyglądaja teraz pięknie,a zwłaszcza fuksje sa obsypane kwiatem jak nie były w pełni lata.Dalie u mnie w tym roku sa słabiutkie.Muszę poprosic koleżankę o karpe jednej dalii,która gdzieś mi zaginęła,a była wyjątkowo obficie kwitnąca.

Obrazek

Hortensja unique jest niedaleko zasuszonej,a niezle wyglada.
Bylicę stellera dostałam 2 lata temu, w jednym miejscu po tej zimie zginęła mi.Nie wiem czy ona jest długowieczna czy przezornie trzeba posadzić szczepki w kilku miejscach,nie jest w żaden sposób problemowa,a ładnie rozjaśnia rabaty.

Obrazek

Linetko,chyba wszystkie koleuski od ciebie sie przyjmą,bo nawet te,które lezały podnoszą się powoli.Boję się właśnie o zimę,bo nie przetrzymały mi się w tym roku wszystkie.Bedę dmuchała i chuchała na nie,bo bardzo mi zależy,żeby ładnie sie przetrzymały.Ta roslinka to chyba ajania.Wariegata kupiłam w ubiegłym roku,ale nie przetrzymała sie a zielona skubnęłam od Bożenki.Gdzieś czytałam,ze nawet zasuszona wiosna sama odbija,ale musze jeszcze doczytac dokładnie przed zimą.

Obrazek

Dorotko,zrobiłas ze szczawikiem tak jak ja z nasionami pełnych aksamitek,rozdałam,żadna z hrabianek ich nie wysiała,jedna twierdziła,że wysiała,ale musiała je wypielic,a resztę wyrzuciła,bo myslała,ze bedą już niedobre.

Geniu,to umówmy się,że 8go jak bedziesz miała jechac do mnie to zerwij,ja zasuszę i zobaczymy co z nich bedzie.Wczoraj kupiłam 2 wory 50 l ziemi to bedę miała do wysadzania w lutym.

Obrazek

Zobaczcie jak mój mądry sąsiad posadził wierzbę zupełnie przy siatce,czy on zdaje sobie sprawe jakie to bedzie drzewo,a zaraz przy nim ma warzywnik.

Aguś,ta hortensja rosnie od strony wschodniej,więc słońce ma rano i zupełnie popołudniu.Nie mam pojęcia co się z nią stało,bo w lipcu miała ogromne przepiekne kwiaty.

Obrazek

Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grandiflora po przesadzeniu jest licha,nie wiem kiedy ruszy ze wzrostem,ale w poprzednim miejscu połowa jej uschła,bo rosła w powietrzu przez kopanie kreta.

Obrazek

Tardiwy mam dwie na szczycie tarasu od strony zachodnie i ta,która ma trochę słońca kwitnie obficiej,ta druga nieco mniej,ale liście ma piekne ciemnozielone i nie bedę jej juz przesadzać.

Obrazek

Te słoneczniki chociaż zgadzaja się odmianowo i zauroczyły mnie.Zbiorę nasionka, w przyszłym roku zrobie obwódke z nich wkoło jodły kalifornijskiej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zakwitła mi róża parkowa,na której zalezało mi najbardziej,ale jest niska i nie wiem czy przeżyje zimę.Zdjęcie robione kilka dni temu,teraz jest w pełni rozwinięta,musze pstryknąć jej zdjęcie dla uwiecznienia.Kilka róż,która odbiła po zimie rosnie chyba jako dziczka,bo ma wiotkie pędy i w ogóle nie kwitła.Jak w przyszłym roku to się powtórzy to chyba wykopię je.

Obrazek

Tu mak w paku,wczoraj zakwitł przeogromnym kwiatem,nie zeobiłam zdjęcia,a dzisiaj pewnie już nic z niego nie ma.Muszę oderwać się od forum i zabrać się za mycie kolejnych okien ,a przede wszystkim nie robiłam obchodu całego ogrodu,patrzyłam tylko czy mój płetwonurek zrobił kolejne kopce.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

płetwonurek :;230 :;230 :;230 dobre....
Masz to Ty przygody z tym krecikiem ,a one takie ładne są ;:173
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Moja Mama uwielbia cynie, zawsze miała ich mnóstwo w ogródku. Teraz sprzedała działkę bo tak jej się alergia nasiliła że nie dała rady tam wytrzymać dłużej niż dzień. Wyobrażasz sobie jaka teraz jest rozpacz ;:131 Muszę jakoś jej to wynagrodzić. Może zrobię u siebie rabatkę z jej ulubionymi kwiatami ;:173

co to za roślinka takie kosmate czerwone kwiatostany na przedostatnim zdjęciu. Już ją u kogoś widziałam ale nie wiem jak się nazywa :lol:
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Małgosiu piękne te twoje begonie,koleusy,fuksje i cała reszta :) Ja też mam taki słonecznik,ale po zebraniu nasion i wysianiu na drugi nie wszystkie już były pełne :( Dziś i wczoraj sadziłam liliowce i irysy ,które kupiłam od forumowiczów ,a teraz popaduje więc pogoda mi sprzyja ;:138 Mam dla ciebie nasiona Gazani i jeśli chcesz ostróżki błękitnej pełnej ;:196 Ukorzeniam też badylki krzewuszek,które dostałam od Kasieńki,jak na razie stoją na baczność więc może coś z nich będzie :roll: Spodobały mi się u ciebie pęcherznice i chyba kupię.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko,jak tak podobaja ci się kreciki to chętnie podzielę sie z toba nimi.

Obrazek

April,wyobrażam sobie co musi czuć mama,bo tak samo czułabym się w tej chwili jak ktos zabrałby mi ogród.Cynie są wdzięcznymi kwiatami,będę zbierała w tym roku nasiona ze swoich,żeby mieć ich więcej w przyszłym roku.

Obrazek

Umyłam na razie okna w wykuszu i nie mam natchnienia na nastepne.Za chwile trzeba brać się za obiad i tak wkoło Macieju,bez sensu to wszystko.

Obrazek

Kwitnie ostatni kwiatek lilii,jakiś niedobitek.Przykre tak patrzeć na umierającą przyrodę,pocieszenie jedynie w tym,że wiosna wszystko bedzie znowu budzić się do zycia w przeciwieństwie do ludzi,którzy odchodza.Dzsiaj pogrzeb siostrzeńca kolezanki,25 lat chłopak,zawodowy wojskowy,znależli go na torach we Władysławowie.Tam jest tragedia,bo to jedynak.

Obrazek

Lucynko,a czemu nie mówiłaś o gałążki pęcherznic,dziewczynom przyjęły się.Teraz to juz pewnie za pózno na ukorzenienie,trzeba by spytac nasze guru Marzenke to bym ci dała badylki.Nasionka chetnie przyjmę,bo szukałam i niestety nie znalazłam tych,co mi przywiozłas,może ktoś wziął przez przypadek.Właściwie zamiast tu siedzieć to powinnam posadzic narcyzy i mini iryski,które kupiłam w biedronce.

Obrazek

Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Małgoś ja mam miniaturowe irysy ,jak chcesz :) Nie ma problemu ;:196 A badylki ,jak skubniesz to przygarnę tylko zapytam Marzenki czy jeszcze można :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”