Witam porannie,narobiło mi się trochę zaległości na forum.Pogoda piekna to człowiek łapie ostatnie promienie słoneczne.
Aniu,ja teraz już nie kosżę raz w tygodniu,raczej co 2 tygodnie.Trawa nie rośnie u mnie tak szybko,ale rano jak szłam do kompostownika to cała była juz zasł/r/ana liśćmi od brzóz,czyli jesień idzie czy nam się to podoba czy nie.
Uploaded with
ImageShack.us
Dorotko,Krysia napisała ci co szczawików,ja się nie znam na odmianach,mam dwie,w razie jakby co to się podziele,bo one z kilku sztuk przez sezon zarosły mi całą doniczke.
Uploaded with
ImageShack.us
April,jeszcze troche i będziemy mieli aż za duzo czasu na forum i zaczną się wspomnienia wiosenno-letnie.Walka z kretem trwa,tabletek nie moge dostać,będę musiała poprosić Marzenkę o kupienie,bo u nas takie zadupie,że każdy robi gały i nie wie o co chodzi.Jak na razie naskuteczniejsze jest lanie wężem wody w te dziury,ale nie zawsze mi się chce.Dzisiejszy ranek był pierwszym od niepamiętnych dni bez kopca,ale dzień długi,dopiero się zaczął.Hortensji nie pryskałam niczym,obok rośnie kyushiu i jest ładna.Do Szmita warto jechać o każdej porze roku i będzie co oglądać.U mnie dalie w tym roku nie kwitna tak obficie jak w ubiegłym,nie wiem czym to jest spowodowane.
Uploaded with
ImageShack.us
Powojnik tangucki z mojego siewu z ubiegłego roku przerósł mnie i to sporo,w przyszłym roku powinien kwitnąć juz obficie.
Sosenko,po wykopaniu i wysuszeniu trzymam luzem w plastikowej donicy na półce w garażu przydomowym.Ta bordowa postrzępiona to tegoroczny nabytek,piękna jest,ale najbardziej jednak podoba mi się ta zwisająca i tak bardzo chciałabym ,żeby się przechowała,a w przyszłym roku dokupię jeszcze dwie ,bo mam 3 stojaki.
Uploaded with
ImageShack.us
Halinko,ja jestem niecierpliwa,szczepki koleusów wsadzam bezposrednio do ziemi.Kiedys próbowałam trzymać je w wodzie to końcówki mi zgniły,a nie puściły zadnego korzonka.
Uploaded with
ImageShack.us
Tereniu,tez pamiętam smak tamtych wyrobów.Jak zyli rodzice kupowaliśmy świniaka ,ja pracowałam w PSSach,zanosiłam do masarni do uwędzenia i tamta ogonówka nie równa się z zadnym smakiem świata.
Co do brussele lace bedę niecierpliwie czekała do przyszłego roku,zadzwonię jeszcze do Bożenki i spytam jak u niej w tej chwili wygląda.
Uploaded with
ImageShack.us
Krysiu,masz rację,bo fuksje i begonie wyglądaja teraz pięknie,a zwłaszcza fuksje sa obsypane kwiatem jak nie były w pełni lata.Dalie u mnie w tym roku sa słabiutkie.Muszę poprosic koleżankę o karpe jednej dalii,która gdzieś mi zaginęła,a była wyjątkowo obficie kwitnąca.
Uploaded with
ImageShack.us
Hortensja unique jest niedaleko zasuszonej,a niezle wyglada.
Bylicę stellera dostałam 2 lata temu, w jednym miejscu po tej zimie zginęła mi.Nie wiem czy ona jest długowieczna czy przezornie trzeba posadzić szczepki w kilku miejscach,nie jest w żaden sposób problemowa,a ładnie rozjaśnia rabaty.
Uploaded with
ImageShack.us
Linetko,chyba wszystkie koleuski od ciebie sie przyjmą,bo nawet te,które lezały podnoszą się powoli.Boję się właśnie o zimę,bo nie przetrzymały mi się w tym roku wszystkie.Bedę dmuchała i chuchała na nie,bo bardzo mi zależy,żeby ładnie sie przetrzymały.Ta roslinka to chyba ajania.Wariegata kupiłam w ubiegłym roku,ale nie przetrzymała sie a zielona skubnęłam od Bożenki.Gdzieś czytałam,ze nawet zasuszona wiosna sama odbija,ale musze jeszcze doczytac dokładnie przed zimą.
Uploaded with
ImageShack.us
Dorotko,zrobiłas ze szczawikiem tak jak ja z nasionami pełnych aksamitek,rozdałam,żadna z hrabianek ich nie wysiała,jedna twierdziła,że wysiała,ale musiała je wypielic,a resztę wyrzuciła,bo myslała,ze bedą już niedobre.
Geniu,to umówmy się,że 8go jak bedziesz miała jechac do mnie to zerwij,ja zasuszę i zobaczymy co z nich bedzie.Wczoraj kupiłam 2 wory 50 l ziemi to bedę miała do wysadzania w lutym.
Uploaded with
ImageShack.us
Zobaczcie jak mój mądry sąsiad posadził wierzbę zupełnie przy siatce,czy on zdaje sobie sprawe jakie to bedzie drzewo,a zaraz przy nim ma warzywnik.
Aguś,ta hortensja rosnie od strony wschodniej,więc słońce ma rano i zupełnie popołudniu.Nie mam pojęcia co się z nią stało,bo w lipcu miała ogromne przepiekne kwiaty.
Uploaded with
ImageShack.us