Chleb żytni domowy na zakwasie

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Axel tzn? :lol:

aria dokładnie jak piszesz, ale wody po ziemniakach to chyba średnio bo tam głównie skrobia, w takiej akcji ratunkowej potrzebne są bakterie mlekowe, tak mi się wydaje. Ja mój pierwszy zakwas jednak wywaliłam, też mi źle poszło

a to na bazie zaczątku z ciasta żytniego wg przepisu Chudziaczka po nocy
Obrazek
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

No ja już wziąłem łyżkę starego zakwasu i dołożyłem 100g żyta i wody.Stoi na gzrejniku.
Przykład jak robiłem na 2 foremki rózne mieszańce:
Biorę z lodówki zakwas w ilości 100g
1) dokładam 400g żyta 2000 i to odstawiam na noc.
2) rano dokładam 800g różnych mąk

Pytanie: Zawsze brałem zaczątek z pkt.1. Sugerujecie żeby z 2? Ale chyba bez soli?

Monika rzuć mi na maila przepis jak robisz Chudziaka,bo trochę się już wściekam z tymi chlebami.

Aria to ile do tego starego zakwasu tej wody,serwatki i czy maki też?
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4499
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

W wodzie po ziemniakach jest sól i skrobia, które pozwolą na 'wyleczenie' zakwasu. Moniko, ja piszę z praktyki nie teorii. Jak nie spróbujesz, to się nie przekonasz.

Ciasto na graham z mąki razowej przy wyrabianiu powinno mieć taką 'śliską' konsystencję. Nie może być za suche, ale i nie tak mokre by dało się wyrabiać łyżką.

Zaczątek może zawierać sól.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

aria dzięki, będę pamiętać, ta woda rozumiem z gotowanych ziemniaków? no muszę o to spytać :D

Axel robię dokładnie tak jak napisała Chudziak str 9, tylko ja robię większy, daję miód zamiast cukru a formę smaruję masłem i obsypuję słonecznikiem.

Ciasto na zaczątek podbieram ze wszystkim, poza ziarnami
I możesz z ciekawości policzyć jakiej hydracji jest zaczątek Chudziaka
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4499
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Weź łyżkę zakwasu, łyżkę serwatki, wodę z ziemniaków, parę łyżek mąki i rozrób do gęstości śmietany. Postaw w najcieplejszym pomieszczeniu albo przy grzejniku i dalej dokarmiaj jak zwykle mąką i przegotowaną wodą.
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

monika pisze:aria dzięki, będę pamiętać, ta woda rozumiem z gotowanych ziemniaków? no muszę o to spytać :D

Axel robię dokładnie tak jak napisała Chudziak str 9, tylko ja robię większy, daję miód zamiast cukru a formę smaruję masłem i obsypuję słonecznikiem.

Ciasto na zaczątek podbieram ze wszystkim, poza ziarnami
I możesz z ciekawości policzyć jakiej hydracji jest zaczątek Chudziaka
150%
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

zaczątek? to co Chudziak podbiera do następnego?
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4499
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Woda z ziemniaków to skrót od ' woda, którą odlewamy po ugotowaniu ziemniaków' :wink:

Jest też dobra do kiszenia żuru.
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

monika pisze:zaczątek? to co Chudziak podbiera do następnego?
To co zakwasza ma 150%,a to co podbiera ma 75%. Zaczyny,zaczątki ,ciostka itp.
To ostatnie mi sie nawet podoba :)

A po dodaniu lekarstw do nowego zakwasu jutro też mam mu dać sete maki i na 3 dzień również?
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4499
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Dalej dokarmiaj jak zwykle, to dalej ten sam zakwas. Tylko obserwuj, a raczej wąchaj, czy pachnie już dobrze. Życzę udanej kuracji.
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

OK.Dzięki. Pachnący inaczej ten mój zakwas :wit
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

i nie zakręcaj na fest słoika, to przez dwutlenek węgla namnażają się bakterie octowe
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4499
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Jak to? Słoik z zakwasem można przykryć gazą, ściereczką, zakrętką nie radzę, musi mieć powietrze. Lekko zakręcić można jak się wkłada do lodówki. Ale mnie w lodówce też też czasem 'chorował'.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

nie to, że musi być powietrze, tylko musi wydostawać się na zewnątrz CO2
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Dla zainteresowanych gluten, jakby ktoś musiał kiedyś sam zrobić. 'Mąki' glutenowej jest tyle co kot napłakał, ze 4-5 czubatych łyżek z mąki pszennej 450 z zawartością białka 9,9%, a ciasta zrobiłam tyle, że na 60 pierogów by starczyło :lol: Schnie jak wikol, suszyć trzeba najlepiej na szkle i jak już będzie taki, że można go złapać palcami to najlepiej porozrywać na małe kawałeczki żeby dosuszyć i zmielić.

Od lewej ciasto po wypłukaniu skrobi, ususzone kawałki glutenu i zmielony w młynku do kawy
Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”